Folkomröstning om kärnkraft saknar legitimitet
Dagens debatt om kärnkraftens vara eller icke-vara tar fortfarande i hög grad sin utgångspunkt i 1980 års folkomröstning. Det förefaller dock som om folkomröstningen är viktigare som argument i debatten politiker emellan, än den är för människor i allmänhet.
De flesta politiska debattörer söker relatera sina ställningstaganden till folkomröstningen och anser att just deras tolkning av resultatet är den rätta. Frågan är dock om detta alls är ett relevant perspektiv.
1980 års folkomröstning om kärnkraft och den därefter följande hanteringen av frågan hade så allvarliga brister att legitimiteten för och bärigheten på dagens ställningstaganden i vart fall kan diskuteras.
Brister i folkomröstningens legitimitet
Det fanns inte någon möjlighet för den som ville att kärnkraften skulle kunna byggas ut till mer än 12 reaktorer att ge detta till känna i folkomröstningen. Alla linjer var avvecklingslinjer, med begränsning av kärnkraftens utbyggnad och användning. Detta ter sig i efterhand som ett demokratiskt problem.
Det fanns på valsedlarna inga reservationer för att nya tekniska inno- vationer kunde förändra såväl säkerhets- som miljöaspekter av kärnkrafts- användning. Ett beslut grundat på 1980 års tekniska utvecklingsnivå skulle alltså gälla också framdeles. För Sverige och svensk industri innebär detta en risk att hamna på efterkälken när nya tekniksprång tas.
Denna teknikutvecklingsfientliga inställning underströks senare av den så kallade tankeförbudslagen, en paragraf i kärntekniklagen, som förbjuder planer på konstruktion av nya reaktorer.
Splittringen på tre linjer, varav två hade identisk text på valsedelns förstasida, bidrog till att göra valresultatet än mycket svårare att tolka. Detta minskar ytterligare den demokratiska legitimiteten av omröstningen. Här skiljer sig folkomröstningen om kärnkraft från den senare folkomröstningen om EU, där det gavs två alternativ, ett ja eller ett nej till medlemskap i enlighet med det avtal Sverige förhandlat fram med EU.
Årtalet 2010 som slutdatum för svensk kärnkraftsanvändning nämndes aldrig på valsedlarna. Trots detta har 2010 kommit att användas som ett heligt datum i kärnkraftsdebatten. 2010 som slutdatum etablerades genom ett beslut av riksdagen efter folkomröstningen, närmare bestämt den 10 juni 1980. Beslutet var att den "sista reaktorn ska stängas 2010" (1979/80:NU70, mom. 1). Slutdatumet 2010 var följden av ett vanligt riksdagsbeslut och riksdagsbeslut kan ändras av efterföljande riksdagar.
En rad saker som däremot tydligt skrevs ut på valsedlarna har fallit i glömska. Vem minns - eller känner sig bunden av - att linje 2 lovade att el- produktionen skulle vara socialiserad och att "Övervinster i vatten- kraftproduktionen indrages genom beskattning"? Tack och lov knappast någon. Viktigare är att det slogs fast på linje 1:s och 2:s valsedlar att "Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift." Vidare stod att läsa att "Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd." Dessa båda uttryckliga kriterier har regeringen nu frångått vid förtidsnedläggningen av Barsebäck. Detta visar att regeringen struntar i folkomröstningen när så gynnar dess politiska syften.
Väljargruppen förändras
Det har nu gått snart 20 år sedan folkomröstningen och de därpå följande riksdagsbesluten. Det gör att såväl riksdagens sammansättning som väljargruppen totalt sett har förändrats ordentligt. Av dagens aktiva riksdagsledamöter och ersättare satt bara 16 i riksdagen vid tiden för folkomröstningen i mars 1980. Lägger man till dem som var tjänstlediga är siffran 21, enligt Riksdagens Utredningstjänst. 41 av dagens ordinarie ledamöter saknade till och med rösträtt i folkomröstningen.
Av de riksdagsledamöter och ersättare som var aktiva vid tiden för 1980 års energibeslut i juni 1980 är blott 22 stycken ordinarie riksdagsledamöter idag. Av dessa 22 är 18 stycken aktiva ordinarie ledamöter. Fyra ledamöter är tjänstlediga som statsråd, allt enligt Riksdagens Utredningstjänst.
Enligt Riksdagens Utredningstjänst, som har försökt göra en grov upp- skattning, har ca 2,1 miljoner väljare tillkommit sedan mars 1980. Dessa har inte fått säga sitt om en fråga som påverkar oss alla och som i praktiken ännu inte är avgjord. Ett stort antal av dem som deltog i folkomröstningen har avlidit under de 20 år som gått sedan dess.
Till den förändrade väljargruppen skall läggas SIFO-mätningar som visar att väljarna ger ett helt annat opinionsstöd för kärnkraften idag, än de gjorde 1980. Svenska folket stöder helt enkelt inte en förtida kärnkraftsavveckling.
Brister i den efterföljande hanteringen av kärnkraftsfrågan
Hanteringen efter folkomröstningen väcker en intressant moralisk fråga: Om ett beslut varken verkställs eller fullföljs - hur länge skall det ändå anses vara legitimt?
Riksdagen har nu haft två decennier på sig att fatta de beslut som borde kommit för att fullfölja folkomröstningens resultat och utfästelser gjorda i samband med denna. Likväl har det inte skett. Kärnkraftsfrågan har i stället kommit att bli en förfuskad fråga, där löften givits och dragits tillbaka. Taktisering har ersatt politiskt ansvar för landets energiförsörjning och välfärd.
Det är orimligt att dagens politiker skall behöva känna sig bundna av gamla misstag. De låsningar som hanteringen av 1980 års folkomröstning skapat kan lösas upp genom att riksdagen ger till känna att så lång tid har förflutit och att frågan hanterats så illa att folkomröstningen saknar bärighet idag.
Riv upp beslutet att stänga Barsebäck
Den första reaktorn i Barsebäck skall stängas av. Den andra skall röna samma öde bara något år efter den första. Det beslutet drev den socialdemokratiska regeringen igenom i riksdagen. Verkställigheten av beslutet har dock av juridiska skäl hittills fördröjts.
Det är uppenbart att regeringen lämnat valsedelns löften därhän. Varken rekvisitet "Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift", eller rekvisitet "Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd", är uppfyllda. Därigenom visar regeringen att folkomröstningen också för regeringspartiet är utan giltighet idag. Regeringen en löst hängande energipolitik, utan förankring hos folket.
Ingen har lyckats eller ens försökt visa att Barsebäck är en mindre säker anläggning än någon annan. Ingen har lyckats visa att en förtida avveckling av kärnkraften - i all synnerhet en som fortsätter i jämn takt som regerings- partiet föresatt sig - inte skulle ge allvarliga effekter på sysselsättningen och välfärden.
Det nuvarande energibeslutet är maktpolitiskt betingat. Dess syfte var mer att säkra fortsatt regeringsinnehav, än god och säker elförsörjning för Sverige. Redan detta är skäl nog att riva upp det.
Utveckla kärnkraften
Kärnkraften bör inte särbehandlas som energikälla utan betraktas med samma ögon och behandlas på samma sätt som olja, kol, gas, vattenkraft och vindenergi. Den existerande kärnkraften i Sverige är säker och ger miljömässigt små effekter jämfört med alternativen. I framtiden är det troligt att såväl kärnkraftens säkerhet som miljövänlighet kan och kommer utvecklas ytterligare. Det går inte att utesluta att kärnenergi kan komma att vara en konkurrenskraftig energikälla framöver. Det är inte rimligt att Sverige avhändar sig möjligheten att använda kärnkraft vare sig nu i existerande anläggningar eller i framtiden i form av nya tekniska lösningar. Säkerhets- och miljökrav bör tillsammans med ekonomiska aspekter vara styrande för landets framtida elproduktion.
För att vi skall nå dit krävs att riksdagen förklarar att det nu är så länge sedan 1980 och frågan varit så illa politiskt hanterad att folkomröstningen förlorat aktualitet. Således skulle svensk energipolitik kunna kasta av sig oket av 20 års politiska krumbukter och maktpolitiska spel och åter börja föras på rationell grund. Samtidigt bör riksdagen riva upp riva upp beslutet att förtidsavveckla Barsebäck. De existerande reaktorerna kommer att avvecklas när de inte längre uppfyller säkerhetskraven eller inte längre är ekonomiskt lönsamma.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimiteten i 1980 års folkomröstning om kärn- kraft,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att så lång tid har förflutit och att frågan hanterats så illa att 1980 års folkomröstning om kärnkraft saknar aktualitet för dagens energipolitik.
Stockholm den 21 september 1999
Sten Tolgfors (m)