Regeringen beskriver i skrivelsen det planerade arbetet med utvecklings- program för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten. Det är tillfredsställande att ett arbete nu igångsätts för att underlätta om- ställningen i de kommuner som är mest utsatta i samband med nedläggningar av försvarsenheter. Det är också en riktig inriktning att i första hand satsa på åtgärder för att långsiktigt kunna öka den privata sysselsättningen på de berörda orterna i kombination med en viss utflyttning av statlig verksamhet. Därutöver anser vi att det är angeläget att även pröva olika möjligheter för att kunna upprätthålla sysselsättningen i kommunal verksamhet på berörda orter. Det kan bland annat vara ett sätt att överbrygga svackor innan vidtagna omställningsåtgärder får full effekt. Exempel på sådana åtgärder skulle kunna vara att underlätta för Kiruna kommun att fullfölja sitt försök med arbetstidstidsförkortning inom hemtjänsten.
Det är viktigt att omställningsarbetet sker i nära samverkan med riksdagen. Vi anser av principiella skäl och i likhet med tidigare praxis att beslut om utlokalisering av statliga verksamheter bör fattas av riksdagen, åtminstone när det gäller mer omfattande åtgärder.
När det gäller urvalet av orter som skall omfattas av utvecklings- programmet, måste detta givetvis anpassas till det slutliga beslut riksdagen kommer att ta om vilka orter som skall omfattas av förbandsnedläggningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om riksdagens medverkan vid beslut om omlokali- sering av statliga verksamheter.
Stockholm den 9 december 1999
Ingegerd Saarinen (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Lars Ångström (mp)
Matz Hammarström (mp)