Begreppet faktor tio nämns ofta i samband med hållbar utveckling. Begreppet innebär att om vi ska ha en hållbar utveckling och god standard över hela jorden måste vi i den rika världen minska vår förbrukning av naturresurser med en faktor tio, dvs till tio procent av vad vi använder i dag. Vi menar att faktor tio måste införas även när det gäller regler och föreskrifter, och särskilt för företagen.
Svenska företagare är i dag bland de hårdast reglerade i världen. En före- tagare i Sverige måste rätta sig efter över 4 000 regler - motsvarande 20 000 trycksidor. Trots fagert tal från regeringens sida ökas bördan för företagen med ytterligare ca 5 000 nya/omarbetade sidor varje år.
Ska nyföretagandet öka och om nya grupper ska överväga att satsa på ett eget företagande måste regelmassan minskas drastiskt. Det ska vara företags- idéns bärkraft som avgör om det blir ett framgångsrikt företag, inte före- tagarens maratonmässiga uthållighet inför den abnorma mängden bestäm- melser han eller hon ställts inför.
För att svensk företagsamhet ska klara av att vara framgångsrik och ha en hållbar utveckling krävs ett faktor tio-tänkande inom regelhysterin. Ska Sverige kunna ha en hållbar utveckling vad gäller företagandet - det vi bygger vår välfärd på - måste det bli enklare att starta och att driva företag.
Riksdagen bör därför anta målsättningen att minska mängden regler för företagande med en faktor tio på tio år. Det är kanske inte en tillräcklig reduktion, men det vore en bra början. Faktor tio-tanken bygger på att vissa områden behöver åtgärdas med en faktor två, under det att andra kan behöva skäras i med en faktor hundra. Poängen med konceptet faktor tio är att det krävs drastiska ändringar från den inslagna banan om framtiden ska kunna bjuda mer än öken.
Ett ständigt ökande av påbud från statens sida tynger sönder det före- tagande vi i dag har i Sverige. Det räcker inte att luta sig tillbaka och säga att Volvo, SAAB eller Marabou startats och funnits i Sverige. Det måste finnas en framtid för svenska företag, så att nästkommande generationer har en reell arbetsmarknad att gå till, och inte ett oändligt bidragssystem. Näringsliv och arbetsmarknad är som allt annat ett lån från våra föräldrar och ett förvalt- ningsuppdrag för oss själva från våra barn. När kommande generationer frågar varför det inte finns livsdugliga svenska företag duger det inte att konstatera att den potential som fanns reglerades bort. Om vi reglerar sönder de resurser som finns tillgängliga skadar detta inte bara oss själva och statsbudgeten, det skadar Sveriges möjlighet att bidra till en sund och effektiv samhällsutveckling i vår omvärld.
Antalet regler och bestämmelser för företagsamheten måste därför minskas med en faktor 10. Detta kräver ett helhetstänkande. Det går inte att rakt av skära bort nio av tio befintliga regler. Det måste tas ett helhetsgrepp där systemet reformeras i grunden.
När det gäller miljö har Sverige som land redan ställt sig bakom faktor 10. När ställer sig Sverige bakom ett faktor tio-tänkande när det gäller regel- verket för näringslivet?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att under en tioårsperiod minska mängden regler för företagsamhet med en faktor tio.
Stockholm den 30 september 1999
Ola Karlsson (m)
Mikael Odenberg (m)