Fram till slutet av 70-talet tillhörde svensk varvsindustri de världsledande inom näringen. Utan subventioner kunde svenska varv klara sig i en hård konkurrens. Sedan började efterfrågan på framför allt större fartyg svikta och varvsnationerna inledde en enorm subventionskarusell med avsikt att klamra sig kvar på en vikande marknad. I dag återstår endast en mindre del av svensk varvsindustri. I någorlunda omfattning finns den i huvudsak i Landskrona där man sedan länge kämpat för att vara kvar på marknaden.
Under valrörelsen inför valet om svenskt medlemskap i EU betonades att medlemskap i EU innebar att nationella subventioner inom EU inte skulle förekomma. Detta skulle gagna kvarvarande svensk varvsindustri, som bestämt hävdade att vid konkurrens på lika villkor fanns en pontential för överlevnad och utveckling. Så har inte blivit fallet.
Trots alla löften om motsatsen har varvsnationerna inom EU fortsatt med omfattande subventioner där svenska varv, som inte erhåller subventioner, riskerar att slås ut.
I ett flertal debatter i riksdagen sedan flera år har socialdemokratiska och borgerliga statsråd nekat medverka till svenska varvssubventioner med motiveringen att man inom EU snart skulle stoppa subventioner till varven. Det har uttalats många gånger från riksdagens talarstol att "nu skall EU:s varvsstöd försvinna". Så har inte inträffat.
I stället har varvssubventioner fortsatt inom EU och utgår med betydande belopp och det finns inget som pekar på att de inom det relativt korta tidsperspektivet kommer att försvinna. Detta innebär att svensk varvs- industris möjligheter att överleva minimeras.
Givetvis skall Sverige inom EU och andra organisationer driva frågan om att alla former av företagssubventioner skall tas bort. Men så länge denna situation inte föreligger finns inget som säger att vi inte skall subventionera även svenska varv i den omfattning som faktiskt är godkänd inom EU. Resultatet om Sverige inte gör något blir att varv inom EU blir kvar på marknaden, inte för att de är bättre skeppsbyggare, utan därför att de har tillgång till stora subventioner.
Det får inte inträffa att svensk varvsindustri försvinner, inte för att den skulle sakna möjlighet att konkurrera på lika villkor, utan därför att andra varvsnationer inom EU fortsätter med subventioner.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som likställer svensk varvsindustris konkurrensförmåga med övriga EU:s.
Stockholm den 1 oktober 1999
Sten Andersson (m)