Sverige har ett av världens renaste jordbruk. Vi har rena råvaror fria från antibiotika och salmonella. Detta ger svenskt jordbruk en konkurrensfördel. I dag existerar inte likvärdiga konkurrensvillkor mellan det svenska och motsvarande livsmedelssystem i andra EU- länder. Konkurrenskraftiga villkor för svenskt jordbruk är en överlevnadsfråga även för livsmedelsindustrin. Sverige saknar en genomtänkt strategi för att ta tillvara möjligheter till tillväxt och utveckling. Sverige ska i princip inte subventionera jordbruket utan skapa konkurrensförutsättningar.
Efter det svenska EU-inträdet har Sveriges livsmedelsexport ökat. Men ännu finns det stora och outnyttjade resurser. Danmark, som i princip har likvärdigt klimat som södra Sverige, lyckas t.ex. exportera griskött för cirka 30 mdkr medan den svenska exporten endast uppgår till ca 1 mdkr. Men så har det danska stödet för exportfrämjande satsningar uppgått till cirka 50 mkr per år medan det svenska uppgått till cirka 15 mkr. I budgeten föreslår rege- ringen en satsning på 30 mkr för år 2000 varav 10 mkr till exportfrämjande och resterande 20 mkr till konsumentfrämjande åtgärder. Satsningen på exportfrämjande åtgärder är därmed mycket mindre än t.ex. de satsningar som görs i våra grannländer Danmark och Finland.
Totalt är omkring 400.000 personer involverade i livsmedelssektorn, varav cirka 150.000 arbetar inom jordbruket och livsmedelsindustrin. För att behålla och på sikt öka sysselsättningen inom sektorn måste regeringen tillsammans med exportfrämjande organisationer och branschorganisationer- na öka den svenska konkurrenskraften med ytterligare satsningar på olika exportfrämjande åtgärder. Detta kan ske genom omfördelning inom ram. Blågula svenska produkter måste bli lika kända och eftersökta som de med den rödvita Dannebrogen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder.
Stockholm den 5 oktober 1999
Anne-Katrine Dunker (m)
Anita Sidén (m)