1 Levande skärgårdar
Att skapa förutsättningar för en livskraftig landsbygd och skärgård med människor i alla åldrar och med goda arbetsmöjligheter, god service, bra miljö och rik kultur är ett centralt mål för den kristdemokratiska regionalpolitiken. Skärgårdslandskapen är genom sin naturskönhet och variationsrikedom av stort värde för friluftsliv och rekreation. De flesta skärgårdar har haft bofast befolkning i många hundra år, vilket är en förutsättning för att hålla skärgården levande.
I näringsutskottets betänkande (1998/99:NU7 sid. 33) anges att "de som bor och arbetar i skärgården måste ha goda villkor och att kommunikationer, service, skolor och en levande turism har stor betydelse för skärgårdens befolkning. Detta gäller både åretruntboende och dem som bor och arbetar i skärgårdarna sommartid." Detta positiva uttalande från utskottets sida om de svenska skärgårdarna måste leda till att förutsättningarna för en sådan situation skapas. Tvärtom har skärgårdsbefolkningens förutsättningar för fortsatt utkomst och boende i skärgården försämrats.
Det måste vara ett riksintresse att Sveriges skärgårdar kan hållas levande. Strävan måste vara att möjligheterna till boende i skärgården förstärks liksom möjligheten till fast utkomst i "skärgårdsnäringar".
Ett sätt är att utveckla kompetens och idérikedom och på så sätt slå vakt om befintlig verksamhet. Den kvinnliga kreativiteten måste tas tillvara och deras ställning på arbetsmarknaden i skärgården stärkas. Kvinnorna är idag de mest aktiva och pådrivande i skärgårdens samhällsföreningar och liknande sammanslutningar.
Det övergripande målet är därför att behålla och skapa nya varaktiga arbetstillfällen i skärgården i ett samspel mellan människa och natur och där också hänsyn tas till den unika natur- och kulturmiljön. Härigenom uppnås målet i en levande skärgård i ordets verkliga mening.
2 Fiskerinäring och småföretagande
Nya arbetstillfällen i våra skärgårdsområden måste i huvudsak tillkomma inom småföretagen. Ju fler småföretag desto mindre sårbarhet vid en konjunkturnedgång! Helt nödvändigt är att förenkla regelverket för före- tagande. Nya arbetstillfällen ökar skatteintäkterna, vilket i sin tur kan ge ytterligare jobb och bättre service. En livskraftig fiskerinäring är en viktig förutsättning för en levande skärgård. Därför måste bl.a. fiskerinäringens konkurrenssituation stärkas genom undanröjande av konkurrenssnedvridande pålagor och skatter.
3 Utbildning
Det måste ges förutsättningar för ungdomsutbildning som dels inriktas på skärgårdens traditionella näringar, dels bejakar den moderna informationsteknikens möjligheter. Informationstekniken ger också möjlighet att utveckla lokal kompetens- och vidareutbildning för vuxna i samverkan med befintliga företag i skärgården.
4 Fastighetstaxeringen
Den nya fastighetstaxeringen innebär för många att det i stort sett är omöjligt att bo kvar i de fastigheter som ofta gått i arv i flera generationer. När regeringen höjt fastighetsbeskattningen samtidigt som taxeringsvärdena skjutit i höjden försvåras och i vissa fall omöjliggörs det för många att bo i skärgården. Många tvingas helt enkelt bort från sina hem på grund av orimligt höga fastighets- och förmögenhetsskatter. Likaså har den äldre generationen inte råd att bo kvar i sitt eget hus på grund av upptrissade huspriser i attraktiva skärgårdssamhällen.
Fastighetsskatten måste snarast sänkas och särskilda regler för taxering och beskattning av skärgårdsfastigheter införas.
5 Strukturfondsmedel
Genom Sveriges medlemskap i EU omfattas skärgården av EU:s strukturfonder. De medel som står till förfogande för skärgården har till syfte att stärka, stödja och utveckla förutsättningarna för en levande skärgård. Medlen används till olika utvecklande projekt som ytterst skall skapa bra förutsättningar och arbete för dem som vill bo och verka i skärgården året om. Permanenta skärgårdskontor kan förvalta det intresse, kunskap och lokala engagemang som finns bland skärgårdens befolkning.
6 Myndighetssamordning
Avsaknaden av statlig samordning av myndighetsuppgifter i skärgården kan leda till uppsägningar och därmed förlust av arbetstillfällen. Sjöfartsverkets nedläggningar av sjöbevakningsstationer aktualiserar frågan om nödvändigheten av samordning av olika statliga myndigheters verksamhet i skärgårdsområdena. Försvaret, Kustbevakningen, Polisen, Posten och SMHI är exempel på statliga verksamheter som är beroende av att det finns boende i skärgården. När en myndighet prioriterar sina egna besparingskrav kan detta leda till att kostnaderna ökar för andra. En besparing hos en myndighet kan leda till en samhällsekonomisk förlust på grund av att man inte ser till helheten. En bättre samordning av de olika myndigheternas uppgifter bör innebära ökade förutsättningar för att arbetstillfällen blir kvar i skärgården.
7 En samlad skärgårdspolitik
De praktiska konsekvenserna av skärgårdsutredningen från 1994 (SOU 1994:43) lyser fortfarande med sin frånvaro. Glesbygdsverket har sedan nämnda utredning i ett brett samrådsförfarande med dem som är engagerade i skärgårdsfrågorna arbetat fram ett nationellt strategiskt handlingsprogram för skärgården. Underlag för beslutsfattande finns således när det gäller skärgårdsproblematiken. För att undanröja de olägenheter som skärgårdsbefolkningen nu är utsatt för bör förslag om en samlad skärgårdspolitik läggas fram. Det är också nödvändigt att tillskapa ett tydligt statligt samordningsansvar för skärgården. Exempelvis skulle ett särskilt statligt skärgårdsråd kunna vara en väg att gå för att få denna samordning till stånd. Det är inte tillräckligt att i denna fråga hänvisa till regionala och lokala initiativ.
8 Skärgårdsbegreppet
Begreppet skärgård bör också vidgas till att gälla såväl fastlandsremsan i typiska skärgårdsområden som öar både med och utan broförbindelse. Sverige borde också verka för detta vidgade skärgårdsbegrepp inom EU så att den nya programperioden för strukturfondsprogrammen kan omfatta hela skärgården.
9 Skärgårdstrafik
Ett väl fungerande transportsystem sänker transportkostnaderna, förbättrar konkurrenskraften och är en viktig förutsättning för att hela Sverige ska kunna leva. Ju bättre samordningen är mellan olika trafikslag, desto större blir vinsten. Detta är särskilt viktigt i och kring våra skärgårdsområden.
För att kunna behålla levande skärgårdar spelar skärgårdstrafiken en viktig roll mellan öar och till fastlandet. Bristande kommunikationer innebär att skärgården avfolkas och att underlaget för samhällets service försvinner. I syfte att ge skärgårdsområdena bättre möjligheter att utvecklas bör det utredas vilka samhälleliga insatser som behövs och hur man kan lösa behovet av trafikförbindelser i områden med litet underlag.
Vägverkets färjeleder ingår som en del i det statliga allmänna vägnätet. För att en kommunal eller enskild färjeled ska få bidrag ska färjan vara avsedd för transport av motorfordon. Bidrag utgår inte till fartygstrafik för enbart persontransporter.
Eftersom färjetrafiken är en livsnerv för de boende på en ö är det angeläget att tillämpningen av reglerna för färjetrafik blir enhetliga och bidrar till en levande skärgård. I en separat motion har vi behandlat skärgårdstrafiken!
10 Förvärv av fritidsfastigheter
Möjligheten att hävda intresset av bosättning vid fastighetsöverlåtelse i skärgårdarna är begränsade. I en separat motion menar vi att kustsamhällen och kustområden måste ges förutsättningar att behålla den åretruntboende befolkningen. En modell skulle därför vara att införa en boendeplikt som innebär att kommunerna i sina detaljplaner ges möjlighet att avgränsa områden för åretruntboende.
11 Försvarsmaktens betydelse
Under årens lopp har den svenska marinen spelat en stor roll för skärgårdsbefolkningen i Bohuslän. Vid minst två befarade senapsgasincidenter längs Bohuskusten har Marinen kunnat göra snabba insatser mot fiskebåtar på grund av att ett av flottans fartyg fanns i närheten. Otaliga sjöräddningsinsatser och sjuktransporter har helikopterförbandet på Säve genomfört. Många människor i svåra situationer har sina liv att tacka för deras snabba insatser. Helikoptern har stor betydelse i det fredstida samhället när det gäller övervakning och kontroll av sjöterritoriet samt stöd till samhället inom sjukvård och räddningstjänst. Skärgårdsbefolkningen och fartygstrafiken ser helikoptern som en trygg och säker sjöräddningsfunktion.
De olika förbanden på västkusten har också i samverkan med andra myndigheter och organisationer genomfört stora sjöräddningsövningar och annat förebyggande säkerhetsarbete. Ett väl fungerande räddningssamarbete i Skagarrak och Kattegatt har utvecklats tillsammans med danska och norska helikopterförband. Ett gott resultat av allt säkerhetsarbete kunde vi erfara vid fartygsbranden på Kattegatt den gångna sommaren.
Sveriges långa kust kräver kontinuerlig övervakning bl.a. av våra vid- sträckta skärgårdsområden och för att Sverige ska kunna markera sina intressen i Västerhavet. Marina stridskrafter bör därför även i fortsättningen baseras och utbildas i Göteborg liksom helikopterförbandet på Säve. Detta är en viktig säkerhetspolitisk signaleffekt utifrån operativa behov som även är positivt ur rekryteringssynpunkt. Som bonuseffekt ökar tryggheten i det civila samhället till lands och sjöss i och kring rikets andra stad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskerinäringens konkurrenssituation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationsteknikens möjligheter att utveckla kompetens- och vidareutbildning,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordningsansvar för statliga verksamheter i skärgården,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en samlad politik för utveckling av Sveriges skärgårdar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett vidgat skärgårdsbegrepp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Försvarsmaktens betydelse på västkusten. 1 7.
Stockholm den 3 oktober 1999
Rosita Runegrund (kd)
Åke Carnerö (kd)
1 Yrkande 6 hänvisat till FöU. 2 Yrkande 2 hänvisat till UbU.