De regionala tillväxtavtalen (RTA) är ett instrument för lokal och regional utveckling. Våren 1998 fattade riksdagen beslut om en ny näringspolitik, där den regionala näringspolitiken knyts ihop med den nationella. Tillväxtavtalen är en permanent arbetsform. Svenska Kommunförbundet konstaterar att väsentligt tydligare och mer målinriktade insatser måste göras än hittills. Det är viktigt att tillväxtpolitiken integreras med familjepolitik, välfärdspolitik och jämställdhetspolitik.
Tyvärr har jämställdhetsperspektivet och tanken om "main streaming" kommit bort i den första etappen av arbetet med tillväxtavtalen. Faktorer som har betydelse för en regions tillväxt är bl a:
- attityder till företagande och högre utbildning,
- graden av produkt- och organisationsinnovationer,
- förmågan till anpassning efter kundernas skiftande krav,
- graden av interaktion mellan företag och mellan näringsliv och offentlig sektor, samt
- rörligheten på arbetsmarknaden.
Attityden till arbetet är mera positiv i Norrland än i södra delen av landet. Rollfördelningen mellan staten och kommunerna upplevs som oklar. Företagens erfarenheter måste bättre tas tillvara i kommunernas verksamheter. Det upplevs idag på flera håll som om länsstyrelsen helt dominerat och styrt arbetet. Den demokratiska förankringen i kommunerna är undermålig.
Jämställdhetsarbetet måste bedrivas både genom "mainstreaming" och genom riktade insatser. Det är viktigt att offentligt stöd fördelas lika mellan kvinnor och män. Det gäller såväl EU-stöd som regionalt stöd och närings- livsstöd. Tillväxtavtalen ger kvinnor chans att delta i det regionala utveck- lingsarbetet och inte bara vara föremål för jämställdhetsåtgärder.
En ytterligare risk för försvagning av utvecklingsarbetet vad gäller kvinnors roll för tillväxten är att verksamheten vid Nationellt resurscentrum för kvinnor skall integreras och bli en del av NUTEK:s ordinarie verksamhet. Avsikten är enligt budgetpropositionen att verksamheten skall ligga i linje med regeringens jämställdhetspolitik. Resurscentrum arbetar för att stärka kvinnors inflytande i regionen och stärka kvinnors ställning i samhället. Det totala antalet kvinnliga företag ökade med fyra procent under åren 1987 till 1997. Antalet företag som leds av män ökade med drygt sex procent under samma period. Risken att försvaga kvinnors möjligheter i och med den förestående integreringen får inte underskattas.
Kvinnor satsar ofta på små företag. Flertalet företag växer i den takt som självfinansieringsfrågan medger. Ökad tillgång till riskkapital är en väsentlig faktor. Det förslag om entreprenörsfonder som utvecklats gemensamt av Industriförbundet och NUTEK är angeläget att genomföra. Här ges också privatpersoner förutsättningar att delta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av kvinnors möjligheter att få en aktiv roll i tillväxtavtalen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om risken att försvaga kvinnors verksamhet vid integrering av Nationellt resurscentrum för kvinnor i NUTEK,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillskapandet av entreprenörsfonder.
Stockholm den 5 oktober 1999
Ulla-Britt Hagström (kd)