Karlskoga tillhör de kommuner i landet som drabbats och drabbas hårdast av omställningar inom försvaret. På ett par decennier har antalet jobb inom försvarsmaterielindustrin minskat från cirka 10.000 hos Bofors och dess underleverantörer till idag 2.500. Inom Boforskoncernen ligger därtill idag över 300 varsel och arbetslösheten ökar trots den goda konjunkturen och är nu uppe i över 8 % öppen arbetslöshet.
Kommunen ligger i östra Värmland, som är en utsatt del av Bergslagen. Därmed är kommunen också berättigad till stöd från EU:s regionala strukturfonder. De kraftiga neddragningarna vid försvarsmaterielindustrin har medfört att kommunen tillhör det statliga stödområdet, samt att vissa medel från EU:s Konverprogram kan utgå.
De kraftiga neddragningarna inom försvarsmaterielindustrin har betytt att kommunen nu brottas med allvarliga ekonomiska bekymmer på grund av runt 1.000 tomma bostäder och en i vissa delar överdimensionerad infra- struktur. Det gäller bland annat va- och värmeverk, men befolkningsutflytt- ningen har också inneburit att kommunpolitikerna brottas med stora svårigheter att få skattemedel och statsbidrag att räcka till för en god vård, omsorg och skola samtidigt som en kommun i Karlskogas situation måste driva en aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik.
Bilden av Karlskoga är ändå inte i grunden mörk. Kommunen driver en aktiv näringspolitik, som givit påtagliga resultat. I Karlskoga har callcenter- företag som Transcom etablerats. Företaget fanns inte för 10 år sedan, men har idag cirka 1.000 anställda.
Den höga ingenjörstätheten, som är ett resultat av Karlskogas centrala roll för svensk försvarsmaterielindustri, har bidragit till att göra kommunen intressant för tekniskt avancerade företagsetableringar. Ur försvarsmateriel- industrin har cirka 1.500 jobb i civil produktion vuxit fram. Kommunen präglas också av ett mycket gott samarbete mellan företagare och kommun - och andra samhällsföreträdare.
Till bilden av Karlskoga hör också ett intressant läge i landet. Karlskoga ligger längs E 18, som är länken mellan Stockholm och Oslo och har bara 4 mil till residensstaden Örebro och drygt 6 mil till Karlstad, båda belägna vid E 18. Närheten till Norge har bland annat bidragit till ett flertal etableringar, som gjort att ett område i Karlskoga nu går under namnet "länets Karl Johann".
Karlskoga erbjuder goda bostadsmiljöer, är vackert belägen vid sjön Möckeln och är en kommun som sedan lång tid tillbaka präglas av ett rikt kulturliv. Genom mycket medvetna besparingsprogram tillhör dock Karl- skoga de utflyttningskommuner som har en ekonomi i balans.
Sammantaget innebär Karlskogas situation att kommunen tillhör dem, som är i störst behov av kraftfulla regionalpolitiska insatser, samtidigt som både engagemang, kompetens i kommunen och utvecklingsmöjligheter visar att kommunen har förmåga att väl förvalta en statlig utvecklingsinsats.
Lagda varsel vid Bofors innebär behov av kraftfulla åtgärder för att skapa så många varaktiga arbetstillfällen som möjligt. Arbetet måste vara inriktat på att behålla den tekniska kompetens som finns i Karlskoga för att därigenom behålla den motor, som bidrar till nya jobb.
Det finns i kommunen en insikt om att jobben på sikt inte kan byggas upp runt försvarsmaterielindustrin i lika hög grad som tidigare, men också stor oro för att drastiska förändringar på materielsidan kan göra en mycket allvarlig situation än mer akut. Där finns också en stor insikt om att det i Karlskoga finns ett kunnande på försvarsmaterielområdet som det måste vara ett intresse för Sverige att ta till vara - om än mot bakgrund av förändrade behov på materielsidan.
Situationen för Karlskoga kan komma att försvåras allvarligt om regeringen i kommande försvarsproposition finner att materielbeställ- ningarna måste skäras ner.
Det gäller flera projekt, som aktualiserats av Celsiuskoncernen. Ett projekt, som bedöms ha särskilt stor betydelse för Bofors är luftvärnsrobotsystemet Bamse. Systemet är inte i produktion idag, men utvecklingsverksamheten har sådan tyngd att ett avbrytande av Bamseprojektet skulle leda till mycket stora förluster av civilingenjörer och andra kvalificerade tjänstemän. På några års sikt bedöms ett nej till Bamse innebära att Bofors reduceras till en under- hållsverkstad.
Karlskoga har byggts ut för att möta statens behov av kvalificerad försvarsmaterielproduktion. När under senare år det säkerhetspolitiska läget förändrats och behovet av försvarsmateriel minskat både nationellt och inter- nationellt har staten ett särskilt ansvar för att säkra att kommunen kan utvecklas och ta till vara det kunnande, som byggts upp under årtionden av kvalificerad utvecklingsverksamhet.
Vi vill därför understryka behovet av ett framtidsinriktat åtgärdspaket för Karlskogaregionen.
Bland åtgärder, som har strategisk betydelse för kommunen finns infrastrukturåtgärder som ombyggnad av E 18. Trots att E 18 är en del av ett övergripande nordiskt trafiknät mellan huvudstäderna Stockholm och Oslo har vägen mycket dålig standard på flera partier. Det gäller inte minst förbindelsen mellan Karlskoga och residensstaden Örebro.
Till angelägna infrastruktursatsningar i Karlskoga hör också högre utbildning. Hög kompetens i kommunen med många civilingenjörer och ett antal forskarutbildade tekniker gör att både intresset för högre teknisk utbildning och möjligheterna att genomföra utbildningen är goda.
Kommunen erbjuder också intressanta möjligheter att bygga upp avancerad teknisk forskning. Kontakter har tagits med universiteten i Örebro och Karlstad, där bl a med Örebro universitet diskuterats möjligheterna att etablera ett utvecklingscentrum med teknisk inriktning. Engagemanget hos universitetsledningen är stort, men en meningsfull etablering kräver tillskott av nya statliga medel. I kommunen har flera intressanta kulturprojekt tagits fram. Arvet från Alfred Nobel och det s k "Berget" - 20.000 kvadratmeter yta insprängd i berg - skapar förutsättningar för att bl a etablera ett annex till centrala statliga kulturinstitutioner.
I sitt program för utveckling av Karlskogaregionen har kommunen i samverkan med länsstyrelsen i Örebro, Arbetslivsinstitutet, det lokala och regionala näringslivet och olika offentliga aktörer i länet tagit fram flera goda idéer med industripolitisk inriktning, som måste få stöd i ett omställnings- paket.
Bland dessa finns bl a:
- Utveckling av Karlskoga till ett centrum för distansoberoende kundservice. Verksamheten knyts an till den satsning på högre utbildning som nämns ovan.
- Utveckling av det industriella utvecklingscentrumet i Karlskoga. Form- ningsteknik/Materialteknik är en av IUC i Karlskogas nischer nationellt i IUC-nätverket. Centret kan med stöd av statliga utvecklingsmedel utvecklas till ett kraftfullt instrument i den industriella omställningen och knyter an till kompetens, som finns i kommunen. Elektronik och informationsteknik är den andra av IUC i Karlskogas nischer. Bland annat förbereds en omfattande verksamhet inom området flatskärmsindustri baserad på en ny generation LCD-/displayteknik.
- Utveckling av civil teknik ur försvarsmaterielindustrin. Här krävs ett engagemang från staten som huvudägare i Celsius. Bland annat är kombinationen miljötålighets- och livslängdsprovning vid Celsius Materialteknik i Karlskoga och Bofors Test Center unik i Norden.
Vi menar också att det måste finnas en beredskap för att genomföra utlokalisering av statlig verksamhet till Karlskoga. I kommunen finns tillgång till lediga lokaler, en god infrastruktur och goda rekryterings- möjligheter. Kraftiga neddragningar inom försvarsmaterielindustrin ställer också krav på omfattande arbetsmarknadspolitiska insatser.
Som framgår ovan har Karlskoga goda möjligheter att utvecklas. Men behovet av insatser för att möta den kraftiga befokningsminskning, som skett under en följd av år har stärkts ytterligare på grund av ytterligare varsel inom försvarsmaterielindustrin och kan bli än mer akut om beställningarna till försvarsmaterielindustrin minskar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Karlskogas utveckling.
Stockholm den 5 oktober 1999
Helena Frisk (s)
Maud Björnemalm (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)
Inger Lundberg (s)
Hans Karlsson (s)