1 Inledning
En god energipolitik kan inte ses isolerat. Energipolitiken skall, som regeringen så riktigt skriver i propositionen, bidra till att stabila förutsättningar skapas för ett konkurrenskraftigt näringsliv och till en förnyelse och utveckling av den svenska industrin. Energipolitiken måste gå hand i hand med ekonomi och miljö för att bidra till tillväxt och ett ekologiskt uthålligt Sverige.
Riksdagen fattade i juni 1997 beslut om en ny energipolitik. Beslutet innebar bland annat att en reaktor vid Barsebäcks kärnkraftverk skulle stängas före den 1 juli 1998. I 1997 års energipolitiska beslut ingick också ett omfattande program för åtgärder för att stimulera en effektivare energianvändning och användning av förnybara energislag. Den andra reaktorn vid Barsebäck skulle stängas före den 1 juli 2001 under förutsättning att bortfallet av elenergi kan kompenseras genom tillförsel av ny elenergi eller minskad användning av el, konvertering från el samt tillförsel av el från andra energikällor. Regeringsrättens beslut innebär att rätten att driva Barsebäck 1 upphör den sista november 1999.
Den förda energipolitiken präglas av olyckliga låsningar. Om inte Sverige kan skapa en långsiktigt hållbar strategi för den framtida energiförsörjningen måste frågan om en ny folkomröstning aktualiseras.
2 Inhemska förnybara energikällor
Kristdemokraterna anser att Sveriges energiförsörjning skall tryggas genom en långsiktig och medveten energipolitik med fasta spelregler där inhemska förnybara energikällor och bränslen utgör en växande bas. Det är den enda idag kända vägen mot det ekologiskt uthålliga energisystemet. Vi vill skapa en energiförsörjning där den negativa påverkan på hälsa, klimat och miljö är så små som möjligt. Investeringar i biobränslebaserad kraftvärme, vindkraftverk och småskalig vattenkraft måste stödjas.
3 Långsiktigt stabila spelregler
De ökade koldioxidutsläppen med påföljande växthuseffekt är det enskilt största hotet mot vår livsmiljö. Energipolitiken bör inriktas på att åstadkomma breda politiska uppgörelser och långsiktigt stabila spelregler för aktörerna på elmarknaden. Utgångspunkten ska vara att genom eleffektivisering samt utveckling och infasning av förnybar elproduktion fasa ut kärnkraften och så småningom även energisystem som bygger på fossila bränslen. Målet är ett omställningsarbete som syftar till att bygga ett ekologiskt uthålligt energisystem utan drastiska prisförändringar, risk för elbrist och därmed ytterligare påfrestningar på välfärd och sysselsättning. Industri och hushåll ska garanteras säkra elleveranser till fortsatt konkurrenskraftiga och rimliga priser. Vår uppfattning är att den första kärnkraftsreaktorn ska fasas ut först när motsvarande mängd el kan tillföras och/eller sparas bort. Att nu stänga Barsebäck 1 innebär att svensk elförsörjning, miljö, ekonomi och svenskt industriklimat försämras. Åtgärden saknar dessutom stöd hos det svenska folket. Den el som ska ersätta bortfallet kommer till största delen att importeras från koleldade kraftverk i Danmark. Utvecklingen kan även leda till att vi kommer att importera brunkolsproducerad el från Polen eller el från kärnkraftverket Ignalina.
4 Den fria elmarknaden
Kristdemokraterna har arbetat för att de fördelar som den fria elmarknaden innebär också ska komma hushållen till del. Genom det hittillsvarande mätarkravet som kopplats till byte av leverantör har tröskelkostnaden för hushållen varit sådan att det för hushållen inte gått att räkna hem investeringen i mätare trots att takkostnaden för mätaren varit 2 500 kr. Vidare har den långa uppsägningstiden medverkat till att rörligheten bland konsumenterna varit låg. Kort sagt har avregleringen av elmarknaden nästan enbart varit till fördel för företag och andra storkonsumenter. Genom näringsutskottets initiativ har en motvillig regering tvingats att lägga förslag om avskaffande av mätarkravet, kortare uppsägningstid och kostnadsfria byten av leverantör. Detta kommer att medföra dramatiskt sänkta elpriser också för normalkonsumenten. Redan omedelbart efter utskottets beslut började också prisnivåerna sjunka och producenterna, och för den delen även andra aktörer, att tävla med varandra om kunderna som inom kort fritt kan välja leverantör. Denna förändring kommer av allt att döma att träda i kraft den 1 november 1999.
Inom EU satsas på en stor kampanj för miljövänlig energi från vindkraft, solfångare och vattenkraft. I Sverige lägger regeringen förslag som riskerar att försvåra möjligheterna till utbyggnad av miljövänligt producerad el. Exakt vilken situation som kommer att utvecklas efter den 1 november återstår att se men om inte hänsyn tas till de ändrade förutsättningarna för de små producenterna kommer Sverige att få en mycket begränsad produktion av miljövänlig el. Konsekvensen kan bli att vi tvingas att i större utsträckning än idag importera el som producerats med utsläpp av stora mängder koldioxid eller som producerats i mindre säkra kärnkraftverk. Vi kristdemokrater är för en effektiv gränsöverskridande handel med el, men det svenska agerandet får inte leda till att miljövänliga energianläggningar läggs ned för att istället göra oss beroende av import av el som producerats på ett sätt som har starkt negativa konsekvenser för miljön.
De oklara regler som fram tills nyligen gällt för omställningsprogrammets vattenkraftsbidrag tycks nu vara förtydligade och medlen kan förhopp- ningsvis tas i anspråk för nya investeringar för elproduktion. Vidare bör värmepumptekniken utvecklas så att mer av spillvärme kan tas tillvara. Skattelagstiftningen måste utformas så att det blir mer fördelaktigt att öka produktionen av el på detta sätt. Det bör vara möjligt att via bonussystem eller andra skatteåtgärder stimulera denna utveckling ytterligare.
5 Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor
Regeringen redovisar att hittills har ansökningarna om bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor varit avsevärt färre än vad man förväntat. I föreliggande budgetproposition skjuter regeringen återigen anslag framför sig i tiden. Flera anslag för år 2000 skärs ned kraftigt med hänvisning till bristande efterfrågan, diskutabel effekt eller kommande utvärderingar. Istället förutses anslagen för kommande år att öka i motsvarande mån. Genom att upprepa detta förfaringssätt kan samma pengar användas år efter år i budgeten, men utan energi- eller miljöpolitisk nytta. En stor del av förklaringen till de få ansökningarna torde vara regeringens otydliga och ryckiga energipolitik som leder till att man inte vågar investera. De små elproducenterna måste garanteras långsiktigt rimliga villkor samtidigt som ny teknik, nya metoder och nya energikällor, t ex solvärme, utvecklas och prövas.
6 Torvtillgångarna
Sverige har god tillgång till torv. När torven skördas sker bl a metanutsläpp och vid förbränning sker koldioxidutsläpp. Detta ger ett tillskott till klimateffekten. Därtill kommer risk för skador på den biologiska mångfalden. Vid varje enskild tillståndsgivning bör en särskild bedömning göras. Det gäller framför allt hur skörden skall gå till, hur marken skall återställas, hur tjockt lager som skall skördas och hur metangasen skall tas till vara. Vid tillståndsgivningen skall naturligvis också göras en bedömning av naturvärdena på platsen. Idag finns teknik och kunskap om hur man kan skörda torv med stor naturhänsyn, sätt där enbart det översta lagret skördas och där marken återställs till naturrika våtmarker.
7 Regeringens hantering av kärnkraftsavvecklingen
Kristdemokraterna är starkt kritiska mot regeringens handläggande av frågan om kärnkraftsavvecklingen. Riksdagens beslut togs utan att de ekonomiska effekterna var kända och avsaknaden av miljökonsekvensanalyser och samhällsekonomiska analyser var total. Idag kan vi konstatera att regeringen fortfarande inte har kunnat presentera dessa analyser. Än en gång anhåller regeringen om ett ramanslag och ett bemyndigande att under nästa budgetår besluta att ramanslaget för ersättning för avveckling av en reaktor i Barsebäcksverket får överskridas om ett nytt riksdagsbeslut inte hinner inväntas. Detta bör avslås. Det är en nonchalans mot det svenska styrelsesättet och mot landets alla skattebetalare att begära full frihet att få disposition över ett okänt antal miljarder kronor som inte ens finns intecknade i budgeten.
Vår uppfattning är att den första kärnkraftsreaktorn bör fasas ut när motsvarande mängd el tillförts och/eller sparats bort. Tillförseln ska baseras på förnybar elproduktion. Vi ser med oro på planer på fossilgasledningar genom Sverige. Etablering av ett omfattande ledningsnät kommer att för generationer framöver låsa fast vårt land vid ökad fossilbränsleanvändning med vidhängande utsläpp av koldioxid.
8 En ny folkomröstning
År 1980 genomfördes en rådgivande folkomröstning om kärnkraften. Utfallet av omröstningen blev genom den olyckliga uppdelningen på tre olika alternativ, inte till den vägledning för beslutsfattandet som många önskade. Skillnaderna i tolkningen av resultatet är avsevärda och resultatet används som ett argument för snart sagt varje hållning ifråga om kärnkraften. Detta har bidragit till en 20-årig politisk låsning ifråga om energipolitiken.
Energipolitiken är av mycket stor vikt för hushåll och för företag. Politiken måste vara långsiktig och förutsebar. Av det skälet är en bred politisk enighet av stor betydelse. Tyvärr är inte detta något som präglar den svenska energipolitiken.
Kristdemokraterna anser att det kan finnas skäl att aktualisera frågan om en ny folkomröstning om energipolitiken. Skäl som talar för detta är att opinionsläget idag är helt annorlunda än för 20 år sedan. Kunskapen om de miljömässigt negativa effekterna av förbränning av fossilbränslen inklusive klimatfrågorna har säkert påverkat.
9 Falsk skatteväxling
Det svenska näringslivet ska tillförsäkras säkra elleveranser till fortsatt konkurrenskraftiga och rimliga priser. Kristdemokraterna avvisar därför förslaget om höjd produktionsskatt på kärnkraftsel. Denna skattehöjning görs under skenet av att vara en skatteväxling, vilket det inte är. En skatteväxling innebär att skatter på miljöstörande verksamhet höjs medan de i motsvarande mån sänks för personal. Kristdemokraterna anser att en skatteväxling är ett prioriterat politiskt mål men att detta, för att ha avsedd effekt, i första hand bör genomföras på en internationell nivå. EU är en utmärkt arena för att driva detta arbete. Regeringens förslag är i praktiken en skattehöjning som riskerar att leda till reduceringar eller rent av nedläggningar av energikrävande industriell verksamhet. Enligt Industriförbundet kommer den höjda energiskatten att motsvara en ökad kostnad på 13 000 kr per anställd i den energiintensiva industrin. Effekten kan mycket väl bli en större miljöbelastning och förlorade arbetstillfällen för Sverige.
10 Klimatpolitisk linje efterlyses
Regeringen saknar en samlad klimatpolitisk linje. Beslutet om en avveckling av Barsebäcksreaktorerna innebär att regeringen och de partier som står bakom energiuppgörelsen på ett mycket medvetet sätt bidrar till en negativ utveckling av växthuseffekten. De ökade koldioxidutsläppen, som kommer att bli följden av att bortfallet av el kompenseras av el från fossilförbränning, har tvingat Sverige att anhålla om tillstånd att, i motsats till andra länder i EU, få öka utsläppen. Detta går stick i stäv med det s k Kyotoprotokollet som Sverige har godtagit, men ännu inte ratificerat.
11 Energiforskning och energiteknikutveckling
Även för att kunna avveckla kärnkraften enligt den kristdemokratiska modellen behövs stora satsningar på energiforskning och energiteknisk utveckling. Kristdemokraterna stöder därför principiellt regeringens satsningar inom detta område. Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen nu öppnar för stöd till termisk solvärme, något som Kristdemokraterna länge verkat för.
Det har emellertid visat sig att det energipolitiska programmet inte är framgångsrikt i alla delar. Vissa bidrag och satsningar har inte gett de resultat man hade hoppats. Detta gäller till exempel övergången från direktverkande el till annan uppvärmning och försöken att minska energibehovet när det är som störst. Regeringen fortsätter nu att korrigera delprogram och återigen skjuta en stor del av bidragsbeloppen framåt i tiden.
Ett nytt inslag är ett forskningsprogram tillsammans med fordonsindustrin. Kristdemokraterna ifrågasätter behovet av statliga insatser i Ford- och GM- koncernernas forskningsverksamhet. Vi anser att en sammantagen minskning om 160 miljoner kan göras i anslagen B4 och B5 utan att det huvudsakliga syftet med delprogrammen Energiforskning och Energiteknikstöd äventyras.
En annan del av det energipolitiska programmet där målet sannolikt inte kommer att uppnås är anslaget B6 Introduktion av ny energiteknik. Regeringen konstaterar att det är svårt att planera och överblicka vilka projekt som kan komma att aktualiseras under den återstående programperioden. Vi kristdemokrater delar den uppfattningen och anser att anslaget kan minskas med 40 miljoner.
12 Tankeförbudsparagrafen
Det s k tankeförbudet bör slopas. År efter år har riksdagen behandlat kärntekniklagens §6 som stadgar: "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor." För brott mot bestämmelsen stadgas fängelse med en straffsats motsvarande den som gäller för vållande till annans död.
Tankeförbudet har sedan dess tillkomst kritiserats från olika utgångspunkter. Klart är att det har en hämmande effekt på den akademiska friheten och det kan t o m ifrågasättas om det över huvud taget är möjligt att - utan lagbrott - presentera genomarbetade och kostnadsberäknade alternativ till prövning i den energipolitiska debatten. Tankeförbudet har behandlats i riksdagen ett flertal gånger men förslaget om slopande har avvisats. Sannolikt beror detta på att frågan helt felaktigt har ansetts kopplad till den vidare frågeställningen om kärnkraftens ställning i vårt land. Principiell kritik mot tankeförbudet framförs numera helt oberoende av inställningen till kärnkraftens nyttjande i Sverige och detta stärker vår uppfattning att paragrafen både kan och bör slopas.
13 Energisparåtgärder
Energihushållningsprogrammen har ännu inte fått någon större omfattning. Satsningar på information och åtgärder för att spara energi i hushållen är vällovliga, men för att få effekt måste kontraproduktiva lagar och bestämmelser elimineras. För att verkningsfulla investeringar skall komma till stånd är det avgörande att de investeringar i energisparåtgärder som villaägarna gör inte ökar boendekostnaderna i form av höjd fastighetsskatt. Därför behöver reglerna för den statliga fastighetsskatten ses över och förändras på denna punkt.
Tilläggsisoleringens betydelse har inte fått tillräcklig uppmärksamhet i programmet. När regeringen nu, efter att ha sett att vissa delar av det energipolitiska programmet inte har nått uppsatta mål, gör nya satsningar borde man pröva frågan om stimulansåtgärder för tilläggsisolering på motsvarande sätt som gäller för konvertering från elvärme till annan uppvärmning.
14 Statens energimyndighet
Kristdemokraterna anser att Statens energimyndighet, liksom många andra statliga myndigheter, skall åläggas ett femprocentigt sparkrav.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för energipolitiken,
2. att riksdagen beslutar avskaffa anslag B11 utgiftsområde 21 Ersättning för avveckling av en reaktor i Barsebäck,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om att bemyndiga regeringen att överskrida anslag B11 utgiftsområde 21 Ersättning för avveckling av en reaktor i Barsebäcksverket,
4. att riksdagen beslutar upphäva beslutet om att bemyndiga regeringen att träffa och genomföra för staten bindande avtal med Sydkraft AB och med eventuella andra parter när det gäller avvecklingen av Barsebäcksreaktorn,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitiska insatser på klimatområdet, såväl nationella som internationella,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om höjd produktions- skatt på kärnkraftsel,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inhemska förnybara energikällor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energiforskning och energiteknisk utveckling,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energisparåtgärder och fastighetsskatt, 2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energisparåtgärder och tilläggsisolering,
11. att riksdagen beslutar upphäva 6 § kärntekniklagen (1984:3),
12. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 2000 anvisar anslagen under utgiftsområde 21 Energi enligt följande uppställning: 13. Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag Anslagsändring )
Stockholm den 3 oktober 1999
Inger Strömbom (kd)
Göran Hägglund (kd)
Mats Odell (kd)
Harald Bergström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Stefan Attefall (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Per Landgren (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Rosita Runegrund (kd)
1 Yrkande 6 hänvisat till FiU. 2 Yrkande 9 hänvisat till SkU.