1 Den borgerliga regeringens privatiseringsprogram
Under den borgerliga regeringen 1991-1994 genomfördes ett av Europas mest framgångsrika privatiseringsprogram. Företag till ett värde av ca 23 miljarder kronor privatiserades. Detta bidrog både till stärkta företag och stärkta statsfinanser.
Företagen fick genom privatiseringen industriellt lämpliga och kompetenta ägare, de fick tillgång till riskkapitalmarknaden på samma villkor som konkurrenterna och osäkerheten om det stundom irrationella ägarskap som staten tidigare utövat försvann.
Genom skapandet av folkaktier i bl.a. Assi Domän och Pharmacia fick Sverige drygt en halv miljon nya aktieägare, vilket starkt har bidragit till att vidga riskkapitalmarknaden och göra aktieägande till det folksparande som det är i dag.
2 Staten är inte en kompetent ägare
Staten är inte en kompetent ägare av kommersiella företag. Ägandet utövas inte sällan irrationellt och med politiska förtecken. Andra hänsyn än bolagets bästa tillåts ta överhanden, vilket skadar de statsägda företagens möjligheter att utvecklas. Den socialdemokratiska regeringens hantering av Telia har visat detta med övertydlighet. I själva verket tjänar hanteringen av Telia AB som en praktillustration till varför staten inte skall äga företag.
I stället för den privatisering av Telia AB som den borgerliga oppositionen länge argumenterat för valde regeringen ett konstlat och politiserat försök till sammanslagning av Telia AB med norska Telenor. Två statliga företag skulle bli ett - som om det vore lämpligare, lättare och rationellare för ett företag att ha två regeringar som ägare än en.
Det som därefter följde blev en pinsamhetens process för regeringen och näringsministern. Hela sammanslagningen fick avbrytas med 130 miljoner kronor i direkt förlust för staten i form av bortkastade sammanslagnings- kostnader och förberedelser för delförsäljning av det nya bolaget. Den värsta effekten var dock att de berörda bolagen skadades och hamnade i stor osäkerhet inför framtiden.
Regeringen har sedan dröjt oförsvarligt länge med beskedet om en privatiseringen av Telia. Osäkerheten om det framtida ägandet och dröjs- målet med privatisering har varit skadlig för Telia och försämrat bolagets möjligheter att hävda sig på en avreglerad och internationaliserad marknad.
Statsägda bolag saknar tillgång till riskkapitalmarknaden och lever därför med sämre förutsättningar för tillväxt än sina konkurrenter. Detta har i all synnerhet gällt och gäller Telia.
Den socialdemokratiska regeringens hantering av Telia framstår som desto mer generande med tanke på den kritik som partiet löpande bestod den borgerliga regeringens privatiseringar med.
3 Propositionens förslag
"För Telia AB är det väsentligt att nu veta vilka förutsättningar som gäller för dess fortsatta utveckling." Det skriver regeringen i propositionen, men den drar inte rätt slutsats av detta ställningstagande.
I propositionen föreslår regeringen att den av riksdagen skall bemyndigas att minska statens ägande i Telia AB till 51 procent av samtliga aktier i bolaget.
Denna lösning är olycklig. Inte minst på grund av den osäkerhet som regeringen försatt Telia AB i, måste nu en tydlig signal om att staten skall gå ur bolaget komma. Samtliga statens aktier i Telia AB bör säljas.
Telia AB bör slippa oket av fortsatt statligt ägande och irrationellt statligt ägarutövande. Bolaget behöver starka och kompetenta kommersiella ägare. Staten bör därför gå ur ägandet av Telia helt och hållet. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Regeringen bör i enlighet med detta därför i stället bemyndigas att helt avveckla statens ägande i Telia AB.
4 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Telia AB bör privatiseras i sin helhet,
2. att riksdagen bemyndigar regeringen att avveckla hela det statliga ägandet i Telia AB i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 april 2000
Sten Tolgfors (m)