Regeringen har till riksdagen redovisat sin skrivelse "Utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten". Skrivelsen ger en översiktlig bild av vilka åtgärder regeringen anser vara erforderliga för att kompensera den förlust av arbetstillfällen som omställningen av försvaret kommer att medföra på vissa orter. Vänsterpartiet anser att den ansats regeringen redovisat är steg i rätt riktning men anser att riktlinjerna skyndsamt måste ges ett mer konkret innehåll. För detta syfte har regeringen också tillsatt en särskild arbetsgrupp med uppgift att i samarbete med berörda orter och myndigheter utforma lokalt och regionalt anpassade omställnings- och utvecklingsprogram.
Vänsterpartiet kommer inom ramen för sitt samarbete med regeringen att bidra konstruktivt i detta arbete. Vi menar att regeringen bör överväga om omställning av försvaret bör föranleda att ytterligare resurser anvisas för att säkerställa en god arbetsmarknad och utvecklingsmöjligheter på berörda orter. En viktig kontrollstation i detta sammanhang kan då bli den ekonomiska vårpropositionen för år 2000. Vi vill i detta sammanhang också understryka vikten av att de åtgärdspaket som utformas tas fram i ett nära samarbete med berörda orter och regioner.
Vänsterpartiet anser att frågan om ersättningsjobb på de orter som förlorar sina militära verksamheter är mycket viktig. De orter som enligt regeringen behöver särskilt stöd är de orter som har en särskilt ansträngd situation utifrån allmänna regionalpolitiska bedömningar. Vänsterpartiet biträder denna utgångspunkt. Detta får dock inte leda till en konfliktsituation där resurser enbart omfördelas, så att andra orter med behov av stöd och regionalpolitiska åtgärder får väsentligt försämrade möjligheter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
För att trygga en god arbetsmarknad och utvecklingsmöjligheter i samband med försvarsomställningen kan det vara effektivt att omlokalisera viss statlig verksamhet till berörda orter. Sådana omlokaliseringar måste dock genomföras på ett sådant sätt att kvalité och omfattning på berörd verksamhet inte påverkas menligt. Det kan därför vid omlokaliseringar behövas extra resurser för att säkerställa att omlokaliseringen kan genomföras på ett smidigt sätt och i största möjliga samförstånd med berörd verksamhet och personal. I många fall torde dessa beslut kunna fattas inom ramen för regeringens beslutskompetens men det kan i vissa mer omfattande och principiellt viktiga fall även fordras riksdagsbeslut som berör verksamhetens anslag, lokalisering och inriktning. Vänsterpartiet förutsätter att regeringen lämnar en fortlöpande information till riksdagen i dessa frågor. Vänsterpartiet förutsätter vidare att regeringen i förekommande fall avger förslag till riksdagen i syfte att säkerställa ett effektivt ianspråkstagande av de medel som riksdagen ställt till berörda verksamheters förfogande. Vad som ovan anförts angående omlokalisering av statlig verksamhet till orter som berörs av omställningen av försvaret bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet vill vidare framhålla att det är viktigt att prioritera den civila personal som förlorar sina arbeten i samband med besluten. De har ofta lång anställningstid på förbanden och är ofta mer lokalt bundna än den militära personalen. Generellt sett finns det ett betydande behov av kompetensutveckling för att klara omställningen till en ny arbetsmarknad. Det gäller inte endast att skapa nya arbetstillfällen, berörd personal måste också ges utvecklingsmöjligheter. Det är dessutom nödvändigt att de åtgärder som beslutas genomförs skyndsamt. De nya arbetstillfällena på de orter som berörs bör till väsentliga delar tillskapas senast vid utgången av år 2001. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte enbart omfördela det regionalpolitiska stödet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inför den ekonomiska vårpropositionen 2000 pröva behovet av ytterligare resurser för att trygga en god arbetsmarknad och utvecklingsmöjligheter på de orter som berörs av försvarsomställningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omlokalisering av statlig verksamhet till orter som berörs av omställningen av försvaret,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den civila personal som berörs av omstruktureringen av försvaret,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidpunkten för tillskapandet av nya arbetstillfällen på de orter som berörs av omstruktureringen av försvaret.
Stockholm den 9 december 1999
Hans Andersson (v)
Stig Eriksson (v)
Lennart Gustavsson (v)
Berit Jóhannesson (v)
Gunilla Wahlén (v)