Rubrikens lagparagraf har kritiserats från principiella utgångspunkter allt sedan den kom till år 1987. Vid flera riksmöten har ledamöter från flera partier motionerat om det orimliga i att Sverige har en lagparagraf som uppfattas som oförenlig med de principer om yttrande- och tankefrihet som bör ligga till grund för vår lagstiftning.
Det är onödigt att upprepa alla argumenten. De viktigaste från vår motion vid 1998/99 års riksmöte kan sammanfattas som följer.
Lagparagrafen fyller ingen uppgift. Av kärntekniklagens 5 § framgår att "tillstånd att uppföra kärnkraftsreaktorer får inte meddelas".
Utredningen Översyn av lagstiftningen på kärnenergiområdet (SOU 1991:95) kom i sin analys fram till att paragrafen borde slopas.
I sina remissvar på Energikommissionens betänkande uppmärksammades tankeförbudsparagrafen av både Statens råd för kärnavfallsfrågor (KASAM) och Statens strålskyddsinstitut (SSI).
KASAM påpekade bl a att "svenska kärntekniker och forskare skall inte behöva stå bredvid och passivt betrakta denna utveckling", dvs den forskning utomlands som betyder "bättre förutsättningar för forskning om nya princi- piella lösningar inom kärnenergiområdet".
SSI, som tillika är tillsynsmyndighet, påpekade att fortsatt forskning kan leda till förbättrad säkerhet och miljövänlighet.
Hemställan
Med hänvisning till anförda hemställs
att riksdagen beslutar upphäva 6 § kärntekniklagen (1984:3).
Stockholm den 4 oktober 1999
Harald Bergström (kd)
Mikael Odenberg (m)
Ulf Nilsson (fp)