De industriella utvecklingscentrumen - IUC - har på kort tid börjat spela en viktig roll för förnyelse och utveckling av det svenska näringslivet. Från ett litet antal IUC har antalet vuxit till ett drygt tjugotal, som medverkar till att spetskompetens utvecklas på nya områden. Det kan gälla de planer, som nu finns i Karlskoga om att stödja utvecklingen av flatskärmar för IT, men också andra områden som inte har samma direkta samband med mer traditionell industri.
Regeringen tar i årets budgetproposition ett viktigt steg när den möter den spännande utveckling som skett i Hultsfredsområdet genom att satsa på ett IUC inriktat mot musikindustrin i vid mening.
Ett område som fortfarande är outvecklat är samverkan mellan å ena sidan den gemensamma sektorns kärnverksamheter och å andra sidan det privata näringslivet i regionerna. Sverige har utvecklat mycket hög kvalitet i stora delar av vård- och omsorgssektorn. Intressant utvecklingsarbete sker dagligen på sjukhus, i omsorgerna och i verksamhet som riktar sig direkt till funktionshindrade. I många länder finns nu fler äldre människor och ökat intresse för livsvillkoren för människor med funktionshinder. Det leder till att svensk kompetens, som byggts upp tidigare än i många andra länder, efterfrågas. Så har t ex japanerna börjat intressera sig för den svenska äldreomsorgen.
På ett område - läkemedelsindustrin - har samverkan mellan näringslivet och forskning och utveckling, som sker i den gemensamma sektorn, kommit långt. Det har lett till att Sverige och svenska forskare är världsledande på många områden inom läkemedelssektorn.
På andra områden finns fortfarande mycket att göra för att utveckla samverkan industriellt och för jobben i den privata sektorn. Det gäller omsorgsområdet, där det dagligen sker innovationer i offentlig verksamhet, men där det mer är en slump om dessa tas till vara industriellt eller på annat sätt i kommersiell verksamhet.
Det gäller också stödet till funktionshindrade, där viss samverkan sker, men mycket mer kan göras. Många goda idéer skulle kunna tas till vara om det fanns bättre former för samverkan. Så utvecklas t ex i Örebro mycken teknik riktad till hörselskadade, som inte följs upp i industriell produktion. Tidigare har erfarenheter från hemtjänsten i Örebro tagits till vara i utvecklingen av bl a Telias satsning på larm för äldre personer.
På regionsjukhuset i Örebro sker ett ständigt arbete med innovationer utan att dessa på ett mer systematiskt sätt tas till vara i näringslivet. Skälet är självfallet att verksamheternas uppgift är att tillgodose behov av vård, utbildning och omsorg och inte att göra en bedömning om kunskaperna kan göras kommersiellt intressanta eller ej.
För att Sverige mer systematiskt och även inom näringslivet ska kunna ta till vara det kunnande som byggs upp inom vård- och omsorgssektorn krävs det ett systematiskt arbete för att bygga upp nätverk, göra marknads- bedömningar och systematiskt utveckla produkter och program.
IUC:s grundsyfte att stimulera utveckling och nya jobb i mindre och medelstora företag ligger i linje med önskemålet att använda kunskap från den gemensamma sektorn i utvecklingen av näringslivet. I flera fall gäller detta också det andra syftet med IUC - att utveckla produkter, processer och system inom teknisk industriell produktion. Med den bredare tillämpning av industribegreppet som regeringen gör i samband med inrättandet av ett IUC i Hultsfred borde det också finnas utrymme för utveckling av mer av tjänsteproduktion.
Jag vill därför föreslå att riksdagen initierar frågan om inrättande av ett IUC för utveckling av produkter inom vård- och omsorgsområdet.
Örebro län torde vara väl lämpat för en sådan etablering. Genom regionsjukhusets utvecklingsarbete, en väl utvecklad omsorgsverksamhet i hela länet och spetskompetens på flera handikappområden, finns i länet mycket av den kompetens som skulle kunna komma näringslivet till godo.
Kommunicera - en organisation som bildats för att ta vara på erfarenhet på bland annat hörselområdet - skulle kunna spela en viktig roll i ett utveck- lingsarbete. Vidare har universitetet i Örebro genom sin tvärvetenskapliga profil förutsättningar för att kunna vara ett stöd i arbetet. Behoven av nya sysselsättningstillfällen, inte minst i Bergslagen, är stora. Där finns också en tradition av industrikompetens, som skulle kunna komma en satsning i länet till del.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en analys av förutsättningarna för att etablera ett industriellt utvecklingscentrum, IUC, inriktat på att utveckla produkter ur det kunnande som finns inom vård- och omsorgsområdet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Inger Lundberg (s)
Maud Björnemalm (s)
Hans Karlsson (s)
Helena Frisk (s)