Genom det sätt Telia/Telenoraffären utvecklats har en situation uppstått där de anställdas trygghet riskeras, företagets värde raseras och den planerade börsintroduktionen försvåras. Ingen framgångsrik affärsverksamhet kan drivas av ett bolag med en styrelse som är delad mitt uti, där direktionsmedlemmar offentligt kräver varandras avgång och där facket ifrågasätter bolagets existens.
Syftet med denna motion är att möjliggöra en ny kammarbehandling av Telia/Telenor-affären. Även ledamöter av riksdagen som vid den förra behandlingen trodde på konceptet med en fusion av två gamla statliga televerk kan efter den senaste tidens utveckling ha kommit till ståndpunkten att affären helt enkelt inte är möjlig. Det beror inte på att det alltid är omöjligt att slå ihop svenska och norska företag - tvärtom finns det flera exempel på lyckade sådana fusioner - och inte heller på att det i största allmänhet finns någon ovänskap mellan Sverige och Norge. Det beror på att det i statliga företag som varit monopol finns en nationell politisk kultur som är oerhört svår att kombinera med en motsvarande kultur i ett företag i ett annat land.
Med hänvisning till bestämmelsen i riksdagsordningen 3 kap 15 § - om motionsrätt vid inträffad händelse av särskild vikt - hemställer vi att riks- dagen ger regeringen i uppdrag att ta upp nya förhandlingar med den norska staten.
Folkpartiet har sedan lång tid tillbaka drivit frågan om försäljning och privatisering av statliga företag. Vår avgörande invändning mot statligt ägande är av ideologisk, principiell natur. Staten skall inte äga företag annat än i undantagsfall. Staten skall inte ha den dubbla rollen som den som sätter spelreglerna och samtidigt agerar på marknaden. Domaren kan inte både vara domare och spelare på planen. Staten har att dra upp riktlinjerna och ramarna för vad som är acceptabelt genom lagar och förordningar, och samtidigt motverka monopol. Staten bör därutöver inte ha någon roll som medaktör på marknaden, annat än i speciella undantagsfall.
Fallet Telia/Telenor har på ett övertydligt sätt demonstrerat nackdelarna med ett statligt ägande. Tågordningen har blivit helt fel. Först skulle Telia ha börsnoterats och staten avvecklat sitt ägande i bolaget. Telia hade haft förutsättningar att bli en verklig folkaktie inom ett tekniskt avancerat och starkt expanderande område. Därefter skulle styrelse ha utsetts och denna styrelse i sin tur utsett företagsledning. Därefter hade det varit den nya styrelsens och företagsledningens sak attt bedöma vilka strukturförändringar som varit de bästa ur företagets synvinkel. Det är möjligt att ett samgående med ett likaledes privatiserat Telenor varit den bästa strukturlösningen. Regeringen har dock genom sitt agerande förhindrat att ett sådant, på affärs- mässiga och marknadsekonomiska grunder baserat, ställningstagande kunnat ske. Regeringen har genom sitt på socialdemokratisk maktideologi baserade handlande försatt svenska folket och Telias anställda i en situation där värdet raseras och jobben sätts i fara.
Ett fortsatt statligt ägande är inte ens motiverat enligt de traditionella argument som brukar anföras för statligt ägande. De skäl som tidigare kunnat anföras för en statlig roll, på den gamla Televerkstiden, att det handlade om ett tekniskt monopol, gäller inte längre. På såväl detta område som andra har det varit möjligt att särskilja frågor som har att göra med nätet och de fasta anläggningarna från frågan om de tjänster som är kundens huvudintresse. Därmed finns det inte längre argument för att staten skall vara inblandad i det som är utvecklingen av kundprodukter. Det intressanta på detta område idag är utvecklingen av kundrelaterade produkter. Där finns ingen roll för ett statligt monopol och därmed inte heller någon roll för staten som ägare.
Fallet Telia/Telenor demonstrerar också på andra sätt de stora svagheter som finns med statligt ägande. Vi hävdar förvisso inte att konflikter inte kan uppstå vid fusioner med privata ägare. Men då utvärderas det affärsmässiga innehållet av aktiemarknaden på materiella grunder. Nu har politiska och nationella hänsyn kommit in i beslutsprocessen som är mycket olyckligt men som samtidigt tydligt visar en av de negativa faktorer som vidlåder statligt ägande.
Den situation som nu uppkommit genom regeringens hela handläggning av denna fråga måste lösas så snabbt som möjligt med hänsyn till de värden som det gäller, arbetssituationen för Telias anställda samt hänsynen till vårt intresse av att upprätthålla goda relationer med vårt grannland Norge. Det bästa man kan göra är att börja om och tillämpa den tågordning som vi ovan angivit: börsnotering, avvecklat statligt ägande, utseende av styrelse och företagsledning, marknadsmässiga strukturbeslut. Endast så kan förtroendet för företaget återupprättas och förlorade värden återställas. Detta låter sig dock inte enkelt göras därför att regeringen redan i olika avseenden bundit riksdagen och därmed svenska folket. Eftersom tillträdesdagen enligt samgåendeavtalet redan passerats är det aktieägaravtalet som reglerar möjligheterna att avbryta processen. Man kan då konstatera att regeringen bundit sina och riksdagens möjligheter att ensidigt bryta avtalet till två situationer: endera genom att uppsåtligt bryta mot avtalet eller minska aktieägarandelen under 25,5 %. (Artikel VII i aktieägaravtalet.) Vi utgår från att det är otänkbart att regeringen uppsåtligt skulle bryta mot avtalet. Då återstår att minska ägarandelen under 25,5 %. Genom aktieägaravtalet har detta i vart fall gjorts utomordentligt svårt. Intentionerna om "paritet" medför att svenska staten knappast kan uppnå en andel under 25,5 % före börsintroduktionen och endast med svårighet därefter. Därför återstår i praktiken sannolikt enbart att den svenska regeringen tar upp förhandlingar med sin norska motpart om att aktieägaravtalet rivs upp så att en riktig tågordning med börsnotering för Telias del kan uppnås, följt av avveckling av det statliga ägandet, utseende av ny styrelse och ledning som därefter med full kraft kan ta itu med uppgiften att reparera de skador som nu åstad- kommits.
Det är den norska regeringens och det norska stortingets sak att avgöra om Telenor skall genomgå en liknande process eller om det där finns politisk majoritet för fortsatt statligt ägande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen uppdrar åt och därmed bemyndigar regeringen att ta upp förhandlingar om ett uppbrytande av aktieägaravtalet vad gäller fusionen mellan Telia och Telenor.
Stockholm den 13 december 1999
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp)
Kerstin Heinemann (fp)
Elver Jonsson (fp)
Siw Persson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Eva Flyborg (fp)
Helena Bargholtz (fp)
Johan Pehrson (fp)
Bijan Fahimi (fp)