Syftet med EU:s strukturfonder är att öka den ekonomiska och sociala samhörigheten i EU samt motverka ett Europa med stora regionala skillnader. Den aktuella förordningen för EU:s strukturfonder löper ut vid utgången av år 1999. Ett arbete pågår nu för att fastställa formerna för användningen av fondernas medel under sjuårsperioden 2000 - 2006.
Efter förhandlingar med EU föreslås Sverige under den nya program- perioden få 1 911 miljoner euro, 16,5 miljarder kronor, i strukturfondsmedel från EU.
Vägledande principer för den nya perioden föreslås Agenda 2000 vara:
- Ökad koncentration
- Förenkling och decentralisering
- Ökad effektivitet
- Effektivare styrning
För att strukturfonderna skall nå sina syften och mål måste strukturfonderna på ett betydligt bättre sätt än idag utgå från småföretagens förutsättningar och villkor. De små företagen har under innevarande programperiod varit en central målgrupp för EU:s strukturfonder. Detta har varit särskilt tydligt i Växtkraft Mål 4, ett program för kompetensutveckling i företag med upp till 50 anställda. Även under den nya programperioden kommer små och medelstora företag att vara en prioriterad målgrupp för olika insatser.
Erfarenheterna är att de små företagens medverkan i strukturfonds- programmet inte kan tas för given. Svårigheterna att nå fram till och involvera de små företagen underskattas ideligen, vilket fått till följd att tidigare program i slutfasen tvingats till särskilda insatser för att försöka öka andelen småföretag som omfattas av insatsen. Den oberoende utvärderingen av nuvarande Växtkraft Mål 4 indikerar att programmet nått de redan medvetna företagen samt att företag med mindre än fem anställda är kraftigt underrepresenterade. Det är därför en synnerligen stor utmaning att under den nya programperioden nå ut bredare till de små företagen.
En förutsättning för att framgångsrikt genomföra strukturfonderna är att företagen och företagens organisationer ges ökade möjligheter att mer aktivt komma med och bidra till processen. Ansvariga myndigheter bör därför tillsammans med företagens organisationer och andra relevanta intressenter, i förarbetet till den nya strukturfondsperioden, utarbeta en strategi för hur man skall informera och engagera de små företagen.
Småföretagsdelegationen behandlar i sitt betänkande SOU 1998:94 EU:s strukturfonder.
Delegationen identifierar flera problem i den svenska organisationen för genomförandet av strukturfondsprogrammen, och pekar på vikten av att reformera den svenska genomförandeorganisationen.
Småföretagsdelegationen föreslår följande:
- Samordna gamla nationella stödstrukturer med de nya som byggts upp för strukturfondsmedel.
- Information om strukturfonderna skall vara anpassad till småföretagens verklighet
- Försök att få så många aktiva småföretagare som möjligt engagerade i strukturfondsarbetet. Personer med småföretagarerfarenhet borde engageras i informationsspridning, övervakningskommittéer och annat. Småföretagares arbetsinsatser skall betalas och på andra sätt värderas bättre i strukturfondsarbetet. Arbetet i kommittéer och andra grupper skall anpassas så att småföretagare kan delta utan att riskera sina rörelser.
- Gör systemen efterfrågestyrda så att småföretagens behov får styra utformningen av projekt i stället för att företagarna tvingas hålla till godo med vad handläggare på myndigheter kan erbjuda. Detta kräver förbättrad dialog mellan småföretag och myndigheter.
- Ofta får målprojekten vänta länge på pengar trots att Sverige som land får förskott ur strukturfonderna. Även de lokala projekten borde få sådana förskott.
- Fortsätt satsningen på partnerskap. Nya former för att stimulera småföretag att ta del i strukturfondsprogrammen bör prövas, men på företagens villkor.
- Nya medfinansieringsmodeller bör prövas. Enskilda företag, grupper av företag eller privatpersoner bör kunna ersätta eller komplettera offentliga organ som medfinansiärer till EU. EU kräver dock långsiktiga och stabila medfinansiärer, varför staten i sådana fall måste gå in med garantier för att privata medfinansiärer skall kunna accepteras av EU. Detta bör ske på ett obyråkratiskt sätt i nationellt samförstånd.
- Byråkratin runt strukturfonderna måste överlag minskas kraftigt.
Småföretagsdelegationens förslag ovan bör genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvarig myndighet i samarbete med företagens organisationer utarbetar en strategi för hur man skall informera och engagera de små företagen i syfte att säkerställa deras medverkan i strukturfondsprogrammen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genomföra Småföretagsdelegationens förslag. 3.
Stockholm den 30 september 1999
Holger Gustafsson (kd)
Inga Berggren (m)
Marianne Andersson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Inger Strömbom (kd)
Ola Karlsson (m)
Kerstin Heinemann (fp)