Sverige är ett litet land. I detta lilla land har en handfull människor gjort det till vana att dunka varandra i ryggen genom att i realiteten utse varandra till styrelseledamöter i varandras styrelser. Som liten fick man ofta leka i granngårdens sandlåda om granngårdens barn fick leka i ens egen sandlåda. Som vuxna har en del låtit detta synsätt följa med: om jag får sitta i din styrelse så får du sitta i min. Detta är ett demokratiskt problem. Men förmodligen också ett ekonomiskt och näringspolitiskt. Färsk statistik visar att ungefär 2 000 av oss som bor i Sverige sitter i mer än tio styrelser. Ofta i mindre företag. Men för en liten klick gäller det att man sitter i många större företag. Frågan man måste ställa sig är om de som har ett antal tunga uppdrag i ett antal tunga företag verkligen förmår göra ett bra arbete. Och om de förstår att värna det företaget vars styrelse man för ögonblicket arbetar i. Eller om man glömmer på vilken stol man sitter. Ett ytterligare problem är att en liten styrelsesamlande klick är orsak till att intressen och analyser förs från bolagsstyrelse till bolagsstyrelse, likt gamla tiders kommunister som satt överallt med det enda motivet att de ansåg sig besitta ovärderlig kompetens och att partiet behövde kontroll. Genom fingrande i allt kunde de dessutom styra allt, skapa normer och låta de inte lika uppdragssamlande kamraterna känna sig lite lagom underlägsna när Röde Storpappan talade. Vi har lite för mycket av Blå Storpappor i vårt land.
När Aktiespararna krävde att delar av Volvos styrelse borde bytas ut så var argumentet solklart: Det behövs fler ledamöter som har kompetens på det område de skall besluta om; i det nämnda fallet tunga lastbilar. Javisst! Lars Ramqvist är ett exempel på bristerna och fattigdomen i svenskt näringsliv: tung styrelseledamot i Ericsson, Volvo och Skandia. Och engagemang i mycket annat dessutom. Det är inte bra. Tvärtom.
Är det undra på att det vi kommit att kalla svenskt näringsliv säljs ut när styrelseledamöterna är så upptagna av allehanda styrelseuppdrag att de knappast orkar förena hjärna för strategi med hjärta för det företag man skall styra. Eftersom näringslivet självt tycks sakna insikt i problemet - ungefär på samma sätt som de gamla kommunisterna saknade insikt om behovet av såväl kompetens och mångfald som engagemang och känsla - så bör staten vara både ett föredöme och en väckarklocka. Det är en bit dit, om man säger så, för att vara diplomatisk i tider av samarbete ... Föredöme kan man bli genom att riksdagen beslutar att ge regeringen i uppdrag att se över problemet, arbeta med inriktningen att begränsa styrelseuppdragen inom statlig verksamhet samt i de verksamheter där man har ägandeinflytande driva frågan om begränsat antal styrelseuppdrag. Allt i syfte att förhindra mental inavel, utveckla kreativitet och ta lärdom av system där brödra- skapens eliter växt fram. Punkt. Slut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på att begränsa antalet styrelse- uppdrag för styrelseledamöter inom statlig verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom ägarinflytande arbeta för att begränsa antalet styrelseuppdrag.
Stockholm den 1 oktober 1999
Birger Schlaug (mp)