Det är viktigt att bryta den negativa befolkningsutvecklingen och den en- sidiga myndighetsstruktur som vi har i landet. Detta kan ske genom regional utvecklingspolitik, som satsningar på, kompetensutveckling och utbildning, IT och bredbandsteknik, sänkta arbetsgivaravgifter för små företag och enklare regler.
Det är också viktigt att myndighetsutövning och statlig administration effektiviseras och blir billigare. Förutom det moratorium vad gäller nya anslag som föreslagits av centerpartiet i den ekonomisk-politiska motionen, finns andra sätt att minska kostnader. Ett sådant är utflyttning av delar av verksamheten eftersom hyresnivåer och lönenivåer ofta är lägre ute i landet än i Stockholms centrala delar.
Myndigheterna ska serva hela Sverige men de är i mycket stor utsträckning koncentrerade till Stockholmsregionen. I övriga delar av landet minskar andelen myndigheter och statliga arbetstillfällen. Det gäller även för Öster- götland. Länet har drabbats hårt av nedläggningar både av statlig - och annan verksamhet under 90-talet. Antalet innevånare i länet minskade med över 2 000 personer mellan 1995 och 1997. Arbetstillfällen totalt har ökat i Stockholm, medan de minskar i övriga landet. Storstäderna är vinnare och glesbygden förlorarna i 1990-talets arbetsmarknads- och regionalpolitik.
Den negativa regionala utvecklingen innebär att vi inte fullt ut kan utnyttja hela landets möjligheter till utveckling. Den ensidiga koncentration av statlig verksamhet till storstadsregionen och de effekter detta ger för övriga landet är förödande för att hela Sverige skall leva.
En decentralisering av statlig verksamhet har ett stort värde dels för att den öppnar möjligheter för ytterligare arbetstillfällen direkt i verksamheten, dels för att den ger tillväxt i den så viktiga servicesektorn som i sin tur genererar nya arbetstillfällen. Statlig verksamhet har möjlighet att vara en motor i regional utveckling, och en decentralisering har även ett symbolvärde som manar till efterföljd av annan företagsamhet.
Informationsteknikens utveckling möjliggör nu lokaliseringar av verksam- heter till de utvecklingspolitiskt viktiga delarna av landet på ett sätt som tidigare föreföll otänkbart. Statlig verksamhet har inte tillgodogjort sig dessa möjligheter. Centerpartiet har tidigare pekat ut ett antal statliga myndigheter så som FOA, Kammarkollegiet och Rättsmedicinalverket för utflyttning till Östergötland. Till detta kommer regionalisering av Socialstyrelsen, utflyttning av ÖCB, BRÅ och ytterligare ett tiotal exempel på statlig verksamhet som inte behöver ligga i storstadsregionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av statlig verksamhet till Östergötland.
Stockholm den 3 oktober 1999
Lena Ek (c)