Utvecklingspolitik - Den nya tiden kräver ett nytt Sverige
Inledning
Idag finns en stark kraft och en enorm vilja runt om i landet att vända den negativa trend som pågått i Sverige under några år. Denna vilja och kraft måste tas tillvara. Den är av avgörande betydelse för den regionala utvecklingen. Sverige måste få en politik som leder till utveckling i alla regioner. Vårt land har inte råd att avstå den utvecklingspotential som finns i landet.
Politik handlar inte i första hand om stöd och bidrag utan om att ta tillvara den kreativitet som finns runt om i landet. Större ansvar och en ökad decentralisering är nödvändigt för en hållbar utveckling. När stad och land tillsammans formulerar mål och riktning är en mer balanserad utveckling möjlig. Olika landsändar och orter har olika förutsättningar. Vi måste nu ta tillvara den styrka som finns både i städer och på landsbygd. Inriktningen skall vara att skapa goda möjligheter för tillväxt och utveckling i hela landet.
Vårt samhälle bygger på olika slags människor, kvinna som man, ung som gammal, mörk som ljus. Det är något som vi måste börja ta tillvara. Möjligheterna att påverka och utvecklas måste finnas för alla oavsett kön, ålder eller ursprung. Möjligheten att bosätta sig och leva var som helst måste förbättras. Sverige har under kort tid förvandlats till ett land med en mångfald av olika kulturer och religioner. I regionalpolitiken måste vi dra nytta av detta. Det finns många barriärer kvar innan alla människor har samma möjligheter till arbete, företagande och egen försörjning.
Vi lever i en värld som blir alltmer internationell. Detta medför, vare sig vi vill det eller inte, att vi blir alltmer beroende av vad som händer utanför Sveriges gränser. Vi har i och med vårt EU-inträde fått andra förutsättningar än tidigare. Nu är det dags för Sverige att börja se fördelarna med en internationell världsbild, vilket i sin tur kan skapa fördelar i den framtida politiken.
Idag minskar folkmängden i 210 av landets 289 kommuner. När befolkningsunderlaget minskar försämras också förutsättningarna att upprätthålla grundläggande service till dem som bor i berörda kommuner. Detta medför i sin tur att arbetstillfällen försvinner och att skattekraften minskar. Ökningstakten på avfolkningen är högre än den var på 1960-talet. Då var det dessutom betydligt högre medelålder på dem som flyttade från småorterna och landsorten. Idag är det ofta välutbildade ungdomar som lämnar landsorten för storstaden. Siffrorna är alltså högre i dagens Sverige och dessutom visar siffrorna på en allvarligare situation för områdena utanför storstäderna. Något måste göras omgående annars kantrar Sverige. Utvecklingen kan ses som en stor snöboll som börjat rulla, då den väl fått upp farten blir den svår att stoppa. Vad som tagits upp om förändrad regionalpolitik bör ges regeringen till känna.
Livskvalitet
Livskvaliteten är avgörande för vårt välbefinnande. Allt fler har insett betydelsen av närheten till natur och rekreation. Företag uppger att detta har ökat i betydelse vid placering av verksamhet och produktion. Tillgången till natur och kultur är dock inte tillräckligt. Rekreation, nöjesliv, friluftsliv, kommunikationer och utbildning måste också finnas. För att vända den negativa utvecklingen måste alla aspekter tas in. Arbete är en viktig del av människans liv, dock inte allt.
Nya krav på boendemiljö skapar också nya lösningar. Även här utvecklas en form av livskvalitet som utgår från gemenskap och ansvarstagande. Människor som bor och arbetar tillsammans känner ofta varandra. Det egna ansvaret blir en del i det gemensamma ansvaret. Yngre och äldre lär känna varandra. Anhöriga och vänner kan ge vård och hjälp åt de äldre. Ur detta skapas kvalitet och närhet.
Speciella insatser
Det finns många åtgärder och insatser som kan vidtagas för att få Sverige på rätt kurs. I detta avsnitt berör vi några. Hela motionen genomsyras emellertid av en ny regionalpolitik som skiljer sig från regeringens bidragspolitik. Regeringen verkar tro att den kan köpa sig fri från sitt övergripande regionalpolitiska ansvar för bara fyra miljarder kronor, vilka föreslås gå till kommunakuten.
Vi måste komma ifrån den princip som säger att makten skall gå uppifrån och ner, dvs att beslut tas på nationell nivå för att få igång regional utveckling. Besluten måste decentraliseras till regioner och kommuner. Staten skall inte besluta om detaljfrågor utan ha ett mer övergripande ansvar. Folkets insyn och dess demokratiska möjligheter till påverkan och delaktighet måste radikalt förbättras.
Regeringens och Moderaternas höjning av de sociala avgifterna för näringsgrenarna jord- och skogsbruk, trädgårdsskötsel, jakt, fiske och annan personlig service i Norrlands inland slog ned som en bomb för många drabbade. Centerpartiet kräver att beslutet omprövas och att riksdagen således bör besluta att ovanstående näringsgrenar i Norrlands inland även fortsättningsvis skall omfattas av den reducerade arbetsgivaravgiften. Detta bör ges regeringen till känna.
En av de viktigaste förutsättningarna för att bibehålla och utveckla servicen, och för att främja nya företagsetableringar, är att företagen ges bättre villkor. Här är företagsstöden en viktig del. Dessa är viktiga då de är tillväxtorienterade och bidrar till landets ekonomiska utveckling. Centerpartiet anser därför att större resurser för den regionala utvecklingen måste ställas till förfogande. Med fler företag ute på landsbygden skapas förutsättningar för våra ungdomar att återvända till hembygden efter studier och annan livserfarenhet.
Sveriges stora älvar har under lång tid exploaterats för elkraft. De vattenkraftsproducerande regionerna måste få del av medlen från vattenkraften. Centerpartiet har i många år drivit kravet att pengar skall komma de berörda regionerna till godo. Riksdagen bör besluta att en del av medlen från vattenkraften, motsvarande 1 öre/kwh, skall återföras till vattenkraftsproducerande regioner och berörda vattenkraftskommuner. Detta bör ges regeringen till känna.
Kommunerna
I Sverige är den kommunala självstyrelsen det viktigaste instrumentet för att bevara vårt demokratiska system. Centerpartiet är övertygat om att det är på den kommunala nivån som man bäst känner till vad som behövs. Decentralisera makten, öka demokratin och ge medborgarna större inflytande genom att föra besluten närmare de människor som berörs! Får medborgarna vara med och deltaga i besluten, ökar intresset för politiken och vaktslåendet om demokratin. Det i sin tur ökar möjligheterna att delegera beslut till föreningar, kooperativ och brukarstyrelser. Vill man ha bättre kvalitet i de olika verksamheterna måste medborgarnas engagemang tas tillvara.
Centerpartiet vill medverka till att dela de större kommunerna. Naturligtvis ska kommunmedborgarna ha den slutliga bestämmanderätten i denna fråga. Mindre kommuner driver ofta verksamheten mer rationellt än de större kommunerna och närheten till beslutsfattarna stärker demokratin.
Behovet av kommunal skatteutjämning är idag större än någonsin. Utjäm- ningssystemet måste förändras så att större vikt ges åt befolkningsstrukturen och kommuner där befolkningen minskar. Beräkningsgrunderna måste aktualiseras. Faktorn för befolkningsminskning bör utgå från jämförelsen fem år tillbaka istället för nuvarande tio år. Dagens skatteutjämningssystem måste förändras för att nå en bättre regional balans. Även förändringar i sysselsättning måste beaktas. Avsaknaden av en fungerande kollektivtrafik är en annan viktig faktor som bör ges större tyngd i kostnadsutjämningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Den unga människan
Synsättet
Ungdomar diskrimineras idag på många områden. Nu krävs det åtgärder om vi vill ha en levande landsbygd med ungdomar. Att dagens ungdomar är ointresserade av politik och att viljan att förändra saknas är bara en myt. Däremot måste det politiska arbetssättet förändras så att det även engagerar yngre människor. Lösningen är att flytta ner besluten och ge större eget ansvar. En decentralisering av makten skulle resultera i att ungdomar kunde bestämma mer över sin vardag. Beslut som fattas nära dem som berörs blir ofta bättre och alla känner medansvar. Får ungdomarna mer att säga till om i sin hembygd leder det också till att de stannar kvar. Ungdomsråden runt om i landet måste få mer att säga till om. Demokrati handlar om att lyssna och låta alla grupper i samhället ta beslut och ansvar. På en del håll i landet har ungdomsråden blivit ett alibi för äldre politiker att slippa släppa ifrån sig inflytande. Detta är inte acceptabelt. Den nya utmaningen runt om i landet ligger i att forma ett samhälle för alla, och som bygger på ett personligt ansvarstagande. Politiker skall skapa förutsättningar utan att hämma den enskilda individens initiativkraft. Detta bör ges regeringen till känna.
Fritiden
Ungdomar måste få förutsättningar för en positiv fritid oberoende av var i landet de befinner sig. Fritidsaktiviteter måste finnas både för flickor och pojkar. Det bör även finnas ett nöjesliv som är anpassat för alla åldrar. Lika självklart som det är att det måste finnas drogfria discon för ungdomar strax under 18, lika självklart ska det vara att alla över 18 år ska få komma in på samtliga krogar. Att inte släppa in myndiga människor på restauranger och krogar är ingenting annat än diskriminering. Naturligtvis måste det även finnas en fungerande nattrafik så att man kan ta sig hem på ett tryggt sätt, oavsett var man bor. Även ungdomarna måste få frid, en ungdomsfrid.
Kvinnan
Synsättet
Jämställdhetsfrågor angår alla. Problemet är att kvinnorna ofta framställs som förlorare. Genom att använda sig av detta synsätt kan man skapa uppmärksamhet. Det finns emellertid även negativa effekter av detta resonemang. Unga kvinnor pådyvlas uppfattningen att de är offer och inte kan påverka sin egen framtid. Naturligtvis är så inte fallet. Kvinnorna har under de senaste decennierna nått stora framsteg bl.a. på arbetsmarknaden. De unga kvinnorna väljer friare och mer medvetet och blir allt mer framgångsrika. Utvecklingen går i kvinnornas riktning - framåt.
Kvinnors betydelse för samhällsutvecklingen
Allt fler unga kvinnor flyttar från landsbygden. Avsaknaden av arbete är en av orsakerna. Bristen på kultur och nöjesaktiviteter på orten är en annan. Ofta saknar dessa orter även möjlighet till vidareutbildning. Landsbygden måste bli mer intressant för kvinnor. Utan en jämn fördelning av män och kvinnor kantrar Sverige. Kvinnorna måste därför ges större möjligheter att påverka i arbetet med tillväxtavtalen, inte bara i diskussionsgrupper utan de måste även ges plats i de beslutande församlingarna. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionalpolitiken måste i högre grad än hittills uppmärksamma kvinnors situation i länen. Inte minst måste kvinnornas behov av kapital och utvecklingsresurser mötas. De satsningar som hittills gjorts med kvinnliga resurscentrum både på läns- och centralnivå måste nu slutligen permanentas och vidareutvecklas. Naturligtvis ska kvinnors företagande i huvudsak rymmas inom de ordinarie institutionerna men det hindrar inte att nya vägar för att komma fram till acceptabla lösningar skapas.
Sammantaget kan vi konstatera att utvecklingen är positiv för kvinnor på arbetsmarknaden. Problemet är att arbetstillfällena ofta är koncentrerade till storstadsregionerna. Det har visat sig lönsamt att satsa på utbildning och specialisering och allt fler kvinnor utbildar sig på högre nivå. Yngre kvinnor väljer yrke allt mindre traditionellt. Allt fler kvinnor kan välja mellan många arbetsgivare vilket i sin tur medför ett klart förbättrat förhandlingsläge. Ett problem som dock kvarstår är de löneskillnader som ännu finns i arbetslivet. Centerpartiet förespråkar lika lön för lika arbete.
Kvinnors företagande
Kvinnor och män är olika. Det kan man även se på deras olika sätt att driva företag. Kvinnor startar ofta mindre företag med hjälp av mindre lån och bidrag. Det rör sig oftast om tjänsteföretag med en affärsidé som är anpassad för den lokala marknaden. Den potential som dessa kvinnliga företag besitter måste tas tillvara. Ett bättre tillvaratagande av kvinnors företagsamhet ger både på kort och lång sikt samhällsekonomisk vinst.
Kommuner och landsting måste bli bättre på att möjliggöra att offentligt finansierad verksamhet drivs på entreprenad. Detta är en utmaning för kvinnor som vill utveckla sin yrkesverksamhet. Karriärmöjligheterna för kvinnor skulle i sådana fall vidgas väsentligt.
Enskilda anställda måste stimuleras att starta och ta entreprenaduppdrag som företagare. En utveckling är på gång i Sverige, nu gäller det bara att skynda på den ytterligare i rätt riktning.
Centerpartiet verkar för att kvinnors företagande ska utvecklas. Kvinnor ska i minst samma utsträckning som männen ha möjlighet att starta och driva företag. Sverige måste bli ett föredöme när det gäller jämställdhet inom näringslivet. Kvinnors andel i ledande befattningar inom näringslivet måste, för näringslivets egen skull, öka kraftigt. Detta bör ges regering till känna.
Runt om i landet ökar efterfrågan på utbildning i företagande och entreprenörskap. Denna typ av utbildning måste bli vanligare, dels för att människor i allmänhet ska få större kunskap om hur man startar och driver företag, dels för att fler kvinnor ska våga satsa på eget företagande.
Kulturen i regionalpolitiken
En kommuns eller regions kulturella dragningskraft är viktig för att få människor att bo kvar, att få dem att våga skapa sig en framtid på den plats där de bor och lever, men också för att dra till sig investeringar och välutbildad arbetskraft. Kulturen har en stor potential för ökad sysselsättning, inte minst ute i regionerna och på landsbygden. Stöd till kultursatsningar är billigare än andra investeringar, t.ex. i infrastruktur, och kan bidra till att förbättra den lokala och regionala dragningskraften.
Lyckade kulturprojekt får ofta positiva regionalpolitiska effekter. Insatser inom kulturområdet är en självklar och betydelsefull del i det regionala utvecklingsarbetet. Under 1980- och 90-talen har regionala och lokala kultursatsningar blivit ett hjälpmedel för att skapa en ny profil och inriktning, särskilt för orter där industri lagts ned. En kulturell infrastruktur är lika viktig som utbildning och kommunikationer. Därför bör vi gå vidare med satsningar på den kulturella infrastrukturen. Detta bör ges regeringen till känna.
Kultur skapar sysselsättning
Ibland kan det vara svårt att motivera kultursatsningar i åtstramnings- och nedskärningstider och ofta betraktas kulturen som en tärande verksamhet. Kulturverksamheten behöver subventioner för att existera, och kulturen är inte ensam om detta behov. Det är en av samhällets uppgifter att stödja kulturen och då i första för barn och ungdom.
De flesta har en ganska klar uppfattning om betydelsen av lokalt och regionalt företagsstöd för sysselsättning och ekonomi. När det gäller att motivera kultursatsningar är det däremot inte lika självklart vilken betydelse dessa har för att skapa utveckling. Vad som ofta glöms bort är att kulturen inte bara har en kostnadssida utan att den också ger positiva ekonomiska effekter utöver de mer svårmätbara som t.ex. olika upplevelser, detta ofta till en mycket låg investerings- och driftskostnad. Kulturen är en viktig del i tillväxtindustrin eftersom kultur skapar sysselsättning.
Kultursektorn är en expanderande arbetsmarknad och den sysselsätter i dag många människor. Det ökade intresset för kulturfrågor har lett till att fler aktörer har kommit in på den kulturpolitiska arenan. Kommersiellt kan vi se ett ökat intresse för kultur, kulturverksamhet och för kulturmiljön.
Projekt som SESAM är bra exempel på hur nya arbetstillfällen förenas med målet att bevara och bruka kulturarvet. Många regionala museer och hembygdsmuseer har härigenom givits möjlighet att iordningställa, digitalisera och tillgängliggöra föremålssamlingar. På många håll har en positiv process satts igång som kommer skolor, forskare och intresserad allmänhet till godo. Det är väl värt att nu försöka överföra erfarenheterna för att ta tillvara de fotosamlingar som finns i museer i hela landet. Regeringen bör låta utreda möjligheterna till ett fotosesam. Detta bör ges regeringen till känna.
Skolan
Kunskap är en drivkraft för förnyelse och utveckling. Utbildningens infrastruktur är en av de viktigaste faktorerna för att ge möjligheter till utveckling och tillväxt i hela Sverige. Spridd kunskap betyder att alla måste ges samma möjligheter till kunskap och kompetensutveckling utifrån egna förutsättningar och behov. Centerpartiet vill skapa ett "decentraliserat kunskapssamhälle" vilket innebär att bygga upp en decentraliserad infrastruktur för kunskapsutveckling i hela landet. Vidare är det av stor vikt att förstärka samverkan mellan skolan och kulturlivet. På så sätt ökar intresset för kultur, kulturverksamhet och kulturmiljön.
Samhällets nya samlingsplats
Används skolan på rätt sätt blir den mer än en arbetsplats för barnen på dagen. Den kan även utgöra en samlingsplats för de människor som bor i området och därmed bidra till sociala mötesplatser. Centerpartiet anser att skolan på landsbygden är ett lärcentrum. När skolan fungerar som en skola mitt i byn eller som ett kulturcentrum ökas kontakterna och därmed känslan av delaktighet. Skolans lokaler erbjuder möjlighet till ett rikt utbud av olika verksamheter. Genom samverkan och samnyttjande med allmänna samlingslokaler ökar förutsättningarna att utveckla skolan/samlingslokalen till ett lär- och utvecklingscentrum.
Möjligheterna att förstärka skolans betydelse som mötesplats och att öppna skolan för människor i närområdet ökas om skolans lokaler upplåts till olika föreningar och enskilda utan kostnad. Ofta svarar studieförbunden för viktiga kulturella aktiviteter som blir till en social samlingspunkt. Detta bör ges regeringen till känna.
Högskolan och universitetet
De mindre och medelstora högskolorna har betytt mycket för den regionala utvecklingen. Centerpartiet har under lång tid arbetat för att utveckla dessa högskolor. De mindre och medelstora högskolorna har stått för en vidareutveckling och varit nydanande, och de utgör viktiga utvecklingscentrum som bidrar till den regionala utvecklingen. Tillgången till kvalificerad utbildning och forskning blir en allt viktigare del i regionernas infrastruktur och utveckling. Utan möjligheter till utbildning sker en kompetensutflyttning och nyetableringar av företag försvåras. De mindre och medelstora högskolorna har många gånger ett nära och bra utvecklat samarbete med det lokala näringslivet. En annan viktig uppgift för högskolan består i att vara överbryggande mellan forskning, utbildning samt samhälls- och näringsliv. Detta är av stor betydelse för kunskaps- och kompetensöverföring samt för utvecklandet av nya produkter och nya branscher. I detta sammanhang är möjligheterna att bedriva forskning på eget programansvar avgörande. Forskningsresurserna för de mindre och medelstora högskolorna måste öka. För detta krävs ökade fasta forskningsanslag till dessa högskolor.
Närheten till universitet eller högre utbildning påverkar utbildnings- strukturen i olika regioner mycket starkt. Även utbildningstraditionen spelar en viss roll. Eftersom utbildningsnivån varierar mellan olika orter måste satsningar göras på de orter och i de län där nivån är lägst. För att utbildningen ska bli decentraliserad behövs även satsningar på distans- utbildning.
Att kunna rekrytera personer med adekvat utbildning är avgörande för var ett företag väljer att expandera eller lokalisera sin verksamhet. För att få fler att bosätta sig i regionalpolitiskt prioriterade områden bör det införas en möjlighet att skriva av studieskulder. Centerpartiet anser att det bör prövas inom ramen för de regionala tillväxtavtalen. Tiden för avskrivningen bör avgöras lokalt. Ungdomar skall inte tvingas att mantalsskriva sig på högskoleorten. Då behålls möjligheten att under studietiden vara politiskt engagerad i sin hemkommun. Detta bör ges regeringen till känna.
Decentraliserad utbildning
Distansutbildning eller decentraliserad utbildning har varit betydelsefull på många orter. Det har gett möjligheter till högskolestudier utan att behöva flytta från orten. En fortsatt yrkesverksamhet har kunnats kombineras med studier. Möjligheterna till denna form av utbildning har visat sig särskilt värdefull för dem som av familje- eller arbetsmarknadsskäl inte kunnat flytta till den ordinarie högskoleorten. Även för dem som sedan tidigare har en utbildning bidrar distansutbildning till att de kan vidareutbilda sig utan att flytta. Resurstilldelningssystemet till högskolorna bör därför förändras så att det ökar tillgången till distansutbildningsplatser. Vidare bör högskolan ges ett särskilt uppdrag att anordna utlokaliserad utbildning i utsatta kommuner. En sådan satsning får finansieras i särskild ordning eller med öronmärkta resurser inom resurstilldelningssystemet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till hur detta kan ske. Detta bör ges regeringen till känna.
Sveriges utveckling
Service
Besparingar i statliga verk och myndigheter har verkat koncentrerande. Verksamheter i främst de mindre kommunerna har lagts ned. Därmed har mindre kommuner tappat viktiga servicefunktioner och kompetens. Funktioner som exempelvis polis, åklagare, de mindre domstolarna, kronofogden, lantmäterifunktioner är viktiga för den lokala servicen samtidigt som dessa funktioner, både direkt och indirekt, svarar för värdefulla arbetstillfällen. Inte minst för skärgården är det viktigt att fastställa en garanterad grundservice. Genom samordning, samverkan och lokala lösningar kan den offentliga och privata servicen utvecklas.
Om regionalpolitiken ska vara framgångsrik, krävs en fungerande infrastruktur och samhällsservice i alla regioner. De beslut som fattas inom olika samhällssektorer har stor betydelse för servicen, sysselsättningen och tillväxten i landets olika delar och därmed den långsiktiga regionala utvecklingen. Avsaknaden av samordning mellan olika samhällssektorer är påtaglig. Med bolagiseringar, avregleringar och privatiseringar har myndigheter och verk i större utsträckning ett ansvar för organisationen av den egna verksamheten. Fortsätter dagens trend kommer servicen att försämras kraftigt runt om i landet.
Samhällets hus
På flera håll har man inom kommunen samlokaliserat olika myndighets- och servicefunktioner. Öppettiderna har förbättrats och servicenivån höjts. Det är dags att nu permanenta verksamheten med medborgarkontor/samhällets hus. Sektorssamverkan i den kommunala verksamheten bör stimuleras. Vad som ovan anförts om att permanenta verksamheten med medborgarkontor bör ges regeringen till känna.
Postservice för alla
Alla måste garanteras möjligheten till god post- och kassaservice till enhetliga priser och rimliga distributionstider. Geografiskt differentierad prissättning kan ej accepteras. Regional rättvisa hotas av postens agerande. Stora delar av postservicen har försämrats genom nedläggningar av postkontor. Mindre orter och förortsområden tappar sin postdistribution. Detta är oacceptabelt. Posten måste leva upp till intentionerna i postlagen.
Det genomförs idag indragningar av servicen, t ex utdelning av post på landsbygden. Posten skall ta ett regionalpolitiskt ansvar. Bolagiseringen av posten har inte visat sig ge de vinster i ökad service som reformen förutsatte. Flera regioner har i stället drabbats hårt. Ambitionen om regional utveckling riskeras om inte basservicen kan garanteras. Om inte postens service i de mer glesbefolkade delarna kan upprätthållas måste medel säkerställas för upphandling där även andra aktörer ges möjlighet att svara för denna service. Det viktigaste är att funktionen finns kvar. Detta bör ges regeringen till känna.
På flera håll pågår olika projekt där lantbrevbärare även svarar för annan service. Denna utveckling är värd att stödja. För många äldre på landsbygden är det en trygghet när lantbrevbäraren dagligen kommer förbi deras hem. Även utvecklandet av post i butik har lyckats. Det visar sig att både postservice och lanthandeln kunnat räddas tack vare samordning. Centerpartiet är emot postens planer på att avveckla hela kassaservicen. Då försvinner också automatiskt den kassaservice som lantbrevbärarna står för. Då blir det svårt att klara löpande betalservice för framför allt äldre landsbygdsbor. Detta är ej acceptabelt. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbete
Arbetsmarknadspolitiken är viktig för att bryta de obalanser som finns och bredda de lokala arbetsmarknaderna. Enbart arbetsmarknadspolitiken kan dock inte lösa problemen. Arbetsmarknadspolitiken är en del av den ekonomiska politiken och bidrar tillsammans med andra politiska åtgärder t.ex närings-, skatte- och ekonomisk politik till ökad sysselsättning. Men arbetsmarknadspolitiken behöver förnyas. Den skall bryta obalanser, undvika flaskhalsar, förkorta vakanstider och motverka långtidsarbetslöshet. Arbetsmarknadspolitiken måste även syfta till att höja kompetensen hos de arbetslösa så att de kan ta ett nytt arbete och till att förhindra passivisering och social utslagning.
Regelverk måste vara flexibla för att möjliggöra lokala lösningar och en decentralisering av arbetsmarknadspolitiken. Det är på den lokala nivån man bäst känner behoven och vet vilka möjligheter som finns. Åtgärder har vidtagits för att förenkla och decentralisera den traditionella arbetsmarknads- politiken men det räcker inte. Ökas det lokala inflytande och friheten att hantera medel kommer man åt många problem. De medel som arbetsförmedlingarna och länsarbetsnämnderna förfogar över bör kunna användas på ett bättre sätt för att möjliggöra lokala sysselsättnings- befrämjande åtgärder.
Turism
Avståndspåverkan minskar med den nya tekniken och det ger småorterna och turismen nya möjligheter att utvecklas. Sverige har stora möjligheter att utvecklas som turistland. Rekreation, naturupplevelser och turism blir allt viktigare i lokala näringsstrukturer. Ökade satsningar leder till ökad sysselsättning. Både kultur och natur är eftertraktat. Det gäller bara att nyttja detta utgångsläge på rätt sätt. Upplevelseturismen och den småskaliga turismen spelar en allt viktigare roll som kompletterande verksamhet på landsbygden.
Dock återstår flera problem att lösa. Samordningen mellan olika aktörer och myndigheter inom turismen måste förbättras. Småföretag har mindre möjligheter och ofta sämre kunskaper om marknad och marknadsföring. Därför behövs kunskap och kompetensuppbyggnad för dessa. Det är viktigt att den utbildning och forskning som äger rum i landet sker i en förbättrad dialog med företagen.
Livsmedelslagstiftningen orsakar problem för många mindre företag. Tillräcklig hänsyn till mindre kaffestugor eller enklare matställen tas ej. Det är inte rimligt att belasta dessa med samma krav som restauranger. Lagstiftningen måste bli mer flexibel. Detta bör ges regeringen till känna.
Svårigheterna att få sätta upp serviceskyltar är ett stort problem. Små- företagen är inte nöjda med dagens regler. En översyn av nuvarande regler måste göras med ambitionen att det skall bli lättare att få sätta upp vägskyltar om lokala evenemang och sevärdheter. Detta bör ges regeringen till känna.
Den nära och lokala bygdekulturen och naturen vidmakthålls av bl a hembygdsrörelser och utvecklingsgrupper. Den ideella kraften kan med rätt förutsättningar generera ett entreprenörskap och sysselsättning. Medel bör kunna kanaliseras direkt till denna nivå. Det engagemang som finns för den lokala kulturen ger möjligheter att utveckla besöksnäringen på orten.
Tjänsteföretag
Tjänstesektorn har alltid svarat för en stor del av sysselsättningen och den delen kan växa dramatiskt. Tjänstesektorns utveckling och tillväxt har gått väldigt snabbt. Främst är det inom den industrinära tjänstesektorn som de nya företagen och de nya arbetstillfällena kommit. Även inom andra sektorer ökar tjänste- eller kunskapsinnehållet i produktionen. Dessa företag är oftast relativt oberoende av avstånd. IT-möjligheterna är det avgörande. Centerpartiets förslag om bredbandsutbyggnad underlättar för alla företag.
Investeringar i humankapital måste värderas efter samma principer som investeringar i realkapital. Möjligheterna att starta företag skulle avsevärt förbättras om det infördes en möjlighet till skattefritt sparande för att starta eget. Även inom vårdområdet och hushållsnära tjänster finns en stor sysselsättningspotential. Inom vård- och omsorgssektorn har det utvecklats många kooperativ. Här kan kommunerna bidra till förbättrad service och nyföretagande genom att stötta sådan privatisering. Detta bör ges regeringen till känna.
Småföretagandet
Landsbygden är mer känslig för konjunktursvackor eller omstruktureringar av verksamheter än de större städerna. Orsaken till detta är att landsbygden saknar det diversifierade näringsliv som de större orterna och tillväxtområdena kännetecknas av. Alternativ sysselsättning saknas ofta. Den höga arbetslösheten kan förklaras med detta. Landsbygden kännetecknas ofta av ett småskaligt företagande. Därför är satsningar riktade mot nya företag och småföretag av särskild vikt på landsbygden.
Det måste till bättre åtgärder för att underlätta för de mindre företagen. Sänkt arbetsgivaravgift är en åtgärd. Förenklad arbetsrätt en annan. Förenklingar i lagar och regler som berör företagandet måste snabbt komma till stånd. Ett alltför omfattande regelverk är en av de mest hämmande faktorerna för de mindre företagen. Regeringen måste snarast återkomma med förslag i enlighet med ovanstående. Detta bör ges regeringen till känna.
ALMI måste få möjlighet att utveckla sin verksamhet och ytterligare riskkapital måste tillföras. Vidare är det även viktigt att regelverket inom arbetsmarknadspolitiken inte är tungrott och stelt och att lokala lösningar inte hindras. För att undvika denna stelhet måste arbetsmarknadspolitiken decentraliseras.
Frizoner
Det blir allt vanligare med försöksverksamhet med frizoner. Möjligheten till större lokal flexibilitet får inte endast bli föremål för försöksverksamhet i några få regioner. Centerpartiet anser att det inom ramen för de nationella målen för arbetsmarknadspolitiken bör ges ökade lokala möjligheter att hantera de medel som står till arbetsmarknadspolitikens förfogande. Ett minimikrav är att en friare användning av de arbetsmarknadspolitiska medlen omedelbart bör omfatta regionalpolitiskt prioriterade områden. Detta bör ges regeringen till känna.
Kombinationssysselsättning
På många orter är det relativt vanligt att kombinera olika verksamheter. Därför måste entreprenörsandan bättre tas tillvara. Man kan vara både anställd och vid sidan om driva eget företag. Detta är för många både livskvalitet och en nödvändighet. På orter där arbetsmarknaden sviktat har denna form av kombination många gånger blivit den enda möjligheten att överleva.
Transfereringssystemen, exempelvis arbetslöshetsersättning, socialförsäk- ringar etc., ger små utrymmen för kombinationssysselsättning. Systemen måste i högre grad ta hänsyn till att människor inte är endera anställda eller företagare. Skyddsnätet måste finnas även för dem som är mångsysslare. På mindre orter är det många gånger svårt att få heltidsarbete. Deltidsjobb är det enda som kan erbjudas. Kvittningsrätten, dvs rätten att "kvitta" förlust i näringsverksamhet mot inkomst av tjänst, för nystartade företag måste uppmärksammas. Många gånger är det en förlust för den enskilde att ta dessa, vilket resulterar i att arbetet inte utförs. Arbetslöshetsförsäkringen måste därför utformas på ett sådant sätt att deltidsanställda inte missgynnas. Detta bör ges regeringen till känna.
Biobränsle
Energiomställningen påbörjades genom avveckling av kärnkraften. De negativa miljöeffekter som följer av energisystemet minskas genom energisparande, effektiv energianvändning och en omställning till förnybar energi. Vi måste få en övergång från storskalig elproduktion till ett småskaligt decentraliserat energisystem. Små och medelstora företag på energimarknaden kan nu ges utrymme att utveckla nya idéer, anpassade för ett uthålligt energisystem. Här kommer biobränsle att ha en avgörande roll. Ökad användning och förädling av biobränslen kommer att innebära att arbetstillfällen skapas i de delar av landet som nu har hög arbetslöshet. De stora vinnarna av ett kretsloppsanpassat energisystem är självklart människorna men också miljön. Sverige har stora möjligheter till ytterligare utveckling som exportland för miljö och energiteknik. Detta måste tas tillvara.
Jord- och skogsbruket - landsbygdens motor
Det svenska jordbrukets utveckling och fortlevnad är en fråga som berör betydligt fler än de svenska bönderna. Vi är alla beroende av jordbrukets produkter för att få mat för dagen. Men jordbruket ger mer än bara livsmedel, det har också en kulturhistorisk betydelse. Idag lever en ökande del av befolkningen i städer och tätorter. Gemensamt för de flesta är att de har ett starkt historiskt förhållande till landsbygden. Det öppna landskapet med hagmarker och ängar har dock inte skapat sig självt. I de flesta fall är det generationer av bönder som skapat och vårdat det som har så stor betydelse för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden.
Jordbrukets indirekta sysselsättning är betydande. Inräknat distribution, förädling och försäljning sysselsätter jordbrukets mer än 340 000 personer. Sysselsättningspotentialen är stor.
Enligt officiell statistik svarar jordbruket för drygt 1 % av bruttonational- produkten och knappt 2 % av sysselsättningen. Dessa låga tal har medfört att många människor har fått uppfattningen att jordbruket har liten betydelse för landets ekonomi och sysselsättning. Denna bild är emellertid av flera skäl missvisande. För det första blir bilden en annan om man endast ser till områdena utanför de större städerna. På landsbygden, inkl mindre tätorter med upp till 2 000 invånare, svarar enbart jordbruket för mer än en tiondel av sysselsättningen. Där bor 2,4 miljoner människor, eller mer än var fjärde svensk. För det andra har lantbruket stor betydelse även för sysselsättningen i andra näringar. Om man summerar förädlingsvärdet i hela produktionskedjan blir det sammanlagda bidraget till BNP närmare 5 %. Jordbruket är en avgörande länk i en förädlingskedja som berör många branscher. Livs- medelssektorn sysselsätter ungefär lika många personer i Sverige som bil- och elektronikindustrin tillsammans. Dessa arbetstillfällen finns ofta på platser i landet som ligger utanför de s k tillväxtregionerna.
Jordbrukets samhällsekonomiska betydelse förstärks också av dess kopplingar till skogsnäringen. Många lantbrukare arbetar i egen eller annans skog. I södra Sverige produceras närmare hälften av all skogsråvara. Där ägs en tredjedel av skogsarealen av jordbrukare, men eftersom jordbrukare är jämförelsevis aktiva i skogsbruket svara de för cirka 40 procent av virkesvolymerna. Det kan med fog konstateras att lantbruket är drivkraften och motorn på den svenska landsbygden. Lantbruket är grunden som håller igång andra verksamheter på landsbygden.
Sverige har en unik position när det gäller tillgångar på råvaror inom skogs-, livsmedels-, och mineralområdena. Våra råvaror är en förutsättning för ett fortsatt välstånd. Skogsindustrin är som industrigren landets största nettoexportör. Vidareförädlingen måste bli bättre i Sverige. Genom ökade insatser för utveckling och forskning är detta fullt möjligt. Sverige ligger efter flera andra länder när det gäller förädlade trävaror. Det är ej acceptabelt. Bättre vidareförädling leder både till fler arbetstillfällen i skogslänen och kan också resultera i ett fördubblat exportvärde.
Efter regeringens misslyckade förhandlingar med EU-kommissionen om miljöstöd till det svenska jordbruket har konkurrensnackdelar gentemot våra grannländer ökat ytterligare. Regeringen måste börja föra en offensiv linje och samtidigt höja sina ambitioner rejält för att inte ytterligare svika Sveriges bönder. Den kommande höjningen av dieselskatten slår också speciellt hårt mot Sveriges bönder. Får våra bönder likartade konkurrensmöjligheter som våra konkurrentländer kommer efterfrågan på svenska livsmedel att öka. Här finns många arbetstillfällen att hämta. Möjligheten till vidareförädlingar är stora.
Den småskaliga livsmedelsproduktionens möjligheter måste öka. När- producerade livsmedel är efterfrågade. De långa transporterna som utgör miljöproblem undviks då. Den allmänna uppfattningen är också den att det uppfattas som trevligt och rätt att köpa närproducerade livsmedel.
Decentralisering av statlig verksamhet
Statliga arbetstillfällen ökar i Stockholm, medan de minskar i de flesta län. Det finns ett starkt och nödvändigt intresse att offentliga institutioner agerar på ett sådant sätt att situationen förbättras. Regeringen bör med ett tydligare agerande tillse att statliga myndigheter och verk tar ett mera konkret regionalpolitiskt ansvar.
Offentliga arbetstillfällen har störst betydelse på de ställen som har en svag tillväxt och en försvagad arbetsmarknad. Den ensidiga koncentrationen av statliga verksamheter har lett till negativa konsekvenser för mindre orter och avfolkningsregioner. Därför anser Centerpartiet att det krävs ett starkare statligt agerande när det gäller utlokaliseringarna. Vi anser att omlokalisering av statliga verksamheter spelar en mycket viktig roll för ortens utveckling. Den ger nya arbetstillfällen och många gånger en starkare grund för att få behålla den service som redan finns. Omlokalisering av verk och myndigheter betyder inte bara att arbetstillfällen utlokaliseras. Än viktigare är att det också skapas stora förutsättningar för lokala verksamheter. Det finns tydliga synnergieffekter och Centerpartiet anser att dessa effekter är viktigare. Utlokaliseringar skall inte bara ses som ett sätt att flytta ut arbetstillfällen. Det är en möjlighet att skapa en dynamisk miljö för utveckling och tillväxt för lokaliseringsorten. En dynamik som främst ungdomen efterfrågar.
Riksdagen har fattat beslut om utlokaliseringar, men regeringen har inte fullföljt dessa. I en undersökning som Statskontoret gjort, "Staten i omvandling", framgår att var fjärde statsanställd finns i Stockholmsregionen. De andra två storstadslänen och Uppsala har också höga andelar, medan övriga län har mindre än fem procent av de statsanställda. Glesbygdsverket har gjort en sammanställning som visar att andelen statliga och kommunala myndighetsjobb i Norrlandsinland under åren 1993-96 minskade med 2,6 procent medan den i riket som helhet ökade med 5,8 procent. I Stockholms län var ökningen 10,7 procent och i Stockholms kommun 15,1 procent.
Regeringen har inte något helhetsansvar när det gäller den regionala utvecklingen trots klara direktiv. Riksdagen ger sorgligt nog ett tyst godkännande till detta. Denna tysta feghet har för många orter inneburit att många arbetstillfällen försvunnit och att människorna åter överger landsbygden. Centerpartiet anser att statliga myndigheter, verk och bolag tydligare måste ta sitt regionalpolitiska ansvar. Därför föreslår Centerpartiet att det utlokaliseras verksamhet till mindre orter. Centerpartiet hävdar att det nu finns möjligheter att förlägga verksamheter utanför de största städerna. Modern informationsteknik har gjort verksamheter avståndsoberoende. Utlokaliseringar måste följas av stora satsningar på uppbyggnader av strukturer för ökad användning av IT-kommunikation.
Det krävs en starkare och effektivare regionalpolitik. Det är en mycket viktig samhällsekonomisk fråga att ta tillvara den utvecklingskraft som finns runt om i hela landet. Situationen är nu så akut att det krävs enorma åtgärder. För att motverka ytterligare koncentration och de överhettningsproblem som detta medför och för att bredda den regionala arbetsmarknaden och få en bättre regional balans i Sverige föreslår Centerpartiet en utredning för omlokalisering av statlig verksamhet. Regeringen bör förbereda och utreda förutsättningarna för detta. Vi vill hänvisa till den motion om decentrali- sering av statlig verksamhet som Centerpartiet skrev under april månad 1999. Regeringen bör snarast återkomma med förslag till en kraftfull utredning om utlokalisering av statlig verksamhet. Detta bör ges regeringen till känna.
Den digitala infrastrukturen
En heltäckande digital infrastruktur, tillgänglig för alla medborgare, är ett nödvändigt steg för att kunna förverkliga idén om en digital allemansrätt. Redan i dag diskrimineras stora delar av befolkningen när det gäller tillgång till t.ex. ISDN, och än mer ADSL, som just nu testas. Den kantring av Sverige som skett de senaste decennierna kan i ett längre perspektiv visa sig vara en lätt krängning i jämförelse med den kantring som sker i ett ojämlikt IT-samhälle. Det är en av statens grundläggande uppgifter att garantera lika tillgång till infrastrukturen för alla medborgare. Inte heller när det gäller den digitala infrastrukturen kan staten undandra sig detta ansvar. Utvecklingen mot en bättre teknikstruktur är en överlevnadsfråga och kräver mycket snabba åtgärder.
Behovet av en digital infrastruktur
Mängden information som förmedlas mellan människor, mellan människor och maskiner eller mellan maskiner, ökar exponentiellt. I en tid där allt mer av kommunikationen sker digitalt, ökar också kraven på en infrastruktur som förmår hantera de informationsvolymer det är frågan om. Ökande kapacitetskrav måste mätas mot de kapaciteter som i dag tillhandahålls genom vanliga kanaler. Den vanligaste kanalen för hushållens datakommunikation håller snabbt på att bli otillräcklig och otidsenlig. Det behövs nya kanaler för att föra över stora mängder data och möjliggöra morgon- dagens integrerade tjänster. Inom en ganska snar framtid kommer med säkerhet bredbandstjänster att efterfrågas i stor skala. Centerpartiets slutsats är entydig: Det är hög tid att planera för 2000-talets digitala infrastruktur.
Utredningen
Nyligen har statens infrastrukturutredare avlämnat sitt betänkande Bredband för tillväxt i hela landet (SOU 1999:85). Det finns flera invändningar att rikta mot utredningen och de slutsatser som dras. Den kanske allvarligaste invändningen är att den inte gör en samhällsekonomisk konsekvensanalys av de förslag som berörs. Således uppfattas i utredningen en investering i en finmaskig digital infrastruktur endast som en kostnad. Sett ur detta perspektiv är självfallet utredningens föreslagna satsningar på ca 12 miljarder en mindre kostnad än ett utbyggt nät i storleksordningen 55-60 miljarder kronor. Emellertid innebär inte ett mindre belopp att investeringen automatiskt är samhällsekonomiskt mer lönsam. 50 väl investerade miljarder kommer alltid att vara samhällsekonomiskt bättre än en delvis felaktig satsning på 12 miljarder.
Regeringens politik
I budgetpropositionen meddelar regeringen sin avsikt att förelägga riksdagen en proposition om IT våren 2000, och att det i den kommer att finna förslag rörande utbyggnad av infrastrukturen. Vi kan dock redan nu konstatera att med detta avser regeringen i första hand ett öppet stomnät som knyter samman alla landets kommuner. Regeringen har alltför länge stått passiv inför den tekniska utvecklingen och de möjligheter, men även risker, som IT-samhället bär med sig. Centerpartiet hävdar att Sverige inte har råd att tveka.
Det finns stora vinster i att ha världens bästa infrastruktur för digitala kommunikationer och att vara först med att skapa tillgänglighet till bredband på bred front. Det förutsätter att staten vågar göra också stora satsningar för att skapa tillgänglighet för hushåll och företag i hela landet. Ett öppet stomnät är ett bra steg, men det hjälper inte småföretagaren i Vinslöv att kommunkontoret i Hässleholm har bredband. I en fråga som kan beskrivas som den enskilt viktigaste frågan för ekonomisk utveckling i hela Sverige de kommande åren har regeringen valt att stå passiv och avvaktande. Centerpartiet efterlyser mod och visionärt ledarskap som sträcker sig mycket längre än vad regeringen vill och orkar.
En heltäckande politik för digital infrastruktur
Med den potential informationstekniken har att förändra samhället måste det betecknas som ett ovillkorligt krav att likvärdig teknik görs tillgänglig på likvärdiga villkor i hela landet. Detta handlar främst om att tillförsäkra gles- och landsbygd likvärdiga villkor, men har också visat sig vara ett behov i mer tätbebyggda områden, som t.ex. domineras av villabebyggelse, där de kommersiella aktörerna inte ser marknadsmöjligheter i dag. Enligt IT-kommissionen ser företag vid etablering i dag i första hand till data- och telekommunikationerna. Först därefter bedöms andra faktorer, som fysisk infrastruktur, kommunal service samt kultur- och fritidsutbud. En fortsatt och fördjupad klyfta mellan olika delar av landet vad avser tillgång till digital infrastruktur kan således få förödande konsekvenser. Centerpartiet accepterar inte att landet klyvs.
Centerpartiet anser att staten måste ta ett direkt ansvar för att infrastrukturen kommer till stånd. En statligt ägd infrastruktur är den enda garanten för likvärdighet i hela landet och för fungerande tjänste- och operatörskonkurrens. Infrastrukturen bör bestå av optisk fiber till hushållen och företagen. Ingen annan teknik kan konkurrera med optisk fiber vad gäller kapacitet och skalbarhet. Höjd kapacitet kan uppnås genom att byta hård- och mjukvara hos operatör och abonnent, medan infrastrukturen som sådan kan ligga fast.
Förslag till riksdagsbeslut
Centerpartiet hävdar att staten bör stå som ägare till en heltäckande digital infrastruktur, byggd på fiber till hushållen och företagen. Denna bör finansieras antingen genom abonnemangsavgifter eller genom koncessions- avgifter för operatörerna, som i sin tur får ta ut avgifterna av konsumenterna. Båda modellerna har för och nackdelar och en statlig utredare bör få i uppdrag att belysa hur detta ska ske. Centerpartiet anvisar i särskild motion hela sin syn på den digitala allemansrätten.
Traditionell kommunikation
En av de viktigaste frågorna för Sveriges utveckling är möjligheterna till goda kommunikationer. Det är inte bara en viktig fråga för näringslivets utveckling utan även för hela landets utveckling. Huvudsyftet med transportpolitiken är att minska de långa avstånden. God standard och hög tillförlitlighet är en förutsättning för en stark konkurrenskraft. Eftersatt vägunderhåll leder snabbt till sämre transportmöjligheter och passiviserar utvecklingen.
Vägnätet
Centerpartiet eftersträvar ett decentraliserat och solidariskt samhälle och då krävs ett väl utbyggt väg- och järnvägsnät. En satsning på upprustning av vägnätet är en viktig regionalpolitisk fråga. Extra satsningar måste göras. Bärighetshöjande åtgärder såsom tjälsäkring och beläggning av grusvägar är förstahands prioriteringar. Detta bör ges regeringen till känna.
Staten har idag det samlade ansvaret för infrastrukturen. Då måste staten också ta sitt ansvar och rätta till de brister som finns i dagens vägnät. De vinster som görs genom infrastrukturinvesteringar riskerar att gå förlorade om de inte åtföljs av insatser för drift och underhåll. Grunden måste vara att väg- och järnvägskapitalet skall förvaltas på ett sådant sätt att värdet av gjorda investeringar inte urholkas. För att detta skall vara möjligt krävs en långsiktig strategi för drifts- och underhållsåtgärder jämte ökade resurser.
De mindre vägarna är betydelsefulla både för de boende och för industrin. Skogsindustrin är beroende av effektiva och snabba transporter. Upprätthålls inte det finmaskiga vägnätet så är det meningslöst att satsa på storskaliga transportförbindelser eftersom båda sakerna är beroende av varandra. Därför är det av nationellt intresse att de delar av landets infrastruktur som utgör en betydande verksamhetsförutsättning för några av våra största branscher håller acceptabel standard. Fortsätter nedrustningen av det finmaskiga vägnätet så försvåras människors tillgång till rekreation och friluftsliv. Även turistnäringen riskerar att bli lidande om inte god framkomlighet finns.
Nya medel måste tillskjutas annars kommer vägkapitalet att förslitas ytterligare med följd att trafiksäkerheten minskar. Sommarens tragiska dödsolyckor visar behovet av höjd standard. Det finns ett stort behov av att prioritera pengar till de sämsta avsnitten av Europavägarna som också är de mest olycksdrabbade. Det är inte acceptabelt att angelägna projekt runt om i landet får stå tillbaka för regeringens stora motorvägsprojekt i storstadsomgivningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Enskilda vägar
Det statsbidragsberättigade enskilda vägnätet berör en miljon av Sveriges befolkning och nästan 50 % av den totala skogs- respektive åkerarealen. Var fjärde gods- eller persontransport genereras från enskilda vägar. En stor del av alla transporter som sker startar eller slutar på en enskild väg. Bidragen till de enskilda vägarna är en viktig del för att upprätthålla en hög tillgänglighet till natur och rekreation.
Turistnäringen har en stor utvecklingspotential som kan bidra med många värdefulla arbetstillfällen på landsbygden. Ca 220 000 fritidsbostäder är direkt berörda av det statsbidragsberättigade enskilda vägnätet. Möjligheten för alla att använda det enskilda vägnätet är delvis avgörande för att utveckla turistnäringen.
Bidraget till de enskilda vägarna bör ökas. Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att bidraget skall höjas. Centerpartiet anser att även enskilda vägar skall återfå möjligheten att få del av medel avsatta för bärighets- höjande åtgärder. Detta bör ges regeringen till känna.
Det finns även anledning att uppmärksamma det faktum att flera vägföreningar får dryga kostnader för nya förrättningar. Dessa kostnader uppstår som en följd av lagen för enskilda vägar. Det kan inte vara rimligt, att dessa kostnader skall bäras av vägföreningarna. Regeringen bör omgående se över hur man kan lösa problemen med kostnaderna för de nya förrättningar som följer av lagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Bilen
Bilen är i många fall ett måste för boende ute på landsbygden. Valfrihet mellan olika kommunikationsmedel som kännetecknar de större tätorterna saknas ofta på landsbygden. Eftersom det är väldigt vanligt att bussen eller tåget endast passerar samhället en gång per dag blir bilen ofta oumbärlig för boende på landsbygden. Samtidigt är kostnaderna höga. De långa avstånden leder till många mils bilåkande. Det kan gälla allt från att ta sig till och från arbetet, ta sig till affären, skjutsa barnen till fritidsaktiviteter, vuxenstudier m.m.
Många familjer tvingas ha två bilar. Detta medför höga kostnader. Dessa extra kostnader är ett hot mot utvecklingen på landsbygden. Många småbarnsfamiljer anger att bilkostnaderna är en av de viktigaste orsakerna varför man flyttar från landsbygden eller inte flyttar ut till landsbygden. Kostnader för arbetspendling och långa resor till olika aktiviteter har för många blivit en alltför tung post i hushållsekonomin.
Skall människor ha en fortsatt möjlighet att bo kvar eller flytta till mindre orter är det nödvändigt att höja reseavdraget ytterligare för arbetsresor. Även för att öka den regionala rörligheten på arbetsmarknaden är ett höjt reseavdrag viktigt och bidrar därmed till större arbetskraftsutbud även i mindre orter. Riskerna för arbetskraftsbrist inom vissa yrken minskas därmed.
Kostnader som uppstår på grund av långa avstånd och avsaknad av valfrihet måste kompenseras. Att bo på landsbygden innebär väldigt ofta extra kostnader. En kompensation kan hanteras via skattsedeln med avdrags- möjligheter som knyts till boende och möjligheter att nyttja allmänna kommunikationsmedel. Utgångspunkten för avdraget bör vara att definiera en basservice och finna ett system som innebär ett differentierat avdrag beroende på avstånd och tillgång till basservice. Centerpartiet har vid ett flertal tillfällen begärt att regeringen skall utreda ett glesbygdsavdrag. Centerpartiets krav kvarstår. Detta bör ges regeringen till känna.
Tåget
Näringsliv och privatpersoner behöver god tillgänglighet till järnvägsförbindelser. Indragna linjer medför försämrade kommunikationer, till men för den regionala utvecklingen.
Ur miljösynpunkt är det mycket bra om den långväga godstrafiken går på järnväg. Om detta skall möjliggöras krävs förbättrade möjligheter för kombitrafik. Banverket, SJ och näringen måste tydligare prioritera och hitta lösningar för att underlätta kombitrafiken. Detta bör ges regeringen till känna.
En viktig del av den nationella infrastrukturen utgörs av Inlandsbanan. Den kan mycket väl vara den transportförbindelse som löser delar av inlandets transportbehov. Det är viktigt att Inlandsbanan även i fortsättningen får ett årligt stöd till banhållningen. Upprustning och mer enhetlig standard över hela banan innebär nya och tillförlitliga transporter både för person- och godstransporter. Det bör även framhållas vikten av snabbtåg på linjen Stockholm - Östersund. Även den så kallade Scandinavian Link, Stockholm- Östersund-Trondheim-Oslo-Stockholm, har viktiga transport- och regional- politiska funktioner. Denna förbindelse bör kunna utredas med inriktning på beslut om ett snabbt genomförande. Detta bör ges regeringen till känna.
Flyget
I de delar av landet där det saknas tillräckligt marknadsunderlag för kommersiell flygtrafik måste man minska de negativa konsekvenser som följt av den avregleringen som skett av inrikesflyget. Sverige har genomfört den största avregleringen av flygmarknaden i jämförelse med andra länder. Detta får negativa konsekvenser för såväl näringslivets tillväxtförutsättningar som privatpersoners tillgång till service och möjligheter till privat resande. De negativa effekterna ökar dessutom i betydelse i takt med att snabba persontransporter utgör en grundförutsättning för en växande del av näringslivet. Exempelvis hade många av de företagsetableringar som på senare år skett i inlandet av IT- baserade och avståndsoberoende tjänsteföretag, varit omöjliga att genomföra utan en tillräcklig närhet och tillgång till flygtransporter. Det är fullt möjligt att kompensera för denna typ av nackdelar som avregleringen medfört inom ramen för EU:s regelverk.
Efter avregleringen av den svenska inrikes flygtrafiken ser man tydligt hur orter med stort resandeunderlag varit vinnarna. Där har den ökade konkurrensen inneburit bättre service och lägre priser. På andra, mindre orter har utvecklingen varit den omvända. Dessa orter har fått färre turer och högre priser. Biljettpriserna för inrikesflyget i vårt land är oacceptabelt höga. Detta gäller speciellt i Norrlands inland, men även på andra orter är effekterna slående. Det bör således införas ett system för statlig upphandling av flygtrafiktjänster som är regionalpolitiskt viktiga men kommersiellt mindre intressanta. Finansieringen av en sådan upphandling bör ske genom att en avgift tas ut på övriga inrikes flygresor. I länder som t.ex. Norge, Kanada eller USA, med likartade geografiska förutsättningar, har de bedömt att där det inte finns marknadsmässiga förutsättningar för att klara ett rimligt utbud måste det till ett vettigt subventionssystem.
Flyget är det mest realistiska transportalternativet i många regioner runt om i landet; samtidigt är resandeunderlaget många gånger lågt och ekonomin för de aktuella flygplatserna är därför hårt ansträngd. Driftbidraget till dessa flygplatser är helt avgörande för fortsatt verksamhet. Inte minst för näringslivets utveckling är tillgången till bra flygförbindelser nödvändig. Därför är det av stor vikt att driftbidragen ej försämras. Detta bör ges regeringen till känna.
Internationellt samarbete
Sverige, Norge och Finland har områden som är glest befolkade och där långa transportsträckor utgör särskilda problem. Sverige, Norge och Finland och länderna runt omkring måste ges ökade möjligheter att delta i den europeiska integrationen. En förutsättning är då att kommunikationssystemen i de nordliga regionerna förbättras och integreras. Prioritet skall ges att knyta samman de transeuropeiska nätverken av vägar, järnvägar, flyg och telekommunikationer vilka passerar de externa gränserna för den europeiska unionen. Järnvägarna mellan Uleåborg och Murmansk-S:t Petersburgs järnväg (Arkhangelskkorridoren) och Botniabanan genom Västerbotten och Norrbotten i Sverige är mycket viktiga för att utveckla Barentsregionen. Detta bör ges regeringen till känna.
För att ytterligare knyta Nordsjöområdet till andra nordliga regioner bör banan mellan Trondheim i Norge och Sundsvall i Sverige integreras i det transeuropeiska nätverket. EU-medel bör därför göras tillgängliga för Nord- Botniabanan och Atlantbanan. Centerpartiet anser att regeringen aktivare bör ta initiativ och driva frågan. Centerpartiet anser att regeringen bör ta initiativ till ett gemensamt program inom EU för utveckling i dessa nordliga områden. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrad regional politik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reducera arbetsgivaravgifterna för närings- grenarna jord- och skogsbruk, trädgårdsskötsel, jakt, fiske och annan personlig service i Norrlands inland,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en del av medlen från vattenkraften, motsvarande 1 öre/kWh, skall återföras till vattenkraftsproducerande regioner och berörda vattenkraftskommuner,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunerna,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomars synsätt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors möjlighet att påverka arbetet i tillväxtavtalen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors företagande,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på den kulturella infrastrukturen, 2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättning skapad av kulturen, 2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällets nya samlingsplats, 3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att skriva av studieskulder, 3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om borttagande av tvånget på mantalsskrivning på högskoleorten, 3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentraliserad utbildning, 3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att permanenta verksamhet med medborgar- kontor, 4
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprätthållande av post- och kassaservice, 5
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om postens planer på att avveckla kassaservicen, 5
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexiblare lagstiftning för enklare matställen, 6
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av nuvarande regler gällande vägskyltar, 5
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativ verksamhet,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lättnader för företag,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade lokala möjligheter att hantera de medel som står till arbetsmarknadspolitikens förfogande, 7
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kombinationssysselsättning, 7
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny utredning angående utlokalisering av statlig verksamhet,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på bärighetshöjande åtgärder såsom tjälsäkring och ny beläggning, 5
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra de sämre delarna av Europavägarna så att trafiksäkerheten ökar, 5
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på det enskilda vägnätet, 5
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägföreningarnas alltför höga kostnader, 5
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt differentierat avdrag beroende på avstånd och tillgång till basservice, 8
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrade möjligheter för kombitrafiken, 5
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av fler snabbtåg, 5
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om driftbidragets betydelse för det inhemska flyget, 5
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att genomföra hela Botniabanan, 5
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ta initiativ till ett gemensamt program inom EU för utveckling av de nordligaste regionerna inom EU.
Stockholm den 28 september 1999
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)
1 Yrkande 4 hänvisat till FiU. 2 Yrkandena 8-9 hänvisade till KrU.
3 Yrkandena 10-13 hänvisade till UbU.
4 Yrkande 14 hänvisat till KU.
5 Yrkandena 15, 16, 18, 24-27 och 29-32 hänvisade till TU.
6 Yrkande 17 hänvisat till MJU.
7 Yrkandena 21 och 22 hänvisade till AU.
8 Yrkande 28 hänvisat till SkU.