Globaliseringen av ekonomin har gjort att varje enskild komponent i ekonomin utsätts för full internationell konkurrens oavsett om den produceras i egen regi i ett företag, offentlig sektor eller hos en underleverantör. Ingen har egentligen råd att göra något dyrare eller sämre än vad som kan åstadkommas eller köpas i någon annan del av världen utan att det går ut över lönenivån, välfärden och därmed vår nationella förmåga att konkurrera.
Nationell konkurrenskraft
Liksom politiken är även arbetstagare, universitet, skolor och lagar utsatta för internationell konkurrens och jämförs vid företagsetableringar. Det handlar om näringsklimatet i bred bemärkelse. Ett företagarklimat i världsklass, forskning/utbildning i världsklass, kreativa miljöer i världsklass och ekonomisk politik i världsklass är några delar av detta. Misslyckas politikerna med dessa ramar försvagas företagen, möjligheten till nya företag och arbetstillfällen och därmed möjligheterna till goda löner och hög välfärd. Det är inte för alltid givet att svenskar alltid ska ha hög lön och god välfärd. Det är något vi måste göra oss förtjänta av.
Det är fullt möjligt att skapa många nya jobb med hjälp av låga löner och ökad lönespridning. Men det är inte låglönejobben vi främst vill ha. Vad vi behöver är kvalificerade jobb som ger bra betalt.
Målet måste vara att få fram produkter, system och metoder som med god konkurrenskraft orkar bära höga löner i tillräckligt antal. Vi får inte höga löner bara för att vi är svenskar utan för att vi är duktiga, snabba att anpassa oss, har hög teknikförmåga och kunskap. Vi måste få ett betydligt större återflöde av högre utbildad och kvalificerad arbetskraft för att undvika den ökande "braindrain" vi nu utsätts för.
Ökat konkurrenstryck
Det innebär också ett betydande förändringstryck på traditionella monopol och offentliga verksamheter. Inte heller här kan man räkna med högre löner än i andra länder om man gör precis samma saker och dessutom likadant. Vi måste därför i högre utsträckning ta tillvara initiativkraften hos enskilda människor, ha bra utbildning, god anpassningsförmåga och företagaranda.
Unika möjligheter
De nordiska länderna och Sverige särskilt har nu ett unikt läge att kunna utveckla kunskaps- och tjänsteindustrin. Vi har tillsammans med den amerikanska västkusten en av de absolut högsta användningsnivåerna i världen av Internet, pc och mobiltelefoner i befolkningen. Flera av världens främsta mjukvaruföretag har identifierat Norden som en av de absolut hetaste marknaderna för att
dels marknadsföra ny teknik och kunskapsprodukter,
dels utveckla/investera i sådan i Sverige.
För att vi skall kunna dra nytta av denna nya unika förutsättning fullt ut fordras att vi skapar även skatteregler, företagsmiljöer och nätverk som kan mäta sig med de som skapat utvecklingen i USA och på börserna för den s.k. kunskaps- och tjänsteindustrin.
Men det gäller även den fortsatta utbyggnaden av bredband och mobiltelefoni. Den fortsatta utbyggnaden måste präglas av privata företag, konkurrens och statlig garanterad trafik där så är nödvändigt. Senfärdigheten i att öka konkurrenstrycket i mobiltelefonin kan komma att försena bredband via mobiltelefoni med upp till 12 månader och därmed allvarligt skada den svenska mjukvaruindustrin för mobil Internet.
Sviktande nyföretagande
Det finns en halv miljon registrerade företag i Sverige. Den överväldigande delen är enmansföretag, bara tre procent har fler än 20 anställda. Samtidigt har vi, i jämförelse med många andra länder, ett mycket storföretagsdominerat näringsliv. Mer än hälften av alla anställda återfinns i företag med mer än 500 anställda.
I Sverige saknar vi den mångfald av medelstora företag som finns i många andra länder. De små företagen förblir små medan storföretagen växer mer utomlands än i Sverige. För att vi ska få nya jobb och förnya vårt näringsliv är det sålunda viktigt att småföretagen kan växa. Dock har det visat sig i undersökningar att en förkrossande majoritet av de mindre företagen tycker det är sämre att driva företag idag än för fem till tio år sedan.
Undersökningar visar även på en minskande andel nyregistrerade företag. Nyföretagarbarometern från Stiftelsen Jobs & Society visar att endast 49 av landets 288 kommuner kunde redovisa en ökning av antalet nyregistrerade företag under 1998. I resten, 239 kommuner, faller nyföretagandet. För hela riket var minskningen 12 procent under 1998. Jämför vi januari-juni 1997 med samma tidsperiod 1999 kan vi konstatera att antalet nyregistrerade företag minskat med hela 16,7 procent.
Arbetslöshet och stor brist på arbetskraft
Varje arbetande svensk försörjer 2,6 andra svenskar. Detta är en följd av en arbetslöshet, inklusive personer i olika former av åtgärder, som ständigt ligger kring 10 procent av arbetskraften. Därtill kommer hundratusentals svenskar som är latent arbetssökande och undersysselsatta.
Trots den höga arbetslösheten har nästan 70 procent av de företag som under senaste halvåret sökt nya medarbetare haft problem att få tag på rätt personal. De negativa konsekvenserna av detta är stora. Ett jobb av sex besattes aldrig och ett företag av fyra tvingades avstå från affärer eftersom de inte kunde hitta rätt kompetens. För 31 procent av företagen som hade haft rekryteringsproblem ledde svårigheterna till att planerad expansion för- hindrades. 23 procent av de utlysta jobben blev aldrig tillsatta. Det motsvarar minst 20.000 missade arbetstillfällen under ett halvår.
Hög arbetslöshet i kombination med stor brist på arbetskraft tyder på be- tydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Genom felaktig åtgärds-, bidrags- och utbildningspolitik uppstår därmed samhällsekonomiska kost- nader och problem för såväl arbetsgivare som arbetstagare.
Nätverken
USA har under de senaste tio åren gått från hög arbetslöshet till i det närmaste full sysselsättning trots stor invandring av arbetsföra åldersgrupper. I dag skapas det cirka 300.000 nya jobb per månad i USA. 70 procent av de nya jobben har en lön som överstiger snittlönen i USA. Det innebär att de nya jobben ger bra löner. Nästan hela nettotillskottet kan hänföras till kunskapsindustrin och tjänsteföretagen, det vill säga tele, Internet, data, IT och bioteknik med underleverantörer och tjänstenäringar. De stora företagen minskar nästan genomgående sysselsättningen över tiden medan de nya jobben främst kommer bland småföretagen, framför allt hos de så kallade snabbväxande företagen.
Det finns "kulturella" faktorer som skiljer Sverige från många av världens främsta kunskapscentra. Där är det oftast accepterat över alla gränser:
- att byta jobb
- att misslyckas - bara inte för ofta (det sämsta är att inte försöka)
- att tala med konkurrenterna
Att misslyckas innebär även ett lärande. Att byta jobb inom kunskaps- industrin är ett effektivt sätt att få kunskapsspridning och skapa kreativitet.
Även i Sverige är det främst kunskapsföretagen som växer. Men det sker från en mycket låg nivå. Vi har fortfarande ett överskott av royaltyintäkter vilket betyder att vi har en nettoexport av patent och liknande. Vi exploaterar därmed i lägre utsträckning än många andra egen kunskap, innovationer och patent. Bland annat har riskkapitalet förutsättningar i Sverige som gör investerarna mindre riskbenägna än i andra länder.
Problemen finns inom främst tre huvudområden och kan sammanfattas med ordet rörlighet.
Rörligt riskkapital
Det är fåfängt att tro att svenskt riskkapital är så effektivt att det kan bära betydligt högre skatter än i våra konkurrentländer. Amerikanska studier visar att cirka 80 procent av kunskaps- och teknikintensiva, amerikanska företag finansieras genom vad vi i Sverige kallar riskkapitalavdrag eller liknande.
Vidare har amerikanska försäkringsbolag och pensionsfonder helt andra investeringsregler som ger dem möjlighet att delta i mera riskfyllda projekt. Därmed uppstår finansiering främst för riskkapitalbolag. Sverige behöver avskaffa dubbelbeskattningen av riskvilligt kapital och införa så kallat riskkapitalavdrag efter amerikansk förebild.
Delaktighet i värdetillväxt - i stället för skyhöga löner - har varit en av de viktigaste drivkrafterna i kunskaps- och tjänsteindustrin. Det har skett genom rätt att köpa aktier i företaget i framtiden till ett fastställt pris. Detta kallas optionsavtal och hårdbeskattas, i jämförelse med USA, i Sverige. Detta måste ändras.
Rörlighet i arbetskraften
Den bästa kunskapsspridningen sker genom rörlighet på arbetsmarknaden. Arbetslagarna bör därför anpassas för att stimulera till att byta arbete respektive vidareutbilda sig. Sverige behöver en ny och mera flexibel arbetsrättslagstiftning.
Rörlig kunskap
Resultatet av ett rörligare och aktivare riskkapital och av en större rörlighet på arbetsmarknaden är att kunskapen flyttar sig dit den gör bäst nytta. Sveriges problem är att reglerna inte är utformade för att underlätta för en modern ekonomi där kapital, människor och kunskap rör sig mycket snabbt mellan branscher och företag.
Kunskapsöverföring mellan utbildning och forskning, mellan forskning och företag och mellan olika företag har en avgörande betydelse. Det fordrar en ny syn på samarbete mellan universitet och företag. Teknikbrostiftelserna och teknikparkerna måste få ökad kraft. Kunskapsspridningen på hög nivå måste komma i högsätet.
Kreativa miljöer
De växande regionerna kännetecknas i dag alltmer av tillgång till högre utbildning, kommunikationscentra, internationella nätverk inom forskning/ företagande, positivt näringsklimat, kreativ kultur och öppna, interaktiva lokala nätverk.
Högre utbildning och forskning har stor betydelse för försörjningen av kvalificerad arbetskraft och för den kreativa miljön. Forskningens nätverk med de främsta kompetensområdena inom sina specialiteter ger influenser och interaktioner som leder till kreativitet och skapar kunskapsindustri.
Kommunikationscentra av traditionell infrastruktur i from av flygplatser, vägar, järnvägar och svartfiber utgör i grunden även det en mötesplats för kulturkrockar och därmed stora möjligheter för ny kunskaps- och tjänste- industris utveckling.
Internationella företags nätverk kompletterar denna interaktiva bild av planerade spontana mötesplatser av kunskap och tjänster i yttersta världs- klass, som skapar grogrunden för utvecklingen.
Den politiska kulturen och nätverken med en positiv syn på företagandets villkor med internationell konkurrenskraft i det politiska ramverket kompletterar denna miljö med korsande nätverk och kunskap och före- tagande i världsklass.
I detta kreativa sammanhang ska heller inte glömmas den enskildes levnadsmiljö, för det goda livet med andra korsande nätverk. Den kreativa kulturens betydelse för den kreativa miljön har alltmer uppmärksammats. Frågan efter ett operahus vid konkurrerande etableringsalternativ är inte ointressant. Det centrala i det goda livet är trots det att det är den enskildes efterfrågan och preferenser som är avgörande. Mötesplatserna med kreativa inslag, av exempelvis kulturell karaktär, kan vara mycket centrala.
Ett genomgående tema för nya expansionscentra är de "spontant planerade" krockarna - mellan olika nätverk i världsklass från vitt skilda områden - som bidrar till en kreativ miljö i världsklass. Det skapar kunskaps- och tjänsteföretag i världsklass. Det skapar i sin tur snabbväxande företag och därmed regioner i världsklass.
Teknikparkerna
Det finns skäl för statsmakterna att söka skapa förutsättningar för olika typer av teknikparker runt samtliga universitet och högskolor i syfte att ta tillvara kunskapsspridningen, affärsidéerna och de kreativa miljöerna.
På ett antal orter saknas denna infrastruktur med korsande nätverk och spontana "planerade" kreativa krockar. Det gäller inte minst den rena lands- orten. Där är samtidigt ofta behovet extra stort att skapa högskolekontakt för det lokala näringslivet.
Högskoleutbildning med forskningsanknytning
Vid den fortsatta expansionen av högskoleutbildningen är det viktigt att ta tillvara de forskningsmiljöer som ännu inte kompletterats med högskoleutbildning av hög kvalité.
Det är viktigt både ur utbildningens synvinkel och för våra möjligheter att tillgodogöra oss forskningens landvinningar i nya produkter, nya metoder och nya arbetstillfällen.
Rymdforskningen i Kiruna och miljö- och energiforskningen vid Askö- laboratorierna och Studsvik utgör sådana miljöer som bör kompletteras med högskoleutbildning. Självfallet bör även möjligheter till företagsetableringar kring dessa tillgodoses.
Utmaningsrätt till offentlig egenregi
Ett positivt näringsklimat förutsätter fungerande marknader och många affärsmöjligheter. Det finns inget skäl att den offentliga egenregiverk- samheten skall undantas från konkurrens.
Tvärtom finns det särskilt starka skäl att kommuner och landsting ger enskilda företag rätt att utmana den offentliga egenregiproduktionen genom upphandlingar när så begärs. Detta är särskilt viktigt på orter där den natur- liga marknaden är liten och den offentliga egenregin stor.
Lönsam infrastruktur
En fungerande arbetsmarknad förutsätter en fungerande infrastruktur som är konkurrenskraftig. Det betyder också att befintlig infrastruktur skall utnyttjas utan bindningar till lokala monopol i form av hamnar eller statliga flygplatsmonopol med korssubventioner i konkurrens med privata företag.
Det är oacceptabelt att en flygplats söder om Stockholm skall subventio- neras av Arlanda flygplats genom Luftfartsverket när en fungerande privat- ägd och privatfinansierad flygplats finns i Nyköping med namnet Stockholm- Skavsta med längre landningsbana än Arlanda, betydande fraktflyg, charter och lågprisflyg. Den fortsatta utbyggnaden av den s.k. Europabanan kommer dessutom att tillföra snabb järnvägsanslutning till flygplatsen. Även Oxelösunds och Norrköpings hamnar borde utgöra utomordentliga alternativ till en ny miljöstörande storhamn utanför Nynäshamn med krav på mångmiljardinvesteringar i infrastrukturen till och från E4 och stambanan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för en snabbväxande kunskaps- och tjänsteindustri,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ökad rörlighet för riskkapitalet mellan företag och branscher i enlighet med vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ökad rörlighet på arbetsmarknaden i enlighet med vad som anförts i motionen,4
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ökad rörlighet för kunskap och forskningsresultat mellan universitet och företag i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till byggande av den s.k. Europakorridoren för järnvägen i enlighet med vad som anförts i motionen,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högre utbildning knuten till Studsvik och Askö- laboratorierna,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturen för bredband, telefoni och data- trafik.3 8.
Stockholm den 4 oktober 1999
Per Westerberg (m)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU. 2 Yrkande 6 hänvisat till UbU.
3 Yrkandena 5 och 7 hänvisade till TU.
4 Yrkande 3 hänvisat till AU.