I Sverige är en stor del av skogsarealen ägd av stat och kommuner. Statens ägande finns i Assi Domän och Svea skog. De skogsarealer som eventuellt skall ägas av staten bör vara marker som bör skyddas av olika miljö- och bevarandeskäl. Det kan t.ex. vara fjällnära skog, speciella nyckelbiotoper, områden med unik artrikedom. Övrig mark bör ägas privat.
I dag äger staten områden som helt och hållet kan säljas ut på den privata marknaden. De intäkter som kommer av detta bör användas till att ge full ersättning till de markägare som har områden som är speciellt skyddsvärda.
Skog och mark sköts bäst om den ägs privat. "Det man äger vårdar man." Äganderätten och de positiva effekter privat ägande ger är grunden för den landsbygd och det kulturlandskap vi har i dag. Därför bör den offentligt ägda skogen säljas i mindre enheter som mer lämpar sig för "familjeskogsbruk". Det kan vara ett par hundra hektar, ibland mindre när befintliga fastigheter behöver kompletteras för att bli bärkraftiga. Detta ger möjligheter för fler medborgare att äga skog. Får vi fler enskilda som kan driva skogsbruk på landsbygden gör det att fler kan bo och leva över hela landet och på så sätt generera ökade skatteintäkter i dessa kommuner.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sälja statligt ägd skog i mindre enheter.
Stockholm den 30 september 1999
Per-Samuel Nisser (m)
Anders G Högmark (m)