1 Inledning
Få näringsområden har en sådan möjlighet att skapa nya sysselsättnings- tillfällen som turismnäringen. Turism är idag en stor industri och bidrar i Sverige till 30 miljarder kronor i exportintäkter och omsätter 120 miljarder kronor, motsvarande 3,3 procent i BNP. En fördubbling av resandet från utlandet räknat i omsättning motsvarar cirka 25 000 nya arbetstillfällen. En fördubbling av all turism i Sverige skulle motsvara cirka 100 000 nya arbetstillfällen.
En utveckling av turismen i Sverige kräver samverkan och samordning mellan offentliga och privata aktörer på lokal, regional och central nivå. Turistdelegationens handlingsprogram innebär en utvecklingsprocess där alla känner sig omfattade av och delaktiga i programmets strategier och förslag. En sådan process kan på lång sikt skapa nya arbetstillfällen i en av världens mest expansiva näringar.
Sverige har goda förutsättningar för en växande turistnäring. Vi har en vacker natur, ren luft och rent vatten, en spännande historia och ett rikt kulturutbud över hela landet.
Sverige är ett naturskönt land med stor variationsrikedom i landskapet. De milsvida skogarna, sjöarna, älvarna och fjällen lockar människor från mer tätbefolkade områden i landet och även från andra länder. Även det odlade landskapet med hagarna och ängarna och den bygdespecifika kulturen är attraktivt. De gamla bruksorterna med dess historia, småstad och storstad, över allt finns sevärdheter och kulturmiljöer som lockar besökare. Svensk mat, inredning och design och svenskt hantverkskunnande är mycket uppskattat. Även vårt geografiska läge i norra Europa utgör i sig en lockelse för både semesterturister och konferensturister. Vårt klimat, med en tydlig sommar- och vintersäsong, ger förutsättningar för ett brett och intressant utbud.
2 Sverige har potential
Efter andra världskriget har turismen utvecklats mycket snabbt i hela världen. I mitten av 1990-talet konstaterades att mer än 200 miljoner människor var sysselsatta i rese- och turistindustrin direkt eller indirekt. Turistnäringen är den näring som sysselsätter flest människor i världen.
Rese- och turistindustrins globala intresseorganisation uppskattade 1996 att årsomsättningen var 2 600 miljarder dollar vilket motsvarade ungefär 10 procent av världens samlade bruttonationalprodukt samt att turismen var en av de omsättningsmässigt tre största näringarna. Sveriges andel av världs- turismen är 0,5 procent, vilket kan jämföras med att vi har 1,7 procent av världshandeln.
Sverige är ännu litet som turistland i jämförelse med de flesta övriga europeiska länder. Sverige kan dock antas ha en stor tillväxtpotential i form av outnyttjad kapacitet och andra resurser.
Exempel på några av våra fördelar och våra kapaciteter är:
- Riklig mängd på råvaror, dvs natur, kultur, evenemang, aktiviteter m m för den turistiska produktion som efterfrågas.
- Kapacitet för tillväxt i fysiska anläggningar - boende, restauranger, handel m m,
- Infrastruktur som i flertalet avseenden tål en tillväxt utan att ens komma i närheten av sådana trängseleffekter som förekommer på mer etablerade turistställen i andra länder.
- Basen i svensk reseproduktion är idag småskalig och inriktad på hög andel individuellt resande,
- Miljö, säkerhet, kvalitet och information är områden där svensk reseproduktion har eller kan utveckla konkurrensfördelar.
- Hög kompetens inom strategiskt viktiga områden som språk, IT och drift av boende.
- Goda förutsättningar för en kraftfull utveckling av konferensturismen.
3 Förenkling av regelverket
Många regler och bestämmelser kan vara välmotiverade, men det finns alltför många exempel där systemet som är till för att skydda och hjälpa i stället stjälper företagen. Det lilla företaget kan inte på samma sätt som storföretagen hålla speciell kompetens för administrativa uppgifter. De rigida bestämmelserna innebär höga tillsynskostnader för alla företagare och då också turistföretagen. I en undersökning av SAF framkom att avgifterna till stat och kommun utgör cirka 5 miljarder kronor. Av dessa var 40 procent avgifter för att erhålla godkännanden eller tillstånd. 15% avsåg registerhållning och 20 procent avsåg löpande kontroller.
Krångliga och till synes onödiga regler får inte stjälpa företagandet i själva inkörsporten. Det finns ett antal regler som bör förbättras och förenklas.
En stor del av lagstiftningen kring livsmedel och hälsoskydd utgår från företag som är knutna till byggnader och fasta inventarier. De turistföretag som är baserade på upplevelser i skog och mark stöter ofta på problem eftersom fasta byggnader ofta saknas. Det lilla turistföretaget har inte de resurser som reglerna är utformade för. Detta hämmar turistnäringens fortsatta tillväxt. För att inte hindra det lilla turistföretaget att bedriva sin verksamhet krävs flexibla regler. Det är orimligt att samma lagstiftning gäller för samtliga företag oavsett inriktning, lokalisering och storlek.
4 Myndighetskontroll
Idag måste oftast turistföretagen betala dubbla avgifter för myndighets- kontroll. Vid kontroller av exempelvis kylanläggningar krävs att ett auktoriserat företag utför besiktningen. Efter denna kontroll sker en ytterligare kontroll av den ansvariga myndigheten. Turistföretagen betalar båda kontrollerna. Ett system utformat på ett liknande sätt som kontrollen inom bilbesiktningen skulle vara mycket smidigare för de små företagen.
Vid nyetableringar är ofta många myndigheter inblandade vilket förhalar företagsstarten. Lagstiftningen inom olika sektorer kommer också ibland i konflikt med varandra vilket går ut över företagaren. Kristdemokraterna menar att det krävs en bättre samordning mellan de olika myndigheterna. Detta tas upp i vår näringslivsmotion, utgiftsområde 24, med anledning av budgetpropositionen.
5 Förslag till minskad byråkrati
5.1Från krångel till service
Myndigheterna bör fokusera på syftet med en regel och skapa flexibla lösningar. Ett tillsynsuppdrag bör inte inskränka sig bara till myndighets- utövning utan också uppfylla en viktig servicefunktion.
5.2 Bort med dubbla avgifter
För anläggningskontroller krävs idag dels att ett auktoriserat företag besiktigar, dels att ansvarig myndighet kontrollerar själva besiktningen, med dubbla avgifter som följd. Ett system liknande det som gäller för bilbesiktningen bör införas där myndigheten bara ackrediterar och granskar besiktningsföretaget. Är kontrollen utförd av en certifierad besiktningsman ska kvaliteten på besiktningen vara garanterad. Myndigheten kontrollerar alltså endast reparationsfirman och inte turistföretaget.
5.3 Samordnad tillsyn genom branschkunniga företagshandläggare
Inför "företagshandläggare" som svarar för samordning av tillstånd för en viss bransch, till exempel hotell och restaurang, småskalig och naturnära turism, evenemang osv. Det borde vara möjligt med ett interkommunalt samarbete så att flera kommuner kan nyttja den specialkompetens inom en bransch som byggts upp i en kommun.
5.4 Snabbare myndighetsbesked
Myndigheterna bör åläggas att inom en viss tid meddela företagaren om tillstånd ges eller inte. I de fall där olika myndigheter ställer motstridiga krav ska detta hanteras mellan myndigheterna utan att dra in företagaren.
5.5 Mindre kontroll av problemfria anläggningar
Myndigheterna bör minimera kontrollen av anläggningar som fungerat utan anmärkning under en längre tid och istället fokusera resurserna på de anläggningar som har problem.
6 Turistnäringens nya växande områden
Turismen i Sverige går mot en allt större specialisering. Det handlar om att lyfta fram det unika och erbjuda besökaren en alldeles speciell upplevelse. Under de senaste åren har vi sett en snabbt ökad efterfrågan på vildmarksäventyr som forsränning, kanoting, bergsklättring, mountain-biking och överlevnadskurser. Dagens aktiva människor kräver allt större och häftigare utmaningar för att tillfredsställa sitt behov av omväxling och rekreation.
Stressade storstadsbor och utländska turister vill ut i naturen, ofta till avlägsna mål med helikopters hjälp. I en rasande fart ska äventyret konsumeras, och det mesta är på något sätt tillrättalagt av arrangören. Arrangemangen upprepas också på samma plats, vilket innebär att slitaget ökar. På många håll fungerar vildmarksturismen väl men ibland står den i konflikt med naturskydd och allemansrätt.
6.1 Evenemangsturism
Evenemangssatsningarna har haft en kraftig tillväxt den senaste tioårs- perioden och Sverige har idag en stor, attraktiv och bred evenemangsstruktur som lockar till sig allt fler besökare. Inom kultur- och nöjesområdet har också en kraftull expansion skett. Utomhuskonserterna i Dalhalla är ett mycket fint exempel på hur en spännande miljö kan kombineras med fina musikupplevelser. Städerna lockar idag med expanderade och breddade nöjesområden, ofta i kulturhistoriska miljöer, där uteserveringar, butiker, attraktioner med mera är allt vanligare inslag.
6.2 Konferensturism
Konferensturismen är den del av turistnäringen som omsätter mest pengar per besökare. Inkomsterna kommer från kost och logi, transporter, kulturbesök och shopping. Sverige har idag i princip bara tre orter som kan klara stora internationella evenemang av världsformat med tiotusentals deltagare. Det är Stockholm, Göteborg och Västerås. De stora konferensköparna är intresserade av vad Sverige har att ge, men fler orter borde skaffa sig förutsättningar att kunna erbjuda stora konferenspaket.
För att Sverige ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen om stora kongresser måste vissa förutsättningar finnas. Förutom en harmoniserad skattenivå på turism gäller det bl a infrastruktur, hotell, restauranger och konferenslokaler. Särskilt infrastrukturen är en statlig angelägenhet. Det ska gå enkelt och snabbt att ta sig till konferensorten, och det ska vara enkelt och bekvämt att ta sig från hotellet till konferensen. Barcelona är ett bra exempel på hur internationell konferensturism kan få regionen att blomstra och samtidigt bidra till landets inkomster. Så länge Sverige har en avsevärt högre turistmoms kan vi inte konkurrera fullt ut. Förutsättningarna för en skattesänkning bör därför utredas av Finansdeparte- mentet.
6.3 Övrig turism
I en internationell jämförelse besitter Sverige stora möjligheter att utveckla turistnäringen inom relativt nya områden samt att bredda sig inom de traditionella turistområdena. Fjällturismen är sedan länge etablerad. Fisketurism utgör ett relativt nytt turistområde där det finns möjligheter till företagande. Våra rena vatten och vår rena fisk är attraktiva och sportfisket kan utvecklas som turistgren. Sverige kan bli ett ledande sportfiskeland. Kristdemokraterna kommer under hösten att ta fram ett fiskepolitiskt handlingsprogram där vi utvecklar tankegångarna ytterligare. En annan populär turistattraktion är våra kanaler, exempelvis har staten bidragit till upprustning och underhåll av Göta kanal. Med rätt marknadsföring och samordning kan många turistområden utvecklas och få en större internationell genomslagskraft.
7 Småskalig landsbygdsturism
Turismen är en av de viktigaste framtida näringarna för landsbygden. Det är nödvändigt att medverka till att utveckla de befintliga basinvesteringar som redan idag utgör en viss grund för människor att bo och verka i glesbygden. Turistnäringen kan vara en möjlighet för många att bo kvar och verka på sin hemort.
7.1 Regionalpolitiskt stöd
Det regionalpolitiska stödet har haft och har en stor betydelse för turistnäringen i många områden, inte minst när det gäller uppförande och drift av turistanläggningar i olika fjällområden. Den småskaliga landsbygdsturismen har dock inte dragit någon större nytta av dessa stöd. För att landsbygdsturismen skall utvecklas på ett positivt sätt krävs en målmedveten samordning mellan de olika intressenterna.
En förebild kan vara det samarbete som etablerats genom IEF, Inlands- kommunernas Ekonomiska Förening, där ett 20-tal kommuner från Halmstad i söder till Gällivare i norr aktivt samarbetar med Inlandsbanan och Inlands- vägen som de sammanhållande banden.
Den småskaliga landsbygdsturismen bygger på ett lokalt engagemang som innebär att de som äger, driver och är sysselsatta inom näringen är bosatta och/eller har anknytning till orten.
Naturen, kulturen och människorna är de främsta resurserna för att denna näring skall kunna utvecklas. I strävan att utveckla turism på landsbygden skall målsättningen vara att skapa förutsättningar för en ekologiskt uthållig näring.
7.2 Infrastrukturens betydelse
En väl fungerande infrastruktur är en av grundpelarna för turismen på landsbygden. Exempelvis spelar priser på flyg och andra persontransporter en avgörande roll om perifiera resmål skall få underlag för en på sikt lönsam turistnäring. För att turismen på landsbygden skall kunna utvecklas är fungerande transporter helt avgörande. Vägarnas standard betyder mycket. De små turistanläggningarna ligger ofta på sidan av de stora vägarna och tjälskador kan ställa till stora problem för dem som skall färdas längs vägen. Minskade anslag till vägunderhåll leder till sämre framkomlighet, och låsta vägbommar kan bli vanligare längs de enskilda vägarna. Anslagen till de enskilda vägarna måste värnas.
Järnvägstransporter är det klart miljövänligaste alternativet och bör nyttjas i högre grad. Det finns mycket som talar för att järnvägskapaciteten måste anpassas till variationerna i säsongerna. Kombinationer med utökade godstransporter på järnväg skapar ibland bättre möjligheter även för person- och turisttrafiken. Samverkan kring förmånliga resepaket där tåg eller flyg och hyrbil ingår till rimligt pris skulle underlätta för turistnäringen i glesbygd.
Resan i sig kan ibland utgöra en lika viktig upplevelse som själva resmålet. Tågresa på Inlandsbanan är ett sådant exempel. Ekonomiskt stöd till en kraftfull internationell marknadsföring skulle innebära mycket för dem som lever på turism längs banan.
7.3 Samverkan
Alla berörda instanser från lokal till regional nivå skall ha den gemensamma uppfattningen att de genom samverkan kan bidra till att skapa bästa service och förutsättningar för att också utveckla en lönsam turistnäring på landsbygden.
Ett sektorsövergripande synsätt och samverkan för utvecklingen av en bygd är absolut nödvändigt. Kompetensutveckling och kunskapsspridning är också effektiva verktyg för utvecklingen av småskalig turism på lands- bygden. Den småskaliga landsbygdsturismen kan bli en positiv syssel- sättningsfaktor i framtiden om alla goda krafter blir medvetna om sin egen roll i utvecklingen av landsbygden.
8 Regionala tillväxtavtal
Syftet med det arbete som nu pågår med regionala tillväxtavtal är att lokalt och regionalt finna områden som kan aktiveras, stimuleras och utvecklas för att skapa lokal och regional tillväxt. Turismen kan här få en viktig roll, inte enbart den storskaliga utan framför allt den småskaliga verksamheten byggd på unika lokala förutsättningar.
9 Internationell anpassning
I samarbetet i EU bör Sverige hävda behovet av minskad byråkrati. Anpassningen av våra svenska regler till EU-regler måste också ske i samma takt som i konkurrentländerna, där nationella särförhållanden inte motiverar annat.
Även om det på vissa områden behövs genomgripande förändringar av regelverket handlar det till stor del om attityder och värderingar när det existerande regelverket tillämpas. Det är viktigt att tillämpningen inte hämmar verksamheten i turistföretag och andra småföretag.
10 Utveckling av svensk turism
Sverige skall ha en långsiktigt konkurrenskraftig och lönsam rese- och turistindustri. Turistnäringen och regeringen bör träffa en överenskommelse om övergripande, mätbara mål och delmål för utveckling och sysselsättning inom svensk industri.
10.1 Långsiktigt hållbar utveckling
En god miljö är själva grundförutsättningen för turism. Den turistiska utvecklingen måste därför vara långsiktigt hållbar. Detta gäller i såväl natur- och kulturmiljö som social miljö.
Kristdemokraterna värnar allemansrätten och äganderätten. Kommersiell verksamhet på annans mark är inte en del av allemansrätten och får inte ske utan ägarens samtycke.
10.2 Allemansrätten
Den svenska allemansrätten ger oss tillgång till naturen, oavsett vem som äger marken. Allemansrätten ger den enskilde rätt att vistas i skog och mark, en frihet under ansvar, en frihet att nyttja naturen men inte att utnyttja den. Denna sedvanerätt är unik för Sverige och måste värnas.
Allemansrätten kan dock missbrukas. Skador och olägenheter kan uppstå som följd av allmänhetens vistelse i naturen. Konsekvenserna för markägare och andra brukare har fått ökad uppmärksamhet under de senaste åren. Ridning och motorfordonstrafik i naturen är exempel på aktiviteter som kan medföra skador och olägenheter för jord- och skogsägare. Ett intensivt nyttjande av vissa fjällområden har gett allvarliga skador i naturen.
Kommersiell verksamhet på annans mark får inte ske utan ägarens samtycke och skrivna avtal med markägaren. Allemansrätten får inte kommersialiseras. Detta måste klarläggas i lag.
10.3 Stabila och konkurrenskraftiga villkor
Företagens utveckling förutsätter stabila spelregler, något som vi krist- demokrater särskilt har betonat. Möjlighet till ökad lönsamhet för rese- och turistindustrin förutsätter med omvärlden likvärdiga villkor vad gäller skatter, avgifter, finansiering och marknadsföring.
10.4 Konkurrens på lika villkor
Det kommunala engagemanget på turismens område medför svårigheter såväl för redan etablerade företag som för företag som vill komma in på marknaden. Det är fel om den kommunala turistverksamhetens uppbyggnad finansieras med skattemedel och den fortsatta driften sker med kommunala driftbidrag. Detta ger en annan kostnadsbild än för de privata konkurrenterna.
När en kommun ger bidrag eller fördelaktiga lån till en av företagarna på orten eller ett kommunägt bolag förfogar över strategiskt viktiga resurser som man inte låter konkurrerande aktörer utnyttja på samma villkor uppstår en snedvriden konkurrens. Ett närliggande problem är att det kan vara svårt för företagaren att hävda sig mot kommunen i de fall tvister uppstår.
En kommun ska inte engagera sig i sådana aktiviteter som privata företag kan sköta lika bra. Neutrala marknadsekonomiska villkor skall gälla även inom turistnäringen. Det är till exempel inte ovanligt att kommunerna satsar på guideverksamhet under sommarhalvåret, driver sommarcaféer eller hyr ut kanoter. Inga sysselsättningsaspekter får motverka att sådan konkurrenssned- vridande kommunal näringsverksamhet bedrivs.
10.5 Rese- och turistindustrin, en samlad näring
Rese- och turistindustrin är en näring bland andra och skall behandlas som en sådan. Företag och organisationer inom näringen måste uppträda samlat och agera gemensamt i övergripande frågor. De villkor som gäller för annat företagande gäller också turistnäringen. Näringens möjligheter måste bli tydliga och dess potential bli uppmärksammad även av externa finansiärer. Den allmänna attityden till småföretagens utvecklingsmöjligheter är särskilt viktigt för rese- och turistindustrin.
10.6 Likvärdiga villkor
Rese- och turistindustrin är beroende av att regler som bestäms i politisk ordning är långsiktigt stabila och likvärdiga med dem i andra länder och i andra näringar. De gäller skatteregler, förutsättningar för finansiering och insatser för marknadsföring.
Allmänna insatser för företagsutveckling skall också omfatta turistnäringen. Detta innebär en uppfordran till myndigheter och dem som arbetar med riskkapitalverksamhet att innefatta turismen i sin verksamhet. Fungerande och anpassade finansieringslösningar är särskilt viktiga för nya entreprenörer och utvecklingsföretag.
10.7 Flexibel arbetsrätt
De arbetsrättsliga reglerna måste anpassas till de särskilda krav som finns i turistnäringen. En god turistservice kräver bemanning i princip dygnet runt. Turistnäringen är också i hög grad säsongsbetonad, varför särskilda anställningsregler kan krävas. Flexiblare arbetstider ger ökade möjligheter till varaktiga anställningar och ökad produktivitet.
10.8 Samverkan mellan offentliga och privata aktörer
Den svenska turistprodukten formas och utvecklas i samverkan och samarbete mellan enskilt företagande, turistorganisationer, kommuner och statliga myndigheter och ideella organisationer. Svensk turism skall utveckla produkter som bjuder kunden en helhetsupplevelse kring ett resmål eller ett tema. För detta krävs nära samverkan mellan företag, organisationer och myndigheter.
De offentligt finansierade turistiska organisationerna skall komplettera men kan inte ersätta enskilt företagande. Såväl de lokala som regionala turistorganisationerna har en central roll när det gäller att stärka det lokala nätverket av företag, offentliga och ideella organisationer, och för att initiera och stimulera tillkomsten av huvudentreprenörer där förutsättningar för detta finns. Dessa organisationer har också en central roll när det gäller att utveckla regionens turistiska profil.
10.9 TurKom-projektet
Även turistnäringen måste anpassa sin verksamhet i takt med den moderna teknikens utveckling och finna nya marknadsföringsvägar. Ett bra exempel är TurKom-projektet. TurKom är ett kommunikationsprojekt för den svenska turistnäringen, en satsning för att ge svensk turism maximalt utbyte av IT och Internet. Projektet genomförs i samarbete mellan Sveriges Rese- och Turistråd, Turistdelegationen och Svenska Rese- och Turistindustrins samarbetsorganisation (RTS).
Målet är att skapa en gemensam IT-infrastruktur för aktiviteter som direkt och indirekt utvecklar turismen inom områden som marknadsföring, försäljning, produkter och kompetens. IT-infrastrukturen ska förbättra tillgången till information och underlätta kommunikationen och nätverks- byggandet i turistnäringen. Det blir lättare för den enskilde aktörer att hitta affärspartners, säljkanaler och marknader. Därmed förbättras också lönsamheten i näringen i ett längre perspektiv.
Den gemensamma IT-infrastrukturen ska underlätta framväxten av konkurrenskraftiga och blomstrande företag och ett Sverige som attraherar både svenska och utländska besökare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillväxtpotentialen inom evenemangsturismen och konferensturismen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den småskaliga landsbygdsturismens betydelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av minskad byråkrati, myndighets- kontroll och regelförenklingar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skadlig kommunal konkurrensverksamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för turismen, avseende skatter, avgifter, finansiering och marknadsföringsinsatser likvärdiga med dem som finns i andra länder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turismnäringens behov av tillgång till riskkapital,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att allemansrätten i lag skyddas mot kommersialisering.1
Stockholm den 4 oktober 1999
Inger Strömbom (kd)
Göran Hägglund (kd)
Harald Bergström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Mats Odell (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Stefan Attefall (kd)
Maria Larsson (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Per Landgren (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
1 Yrkande 7 hänvisat till MJU.