En grön regionalpolitik
Inledning
Sverige genomgår just nu en repris av de värsta flyttåren på 1960-talet med en fortsatt avfolkningen i stora delar av landet, särskilt i skogslänen. Mellan åren 1990 och 1997 har inlandet förlorat mer än 16 000 personer vilket motsvarar drygt fyra procent. Under 1997 fanns det endast fem kommuner i de nordligaste sju skogslänen som ökade sin befolkning och det endast med 1000 personer. Hela 80 kommuner minskade sin befolkning med nästan 15 000 personer. Minskningen tilltog under 1997 och tendensen höll i sig även under 1998. Nästan samtliga kommuner i Sverige utanför residensorterna och förortskommunerna förlorar i skattekraft och befolkning.
Om denna utveckling får fortsätta kommer de sociala, miljömässiga och samhällsekonomiska kostnaderna för de stora folkomflyttningarna att bli mycket stora och belasta samtliga medborgare på ett negativt sätt.
Miljöpartiet anser att hela Sverige måste ha möjlighet att leva och försörja sig. Det ställer krav på aktiva insatser inom många olika politikområden. Staten har här ett viktigt ansvar men det är också viktigt att politiken formas så nära människorna som möjligt. För att utveckla en ökad självtillit krävs en decentralisering av beslut till regionala organ som kan ta ökat ansvar för den lokala utvecklingen.
Miljöpartiet vill att följande mål och principer skall prägla regional- politiken:
Utökat regionalt självstyrelse som syftar till att föra ner beslutsmakt till folkvalda församlingar i regionerna.
En ekonomisk och ekologisk balans i varje region. Man kan också uttrycka detta mål som att den gröna regionalpolitiken syftar till att göra regionen allt mindre beroende av regionalekonomiskt stöd.
Allt regionalpolitiskt stöd är baserat på principen "hjälp till självhjälp". Att exempelvis bidra med stöd till industriell träförädling i skogslänen. Men försiktighet bör iakttas vad gäller regionalpolitiska sysselsättningsstöd av traditionell art. En alltför stor del av sådana satsningar har inte gett de utlovade resultaten.
Satsning på särskilda regionalpolitiska medel såsom att utveckla nätverk, byar, individer, företagskultur, kompetensutveckling, kvinnors och de nya svenskarnas företagande, teknikspridning till små och medelstora företag, m.m.
Insatser inom forskning och utveckling. Här är sambandet med de lokala högskolorna viktigt.
Ett stärkande av den sociala ekonomin genom bland annat byutvecklings- grupper och glesbygdsinitiativ.
Miljöaspekterna skall vävas in så att regionalpolitiken bidrar till målet om en ekologiskt hållbar ekonomi. Regionalekonomiska bidrag skall prioriteras till sådana satsningar som omfattar miljöteknik och/eller är särskilt syssel- sättningsintensiva.
Förbättrad infrastruktur genom bland annat satsning på ett upprustat järnvägsnät i kombination med bättre småvägar (mindre satsningar på motorvägar) men även med att införa en landsomfattande enhetstaxa för telefon och IT.
Så långt som möjligt tillämpa principen om samband mellan boende och brukande, vilket i sin tillämpning betyder att regionens invånare så långt det är möjligt bör äga regionens produktionstillgångar. En möjlig tillämpning av denna princip är att en del av inkomsterna från vattenkraften återförs till regionen där de skapades.
Vid avreglering (av t.ex. transportsystem) måste de regionalpolitiska aspekterna beaktas genom lagstiftning, ekonomiska insatser eller på annat sätt, så att en tillfredsställande försörjning kan upprätthållas i alla delar av landet.
En stark offentlig verksamhet har kanske den allra största betydelsen i befolkningssvaga delar av landet. Vid lokalisering av statlig verksamhet skall regionalpolitiska aspekter beaktas.
Även om de ekonomiska förutsättningarna varierar mellan olika kommuner skall grundtryggheten för individen vara densamma i hela landet.
Ekologiskt uthålligt lokalsamhälle
Det krävs en levande landsbygd för att kunna förverkliga målet om ett samhälle baserat på förnyelsebara naturresurser. Omställningen till eko- logiskt jordbruk och till mer av förnyelsebara energislag kräver engagerade människor på vår landsbygd. De miljömässiga målen om biologisk mångfald och om betesdjur som hävdar våra öppna landskap, ängs- och hagmarker kan inte klaras utan effektiv sammanvävning av regional- och miljöpolitik. En samordning mellan Miljödepartementet och Näringsdepartementet bör därför ske när det gäller den regionala utvecklingen.
Regional utveckling för ett lokalt näringsliv
Alla regional- och glesbygdspolitiska insatser bör i grunden vila på en långsiktigt hållbar strategi som inte bara befrämjar en ekologiskt hållbar utveckling i den egna regionen, utan också i resten av landet och i resten av världen. En viktig grundbult i en sådan strategi är att man strävar efter att åstadkomma slutna kretslopp av material i så lokala kretslopp som möjligt, utan att för den skull behöva riskera ett minskat handelsutbyte med andra regioner eller andra länder. I ett hållbart samhälle läggs dock tonvikten i handelsutbytet med nödvändighet på kunskap och kompetens i stället för på materiella produkter.
En enhetlig bärkraftig näringslivsstrategi byggd på samma grundprinciper kan drivas parallellt på flera olika nivåer: lokalt, regionalt, nationellt och även internationellt.
Självfallet bör tillväxtavtalen i varje län också innehålla en tydlig bärkraftig näringslivsstrategi. I en utvärdering som gjorts av tillväxtavtalen "Ekologiskt hållbar utveckling i de svenska tillväxtavtalen" Av Tuija Hilding-Rydevik, konstateras att tillväxtavtalen inte lever upp till sina mål om en hållbar utveckling. Inget av avtalen har någon strategi för detta. Detta är naturligtvis ytterst allvarligt. Det hållbara samhället får inte utvecklas till en betydelselös floskel. Ett målinriktat och strategiskt arbete måste inledas på alla nivåer för att få ett starkt och konkret innehåll i orden.
De lokala bärkraftiga näringslivsstrategierna bör bygga på följande principer:
Slut kretsloppen
Satsa på befintligt lokalt näringsliv
Komplettera med saknade företag och verksamheter
Komplettera med nya branscher och verksamheter
Detta utvecklas mera i en separat motion.
Den sociala ekonomin
Tendenserna inför framtiden - det nya arbetslivet, det åldrande samhället och globaliseringen - pekar på att den sociala ekonomin behövs. Det nya arbetslivets krav på arbetsorganisationer där arbete och fritid kombineras på ett annat sätt än tidigare ger den sociala ekonomins företag en fördel. Flexibiliteten som behövs för konkurrenskraft kan kombineras med trygghet för medarbetaren när företagandet baseras på verkligt med- bestämmande och gemenskap.
På den lokala nivån finns redan en starkt växande flora av nya företag som bidrar till ny sysselsättning och lokal utveckling. Som exempel kan nämnas arbetskooperativ, sociala kooperativ och annat socialt företagande, nya brukarkooperativ, bytesringar m m.
Styrkan i den sociala ekonomin består i att den kan fånga upp svaga individer, återge dem självförtroende och föra in dem i arbetslivet igen.
Den sociala ekonomin handlar inte bara om gemenskapen inom det enskilda företaget utan också om gemenskapen mellan företagen. Lokal förankring, flexibilitet och samverkan är förutsättningar för att små företag ska kunna konkurrera på en global marknad.
Regionala resurscentra m.m.
I samtliga län finns nu någon form av resurscentrum som på olika sätt arbetar för att ta till vara kvinnors resurser. Det finns också i alla län jämställdhetsexperter och dessutom i ett antal kommuner kvinnliga affärsrådgivare. Kvinnliga nätverkskrediter prövas på vissa håll. Tillsammans utgör dessa viktiga resurser som kompletterar varandra och arbetar gränsöverskridande.
Det finns också Lokala Kooperativa Utvecklingscentra (LKU) i varje län. Dessa kan spela en viktig roll, inte minst för att skapa nya jobb i glesbygd. För de nya kooperativen bör arbetsmarknadsregler och andra regler utformas som gynnar deras uppkomst och utveckling.
Byautvecklingsgrupper
Byautvecklingsrörelsen är en starkt växande folkrörelse i Sverige. Här går människor samman för att rädda sin hembygd och för att gemensamt skapa jobb och framtidstro. Miljöpartiet anser att särskilda insatser måste göras för att underlätta för och stärka denna rörelse. Det är genom sådan lokal utveckling som det går att få en genuin glesbygdsutveckling. Det är också genom att stödja den kreativa process som byautvecklingsrörelsen visat som riksdag och regering bäst kan hejda avfolkningen.
Bytesringar
Bytesringar fungerar som idéella föreningar, där medlemmarna byter varor och tjänster med varandra, utan att använda pengar. Skulder och tillgodohavanden räknas i stället som poäng och bokförs på varje medlems personliga poängkonto. Exempel på några vanliga bytesobjekt är hemlagade matvaror, begagnade kläder, enklare reparationer, sömnad, datorsupport, läxhjälp, lån av bil och undervisning i språk. Medlemmarna i en bytesring bor i allmänhet nära varandra, till exempel i samma by eller stadsdel.
Miljöpartiet anser att bytesringar bidrar till att skapa ett socialt kapital och kan vara början till en samverkan som på sikt kan medföra att nya företag skapas i glesbygden.
Lokala börser
Det är viktigt att ägandet av företagen får en ökad lokal anknytning. En möjlighet att nå detta är att stimulera framväxten av regionala börser som skall göra det möjligt att styra pengar till att göra nytta och arbeta på lokal basis. Sådana börser kan bli intressanta både för hushåll, företag och offentliga myndigheter (t.ex. kommunala pensionsfonder) i regionen.
Turistnäringen - alltmer ekoturism
Sveriges medborgare har stora möjligheter till ett rikt friluftsliv tack vare vår natur och vår allemansrätt. I vårt lands vidsträckta skogar och marker finns mycket att erbjuda en växande kultur- och naturturism.
Turismen är idag världens största och mest expansiva näring. Det är en arbetsintensiv näring som har stor betydelse och ännu större potential. Idag utgörs endast cirka en fjärdedel av turismen i Sverige av utländska besök. Detta innebär att det finns möjligheter till en väsentlig ökning av turismen, men den måste naturligtvis bedrivas på ett skonsamt och ansvarsfullt sätt så att naturen och den biologiska mångfalden inte hotas eller skadas. Den får inte heller innebära att kulturvärden exploateras ovarsamt. En ökad turism måste gå hand i hand med ett aktivt bevarande av natur- och kulturmiljö, i enlighet med det beslut som riksdagen nyligen har fattat. Miljöpartiet de gröna vill att regeringen följer upp detta beslut före mandatperiodens slut.
I glesbygden finns stora möjligheter att utveckla ekoturism och äventyrsturism. Kvalificerade fjällguider eller skogsguider som kan peka ut biotopernas speciella kännetecken, besök hos samer eller på gårdar, färder efter älvar och inte minst gommens fröjder med landsdelens specialiteter och läckerheter. Detta och mycket mer kan ge turismen nya möjligheter för många människor att försörja sig och faktiskt också ge landsbygden ytterligare värden, även för dess egna innevånare.
Fiskturism en framtidsbransch
Det fanns en tid när blanklax var vardagsmat utmed de stora älvarna. Den var så vanlig att sägnen berättar att drängar och pigor krävde att få annan föda i alla fall en dag i veckan.
I år finns mer lax i de norrländska vattnen än på mycket länge. Det är glädjande. Det skapar förutsättningar för såväl yrkesfiske som sportfiske. Just fisketurism har en stor potential och kan verkligen skapa arbete och liv i bygder som idag saknar detta. Men då krävs att laxen kan ta sig upp i älvar som tidigare hade lax och att alltmer av fångstkvoten flyttas norröver.
Vildlaxen är dock fortfarande hotad. Ca 10 % av laxen är vildlax, resten är odlad lax. Varje år sätts ca 2,5 miljoner laxyngel ut i det fria i Sverige. De vandrar ned till södra Östersjön, växer till där under två år och vandrar sedan mot Norrland för att leka. Endast ett fiske utmed kusten och i älvarna kan vara selektivt och spara den vilda laxen. Den odlade behöver beskattas.
Idag bedrivs fiske med drivgarn i södra Östersjön. Där fångas såväl odlad som vild lax, och risken är uppenbar att detta kan hota den vilda laxen. Att man nu flyttat 50 % av kvoten till Norrland, där selektivt fiske på odlad lax är möjligt, är bra. Men vi vill se en fortsättning av den politiken. Laxen hör Norrland till.
Många menar idag att utsättningen givit för mycket lax och att den odlade utgör ett hot mot den vilda. Det finns därför skäl att se över vattendomarna. Att fortsätta utsättningen verkar just nu inte meningsfullt. Det vore bättre att se över möjligheten att låta lax vandra upp i älvar, som idag är stängda. Genom att se till att den kan ta sig in i och förbi vattenmagasin kan ett fint fiske efter lax skapas i miljöer uppströms vattenmagasinen. Det kan ge underlag för ny fisketurism, ett behövligt tillskott i glesbygder.
Norrland "exporterar" mycket av sina råvaror söderut. El, skog och lax är exempel på tillgångar som inte alltid skapar vinster och förutsättningar för verksamhet i Norrland. Miljöpartiet anser att laxen borde strykas från den listan. Den hör Norrland till, naturligtvis med undantag från Mörrumsån och andra vatten som har en egen reproducerande laxstam. Att flytta laxfisket norrut ger inte bara biologiska fördelar - man kan fiska selektivt på odlad lax - utan det ger Norrland underlag för en fisketurism och ett bättre ekonomiskt utbyte av laxen. Det är ju bättre att ta upp fiskarna då de är stora och färdig- vuxna, än att ta upp dem på uppväxtområdet i södra Östersjön där de är mindre.
Jord- och skogsbruk
Jord- och skogsbruk är grunden för många bygder. Skulle dessa näringar försvinna skulle basen för mycket av den service som idag finns ryckas undan. Bland annat hela Norrland och småländska höglandet har sämre förutsättningar för jordbruk än andra områden. Samtidigt är detta bygder där näringen är viktig, och inte bara för att bygden ska leva; jordbruket skapar också ett öppet landskap med höga biologiska värden, vilket ökar möjligheterna för turism. Det är därför viktigt för Sverige att förändringen av EU:s jordbrukspolitik sker på ett sådant sätt att det blir möjligt att även i framtiden bedriva jordbruk i hela landet.
För att jordbruket skall bli ekologiskt hållbart för framtiden anser vi att dagens konventionella jordbruk måste ersättas med ekologiska bruknings- metoder. Det ekologiska jordbruket är inte bara ett jordbruk för ett ekologiskt hållbart samhälle - det skulle dessutom öka antalet anställda i jordbruket. Med dagens stöd till det ekologiska lantbruket och allt bättre metoder och sorter (vilket gör att avkastningen inte längre skiljer sig speciellt mycket från avkastningen i det konventionella jordbruket) och dessutom högre livsmedelspriser på ekologiskt odlade produkter, är ett sådant lantbruk det mest lönsamma idag. För att minska transporter och öka sysselsättningen anser vi att produkterna skall förädlas så nära brukarna som möjligt. Vi är kritiska till den rationalisering som sker med färre och större slakterier och mejerier. Det skapar inte bara arbetslöshet i glesbygder, det är inte heller bra från kvalitets- och djurskyddssynpunkt.
Lokal biologi och miljö
Marklagstiftningen
För att öka möjligheten för de boende i glesbygden måste den avreglering och liberalisering av marklagstiftningen som skedde i början av 90-talet ses över. Förvärvslagstiftningen har blivit uddlös och lätt att kringgå. Glesbygden har tappat kontrollen över naturtillgångarna, något som är nödvändigt att ha i bygder där alternativa inkomstkällor ofta är en förutsättning för att man ska kunna bo kvar.
Under ett antal år har penningstarka spekulanter kunnat göra spekulations- förvärv på skogsfastigheter och avverkat hänsynslöst. De ransoneringsregler som idag finns reglerar fastigheter ned till 50 ha, men Skogsstyrelsens utvärdering av den nya skogsvårdslagen visar att ransoneringsreglerna kringgås genom att man dels avverkar vad reglerna tillåter, dels "gallrar" arealen därutöver på ett mycket hänsynslöst sätt. Fastigheter har även styckats sönder i mindre enheter och kunnat kalavverkas, och krav om bosättning på fastigheten har inte efterlevts. Det har även hänt att man kalavverkat innan lagfart och förvärvstillstånd meddelats. I budgivning om skog har ortsbor inte kunnat konkurrera eftersom man har haft ett långsiktigt skogsinnehav för ögonen och inte spekulerat i skövling. Trenden är att ortsbor äger en allt mindre del av skogen och berövas en nödvändig kompletterande inkomstkälla.
Målet med marklagstiftningen måste vara att öka sysselsättning och bosättning i glesbygden. Nu ses reglerna över, vilket är bra, men detta måste följas upp för att förhindra att ägandet över skogen inte lämnar bygden.
Skydd av nyckelbiotoper
Miljömedvetenheten i skogsbruket har ökat och certifieringen ses som ett bra sätt att värdesäkra varan. Intresset för nyckelbiotoper - de biologiska pärlorna i skogen - har ökat. Därför har vi med stor tillfredställelse medverkat till att anslagen till biotopskydd förstärkts rejält i budgeten. Anslaget för år 2000 är nu 70 miljoner kronor för att år 2001 vara 125 miljoner kronor och lika mycket år 2002.
Idag har bristen på medel i vissa fall lagt en död hand över avverkning i mogen skog. Många ansvarsfulla skogsbolag vill inte avverka i områden där det finns eller kan finnas nyckelbiotoper eftersom man är rädd för opinionen. Tidigare fanns inte pengar tillräckligt för biotopskydd och effekten blev att man inte avverkade mogen skog. Man talade om att staten skulle få 5 år på sig. Med den anslagsnivå som nu finns torde inte det behöva hända i framtiden.
Skogen är fortfarande en avgörande näring för många bygder. Vi menar att skogsråvaran borde kunna skapa betydande mervärden om den förädlades i högre grad än idag. I ett ekologiskt hållbart samhälle måste trä på sikt ersätta plast i många produkter. Trä är en förnyelsebar resurs vilket plasten inte är. Det behövs forskning och stora insatser inte bara från staten utan från näringen själv för att förändra användningen av denna råvara.
Kommunikationer
Dagens kommunikationssystem bygger på ett förlegat tänkande. Det måste moderniseras så att miljöstörningarna och förbrukningen av ändliga resurser minimeras. Genom t.ex. snabbtåg och utbyggd länstrafik erhålls större och mer sammanhållna arbetsmarknadsregioner över hela landet. De olika regionerna knyts även närmare varandra. Miljöpartiet vill satsa på utbyggnad av svensk järnväg av såväl miljömässiga som regionalpolitiska skäl. Vi har i vår transportpolitiska motion närmare utvecklat hur detta skall ske.
Järnvägssatsningen bör kompletteras med åtgärder för att upprätthålla ett bra vägnät i glesbygden. Kostnader för personbilstransporter skall i första hand belasta de områden som från miljösynpunkt redan idag är hårt belastade, dvs. tätorterna. Vid den kraftiga höjning av drivmedelsskatterna som ingår i Miljöpartiets förslag till skatteväxling bör glesbygden kompenseras på lämpligt sätt. Tänkbara metoder för detta bör utvecklas och förfinas - vi förordar ett skatteavdrag eller ett glesbygdsavdrag. Man kan även tänka sig en reformering av bostadsbidraget till ett bastillägg som utgår från familjens inkomst men som inte tar hänsyn till huruvida den har höga kostnader för boende, som t ex i storstadsområden, eller höga kostnader för transporter, som i glesbygd. Om man ser till den sammanlagda kostnaden för hushållens kollektiv- och bilresor så uppgår de till 10 % av hushållens utgifter i övre Norrland, jämfört med drygt 8 % i Stockholm. Av de totala resekostnaderna betalas 92 % privat i övre Norrland och 78 % i Stockholm.
Det är också viktigt att hela Sverige får ett bra kommunikationsnät för samtal, fax och datorer. För boende i glesbygden är det speciellt viktigt att möjligheterna till datakommunikation utvecklas.
Friare användning av regionalpolitiska medel
De regionala tillväxtavtalen kan rätt använda ge nytt liv åt regioner och kommuner. En friare resursanvändning leder till ett mer effektivt användande av insatta resurser genom att dessa kan anpassas till de lokala förutsättningarna. Det är viktigt att lokala utvecklingsgrupper och företagarorganisationer i samverkan får en möjlighet att utöva ett avgörande inflytande över hur de statliga regionala utvecklingsmedlen inom regionalpolitiken skall användas på den lokala nivån.
Av de totalt 80 miljarder kronor som strömmar ut i regionerna varje år, kommer "endast" 19 miljarder att öronmärkas för de lokala tillväxtavtalen. Regeringen bör överväga att öka summan för lokal flexibilitet.
Genom en friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel skulle också friårsprojekt bli möjliga att genomföra i hela Sverige. Fördelarna som skulle uppnås är många, t ex fler människor i arbete, ökad livskvalitet, samt ny kvalificeringsperiod för den arbetslöse.
Regional utveckling för lokal demokrati
Intressanta ansatser har gjorts i och med de regionala tillväxtavtalen. Det står emellertid helt klart att viktiga områden för utveckling inte har beaktats tillräckligt i detta arbete. Till dessa hör förutom hållbarhetsaspekterna jämställdhetsfrågorna. Att satsa på de kvinnliga initiativen och samarbetsformerna är viktigt för en balanserad utveckling lokalt och regionalt. Även kulturen och den sociala servicen, t ex i den offentliga sektorn, har fått för litet uppmärksamhet.
Miljöpartiet de gröna anser att det är viktigt att mer av makt, befogenheter och resurser flyttas ned från central till regional och lokal nivå och också till gemenskaps- och bynivå. På regional nivå behövs mer av självstyrelse genom länsparlament eller andra folkvalda organ.
Återföring av vattenkraftsvinster
Även vinsterna från andra naturresurser i regionerna bör i större utsträckning få stanna kvar och användas för att utveckla området. En utgångspunkt för en ny regionalpolitik med denna inriktning har varit vattenkraften, som skapar stora vinster men ger mycket små inkomster till de delar av landet som drabbats av dess utbyggnad. Miljöpartiet de gröna föreslår därför att den nytillsatta regionalpolitiska utredningen får som tilläggsdirektiv att se över möjligheterna till och konsekvenserna av en överföring av vinsterna till de producerande regionerna.
Statens verk
Staten har själv på många håll lett marschen ut från glesbygden. Det finns hundratals fall där staten fattat politiska beslut som flyttat eller dragit in statliga verksamheter från glesbygd och mindre orter. I en rapport från Glesbygdsverket konstaterades nyligen att de statliga verken inte tar sitt regionalpolitiska ansvar när det gäller lokalisering av egna verksamheter. En starkare styrning och tydligare direktiv skall krävas av statliga verk och bolag för att inte dessa skall överge mindre orter och glesbygd vid åtstramningar.
Viss grad av basservice är också viktig för att den sociala strukturen på en ort skall kunna generera en positiv uppåtgående utvecklingsspiral.
Kommuner och landsting
Den generella välfärdspolitiken har inneburit att Sverige trots allt har mindre regionala klyftor än många andra länder i Europa. Men glesbygden och de mindre orterna är mer beroende av offentlig sektor än expansiva områden. De försämringar av välfärden som genomförts under 1990-talet har därmed drabbat periferin hårt. Därför menar Miljöpartiet att ökade ekonomiska ramar till kommuner och landsting idag är en viktig regionalpolitisk åtgärd. Det är också viktigt att alla aktörer samverkar, t ex kan kommun, landsting och post samarbeta för att den enskilde på landsbygden skall få så god service som möjligt. Särskilt bör stödet till kommuner och landsting med befolkningsminskning uppmärksammas.
Bostäder
Den allt mindre utnyttjade infrastrukturen orsakar ekonomiska problem som tillsammans med snabbt växande bostadsöverskott urholkar ekonomin för många kommuner. Detta drabbar dock inte enbart avfolkningsbygder utan samtidigt drabbas även storstadsregioner av merkostnader för social segregering och otillräcklig infrastruktur. Landsbygd och storstad är ömsesidigt beroende av varandra likt kommunicerande kärl. Det är ett slöseri av resurser att inte utnyttja lokaler och bestående infrastruktur, samtidigt som motsvarande samhällskapital måste byggas upp i expansionsområden.
En annan men viktig aspekt för landsbygdens utveckling är svårigheterna för den som vill flytta ut på landsbygden att finna en bostad. Hyreshus finns inte och tillgängliga hus används som sommarstugor och står därför inte till förfogande. Att bygga nytt är för många ett för stort vågspel i en bygd där man inte kan känna sig säker på att få tillbaka sina pengar om man tvingas flytta igen.
Utbildning
Att satsa på de mindre och medelstora högskolorna är ett viktigt medel för att skapa regional utveckling. En högskola i regionen betyder mycket för regionens möjligheter. En högskola i hemregionen ökar tillgängligheten för stora sociala grupper som hittills varit underrepresenterade vid högskolorna. Det betyder mycket för såväl den enskilda människan i regionen som för den samlade kompetensen inom regionen. Inriktningen av utbildningar och forskning kan ske med hänsyn till de behov som regionen har. Samspelet med näringsliv och offentliga sektorns verksamheter skall vara en viktig styrfaktor för utveckling av högskolans inriktning. En högskola i en viss region har också goda förutsättningar att ordna för regionen relevanta distansutbildningar, som är av speciell betydelse för boende och företag i mindre centralt belägna orter.
Regionens högskola skall själv ta ansvar för utbudet av distansunder- visning i sin region. Det fordrar en strategisk genomgång tillsammans med kommunerna i upptagningsområdet av möjligheterna att utveckla en kvalificerad utbildning via IT-lösningar eller i andra former. Den snabba förändringen i det moderna samhället medför att många människor behöver fortbildning och nya utbildningar flera gånger under sin livstid. Bakgrunden till det s k livslånga lärandet är också skälet till att högskolornas undervisning och forskning måste ha en flexibel planering med stor beredskap för en anpassning till nya behov. Högskolan skall också i kraft av kunskapscentrum vara pådrivande när det gäller utvecklingen inom regionen.
Utbildningen i förskola, grundskola och gymnasium är en förutsättning för att regionen skall utvecklas till ett långsiktigt hållbart samhälle. Kvalitet i förskola och skola, även i glesbygdskommuner, utgör en grundförutsättning för en levande landsbygd. De ekonomiska förutsättningarna utgör idag hinder för många små kommuner att behålla och utveckla sina glesbygdsskolor. Frågan hur garantier skall skapas för glesbygdsskolornas bevarande bör utredas i särskild ordning. Utveckling av distansutbildning på grundskole- och gymnasienivå kan lösa en del av problemet med att ordna kurser och nationella program även i små skolor. Här bör staten ta initiativ och stimulera och samordna utvecklingen av sådana kurser så att vi får ett brett pedagogiskt utbud med kurser tillgängligt för skolor över hela riket.
Den regionala profileringen av skolan är i full gång inom nästan alla regioner. När det gäller innehållet i grundskolan så bör möjligheterna till anpassning uppmärksammas mer. Även om skollag och läroplaner inte direkt hindrar lokala profileringar, så har utvecklingen med lokal profilering inom grundskolan inte utnyttjats. Inte minst när det gäller frågor kring attityder till hemregionen, kulturarv och värdegrund borde regionens särart fångas upp och möjligheterna utnyttjas bättre. Ett bra exempel på en sådan profilering är kunskap om samekultur och samernas historia för elever i skolor i nordliga regioner. Här har man en möjlighet att bryta de motsättningar som under lång tid rått mellan vissa grupper. En gemensam värdegrund, som är ett av den svenska skolans centrala mål, kanske nås bäst om man utnyttjar just skillnader i lokal historia och tradition i olika delar av landet.
Att utifrån ett sådant synsätt fånga upp viktiga profileringar i undervisningen regionalt bör naturligtvis även utnyttjas nationellt, för att få ett representativt och brett stoff för skolans bild av det mångkulturella samhället. Så kan t ex undervisning om samisk historia och kultur göras tillgänglig för alla svenska skolor.
Kultur för social utveckling och sammanhang
Byggnadsvård
En rik och stimulerande kulturmiljö och ett rikt kulturutbud är viktiga konkurrensmedel för en regions attraktivitet.
Många småföretag har direkt anknytning till kultursektorn, exempelvis skulle en kraftfull satsning inom byggnadsvården innebära arbete för projektörer, byggnadsarbetare, antikvarier, byggfirmor och entreprenörer. Kunskap om ett miljöinriktat förhållningssätt inom byggsektorn är av stor betydelse i den regionala utvecklingen. Områden som direkt kan få avgörande betydelse för ett samhälles fortlevnad är exempelvis fäbodar, samisk bebyggelse, vissa industrimiljöer, fiskeläger och jordbruksbyggnader som smedjor och lador.
Vi anser också att en satsning på byggnadshyttor hjälper oss att bevara vårt kulturarv i form av gammal hantverkskunskap. Det skapar även meningsfulla arbetstillfällen.
"Firmitas, commoditas et venustas"
Med "beständighet, bekvämlighet och skönhet" ansåg Vitruvius att människors byggnationer skulle uppföras. Det anser vi även idag, men vi har ändå vårt kulturarv från bl a miljonprogrammet att leva med. Miljöpartiet har länge arbetat för en förändring med den inriktning riksdagen nu beslutat om. Eftersom vi alla påverkas av den miljö vi befinner oss i har dess arkitektur, formgivning och design avgörande betydelse i samhällsbygget. Detta kommer att få regionalpolitisk betydelse för arkitekter och konstnärer i hela landet. Det kommer att försköna allas vår vardag och ge välutbildade kulturproducenter möjlighet att arbeta med det de är utbildade för.
Utvecklingsprojekt
Att satsa på lokala och regionala utvecklingsprojekt inom teater, dans, musik, litteratur och bild samt museiområdet m.m. är ett sätt att stärka den regionala utvecklingen. Dessa projekt ska skapa förutsättningar för en bärkraftig kulturell infrastruktur. Kunskapen om konstnärerna och konstutövandet finns främst lokalt i länen och regionerna, och det är också lokalt som samarbetsprojekt ska utvecklas.
De tre R:en
Det finns ett behov av utvecklingsverksamhet rörande turnerandets ekonomi. Rikskonserter, Riksteatern och Riksutställningar spelar en stor roll särskilt för kulturutbudet i mindre samhällen och behöver därför ha tillräckligt med resurser för sin utveckling. Även de fria teatergrupperna behöver ha öronmärkta pengar för att kunna genomföra turnéer.
Folkbildning och folkrörelser
Tillgång till den egna historien är en medborgerlig rättighet och det kräver av oss att vi vårdar vårt kulturarv, men också att vi är öppna för samverkan och nydaning.
Sveriges tradition av folkbildning och folkrörelser är världsunik. Genom forskning inom folkbildning kan folkhögskolor och studieförbund öka sitt utbyte med varandra. Kulturminnesvård, kulturlandskapsvård och Agenda 21-arbete är viktiga delar av det sammanhang som syftar till att bevara och levandegöra kultur- och naturhistoriska värden och till att lägga ut kompassriktningen framåt. Genom identitet och förankring i den egna historien och lokalhistoren skapas förnyelse och utveckling. Då tillgång till den egna historien är en medborgerlig rättighet, ser vi att bl a museer har en stor uppgift att fylla. Då menar vi hela befolkningens historia, dvs även kvinnornas historia.
Folkets kyrkor
Den svenska kyrkan har under århundraden byggts upp av det svenska folket genom de skatter det betalat. Sveriges kyrkobyggnader är kulturminnesmärken och speglar en del av det svenska samhällets framväxt. Det är av yttersta vikt att det historiska och kulturella arv som förmedlas genom dem bevaras till kommande generationer. Det är synnerligen viktigt att använda hög kompetens när byggnadsminnen såsom kyrkor och biskopsgårdar renoveras. Länsstyrelserna har här en viktig uppgift att fylla vad avser kunskapsspridning och tillsyn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål och principer för regionalpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av regionalpolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bärkraftig näringslivsstrategi,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal demokrati,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friare användning av regionalpolitiska medel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om starkare styrning och tydligare direktiv för statliga verk och bolag att inte överge mindre orter och glesbygd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om basservice på landsbygden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationer, 5
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala högskolor,4
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning,4
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional profilering i skolorna, 4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggnadsvård,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de tre R:en,3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkbildning,3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkets kyrkor, 3
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av turistnäringen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall upphöra med fiske på blandade bestånd av lax på tillväxtområdena i Östersjön och i stället flytta den svenska laxkvoten så att ett selektivt fiske efter odlad lax kan ske, 6
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbruket,6
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om marklagstiftningen,7
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala kooperativa utvecklingscentrum,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byautvecklingsgrupper,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala börser.2
Stockholm den 5 oktober 1999
Ingegerd Saarinen (mp)
Ewa Larsson (mp)
Per Lager (mp)
Tabell 1: (1 Yrkande 4 hänvisat till KU. 5 Yrkande 8 hänvisat till TU. )