1 Inplacering av Sandviken i det nationella stödområdet
Sandvikens kommun har vid flera tillfällen ansökt om att bli inplacerad i det nationella stödområdet. Dessa ansökningar har avvisats med olika argument, under senare år främst med argumentet att frågan avgörs av EU.
Sandvikens kommun är en utpräglad industrikommun, där all verksamhet mer eller mindre är beroende av utvecklingen vid ett företag, SANDVIK AB. SANDVIK:s verksamhet är en del av den s.k. basindustrin och samma utveckling sker här som i basindustrin i övrigt, dvs. produktionen ökar medan antalet anställda minskar. Under de senaste 20 åren har arbetsstyrkan vid SANDVIK i Sandviken minskat från 8 300 till 5 800, dvs. en minskning med 2 500 personer. Till detta kommer förlust av ytterligare minst 1 000 arbetstillfällen i mindre företag (många beroende av SANDVIK), inom servicesektorn samt inom sjukvården. Sandvikens sjukhus har genomgått en genomgripande förändring, då all akut verksamhet har flyttats till Gävle.
Utvecklingen med förlust av 3 500 arbetstillfällen och en minskad folkmängd har inte inneburit några "stora rubriker" och krisstämning. Man kan dock inte bortse från att det som hänt i Sandviken de senaste 20 åren skall jämföras med nedläggningen av sju flygflottiljer eller sju enheter motsvarande VOLVO Flygmotor i Arboga. Det motsvarar fyra Bengtsforsnedläggningar eller två enheter av den storlek Ericsson avvecklade i Norrköping.
Det är motiverat att göra dessa jämförelser för att man skall förstå den situation kommunen befinner sig i. Hade detta skett vid ett och samma tillfälle och inte successivt hade rubrikerna blivit stora, utrymmet i TV omfattande och ministrar hade kommit på besök och lagt fram åtgärdspaket. Så har nu inte varit fallet, utan till och med ansökningar om inplacering i stödområdet, en åtgärd som måste anses rimlig, har kallsinnigt avvisats.
2 Befolkningsminskning av stora mått
Från 1980 till den 30 juni 1999 har kommunens befolkning minskat från 43 139 personer till 37 749, på 20 år med 5 690 personer. Ett kraftigt kvinnounderskott, särskilt i de yngre åldersgrupperna, är ett faktum. Resultatet är alltså en förgubbning. Befolkningsminskningen har naturligtvis fått stora konsekvenser för kommunen. I dag finns t.ex. drygt 700 outhyrda lägenheter i det kommunala bostadsbeståndet. Detta trots ombyggnation de senaste tio åren av flera hundra lägenheter till lokaler för t.ex.. hälsocentraler, kontor och lägenheter för äldreboende samt rivning av 470 lägenheter. Ytterligare rivningar planeras. Kommunen har en ansträngd ekonomi på grund av minskad folkmängd och ett ständigt arbete pågår med nedskärningar i den kommunala verksamheten, där skola och omsorg drabbas hårt.
I framtiden får man räkna med att SANDVIK:s arbetsstyrka fortsätter att minska. Dock kan man räkna med att SANDVIK, i och med att de har sitt huvudkontor i Sandviken och en FoU-enhet, kommer att vara i behov av att rekrytera allt flera personer med högre utbildning, civilingenjörer, ekonomer, systemprogrammerare och kvalificerade verkstadsarbetare, vilket ställer krav på Sandviken som en "levande" ort med god livsmiljö och välutbyggd infrastruktur. Situationen i Gävle-Sandvikenregionen har i detta sammanhang stor betydelse. Här kan vi se att även Gävle kommun har en låg tillväxt om man jämför med andra regioncentra.
För Sandvikens kommun gäller det att vara aktiv i alla avseenden för att skapa goda förutsättningar för att SANDVIK skall kunna ha huvudkontor och andra liknande funktioner kvar i Sandviken. Denna "lilla" ort måste vara intressant och attraktiv. Att bibehålla och utveckla t.ex. en bra skola, ett rikt kultur- och fritidsliv samt en god infrastruktur i övrigt i form av bl.a. kollektivtrafik, optiskt fibernät och flygförbindelser kräver en god ekonomi, vilket i sin tur kräver ett stopp för befolkningsminskningen och fler arbetstillfällen.
3 Aktiva näringspolitiska åtgärder
Kommunen har sedan mitten på 1970-talet arbetat aktivt med näringspolitiska åtgärder. Resultatet av dessa insatser har naturligtvis inte tillnärmelsevis motsvarat de 3 500 arbetstillfällen som försvunnit i kommunen. Den kommunala näringspolitiken har omfattat de traditionella insatserna med mark och lokaler. I samarbete med grannkommunerna och ett 20-tal företag har ett industriellt utvecklingscentrum (IUC) etablerats i Sandviken. Det är viktigt att ge stöd och service till de företag som finns i kommunen för att möjliggöra en god utveckling hos dessa.
Ska Sandviken lyckas vända den negativa utvecklingen under de senaste 20 åren krävs nyetableringar. Utbyggnaden av stadsnätet har t.ex. gett nyetableringar inom IT-sektorn. Det arbetas också för att få en större etablering till kommunen. Ett sådant exempel är försöken att få en mikroelektroniketablering till stånd, en produktionsenhet för mikrochips. I kontakter med ATMEL, ett amerikanskt företag, och vid förhandlingar, där Näringsdepartementet var mycket delaktigt, var resultaten långt gångna, men nedgången i branschen innebar att projektet lagts på is tills vidare. Konjunkturen har nu vänt och arbetet kommer att återupptas. I detta sammanhang stärks arbetet av regeringens satsning på ett mikroelektronikcenter i Norrköping. Det kan ha betydelse i överläggningarna med ATMEL.
Dessa exempel på näringspolitiska insatser visar vilja att lösa kommunens problem. Detta arbete skulle dock få helt andra förutsättningar om Sandvikens kommun placerades in i det nationella stödområdet. Sandvikens kommun har ingått och kommer att ingå i EU:s Mål 2-område. I diskussionerna om att tillhöra det nationella stödområdet hänvisar alltid Näringsdepartementet till den gemensamma arbetsregionen Gävle/Sandviken. Det är riktigt att se Gävle/Sandviken som en gemensam arbetsmarknadsregion, men det innebär inte att den negativa utvecklingen i Sandviken kompenseras av närheten till Gävle. Orterna har i många avseenden en olikartad struktur. Sandviken är en industriort, med samhörighet till bruksorter som Hofors, Borlänge och Avesta, en del av Bergslagen. På samma sätt som andra industriorter, t.ex. Skellefteå, Örnsköldsvik, Piteå, Sundsvall, Söderhamn, Fagersta, Hällefors, Avesta, Ludvika, Karlskoga, Degerfors, Arboga och Ronneby, ligger inom stödområdet är det logiskt att också Sandviken ingår i detta system.
4 Utan stödområde inget ATMEL
Nu kan man tycka att det inte skall vara avgörande att ingå i stödområdet utan stöd kan erhållas även i andra former. Så är emellertid inte fallet, vilket blev påtagligt i arbetet med att få ATMEL till Sandviken. Här är stödområdesfrågan helt avgörande. Allt arbete på Näringsdepartementet fokuserades på det faktum att kommunen inte tillhör stödområdet. Att tillhöra stödområdet är en avgörande faktor för att lyckas med detta projekt.
Kommunen för en aktiv näringspolitik för att medverka till att fler arbetstillfällen skapas. Kommunen har ett gott samarbete med ortens företag och arbetar för att få fler nyetableringar. Förutsättningarna skulle förbättras avsevärt om kommunen blev inplacerad i det nationella stödområdet B.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sandvikens kommuns inplacering i det nationella stödområdet B.
Stockholm den 2 oktober 1999
Owe Hellberg (v)