Sammanfattning
Moderata samlingspartiet föreslår en ny inriktning av energipolitiken så att denna bidrar till att öka sysselsättningen och främja välståndet. Staten skall inte detaljplanera och detaljreglera energisystemets utveckling, utan fastställa långsiktigt hållbara ramar och villkor. Ansvaret för den fortlöpande omställningen, miljöanpassningen och förnyelsen av energiproduktionen skall vila på producenterna.
Energipolitiken är ett instrument för att nå övergripande mål som konkurrenskraft, god miljö och välfärd. Kärnkraften är därmed inte något självändamål, lika lite som dess avskaffande borde vara det. Alla slag av energiproduktion har sina fördelar och nackdelar. Kärnkraftens nackdelar kan med stor marginal bemästras. Om så inte var fallet skulle vi förespråka nedläggning, inte av en, utan av tolv reaktorer.
Beslutet om en förtida kärnkraftsavveckling är illa underbyggt. Varken svenska folket eller dess representanter i riksdagen har fått kännedom om av- vecklingens konsekvenser i olika avseenden. Klart är dock att avvecklingen innebär en gigantisk kapitalförstöring, som hotar jobben, miljön och vår levnadsstandard. Regeringens beslut att stänga Barsebäck skall rivas upp så att verket kan drivas vidare så länge reaktorerna uppfyller miljö- och säkerhetskraven. Riksdagsbeslutet att inleda en förtida kärnkraftsavveckling bör upphävas, liksom lagen om kärnkraftens avveckling, som kränker väsentliga rättsgrundsatser.
Moderata samlingspartiet anser att effektiviseringen och hushållningen med energiresurser skall fortsätta på de villkor som en fri energimarknad anger. Staten bör kraftigt minska bidragsgivningen på energiområdet och skall inte subventionera investeringar i ny kraftproduktion. I stället skall långsiktig forskning och utveckling prioriteras. Det s.k. tankeförbudet i kärntekniklagen skall upphävas.
Ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraften skall subventioneras av staten och skyddet av älvar och vattendrag skall värnas. En storskalig introduktion av fossilgas i Sverige bör avvisas och en grundlig miljökonsekvens- beskrivning bör göras innan en storskaligt ökad biobränsleanvändning genomförs.
Moderata samlingspartiet anser att energibeskattningen skall reformeras och göras konkurrensneutral. Fiskala skatter bör endast tas ut i konsum- tionsledet medan miljöstyrande skatter och avgifter bör tas ut i produktionsledet. Energiskatterna bör i ökad utsträckning anpassas med våra grannländer. Utsläppen av växthusgaser måste begränsas.
Det statliga Vattenfall AB riskerar att skadas till följd av den socialdemo- kratiska regeringens partitaktiskt betingade avvecklingspolitik. Moderata samlingspartiet anser att bolagets oberoende ställning skall återupprättas och ägandet i bolaget breddas.
Moderata utgångspunkter
Moderata samlingspartiet anser att energipolitiken skall ha följande utgångspunkter:
1. Sverige skall dra nytta av alla de resurser som står till folkhushållets förfogande. Riksdagens energibeslut våren 1997 är mot den bakgrunden djupt olyckligt. De energipolitiska riktlinjer som antogs skadar Sverige som industrination. Särskilt allvarligt är beslutet om att påbörja en förtida avveckling av kärnkraften. Det innebär en kapitalförstöring som saknar motstycke och som kommer att medföra välfärdsförluster. Miljön skadas och det blir svårare att bekämpa arbetslösheten.
2. Klimatfrågan är ett stort miljöproblem och är djupt oroande. Därför måste Sverige bedriva en offensiv klimatpolitik och fullgöra sina internationella åtaganden på området.
3. Staten skall inte detaljreglera och detaljplanera energisystemets utveckling. Statens uppgift är i stället att fastställa ramar och villkor som medför att hushåll och företag ges långsiktigt hållbara spelregler.
4. Energipolitiken skall vara förenlig med en återgång till full sysselsättning. Energianvändningen i allmänhet och elförbrukningen i synnerhet är nära kopplad till den ekonomiska tillväxten.
I dessa olika hänseenden medförde 1997 års energipolitiska riksdagsbeslut steg i fel riktning. Moderata samlingspartiet anser därför att riksdagen skyndsamt skall anta nya energipolitiska riktlinjer i enlighet med vad som anförs i denna motion.
Hushållning och effektivisering
Sverige har idag ett av världens bäst fungerande system för produktion och överföring av elenergi. Nästan all el som förbrukas produceras av oss själva. Andelen fossila bränslen är än så länge liten, vilket gör utsläppen små jämfört med nästan alla andra länder.
El är en överlägsen energibärare och det är kärnkraften som har möjliggjort den ökade elanvändningen i kombination med en offensiv miljö- och klimatpolitik. Riksdagen kunde 1985 besluta att bevara de fyra stora orörda älvarna. Därefter har skyddet förstärkts också för andra vattendrag. År 1988 kunde riksdagen på förslag från Moderata samlingspartiet införa ett tak för koldioxidutsläppen. Vattenkraften och kärnkraften har tillsammans gjort det svenska elsystemet effektivt, konkurrenskraftigt och miljövänligt.
Fortlöpande sker det en betydande energieffektivisering. Hittills har denna effektivisering gått hand i hand med en ökad elanvändning. Övergången till el har varit särskilt påtaglig inom industrin, där el ersatt användning av bränslen med lägre verkningsgrad. Mellan 1970 och 1994 ökade andelen el av den totala energianvändningen i industrin från 20 till 36 procent. Hög elanvändning i näringslivet sammanhänger med hög specialisering och med en stark ställning på den internationella marknaden.
Nya industriprocesser kräver elkraft i stället för fossila bränslen. I dag används 4-5 TWh el, vilket är mer än en Barsebäcksreaktor, enbart till olika renings- och miljöprocesser. Nya tekniker och styrprocesser är baserade på elanvändning och även framgent kommer industriell tillväxt och förnyelse att innebära att energieffektivisering paras med en ökad elanvändning.
Det finns i dag 590 000 småhus som uteslutande värms med el, varav 440 000 med s.k. direktverkande elvärme. Konvertering av ett sådant hus till annan uppvärmningsform kostar 80 000-150 000 kronor. En storskalig kon- vertering skulle kräva betydande resurser, som i stället kan användas till samhällsekonomiskt mer lönsamma investeringar.
Omställningsprogrammet
De nya programmen
Förutom kärnkraftsavvecklingen var den andra hörnpelaren i 1997 års energipolitiska beslut det s.k. omställningsprogrammet. Våren 1997 godkände riksdagen ett nytt femårigt program med bidrag om 3,1 miljarder kronor för minskad elanvändning och investeringar i ny elproduktion och ett sjuårigt program med bidrag om ca 5,6 miljarder kronor till forskning och utveckling av ny teknik. Med kostnader för bl.a. inrättande av en ny energimyndighet kom de föreslagna utgifterna att uppgå till över 9 miljarder kronor. Programmet syftade till att minska elförbrukningen och öka elproduktionen vilket skulle möjliggöra en stängning av Barsebäck 2.
De nya programmen har beskrivits i närmast dramatiska ordalag. Genom "en kraftfull, långsiktig satsning på forskning, utveckling och demonstration av ny energiteknik" säger sig Socialdemokraterna vilja manifestera sin ambition att ställa om Sverige till ett ekologiskt föregångsland. I själva verket är bristen på nytänkande påtaglig. De nya programmen utgör väsentligen en upprepning av de program som infördes vid 1991 års energipolitiska uppgörelse och som har gällt fram till nu. I ekonomiska termer innebär den "kraftfulla" politiken en marginell ökning av statens årliga insatser från ca 1,2 till ca 1,4 miljarder kronor.
Erfarenheter
Effekten av omställningsprogrammet kan nu börja utvärderas. Budget för 1998, utgiftsområde 21, var 1 841 miljoner kronor medan utfallet blev 867 miljoner kronor. Budget för 1999 är 1 681 miljoner kronor medan prognosen för utfallet är 1 196 miljoner kronor. Regeringen skriver själv i årets vårproposition: "Hittills gjorda uppföljningar tyder på att vissa av de åtgärder som ingår i det energipolitiska programmet inte leder till den måluppfyllelse som avsetts. Detta gäller främst de eleffektminskande åtgärderna inom ramen för bidrag till minskad elanvändning."
COWI, Consulting Engineers and Planners har på uppdrag av Närings- departementet utvärderat det första året med omställningsprogrammet och redovisade sin rapport 16 augusti i år. Av rapporten framgår att 6 av 18 delprogram inte ens varit möjliga att utvärdera eftersom de inte gett något resultat. Det gäller stödet för småskalig vattenkraft, upphandling av ny elproduktionsteknik, energiförsörjningen i Sydsverige, introduktion av ny energiteknik, energisystemforskning och forskningssamarbete i Östersjö- regionen.
När det gäller bidraget för att minska elanvändning, totalt avsatt 1,65 miljarder, visar rapporten att den effektvakt som krävdes för att få bidrag till braskamin bara anses ha avlägsnat den översäkring som oftast funnits i villorna. Konverteringstakten till fjärrvärme är för långsam och stödet per anläggning alldeles för högt. Vattenburna system är alldeles för dyra varför STEM vill prova luftburna system. Sammantaget skriver COWI: "Tabellen viser også, at målet med en elbesparelse på 1,5 TWh fra ordningen ikke kan nås med de afsatte midler.","Med den nuvärende (efteråret 1998) konverteringstakt vil det tage ca. 10 år at nå målet." En del av satsningen går till s.k. effektminskningsbidrag till braskaminer. Detta stöd har kritiserats av Boverket eftersom det inte leder till minskat effektuttag mellan kl 07.00 och 09.00 på vardagar då belastningen på elnätet är som störst. Braskaminerna används i stället på kvällen då efterfrågan på el ändå är låg. Flera kommuner har dessutom förbjudit vedeldning i tätbebyggda bostadsområden av hälso- och miljöskäl.
När det gäller tillförsel av ny elproduktion från förnybara energikällor har två av fyra delprogram inte gett några resultat. Bidrag har sökts till biobränslebaserad kraftvärme så att anslaget överskridits. Trots detta har få anläggningar byggts till följd av bristande lönsamhet. Först vid ett biobränslepris på under 100 kr/MWh och ett elpris på 240 kr/MWh visar STEMs modellprojekt lönsamhet (inkl. bidrag). Det kan ställas mot spotpriset v 36 som varit ca 130 kr/MWh.
Av anslaget om 400 miljoner kronor för utvecklingen av energiförsörj- ningen i Sydsverige var 200 miljoner kronor för 1998. Av dessa är 2 miljoner kronor använda och 198 miljoner kronor överförda till 1999.
Investeringsstöd
Energikommissionen kunde konstatera att investeringsstöden riskerar att motverka en naturlig prispress på marknaden och att de därför endast bör ges under en övergångsperiod.
Moderata samlingspartiet anser att det är olyckligt med statliga bidrag som tenderar att bara bli till en löpande subvention av gammal, befintlig teknik. Staten bör särskilt inte subventionera en vattenkraftsutbyggnad som regelmässigt leder till konflikt med viktiga miljöintressen utan att tillföra mer än marginell elproduktion. Av Sveriges 1 550 vattenkraftverk svarar de 1 200 minsta för enbart 2,4 procent av vattenkraftsproduktionen. I den mån småskaliga vattenkraftsprojekt kan realiseras utan påtaglig miljöpåverkan bör de komma till stånd utan hjälp från skattebetalarna. Riksdagen bör dra slutsatserna av gjorda utvärderingar och slopa de olika investeringsstöden helt.
Energiforskning
Statens stöd till utvecklingen på energiområdet bör koncentreras till de områden där få andra aktörer har möjlighet att ta ansvar. Det gäller främst finansiering av forskning inom energiområdet, särskilt långsiktig forskning, men också stöd till information och insatser som minskar sökkostnaderna för elkonsumenterna och påskyndar spridningen av ny teknik.
Moderata samlingspartiet bejakar således statliga insatser på energiforsk- ningsområdet. Samtidigt förekommer det i den energipolitiska debatten åtskilligt önsketänkande om forskningens möjligheter på kort sikt. Forskning och utveckling är ett mycket långsiktigt och tålamodsprövande arbete. Svensk energiforskning utgör en bråkdel i en global forskningsansträngning. Möjligheterna att åstadkomma de avgörande teknikgenombrotten kommer därför aldrig att vara en funktion av antalet satsade miljarder i den svenska statsbudgeten.
Den socialdemokratiska regeringen har under de senaste åren genomfört kraftiga besparingar på anslagen för teknisk och naturvetenskaplig forskning, samtidigt som länderna i vår omvärld ökar sina satsningar på dessa områden. Moderata samlingspartiet har kraftigt kritiserat regeringens nedrustning av denna viktiga forskning och föreslår ökade satsningar. Regeringens besparingar drabbar inte minst internationellt forskningssamarbete som har stor betydelse på energiområdet.
Slutligen måste riksdagen upphäva den bestämmelse i 6 § kärntekniklagen som förbjuder vissa typer av kärnteknisk forskning, den s.k. tankeför- budslagen. Detta handlar ytterst om att slå vakt om den akademiska friheten. All lagstiftning måste präglas av de grundläggande principerna om yttrande- och tankefrihet. Tankeförbudslagen kan därtill få skadliga effekter genom att försvåra forskning kring effektivare utnyttjande av kärnbränslet, minimering av avfallsmängder, transmutation av befintligt kärnavfall m.m. Det finns vidare skäl att även avveckla 5 § kärntekniklagen som förbjuder uppförandet av ytterligare kärnreaktorer. Det är regeringen som beviljar tillstånd för uppförande av kärnteknikanläggning varför ett särskilt förbud i lagen inte fyller någon funktion.
Kvalificerade svenska kärntekniker och forskare skall inte behöva stå bredvid och passivt betrakta en utveckling som kan leda till resultat av stort intresse även för vårt land. Stimulerande arbetsuppgifter och ekonomiska förutsättningar är nödvändiga för att attrahera goda forskare till kärnteknik- området.
Konsekvenser för hushållen
Ryckigheten i den svenska energipolitiken har drabbat hushållen hårt. De omfattande problemen med s.k. sjuka hus och dålig inomhusluft går att härleda till de statliga energisparsatsningar som varit ett led i en tidigare energipolitik. Hushållen har fått bära en dubbel kostnad för detta. De har både varit med och finansierat politiken via skattsedeln och själva fått betala för att lösa problemen. Med nuvarande energipolitik kommer hushållen återigen att få vidkännas stora kostnader. De investeringar i elvärme som staten tidigare har uppmuntrat kommer nu att stå hushållen dyrt. De elskattehöjningar som genomfördes under 1996, 1997 och 1998 har ökat boendekostnaderna rejält. Dessa kostnader kommer att öka ytterligare genom höjda elskatter för år 2000.
Genomförs en förtida kärnkraftsavveckling leder det till att elpriserna och boendekostnaderna ökar ännu mer. Skall den elintensiva industrins konkurrenskraft dessutom skyddas får hushållen bära den största delen av bördan. Trots detta har det aldrig gjorts någon bedömning av vilka sociala effekter som tidigare energibeslut har fått. Högskattepolitiken motverkar dessutom en utveckling mot elsparande genom att den minskar hushållens möjligheter att investera i nya, effektivare hushållsmaskiner och vitvaror.
En stängning av en reaktor i Barsebäck bygger på att hushållens elförbrukning kan minskas genom övergång från eluppvärmning till annan uppvärmning. Både regeringen och Villaägarnas riksförbund uppskattar kostnaden för en konvertering av ett småhus uppvärmt med direktverkande el till mellan 80 000 och 150 000 kronor. Trots skattefinansierade investeringsbidrag på 30 procent kommer kostnaderna alltså att bli mycket höga för de hushåll som väljer att byta värmesystem för att undkomma höjda elpriser. Varje berörd småhusägare tvingas betala mellan 55 000 och 105 000 kronor ur egen ficka, under förutsättning att de beviljas bidraget.
Konkurrensverket varnar nu också för höjda fjärrvärmepriser. En storskalig konvertering från elvärme till fjärrvärme riskerar att skapa en monopolsituation eftersom konverteringskostnaden är så hög.
Konsekvenser för svensk industri
Utvecklingen av svensk industri har historiskt gynnats av den goda tillgången på billig elenergi. Vattenkraftens och senare kärnkraftens låga produktionskostnader har givit värdefulla konkurrensfördelar. Svensk elproduktion är alltjämt effektiv och jämförelsevis billig i ett internationellt perspektiv. Låga produktionskostnader förekommer dock också i många konkurrentländer som baserar sin elproduktion i huvudsak på inhemsk fossilproduktion.
Avgörande för konkurrenskraften är heller inte produktionskostnaden, utan användarens slutpris. Svensk industri har fått kraftigt försämrade förutsättningar bl.a. till följd av regeringens våldsamma energiskatte- höjningar. Bara under 1996 införde Socialdemokraterna nya produktions- skatter på el som för flera av de elintensiva företagen motsvarade en merkostnad på 70 000 kronor eller mer räknat per anställd. Höjningarna ledde då till personalminskningar vid bl.a. Vargön Alloys i Vänersborg och vid f.d. Gränges Aluminium i Sundsvall.
Energikommissionen lät göra en särskild studie och slutsatsen blev att "den bild som framgår av undersökningen är således att för elintensiv industri ligger de svenska elpriserna varken extremt högt eller lågt. I vissa för den svenska basindustrin viktiga konkurrentländer, såsom Norge, Kanada och USA, är de priser som framkommit i undersökningen väsentligt lägre än priserna i Sverige". Moderata samlingspartiet vill även framgent slå vakt om svensk basindustri. Då finns det inte något utrymme för en energipolitik som försämrar konkurrenskraften ytterligare.
Det finns en tendens att betrakta den tunga svenska basindustrin som någon sorts relik från industrialismens barndom, en dödsdömd industrigren som snart skall ersättas av kunskapsbaserade tjänsteföretag. Detta är fel. För det första är svensk basindustri högteknologisk. Den utgör en viktig del av förklaringen till de många framgångsrika svenska mjukvaruföretagen inom IT-sektorn. För det andra sysselsätter den ett stort antal underleverantörer. Svensk verkstadsindustri, med idag 350 000 anställda, har i hög grad nått sin position just som underleverantörer till basindustrierna. För det tredje svarar de traditionella basindustrierna för en betydande del av förädlingsvärdet i den samlade svenska exporten. Bara svensk skogsindustri sysselsätter direkt 120 000 människor och svarar för 17 procent av exporten. Den förbrukar också ensam elenergi motsvarande produktionen i fem Barsebäckreaktorer.
En förtida kärnkraftsavveckling riskerar att få allvarliga regionala konsekvenser. Allvarligast blir situationen i Norrbottens inland, längs Norrlandskusten samt i ett band från Dalsland över Värmland, Bergslagen och Dalarna till Gästrikland. De enskilda län som är mest beroende av elintensiv industri är Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg och Värmland. Alla dessa län är redan idag mycket hårt drabbade av arbetslöshet.
För de mest utsatta länen kan hela bygder gå under om kärnkraftsavvecklingen leder till elpriser som flyttar företagens investeringar utomlands. En nedläggning av Ovako Steel i Hofors skulle innebära utslagning av 1 700 arbeten i en ort med totalt 4 500 sysselsatta. I värmländska Munkfors och Hagfors skulle arbetslösheten direkt stiga till ca 35 procent om företaget Böhler Uddeholm valde att flytta sin verksamhet annorstädes. I Avesta i Dalarna finns nästan 2 000 anställda inom elintensiv industri, vilket motsvarar en femtedel av alla sysselsatta inom kommunen. I Skellefteå arbetar ännu fler, hela 2 300 personer, inom elintensiv industri. I Gällivare skulle arbetslösheten stiga från ca 2 000 till nära 4 000 personer om den elintensiva industrin hotades.
Det knyts förhoppningar till att en storskalig biobränsleanvändning skall kunna generera ett betydande antal arbetstillfällen i skogslänen. Samtidigt är det just i dessa län som arbetsplatser i basindustrin kommer att slås ut. Det är svårt att se att det skulle finnas någon fördel för skogslänens välfärdsutveckling i att byta ut högvärdig pappersmassa mot lågvärdigt vedbränsle. Av skogsindustrins totala intäkter svarar dessutom biobränslen för endast 1 procent.
Den politiska splittringen
För de flesta iakttagare står det klart att det främst är maktpolitiska aspekter som vägleder den socialdemokratiska partiledningen. Socialdemokraterna har också en dyster tradition av partitaktiska dispositioner och kortsiktigt beslutsfattande i just energipolitiken. Den manipulativa utformningen av 1980 års folkomröstning, det numera återtagna påhittet med årtalet 2010 och Birgitta Dahls "oåterkalleliga" avvecklingsbeslut 1988 är exempel på detta.
Det har nu gått drygt 19 år sedan det genomfördes en rådgivande folkomröstning om kärnkraften. En stor del av väljarkåren har bytts ut och det är givet att omröstningsresultatet har en begränsad legitimitet efter så lång tid. Likafullt anser vi att det är felaktigt att frångå utslaget i 1980 års folkomröstning, utan att först underställa frågan svenska folket i en ny folkomröstning eller i allmänna val.
Att nu inleda en förtida kärnkraftsavveckling strider alldeles uppenbart mot folkomröstningens utslag. I folkomröstningen godkändes en fördubbling av det svenska kärnkraftsprogrammet från sex till tolv reaktorer, allt i syfte att minska vårt lands beroende av fossila bränslen. Enligt valsedlarna för linje 1 (m) och linje 2 (s, fp) skulle dessa reaktorer sedan användas "i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga" och avvecklingen skulle därefter ske med "hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd".
Inget av dessa kriterier kan idag tillgodoses. En stängning av reaktorn Barsebäck 1 är inte möjlig att åstadkomma med mindre än att det huvudsakligen blir fossila bränslen som ersätter. Det leder i sin tur till ökade luftföroreningar och utsläpp av koldioxid. Sveriges miljöminister har också i förhandlingar med de övriga miljöministrarna inom EU utverkat rätt för Sverige att öka koldioxidutsläppen med 4 procent till år 2010, medan de flesta andra EU-länder skall sänka sina utsläpp. Något hänsynstagande till sysselsättning och välfärd tas inte heller. En förtida kärnkraftsavveckling innebär i stället en kapitalförstöring av tidigare aldrig skådat format.
I riksdagens beslut våren 1997 anges uttryckligen att stängningen av den första reaktorn i Barsebäck skall ske helt utan hänsynstagande till om bortfallande elproduktion kan kompenseras och utan hänsyn till de priseffekter som kan uppstå på elmarknaden till följd av stängningen. Därefter förutses en återgång till villkoren i 1991 års riksdagsbeslut när det gäller den andra reaktorn i Barsebäck: "Ett villkor för stängningen av den andra reaktorn är att bortfallet av elproduktion kan kompenseras genom tillförsel av ny elproduktion och minskad användning av el", hette det i propositionen. Med tanke på de uppenbara brott som sker mot både folkomröstningen och tidigare energipolitiska beslut när det gäller Barsebäck 1 är det svårt att se vad som skulle garantera att Socialdemokraterna inte bryter också detta sitt förnyade löfte avseende Barsebäck 2.
Innebörden av utslaget i 1980 års folkomröstning och i de energipolitiska riksdagsbeslut som därefter har fattats är att kärnkraften så småningom skall ersättas med förnybar, helst inhemsk, energiproduktion. Från moderata utgångspunkter finns det inte några skäl för att ompröva den målsättningen. Moderata samlingspartiet står därmed i huvudsak kvar vid samma energipolitik som partiet formulerade som linje 1 inför 1980 års folkomröstning och som sammanföll med framsidan på Socialdemokraternas och Folkpartiets valsedel för linje 2. Det finns lika litet idag som för 19 år sedan några sakliga skäl för att med politiska beslut påbörja en stängning i förtid av reaktorer.
Energipolitikens nya förutsättningar
Marknadsekonomi ersätter planekonomi
Med förenade ansträngningar har de borgerliga partierna och Socialdemokraterna genomfört en avreglering av elmarknaden. På denna avreglerade elmarknad råder fundamentalt ändrade förutsättningar jämfört med tidigare. Prissättningen, investeringsbesluten och planeringen sker nu utifrån den information som elmarknaden förmedlar till konsumenter och producenter. Den form av energipolitik som vi traditionellt har bedrivit i Sverige med detaljerade energibalanser, prognoser och planer för framtida kraftproduktion är i dag varken önskvärd eller ens möjlig att bedriva med någon framgång eller precision.
Moderata samlingspartiets uppfattning är att energipolitiken i stället skall tillvarata alla de möjligheter som elmarknadens avreglering öppnar. Den fortlöpande omställningen, miljöanpassningen och förnyelsen av energi- systemet gagnas bäst om statsmakterna kan ge långsiktigt stabila förut- sättningar för kraftföretagen, industrin och hushållen. Under sådana omständigheter har dessa bäst möjlighet att bedöma hur de fortsatta investeringarna i kraftproduktion och energiförbrukande utrustning skall ske. Kraftbranschen får då själv ta det fulla ansvaret för sin utveckling.
Det finns inget elöverskott
Planerna på en stängning av Barsebäck bygger delvis på den felaktiga förutsättningen att Sverige skulle ha ett permanent elöverskott. Under det kyliga och torra året 1996 svarade kärnkraften för mer än hälften av landets totala elproduktion. Samtidigt kördes de oljeeldade reservkraftverken i Stenungsund och Karlshamn i ovanligt stor utsträckning. Ändock tvingades Sverige att nettoimportera drygt 5 TWh ytterligare el från grannländerna, huvudsakligen kolbaserad el från Danmark.
En stängning av Barsebäck kommer att leda till ett permanent bortfall av elproduktion i Sydsverige på 8-9 TWh. I motsvarande mån ökar behovet av import från Danmark. De senaste fem åren har Sverige både haft över- och underskott av el, beroende på tillgången på vattenkraft det aktuella året. Sett över en femårsperiod har Sverige haft en väl avvägd produktionskapacitet med en total nettoimport på endast 0,3 TWh över de senaste fem åren. Om man däremot tänker bort en reaktor i Barsebäck som i snitt producerat 3,8 TWh/år förvandlas Sverige till en regelmässig nettoimportör av el.
Kärnkraft på marknadens villkor
Elmarknaden är inte längre planstyrd, utan fungerar i huvudsak som vilken annan varumarknad som helst. Olika företag söker i fri konkurrens att möta kundernas önskemål. Det ger kunderna en oerhört stark ställning. Om konsumenterna vill rata kärnkraftsproducerad el på samma sätt som man tidigare ratade klorblekt papper på en annan marknad får detta en omedelbar genomslagskraft.
De tolv svenska reaktorerna har visserligen kommit till under kort tid men kommer därför inte att bli gamla och läggas ner under samma korta tid. Kärnkraftsreaktorer har inte någon specifik "teknisk livslängd", varken de 25 år som en gång ledde Socialdemokraterna fram till årtalet 2010 eller de 40 år som kraftindustrin brukar åberopa som reaktorernas konstruktionskrav. I realiteten är livslängden en rent kommersiell fråga. I princip alla reaktordelar går att renovera. En reaktor kommer därmed att leva vidare så länge ägaren anser det vara kommersiellt lönsamt att årligen reinvestera de belopp som erfordras för att möta myndigheternas säkerhetskrav och de egna kraven på hög driftsäkerhet. Det enda som kan sägas med säkerhet om den tidpunkt då en stängning kan komma att aktualiseras är att den inte kan förutsägas av politiker.
När man med statliga påbud stänger en produktionsanläggning som Barsebäck i förtid uppkommer såväl företagsekonomiska som statsfinansiella och samhällsekonomiska konsekvenser. I fallet Barsebäck uppkommer därtill miljömässiga kostnader. Vi återfår den fossilanvändning som vi skulle undgå när Barsebäck en gång år 1977 med Centerns medverkan laddades. I detta ligger en djup tragik. Moderata samlingspartiet anser att vi skall utnyttja den svenska kärnkraften och under tiden utveckla förnybara energikällor till goda alternativ.
Kärnsäkerheten
Det finns skäl att betona att svensk kärnkraft inte utgör något exempel på en föråldrad teknologi. Även i detta hänseende grundas den förtida kärnkraftsavvecklingen på felaktiga förutsättningar. Trots det "tankeförbud" som en tidigare socialdemokratisk regering har infört i kärntekniklagen bedrivs en fortlöpande kärnteknologisk forskning, utveckling och förnyelse. En allmän expertuppfattning är att de senaste svenska reaktorerna från mitten av 1980-talet nu håller samma teknologiska standard som dagens nybyggen i Fjärran Östern. Det är alltså säkra reaktorer som stängs vid en förtida kärnkraftsavveckling i Sverige.
Om Sverige frivilligt avhänder sig egna elproduktionsresurser ökar avsättningsmöjligheterna för el från anläggningar i vår omvärld. Bäst nytta av detta kommer ägarna till äldre danska kolkondenskraftverk att få. Men eftersom både Sverige och Ryssland är hopkopplade med Finland riskerar vi också att indirekt förlänga den återstående drifttiden för det ryska kärnkraftverket i Sosnovyj Bor, om vi avvecklar svenska reaktorer. Sambandet med Litauen är ännu inte lika tydligt. Men i framtiden kommer den s.k. Baltic Ring, hopkopplingen av alla elsystem runt Östersjön, med all säkerhet att realiseras. Då får vi en direkt utbytbarhet också mellan den svenska kärnkraften och kärnkraftverket i Ignalina. Såväl i Sosnovyj Bor som i Ignalina är det fråga om lättvattenkylda, grafitmodererade kanalkokar- reaktorer, d.v.s. samma teknologiska koncept som i Tjernobyl. En paradoxal och djupt oroande effekt av en förtida kärnkraftsavveckling i Sverige kan därmed komma att bli en försämrad kärnsäkerhet i hela norra Europa.
Om reaktorn Barsebäck 1 stängs är detta också negativt för kärnsäkerheten inom Sverige. De svenska tillsynsmyndigheterna, Statens kärnkraft- inspektion (SKI) och Statens strålskyddsinstitut (SSI), har båda pekat på riskerna för teknikerflykt från branschen. Det faktum att en stängning, med all rätt, uppfattas som godtycklig och irrationell motverkar det aktiva ansvarstagande och säkerhetstänkande hos personalen som är ett bärande inslag i det svenska säkerhetskonceptet. Också den omständigheten att framträdande företrädare för Socialdemokraterna offentligt uttryckt sin "lycka" över att hundratals människor kommer att friställas vid Barsebäck Kraft AB har skapat en psykologisk situation som påverkar säkerheten negativt. Trots aktiva åtgärder från Sydkrafts sida, bl.a. en femårig anställningsgaranti för personalen vid Barsebäck, kan det därför komma att bli svårt att garantera den fortsatta driften vid Barsebäck 2.
Atomansvarighetslagen och försäkringskostnader
Ägarna till de svenska kärnkraftverken har fulla egendomsförsäkringar för sina anläggningar. Vid en teoretisk olycka med stora skador på kraftverk och omgivning skulle det berörda kraftbolaget alltså få full ersättning för de egna skadorna. Samtidigt begränsas bolagets skadeståndsansvar gentemot tredje man av bestämmelserna i det internationella konventionssystemet. I stället får staten träda in.
Den här ordningen ter sig inte rimlig. Moderata samlingspartiet anser att strävan bör vara att åstadkomma någon form av regressrätt som säkerställer att staten vid ett större skadefall kan återkräva medel intill dess att reaktorägarens eget kapital är helt förbrukat.
Några andra skäl till att ändra atomansvarighetslagen föreligger inte. Enligt vår uppfattning är det viktigt att Sverige även fortsättningsvis är anslutet till det internationella konventionssystemet (Paris-, Bryssel- och Wienkonventionerna). Det faktum att konventionerna visserligen ålägger reaktorägaren ett strikt skadeståndsansvar men samtidigt begränsar ersättningsbeloppens storlek kan inte såsom ibland görs gällande tas till intäkt för att kärnkraften skulle vara "subventionerad".
Det är inte ekonomiska, utan försäkringstekniska skäl som i praktiken förhindrar reaktorägarna att teckna fulla ansvarsförsäkringar. Att s.k. restriskolyckor är så osannolika att de inte förväntas inträffa saknar därvid betydelse. De strikta begränsningarna av försäkringsbolagens möjligheter att göra åtaganden mot en och samma kund leder till att det saknas erforderligt utrymme på den kommersiella försäkringsmarknaden.
Däremot går det att teoretiskt beräkna vad försäkringspremien skulle ha varit på en försäkringsmarknad där utrymmet hade funnits. Det visar sig då att det handlar om jämförelsevis blygsamma belopp, som på intet sätt förändrar bilden av kärnkraften som en idag billig och lönsam form av energiproduktion. I själva verket ryms en sådan tänkt försäkringspremie flera gånger om inom ramen för den redan inbetalda särskilda produktionsskatt som staten redan tar ut på kärnkraftsproducerad el.
Klimatpolitiken
Förtida avveckling ett klimatpolitiskt svek
Socialdemokraterna medger numera öppet att ökade koldioxidutsläpp blir den oundvikliga följden av den energipolitiska uppgörelsen om en förtida kärnkraftsavveckling. Sverige överger därmed de klimatpolitiska riktlinjer som riksdagen våren 1993 antog på den dåvarande, borgerliga regeringens förslag. I förhandlingar med övriga EU-länder har den socialdemokratiska regeringen också utverkat en rätt för Sverige att öka koldioxidutsläppen med 4 procent till år 2010, i stället för att minska dem som de flesta andra EU- länder kommer att göra.
För Moderata samlingspartiets vidkommande är växthusgasernas klimat- påverkan oroande. Det var skälet till att vi på 1980-talet drev fram det första klimatpolitiska beslutet i riksdagen. Den omständigheten att Sverige har låga koldioxidutsläpp per capita jämfört med många andra industriländer tycker vi är positiv. Men det kan för oss aldrig bli ett argument för att medvetet och helt i onödan släppa ut mer koldioxid i atmosfären.
Miljöeffekter av elimporten
När elproduktionen från vattenkraft och kärnkraft inte räcker till för att försörja Sverige täcks underskottet med el från det oljeeldade reservkraftverkt i Karlshamn samt genom import av el från grannländerna. Redan ökat utnyttjande av det inhemska oljekondensverket medför en betydande miljöpåverkan. Om detta kraftverk körs för full kapacitet adderar det stora mängder koldioxid till atmosfären.
Ett ännu större miljöproblem uppkommer när elen är kolbaserad, vilket är fallet med huvuddelen av importen. Under de kallaste perioderna vintern 1995/96 skedde import samtidigt från grannländerna Danmark, Tyskland, Norge och Finland. Inte minst importen från sistnämnda land är värd att notera. Genom det finska elsystemets hopkoppling med det ryska importerades i praktiken rysk kärnkraftsel till Sverige under denna period.
Runt om Sveriges gränser finns ledig elproduktionskapacitet. Den har det gemensamt att produktionen där sker i former som vi av miljöskäl inte vill acceptera i vårt eget land. Det är till dessa miljöskadliga anläggningar, allt från rysk kärnkraft till gammal, dansk kolkraft, som vi tvingas lita vid en förtida kärnkraftsavveckling.
Förtida avveckling gör att utsläppen ökar
Kärnkraftsavvecklingens miljöskadliga konsekvenser begränsar sig inte till ökade utsläpp av koldioxid till atmosfären. Också utsläppen av försurande ämnen som svavel och kväveoxider kommer att öka. Den realistiska bedömningen är att det väsentligen blir ökad import av kolbaserad el från Danmark som kommer att kompensera bortfallet av ren och utsläppsfri el från Barsebäck. För att ersätta Barsebäck med sådan el åtgår det sex ton stenkol i minuten! Det försurande nedfallet från denna produktion kommer genom de förhärskande vindarna att drabba främst sydvästra Sverige, som redan i utgångsläget är hårt drabbat av försurning och övergödning. Från miljösynpunkt ter sig en sådan utveckling mycket olycklig.
Nedanstående tabell visar de betydande effekter som uppstår om dagens elproduktion i Barsebäck fullt ut ersätts med motsvarande mängd el från moderna kolkondenskraftverk. Då skall noteras att de produktionsan- läggningar i Danmark som kan komma ifråga för ökad import dessvärre är av betydligt äldre datum och har sämre rening och större utsläpp än de moderna verk som tabellens beräkningar grundas på.
Tabell 9.1
Utsläppsökning om Barsebäcksverket ersätts av modern kolkondenskraft. (Underlag: Statens energiverk, SCB)
Tabell 1: (Utsläppsökningar Koldioxid Svaveldioxid Kväveoxider )
Nu är det naturligtvis omöjligt att i detalj beräkna hur stora utsläppsökningarna blir om Barsebäcksverket avvecklas. För det första påverkas behovet av ersättande kraft av väderleken och den inhemska elförbrukningens utveckling. För det andra varierar miljöpåverkan med det slag av kraftproduktion som kommer i Barsebäcks ställe. Den socialdemokratiska regeringen har själv förmodat att "det kan uppskattas att en stor del av det ersättande bränslet inledningsvis skulle utgöras av olja" (prop. 1996/97:84).
Avvecklingspartierna har emellertid också aviserat att det befintliga fossilgasnätet skall användas i större utsträckning och att nya satsningar skall göras för att öka andelen biobränslebaserad kraftvärme. All ersättning kommer således inte att ske genom import från Danmark. Oaktat detta kommer miljöeffekterna att bli väsentliga om Barsebäck stängs. Detta gäller även om Barsebäcksverkets produktion på sikt skulle kunna ersättas med fossilgas och biokraftvärme:
Tabell 9.2
Utsläpp om Barsebäcksverket ersätts med fossilgas eller biobränslen.
(Källa: Biobränslekommissionen, Statens energiverk)
Tabell 2: (Utsläppsökningar Koldioxid ton Svaveldioxid ton Kväveoxider ton )
Hanteringen av Barsebäck
Avvecklingsbeslutet
Den 5 februari 1998 fattade regeringen beslut (N98/108) att rätten att driva kärnkraftsreaktorn Barsebäck 1 för att utvinna kärnenergi skall upphöra att gälla vid utgången av juni 1998.
Barsebäck kraft AB och Sydkraft AB begärde hos Regeringsrätten rättsprövning av regeringens beslut att stänga Barsebäck. Sydkraft har anmält klagomål till EU-kommissionen med anledning av Barsebäcksbeslutets förenlighet med EG-rätten. EU-kommissionen har tagit upp ärendet till behandling.
Regeringsrätten beslutade den 14 maj 1998 om inhibition av regeringens beslut om stängning av Barsebäck. Regeringsrättens beslut var en lika praktfull som plågsam örfil åt regeringen Persson. Ingen svensk regering har tidigare ifrågasatts så tydligt i en så viktig fråga av landets högsta juridiska instanser. Regeringrättens dom kom den 16 juni 1999. Moderata samlingspartiet vill riva upp regeringens avvecklingsbeslut av Barsebäck 1. Fortsatt drift är viktigt för att klara sysselsättnings- och miljömål.
Beslutsunderlag saknas
Förtida kärnkraftsavveckling är en åtgärd som har betydande räckvidd och påverkar energiförsörjningen, miljön, hushållens ekonomi, investeringarna, industrisysselsättningen och samhällsekonomin i stort. Trots detta har aldrig några seriösa bedömningar gjorts av avvecklingens konsekvenser i dessa olika hänseenden.
En stängning av Barsebäck 1 får omedelbara och direkta konsekvenser för statens finanser. Budgetpropositionen innehåller, trots detta, inte ens en antydan till bedömning av vilken kostnad som en stängning åsamkar staten och därmed de svenska skattebetalarna.
Moderata samlingspartiet finner det upprörande att Socialdemokraterna på detta sätt driver fram beslut, som påverkar vårt lands industriella framtid, utan att först presentera något som helst beslutsunderlag värt namnet.
Avvecklingslagen avvecklas
Verksamheten vid Barsebäck och övriga kärnkraftverk bedrivs med stöd av drifttillstånd enligt lagen om kärnteknisk verksamhet. Vissa drifttillstånd är tidsbegränsade men även för dessa tillstånd gäller presumtionen att de skall förlängas om reaktorerna uppfyller de säkerhetskrav som tillsynsmyndigheterna ställer med stöd av lagen.
Det saknas enligt Moderata samlingspartiet behov av en särskild avvecklingslag. De krav som statsmakten sätter upp skall vara stränga säkerhetskrav. En stängning av en reaktor blir på dagens avreglerade energimarknad en fråga om när ägaren anser det mer lönsamt att stänga än att reinvestera och underhålla anläggningen för att klara myndigheternas säkerhetskrav och de egna kraven på hög driftssäkerhet. Avvecklingslagen bör därför snarast avvecklas.
Regeringen döljer avvecklingens kostnader
Redan när riksdagen i juni 1997 godkände förtidsavvecklingen fattades beslut utan att regeringen redovisat konsekvenserna för energiförsörjningen, miljön, hushållens ekonomi, boendekostnaderna, investeringarna, industrisysselsättningen, statsbudgeten eller för samhällsekonomin i stort.
I december 1997 drev Socialdemokraterna igenom den nya avvecklings- lagen. Det skedde trots allvarliga juridiska invändningar. Inte heller då ens antydde regeringen vilka ekonomiska konsekvenser besluten kommer att få för staten eller för samhällsekonomin i stort. Än mindre antyddes hur en avveckling skall finansieras.
Riksdagen fattade således ännu ett avgörande beslut i blindo och avhände sig dessutom inflytande över den framtida energipolitiken. Lagen ger regeringen fullmakt att närmast godtyckligt stänga av halva Sveriges elproduktion, utan riksdagens hörande, utan motivering, utan kostnadshänsyn och utan förvarning till de berörda reaktorägarna.
Inte heller i vårpropositionen med kompletteringsbudget för 1998 och förslag till utgiftsramar för statsbudgeten åren 1999 2001 redovisade regeringen vilka kostnader som är förenade med en förtida kärnkrafts- avveckling. I beslutet om vårpropositionen tvingade däremot regeringen igenom ett nytt s.k. ramanslag B 11 Ersättning för avveckling av en reaktor i Barsebäcksverket på 1 miljon kronor, ett belopp som uppenbart inte skulle täcka kostnaden för en avveckling av Barsebäck eller ens arvodet till den av regeringen anlitade advokatfirman. Regeringen tvingade därför också igenom ett bemyndigande att obegränsat överskrida ramanslaget. I beslutet om budgetpropositionen för 1999 förlängdes regeringens bemyndigande att under 1999 besluta om att överskrida ramanslaget B 11. Vårpropositionen 1998/99:100 innehåller inte ens en antydan till bedömning av vilken kostnad som en stängning av Barsebäck 1 åsamkar staten och därmed de svenska skattebetalarna. Enligt energiöverenskommelsen skall vidare Barsebäck 2 stängas före den 1 juli 2001. Inte heller för avvecklingen av denna reaktor redovisas några kostnader eller anslag under perioden. För budgetåret 1999 finns anslaget B 11 med 1 miljon kronor.
Bemyndigandet för anslag B 11 är alltså ytterligare ett avvecklingsbeslut i blindo. Det ger regeringen möjlighet att träffa en uppgörelse med Sydkraft på vilken kostnadsnivå som helst. Redan idag vet vi att mer än 10 miljoner kronor förbrukats i förhandlingskostnader. Enligt Näringsdepartementet är statens nedlagda kostnader för förhandlingarna med Sydkraft om Barsebäcksreaktorn hittills drygt 10 miljoner kronor enligt följande.
Tabell 3: (Kronor )
Källa: riksdagens utredningstjänst juni 1999
Miljökostnaderna
Beslutet om förtida avveckling av kärnkraften fattades utan att någon analys gjordes av miljökonsekvenserna. Ett verktyg för jämförande miljökonsekvensanalys är beräkning av s.k. externa kostnader, det vill säga att sätta ett penningvärde på olika hälso- och miljöskador som inte är medtagna vid beräkning av elproduktionskostnaden.
EU-kommissionen startade 1991 ett projekt i samarbete med USA som syftar till att utveckla en gemensam metod för att beräkna de externa kostnaderna för olika elproduktionssystem, EU ExternE. En slutrapport har lämnats som finns på ExternE:s hemsida http://externe.jrc.es/.
Alla externa effekter av olika energikällor är inräknade: Drift, brytning av råvara, avfall och haveri, utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen, förstöring av landskapet m.m. Om man även räknar in växthuseffekten och värdesätter ett ton koldioxid till 160 kronor borde de olika energislagen betala följande för sina externa kostnader:
5. Kärnkraft:1,2 öre/kWh (betalar redan 2,2 öre i produktionsskatt)
6. Bioenergi: 3 öre/kWh
7. Naturgas: 10 öre/kWh
8. Kolkraft: 30 öre/kWh
Om hela årsproduktionen vid Barsebäck på 8 TWh ersätts med kolkraft blir därmed merkostnaden för miljö- och hälsoeffekter hela 2,3 miljarder kronor per år. Även om Barsebäck ersätts med kol, gas och bioenergi i lika delar blir miljökostnaden över 1 miljard kronor per år.
Biobränslen, vattenkraft och fossilgas
Storskalig biobränsleanvändning
Förhoppningar knyts nu till möjligheterna att snabbt kunna få till stånd en storskalig användning av biobränslen. Biobränsleanvändning har en stor fördel, eftersom den inte bidrar till växthuseffekten. Den koldioxid som frigörs vid förbränningen binds åter när grödan växer upp igen. Emellertid går det inte att blunda för att biobränslen kan leda till utsläpp av cancerframkallande, polyaromatiska kolväten och andra miljö- och hälsoskadliga substanser.
Om biomassa motsvarande elproduktionen i Barsebäck skulle odlas i Sydsverige skulle nästan hela åkerarealen i det nya Skåne län behöva tas i anspråk. Detta är naturligtvis orimligt. Därför talar man om ökad användning av hyggesrester och ökad exploatering av våra skogar. Farhågor framförs nu om att den biologiska mångfalden i de svenska skogarna kan komma att hotas vid en forcerad, storskalig användning av biobränsle.
Moderata Samlingspartiet ser en ökad biobränsleanvändning som positiv. Vi vill emellertid påtala att det inte finns några patentlösningar. Alla slag av energiproduktion har sina fördelar men också sina nackdelar. Man måste göra en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning av en storskaligt ökad biobränsleanvändning.
Biobränslen är idag ett bra alternativ för värmeproduktion men ett dåligt för elproduktion. Forskning och utveckling pågår därför kring en teknik med förgasning av biomassa i kombination med kraftvärme- eller kondens- produktion. Om Socialdemokraterna lyckas i ambitionen att snabbt åstadkomma en utbyggnad av den konventionella biokraftvärmen kommer detta att fylla fjärrvärmeunderlaget med sådana anläggningar. Vi riskerar då att det längre fram inte kommer att finnas någon marknad för utprovning och prövning av förgasningstekniken om och när denna närmar sig kommersiell användbarhet.
Vattenkraften
Moderata samlingspartiet motsätter sig som framgår under avsnitt 4.3 Investeringsstöd både skattesubventionerad vattenkraftsutbyggnad och en försvagning av älvskyddet.
Det råder ingen tvekan om att vattenkraften på många sätt är bra från miljösynpunkt. Det är en förnybar energikälla och den avger inga utsläpp till omgivningen. Samtidigt är det ofrånkomligt att exploateringen av vattendrag för elproduktion har en mycket stor lokal miljöpåverkan. Det gäller även de koncept för en mer skonsam exploatering som på senare år har utarbetats av kraftindustrin och det gäller också vid utbyggnad av små vattenkraftverk.
En mer betydande potential för ny vattenkraft finns i de älvsträckor som idag är skyddade i naturresurslagen, framför allt de fyra orörda Norrlands- älvarna. Vi är inte beredda att medverka till någon exploatering i dessa områden. Vi ser det som vårt ansvar gentemot kommande generationer att i görligaste mån bevara dessa unika naturmiljöer.
Moderata samlingspartiet anser att dagens älvskydd är väl avvägt. Vi kommer därför inte att medverka till några förändringar i lagstiftningen, vare sig för att underlätta eller för att försvåra en utbyggnad av vattenkraften.
Fossilgasen
Efter elmarknadens avreglering finns förutsättningar för att möta framtida ökningar av inhemsk elefterfrågan på ett diversifierat och småskaligt sätt. En konsekvens av en förtida kärnkraftsavveckling är ökade risker för att vi ånyo tvingas in i nya storskaliga energisystem.
Socialdemokraterna planerar för ett ökat utnyttjande av det befintliga fossilgasnätet i Sydsverige. Det är invändningsfritt att utnyttja befintlig infrastruktur, i detta fall gasledningar, fullt ut. Det allvarliga är att kärnkraftsavvecklingen nu snabbt bygger upp ett tryck på att introducera fossilgasen i stor skala i Sverige.
I jämförelse med kol och olja ger fossilgasen lägre utsläpp av koldioxid. Miljövinster kan därför erhållas om fossilgas ersätter andra fossila bränslen, exempelvis inom transportsektorn eller för uppvärmningsändamål. Om fossilgas däremot ersätter utsläppsfri kärnkraft för elproduktion blir resultatet kraftigt ökade utsläpp av såväl koldioxid som kväveoxider. Fossilgasen är och förblir ett fossilt bränsle, en ändlig och icke inhemsk naturresurs.
En utbyggnad av fossilgasnätet bör ses också ur ett nordiskt och internationellt perspektiv. Såväl från Norge som Finland och Ryssland finns ett intresse av att knyta ihop gasnäten. Det står emellertid klart att ett ledningsnät genom Sverige förutsätter avtappning och ett betydande utnyttjande av gasen i Syd- och Mellansveriges befolkningstäta områden. En sådan storskalig gasintroduktion skulle snabbt slå ut biobränsleanvändningen i kraftvärme- och fjärrvärmeproduktion. En ökad gasanvändning kommer endast till en del att ske på bekostnad av andra fossila bränslen.
Till miljöaspekterna kan fogas att uppbyggnad av ett gasnät är utom- ordentligt kapitalkrävande. Ett betydande investeringsutrymme skulle intecknas för att bygga upp en dubbel infrastruktur i form av gasledningar bredvid elledningarna.
Mot den angivna bakgrunden motsätter sig Moderata samlingspartiet nu en storskalig fossilgasintroduktion i Sverige.
Den avreglerade elmarknaden
Avregleringen av elmarknaden från 1996 har inneburit en mycket stor omställnng för elbranschen. Från monopolmarknad med närmast garanterad avsättning och vinst går den mot att bli en traditionell avreglerad råvarumarknad. Prispressen har blivit stor, riskerna har mångdubblats och en stor del av de rena elhandelsföretagen kommer sannolikt att försvinna via uppköp och sammanslagningar. Varje elbolag hade monopol inom sitt nätområde fram till 1995 då elmarknaden avreglerades. Vi fick då en uppdelning av elbolagen i dels nätverksamhet, som fortfarande är lokala monopol, dels elhandel som konkurrensutsattes. Tyvärr valde Sverige att ställa krav på timvis mätning för att byta elleverantör. Timmätarkostnaden var en bagatell för större elförbrukare och för dessa skapades konkurrens med snabbt sjunkande priser som följd. Avregleringen har inneburit att de första aktörerna som påverkades och utsattets för konkurrens och prispress var kraftproducenterna. Vissa bedömare anger att kraftproducenterna tappat minst 5 miljarder kronor årligen som resultat av avregleringen och konkurrensen.
För vanliga hushållskunder gjorde timmätarkravet det alltför dyrt att byta leverantör varför elbolagen behöll en hög prisnivå. Medan det gått att köpa el på elbörsen för 10-15 öre/kWh för stora bolag har vanliga kunder fått betala 25-30 öre plus nätkostnad och skatt. Nu har bl a vi moderater drivit igenom att timmätarkravet slopas senast den 1 november i år och konkurrensen kan börja. Därmed kommer även vanliga konsumenter att få tillgång till den avreglerade elmarknadens förtjänster. Det aviserade borttagandet av timmätarkravet har inneburit att den andra vågen av konkurrensutsättning och prispress påverkar elhandelsbolagen. Den tredje gruppen av aktörer, nätbolagen, har fortfarande monopol och där har få prissänkningar redovisats eller aviserats.
Elhandelsbolag
För elhandelsbolagen har marginalen tidigare ofta varit upp mot 10 öre per kWh för att täcka kostnader och ge vinst. I den avreglerade marknaden talas det om marginaler på 1-3 öre/kWh. Det som tidigare fått kosta 10 öre får i framtiden bara kosta en femtedel. Och det är få kunder som är beredda att betala extra för att det är stora kontor eller många anställda hos det lokala elbolaget.
Avregleringen ställer krav på nya kunskaper hos elbolagen. Tidigare förhandlade man med några få leverantörer, i morgon handlas mycket över elbörsen. Det kräver kunskaper om att hantera risker och bedöma affärsmöjligheter. Det bedöms kosta ett bolag 10 miljoner för att hantera elbörshandel.
Avregleringen skapar också mycket stora finansiella risker för elbolagen, både för försäljning och produktion av el. Köper elhandelsbolaget in el på långa kontrakt med fast pris riskerar man mycket stora förluster om priserna sjunker och man tappar kunderna. Vi har redan sett konkursen i det delvis kommunala bolaget Kraftlots i Skåne. Ett annat exempel är C4 Energi i Kristianstad som köpte betydligt mer el än vad det hade motsvarande försäljningskontrakt på.
Som exempel på risker i elproduktion kan tas Karlskoga kommun som byggde ett gasoleldat kraftblock 1990. Då var riskerna små och elpriset bedömdes stiga realt. Kapitalkostnaderna för anläggningen och priset för gasol var bara att föra över på elkunderna som inte kunde välja annan leverantör. Med avregleringen och ändrade skattevillkor för gasol ändrades kalkylen. Priset på el från anläggningen täckte inte ens de rörliga kostnaderna. När anläggningen värderades i fjol kunde förlusten summeras till ca 400 miljoner kronor för kommunen.
Avregleringen av elmarknaden leder till att mindre marginaler skall täcka dagens verksamhet, ny inköpsorganisation och kostnader för radikalt ökade risker. Till detta kommer nya administrativa system och att göra organisationen kundorienterad. Ekvationen är inte enkel. Ska elbolaget överleva måste det ha tillräckligt många kunder att fördela kostnader på.
Sydkraft anger att ett elhandelsbolag behöver minst 1 miljon kunder för att ha långsiktig styrka. I dag finns ca 200 elhandelsbolag i Sverige varav ca 20 st har mer än 50 000 kunder. Omställningen till följd av avregleringen leder till att 9 av 10 företag är borta som självständiga bolag om 5 år. Ca 100 av dessa bolag är kommunalt ägda, där skattebetalarna riskerar att stå för förluster om hundratals miljoner, kanske miljarder. Vi riskerar fler "Haninge", där det kommunala bostadsbolaget Haningehems dåliga affärer gjorde kommunen konkursmässig.
Kommunpolitikerna måste ställa sig ett antal frågor om det egna bolaget och sig själva som ägare. Det gäller kompetens att klara konkurrensutsättning och nedskärning av kostnader, kompetens att klara den dramatiskt ökade riskhanteringen samt om det finns nödvändigt eget kapital för att klara de ökade riskerna eller för att delta i omstruktureringen. Inte minst viktig är frågan om elhandel är så viktig att den får ta pengar och kraft från kommunal kärnverksamhet.
Det är viktigt att kraftigt minska det ökade risktagandet med medborgarnas pengar som nu skett inte minst genom kommunala energibolag. En del av riskerna är relaterade till statsbidragsstöttade investeringar i produktions- anläggningar, nu senast i biobränsleeldade kraftvärmeverk. Andra risker ligger i elhandelsrörelser. Moderata samlingspartiet anser att kommuner inte skall syssla med näringsverksamhet. Vi anser att kommunerna skall avyttra sina energibolag. Regeringen bör ges i uppdrag att noga följa utvecklingen inom de kommunala elhandels- och elproduktionsbolagen för att återkomma till riksdagen med redovisning och förslag till hur riskexponering skall minskas.
Tillsyn över nätverksamhet
Skall energimarknaden fungera krävs en effektiv tillsyn av priserna för överföring av el på nätet och distribution av fjärrvärme vilka är naturliga monopol. Annars finns det risk att monopolverksamheterna subventionerar den konkurrensutsatta elhandeln. Energiföretag har stora möjligheter att kompensera prissänkningar på el med ökade nät- och fjärrvärmeavgifter. Dessa avgifter svarar normalt, tillsammans med energiskatter, för större delen av energikostnaderna för olika typer av hushåll. Inte minst Konkurrensverket har påtalat de stora risker som finns med korssubventioneringar och marknadssnedvridningar inom energiområdet.
Många energiföretag sänker i år elpriserna för hushållen. Prissänkningarna är i många fall 30 procent och större. Den främsta orsaken är att vi nu går mot en fungerande konkurrens vid elförsäljning vilket blev möjligt efter riksdagsbeslutet om slopat krav på timvis mätning vid byte av elleverantör. Den ökade valfriheten på elmarknaden skall gälla från den 1 november i år.
Vid sidan av priset på el betalar elkunden en nätavgift, som är överföringskostnaden av el på nätet, samt skatter. Dessa tre delar av kundens totala elkostnad är ungefär lika stora. Medan elpriset sätts i konkurrens mellan elföretagen är elöverföringen på nätet ett naturligt monopol. Det samma gäller distribution av fjärrvärme. Konkurrensen mellan olika värmesystem är svag. En fastighets- eller villaägare byter inte gärna till något annat uppvärmningssystem. Det beror framför allt på att det är dyrt att installera ett nytt system. Det är däremot lättare att i ett befintligt vattenburet system byta energikälla.
Mycket talar för att energiföretagens nät- och fjärrvärmepriser i genomsnitt är relativt höga jämfört med kostnaderna för verksamheten. I rapporten Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för år 1998 som gjorts av Sveriges Fastighetsägarförbund, HSB, Hyresgästernas Riksförbund m.fl. bostadsorganisationer - redovisas elkost- naderna för en typfastighet med 15 lägenheter. I rapporten framgår att de högsta nätavgifterna i landet är tre gånger högre än de lägsta.
En förklaring till de kraftiga avgiftsskillnaderna inom nätverksamhet är att nätföretag har olika kostnader beroende på andelen tätort och glesbygd. Enligt Energimyndighetens beräkningar förklarar detta enbart ungefär en fjärdedel av den visade skillnaden. Viktigare är sannolikt att nätavgifterna i många fall är orimligt höga jämfört med kostnaderna för att driva verksamheten effektivt.
Mer än hälften av elnätsföretagen ägs av kommuner. I den nyligen publicerade rapporten Kommunala företag (mars 1999) som gjorts av Svenska Kommunförbundet redovisas nyckeltal för 18 elnätsföretag. Hälften av företagen hade år 1997 en mycket hög avkastning på totalt kapital, mellan 21 och 73 procent.
Av bostadsorganisationernas rapport framgår även att fjärrvärmetaxorna varierar kraftigt. Den högsta taxan, beräknad i kronor per kvm bostadsyta, var 1998 mer än dubbelt så hög som den lägsta. En förklaring till de stora skillnaderna är sannolikt anslutningsgraden och bebyggelsestruktur.
Prisskillnaderna beror sannolikt även på att fjärrvärmen inte alltid drivs effektivt och att taxorna i vissa fall är orimligt höga. De genomsnittliga avgifterna på fjärrvärme har ökat under åren 1996-1998 trots att kostnadsutvecklingen på området talar för sänkta priser. Liksom för elnät gäller att kapitalkostnaderna är en dominerande del av kostnaderna. Under perioden har räntan sjunkit kraftigt medan avgiften för fjärrvärme alltså stigit.
Moderata samlingspartiet anser att det finns starka skäl att skärpa tillsynen över det som idag kan klassas som naturliga monopol inom energiområdet. Det gäller dels skärpt tillsyn över elnätsverksamhet, dels överväga att införa tillsyn över fjärrvärmeverksamhet.
En skärpt tillsyn av priser på monopolområden måste syftat till att skydda konsumenterna från att drabbas av oskäliga priser och att uppmuntra till rationaliseringar. Dessutom bör en skälig andel av rationaliseringsvinsterna komma konsumenterna till godo genom lägre priser. Vidare måste tillsynen syfta till att konkurrensen inom elhandeln upprätthålls och till att förhindra snedvridning genom subventionering med överskott från monopolverk- samhet.
Energipolitiken i övrigt
Energibeskattningen
Moderata samlingspartiet anser att den viktigaste uppgiften på energiskatteområdet nu är att få till stånd en ökad anpassning av energibeskattningen mellan de nordiska länderna. Ökande skillnader och olika beskattningsprinciper mellan länderna hotar effektiviteten på den gemensamma, nordiska elmarknaden. Det innebär att de samlade produk- tionsresurserna utnyttjas mindre effektivt, vilket leder till samhällsekonomiska kostnader och en ökad miljöpåverkan.
Moderata samlingspartiet anser att de särskilda produktionsskatterna på vattenkraft och kärnkraft skall slopas. Den av regeringen aviserade effektbaserade produktionsskatten på kärnkraftverken avvisar vi. Endast miljöstyrande skatter och avgifter bör användas i produktionsledet och den fiskala beskattningen i stället ske på ett konkurrensneutralt sätt i konsumtionsledet. Det är också viktigt att alla styrmedel utformas på ett sätt som gör dem kostnadseffektiva.
Koldioxidbeskattning kan stödja klimatpolitiken genom att medverka till en begränsning av utsläppen från fossila bränslen. Den förutsätter dock åtminstone en europeisk samordning, eftersom effekten annars blir att produktion flyttar till andra länder. Man bör heller inte ha en övertro på möjligheterna att med sådana styrmedel internalisera miljökostnaderna i elpriset. Risken är då att man hamnar i ett slags statlig prispolitik som leder till ineffektivitet och sämre resurshushållning.
Vattenfall AB
Vattenfall AB skall vara ett strikt affärsmässigt bolag som deltar i konkurrensen på jämbördiga villkor med andra kraftproducenter. Under de fem år som har gått sedan bolagiseringen har Vattenfalls ledning också lyckats att etablera bolaget som en professionell, trovärdig och oberoende aktör på kraftmarknaden. Alla de mål som riksdagen satte upp vid bolagiseringen har uppfyllts. Förvaltningen av statens kapital har effektiviserats till fromma för skattebetalarna. Verksamheten har rationaliserats till fromma för kunderna och den har anpassats till den fortgående internationaliseringen av elmarknaden. Betydande satsningar - det rör sig om mångmiljardbelopp under 1990-talet - har gjorts på forskning och utveckling.
Allt detta är ett resultat av att Socialdemokraterna och de borgerliga partierna, huvudsakligen i samförstånd, har genomfört en bolagisering av Vattenfall och en avreglering av den svenska elmarknaden. När Socialdemokraterna tilldelat Vattenfall AB vad man kallar en "strategisk roll i omställningsarbetet" och politiserat företagets ledning bryts detta samförstånd. Det innebär ett stort steg tillbaka.
Energipolitiken bör anpassas till de nya förutsättningar som gäller på en konkurrensutsatt elmarknad. Den ökade politiska styrningen skadar förtroendet för Vattenfall inom och utom landet. Bolagets fortsatta utveckling hämmas när politiska skäl lägger hinder i vägen för ett affärsmässigt agerande.
Politiseringen riskerar också att snedvrida konkurrensen. När staten bestämmer spelreglerna på en återigen alltmer politiskt styrd energimarknad och samtidigt ökar den politiska kontrollen över det största företaget på denna marknad uppstår en skadlig intressesammanblandning. Risken är dessutom överhängande att det uppstår skadliga spridningseffekter, d.v.s. att politiseringen skapar en generell osäkerhet om den roll som stora statliga företag spelar på konkurrensutsatta marknader.
Moderata samlingspartiet anser att Vattenfall AB även fortsättningsvis skall bedriva sin verksamhet självständigt och på affärsmässiga grunder samt att ägandet i Vattenfall AB skall breddas.
Slutförvaringen av kärnavfall
Kraftindustrin har i lag ålagts ansvaret för det slutliga omhändertagandet av allt använt kärnbränsle och annat högaktivt avfall från kärnkraftverkens drift. För att möta detta krav har industrin bildat bolaget Svensk Kärnbränsle- hantering AB (SKB).
Inga politiska beslut har fattats om formerna för slutförvaring. SKB:s arbetshypotes är inriktad mot ett koncept som innebär inkapsling och slutdeponering av allt högaktivt avfall i ett djupförvar 500 meter ner i det svenska urberget.
Innan SKB:s koncept kan utvecklas färdigt för att värderas och myndighetsprövas från bl.a. säkerhets-, strålskydds- och miljösynpunkt behöver företaget genomföra förstudier och platsundersökningar på ett antal orter i landet. Hittills har detta förhindrats i bl.a. Storuman och Malå efter lokala folkomröstningar.
I de berörda orterna har folkomröstningarna i praktiken gjorts till en fråga om godkännande eller ej av ett slutförvar i kommunen. Resultatet blir dels att SKB inte kan färdigutveckla sitt koncept för avfallshanteringen, dels risk för att förstudierna styrs till orter med potentiellt positiv opinion snarare än till orter med optimala geologiska och andra förutsättningar. Detta är givetvis olyckligt.
En lösning av frågan om slutförvaring brådskar visserligen inte men det är en nationell angelägenhet. Därmed blir det också ett ansvar för regering och riksdag att föra processen framåt. Den lokala opinionen i olika kommuner är givetvis mycket viktig att beakta men den bör rimligen inte vägas in förrän en godkänd slutförvarsmetod finns framme och olika alternativ till lokalisering föreligger.
Mot denna bakgrund anser Moderata samlingspartiet att det bör ankomma på regeringen att vidta erforderliga åtgärder för att säkerställa lösningen av frågan om slutförvaring.
1 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen upphäver regeringens avvecklingsbeslut för att möjliggöra fortsatt drift vid kärnkraftverket i Barsebäck,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitikens betydelse för den ekonomiska utvecklingen,
3. att riksdagen godkänner riktlinjer för energipolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektivisering och hushållning med energi,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omställningsprogrammet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energiforskningens betydelse,
7. att riksdagen beslutar upphäva det s.k. tankeförbudet i 6 § kärntekniklagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar avveckla 5 § kärntekniklagen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energikostnadernas betydelse för industrin och hushållen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitikens regionalpolitiska effekter,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utslagning av arbetsplatser vid en förtida avveckling av kärnkraften,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utslaget i 1980 års folkomröstning bör följas,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitikens förutsättningar på en avreglerad elmarknad,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskerna för kärnsäkerheten vid en förtida av- veckling av svensk kärnkraft,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översynen av atomansvarighetslagen, 2
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kärnkraftens kostnader,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av en offensiv klimatpolitik, 3
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöeffekterna av ökad elimport,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om storskalig biobränsleanvändning,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddet för vattendrag mot exploatering för energiändamål, 4
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en storskalig fossilgasintroduktion i Sverige,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt tillsyn av elnät och fjärrvärmeverksamhet,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskerna i kommunal energiverksamhet,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad samordning av energibe- skattningen mellan de nordiska länderna,1
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av energi, 1
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Vattenfalls oberoende, affärsmässighet och ägande,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsmakternas ansvar för frågan om slut- förvaring av kärnavfall, 3
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av besked rörande de långsiktiga förutsättningarna för att investera i industriell verksamhet i Sverige,
29. att riksdagen beslutar att upphäva avvecklingslagen.
Stockholm den 1 oktober 1999
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)
1 Yrkandena 24, 25 hänvisade till SkU. 2 Yrkande 15 hänvisat till LU.
3 Yrkandena 17, 27 hänvisade till MJU.
4 Yrkande 20 hänvisat till BoU.