Huvudprinciperna för utformningen av de nationella stödområdena skall vara att de skall omfatta de från regionalpolitisk synpunkt mest utsatta områdena och att utsattheten skall bedömas främst utifrån hur svåra de långsiktiga regionalpolitiska problemen är och att de skall vara stabila. Stödet skall ges till prioriterade områden med kraftiga befolkningsminskningar.
Hofors kommun har varit inplacerad i stödområde alltsedan början av 1980-talet. Skälen för inplaceringen var bl.a. ett mycket ensidigt näringsliv, stark befolkningsminskning m m.
Idag, snart 20 år senare, kan vi konstatera att bilden är ganska likartad. Kommunen har förändrats i takt med att det stora järnbruket OVAKO (tidigare SKF) har strukturerats genom investeringar som leder till rationaliseringar och ständigt högre produktivitet.
I början på 1970-talet var 4 000 personer anställda vid verket och man producerade ca 250 000 ton stål per år, idag är personalstyrkan nere på 1 600 anställda som producerar ca 500 000 ton stål per år. Eftersom näringslivet i kommunen fortfarande är starkt ensidigt (47 % av de sysselsatta finns inom tillverkningsindustrin) så har befolkningsminskningen nästan linjärt följt vad som hänt inom industrin.
År 1974 fanns 14 610 personer i Hofors kommun, idag (990921) har befolkningen minskat till 10 794. Under första halvåret -99 minskade befolkningen med 1 % (-127 personer). Från 1 juli i år t o m 21 sept minskar kommunen med ytterligare 66 personer.
Avfolkningen betyder för Hofors del att arbetslöshetstalen alltid har varit låga.
De arbetslösa flyttar ur kommunen i stor utsträckning, därför har statistiken visat låga tal jämfört med övriga kommuner i länet.
Befolkningsminskningens konsekvenser är ju ständigt svag kommunal ekonomi med återkommande nedskärningar av den kommunala servicen. Hoforshus (bostadsbolaget) dras med stora ekonomiska bekymmer p g a tomma lägenheter. Trots att man har byggt om 89 lägenheter till servicehus för äldre och till kommunal förvaltning m m, lagt 24 lägenheter i malpåse samt rivit 395 är 315 lägenheter på ett total bestånd av ca 1 900 lägenheter outhyrda.
Mycket har gjorts och kommer att göras för att försöka få den negativa utvecklingen att vända eller åtminstone att stanna upp. Hofors kommun har uppmärksammats för att man är duktig på att söka medel till EU-projekt, som till största del är inriktade på att bredda näringslivet och att öka kompetensen hos anställda och ledare bland småföretagen.
En del nyetableringar har lyckats men inte i tillräcklig omfattning, framför allt saknas företag inom den privata tjänstesektorn. En logisk följd av att tillverkningsindustrin dominerar näringslivet så kraftigt är att sysselsättnings- graden bland kvinnor är alltför låg.
Framför allt måste det framhållas att förändringsbenägenheten som finns hos kommunmedborgarna och småföretagen är stark då kommunen genom- fört bra insatser för att mobilisera och bryta gamla "bruksmönster".
Att få nyetableringar till stånd är avgörande för kommunens framtida utveckling. Här har placeringen inom stödområde 2 varit avgörande för de etableringar som har kommit till stånd. Viljan är stark men måste ständigt, för orter och kommuner i Hofors situation, kombineras med bra verktyg som underlättar arbetet med att motverka regionala obalanser.
Konsekvenserna av att Hofors kommun inte ryms inom nya stödområde B är ganska förutsägbara. Arbetet med att bredda näringslivet försvåras och ensidigheten och beroendet av järnverket befästs ytterligare. OVAKO Steel kommer att säljas ut av ägaren SKF inom en snar framtid efter ett mycket långvarigt ägarskap. Detta kan inte idag värderas såsom vare sig bra eller dåligt för Hofors men det ensidiga beroendet ger ingen större trygg- hetskänsla.
Hofors kommun är en kommun som naturligt passar in för stödområde B enligt huvudprinciperna för utformningen av de nationella stödområdena nämligen:
att de skall omfatta de från regionalpolitisk synpunkt mest utsatta områdena och att de långsiktiga problemen är svåra och stabila.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Hofors kommun placeras inom stödområde B inom de nationella stödområdena för företagsstöd.
Stockholm den 5 oktober 1999
Raimo Pärssinen (s)
Sinikka Bohlin (s)
Per-Olof Svensson (s)
Agneta Brendt (s)
Kenth Högström (s)