Konsumentverket med 180 anställda och Allmänna reklamationsnämnden med 25 anställda bör lokaliseras till Visby. Statsmakterna bör vid ny- eller omorganisation av myndigheter utlokali- sera statlig verksamhet till Gotland. Det är viktigt att bryta den negativa befolkningsutvecklingen och den ensidiga myndighetsstruktur som vi har i landet. Parallellt med en rad regionalpolitiskt tillväxtfrämjande åtgärder som satsningar på kompetensutveckling och utbildning, IT och bredbandsteknik, sänkta arbetsgivaravgifter för små företag och åtgärder för enklare regler krävs det ett omlokaliseringsprogram för de svenska myndigheterna. Myndigheterna ska serva hela Sverige men de är i mycket stor utsträckning koncentrerade till Stockholmsregionen. I övriga delar av landet minskar andelen myndigheter och statliga arbetstillfällen. Det gäller också för Gotland.
Det är storstäderna som är vinnare och glesbygden som är förlorarna av 1990-talets arbetsmarknads- och regionalpolitik. Storstadsregionerna och universitets- och högskoleorterna visar snabb tillväxt medan utvecklingen är den omvända för stora delar av landet inte minst Gotland. Färsk statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen visar att 60 procent av alla arbetstillfällen under 1998 har tillkommit i storstadsregionerna, där hälften av befolkningen bor, medan drygt tio procent tillkommit i skogslänen inklusive Gotland där drygt 20 procent av befolkningen bor.
Det är tjänstesektorn, framförallt inom IT, som växer och skapar arbetstillfällen i storstäderna. Omkring 40 procent av IT-jobben finns i Stockholm trots att just den typen av jobb med rätt regionalpolitik hellre skulle kunna vara lokaliserade till glesbygden. Storstadskommunerna har under 1990-talet ökat sin befolkning med i genomsnitt nio procent - mer än dubbelt så mycket som riket totalt - medan befolkningen i glesbygdskommu- nerna minskat med i genomsnitt sex procent. Utvecklingen för de statliga arbetstillfällena följer samma trend. Denna utveckling tillåts fortgå trots att riksdagen vid flera tillfällen betonat att en utlokalisering ska prövas vid förändringar av den statliga verksamheten.
En jämnare fördelning av den statliga verksamheten är angelägen såväl av regionalpolitiska rättviseskäl som i fråga om närhet och tillgång till den service som statens verksamhet företrädesvis står för.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden till Visby.
Stockholm den 5 oktober 1999
Agne Hansson (c)
Lena Ek (c)