1 Inledning
Jakten i Sverige regleras i jaktlagen (1987:259) och jaktförordningen (1987:905). Vi har i flera motioner och interpellationer kritiserat olika typer av jakt i landet. Vi menar att all jakt måste utgå från kunskap om respektive arts populationstillstånd. Idag är den biologiska mångfalden trängd som aldrig förr. Artdatabanken redovisar nu att även vanliga arters populationer minskar.
Jakttider regleras i jaktförordningens bilaga 1. De andfåglar (Anantidae) som får skjutas i landet är: gräsand, kricka, bläsand, stjärtand, skedand, brunand, alfågel, sjöorre, knipa, storskrake, sothöna, vigg, ejder, svärta, småskrake, sädgås, bläsgås, grågås och kanadagås. Vi anser att all andjakt borde ses över och att en grundlig inventering av arternas populationer borde ske. Därefter bör man beräkna vad som är en acceptabel beskattning och sedan tillåta ett jakttryck på populationen dimensionerat efter detta. I denna motion tas två arter upp.
2 Stjärtand
Stjärtanden är klassad som hotad och återfinns i Artdatabankens lista i kategori 4 Hänsynskrävande. Det finns mellan 1 000 och 2 000 häckande par i landet. I de övriga nordiska länderna är det bara Finland som har en större population, men i alla länderna sägs populationen vara minskande.
Stjärtand häckar i så gott som hela landet, men är alltså sällsynt. Den finns i slättsjöar och kustområden i södra och mellersta Sverige, men även i norra Sverige i skogslandets sjöar och utmed kusten. Den återkommer tidigt på våren och inleder också häckningen tidigare än andra änder.
I boken Rödlistade ryggradsdjur i Sverige, utgiven av Artdatabanken, står att läsa;
Allmänt sett är våra simänder utsatta för ett hårt jakttryck på, eller på väg till, sina övervintringsområden (framför allt i Frankrike och nordsjöländernas kustområden). Även om ett rimligt jakttryck generellt ej behöver påverka andpopulationer negativt, bör jaktens betydelse studeras för stjärtanden med tanke på dess proportionellt obetydliga antal i relation till gräsanden i Sverige. Överskrider man tröskelvärdet för det jakttryck som arten förmår klara genom kompensatoriska mekanismer så minskar populationen.
2.1 Jakttiden
Jakttiden är olika i olika delar av landet. På Gotland och i Blekinge och i Skåne län tillåts jakt mellan 21 augusti och 31 december. I Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands och Västerbottens län tillåts jakt 25 augusti-30 november. Samma jakttid gäller för Norrbottens län utom i gräns- älvsområdet, där stjärtand får jagas den 20 augusti kl. 11.00-30 november. I övriga landet tillåts jakt 21 augusti-30 november.
I avskjutningsstatistiken, som tyvärr inte visat sig vara särskilt pålitlig, anges att ca 1 500 fåglar skjuts årligen.
3 Skedand
För skedanden gäller samma jakttider som för stjärtanden. Den återfinns ännu inte i Artdatabankens hotlista, men är en art som minskar. Den vill ha näringsrika sjöar, mader och översvämmande gräsmarker. Finns såväl i sjöar som utmed kusten, dock framför allt i södra och mellersta Sverige.
Eftersom marker som översvämmas blir allt färre minskar biotoperna som passar skedand. En del eutrofa sjöar är också så näringsrika att många förut vanliga djur försvinner och näringsvävarna förändras. Om det påverkar skedanden negativt går inte att få bekräftat, men att arten blir alltmer sällsynt är aktiva fältornitologer överens om.
4 Förändringar och förslag
Vi anser att all jakt måste utgå från biologiska och etiska principer. Vi anser att jakten på stjärtand och skedand strider mot dessa principer. Vi föreslår därför att skedand och stjärtand fredas i landet. Detta har diskuterats under flera år. Nu höjs alltfler rösten, som samstämt begär en fredning av arterna. Det skäl till jakten som anförs är att de är svåra att skilja från gräsand.
4.1 Så här ser de ut
Stjärtanden och skedand kan vara svåra att skilja från gräsanden för ett otränat öga. Hanar i praktdräkt är dock lätta att känna igen. Problemet är att under jakttiden på hösten har många hanar sin andra dräkt, den så kallade eklipsdräkten och är då färgad som en hona.
Stjärtandshanen har ett mörkt huvud ovan en vit lång hals och lång stjärt. Honan och hanen i eklipsdräkt är lika en gräsandshona och framför allt i uppfloget kan det vara svårt att skilja dem åt. Detsamma gäller ungfåglarna. Stjärtanden ser emellertid smäckrare ut och har påfallande lång hals och stjärt. Den saknar också gräsandens blå vingspegel.
Skedanden ser framtung ut i vattnet. Näbben är bred och lång hos båda könen. Hanen i praktdräkt har visserligen grönt huvud som gräsand, men bröstet är vitt och sidorna bruna. Den ser påfallande färggrann och ljus ut. Honan och hanen i eklips påminner om gräsand, men framtungheten finns kvar på grund av den stora näbben.
Det skäl som anförs för jakten på dessa arter är just att de är svåra att skilja från gräsanden, som är vanlig och klarar ett jakttryck. Detta måste dock ses som ett mycket dåligt skäl att ha jakt på stjärtand, som är klassad som en hotad art, och skedand, där populationen är så liten. Kan man inte att skilja arterna åt vid jakten så får man väl jaga arter man klarar att identifiera. För många jägare finns inga problem att skilja arterna åt.
4.2 Dags att freda stjärtand och skedand
Det är dags att freda stjärtand och skedand. Den första finns med i Artdatabankens hotlista och den andra blir allt sällsyntare. Båda utsätts för ett högt jakttryck vid flyttningen.
Skälet att det är svårt för jägare att skilja dessa arter åt vid jakten håller inte. Med dagens jägarexamen måste den kunskapen vara ett krav på en jägare, som vill skjuta änder. Är man inte säker på arten, då anden flyger upp, måste försiktighetsprincipen gälla och skottet inte gå.
Flera organisationer har framfört samma krav som vi.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fredning av skedand och stjärtand.
Stockholm den 29 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp)