En fjärdedel av jordens befolkning förbrukar 90 procent av jordens resurser och orsakar 90 procent av jordens förorenande utsläpp. Majoriteten av denna fjärdedel bor i den redan industrialiserade världen. Den industrialiserade världens livsstil är samtidigt en förebild för resten av världen. Detta är ohållbart eftersom vi redan idag har en för stor resursförbrukning och alldeles för höga utsläpp. Det finns ett tydligt samband mellan miljöfrågan och fattigdomen. Fattigdom är oftast både ett resultat av och en orsak till miljöproblem; ökenspridningen, skövlingen av regnskogarna och befolkningsökningen är exempel på detta. Samtidigt har vi i den industrialiserade världen ingen moralisk rätt att kräva miljöhänsyn om vi inte är beredda att själva ta vårt ansvar. Vi i i-länderna har i själva verket ett särskilt ansvar eftersom vi står för den största delen av utsläppen och överkonsumtionen. Därför måste arbetet för en hållbar utveckling gå hand i hand med arbetet för en rättvis utveckling.
Människans åverkan på naturen kan ses tydligt på flera sätt. Växthuseffekt, ozonhål och försurning är exempel på direkta konsekvenser. Redan idag äventyras den biologiska mångfalden och de naturliga kretsloppen rubbas. Egentligen bottnar allt i samma problem, på kort tid plockar människan ut det som tagit naturen miljontals år att rena och lagra in. Det är lätt att bli nedstämd och missmodig.
För att förändra detta krävs ett helt nytt sätt att tänka. Enkelt kan man säga att grundsynen måste bygga på att inget försvinner och att solen är vår enda hållbara energikälla, att det är de gröna växterna som bygger upp och djuren som bryter ner. I strävan efter ett kretsloppssamhälle måste vi sluta tillverka miljöfarliga ämnen. Förutsättningarna för naturens kretslopp och liv får inte utarmas och resursanvändningen måste därför vara effektiv och rättvis.
Idag ser vi egentligen inga tekniska hinder för att få en ekologiskt hållbar utveckling. Däremot finns det starka ekonomiska intressen som inte önskar en omställning, då de skulle förlora på den. En del tror att en fri marknad automatiskt kommer att tvinga fram miljövänligare produkter och produk- tionssätt, men eftersom bolagets första preferens är en ökad vinst brukar sällan miljöhänsyn ligga högt i kurs. Samtidigt har det visat sig att miljö allt oftare blir en konkurrensfördel. Internationella miljöpolitiska styrmedel och ökat samarbete över nationerna kan vara vägar att gemensamt bekämpa de gränslösa miljöproblemen.
Tillväxt, ekonomi och miljö
Tillväxt mäts i bruttonationalprodukt (BNP). Denna definieras lite förenklat som värdet av alla färdiga varor och tjänster som producerats under ett år i ett land. I de här beräkningarna drar man inte av för minskat värde av naturresurser, att fiskevatten fiskas ut eller liknande. Idag innebär tyvärr ökad tillväxt att vi använder mer av jordens ändliga resurser. Därför är det så viktigt att vi försöker förändra vår utvecklingssyn. Vi ska på alla sätt stimulera en hållbar utveckling som går mot mindre resursutnyttjande och mer återanvändning och återvinning. Om det produceras lika mycket men med mindre resurser är det en positiv tillväxt både ekonomiskt och miljömässigt. Detta gäller exempelvis investeringar i energieffektiva transportsystem.
Miljonprogram för miljön
Staten och de offentliga förvaltningarna kan spela en betydande roll i satsningen på grön tillväxt. Offentlig upphandling från exempelvis skola och sjukvård kan skapa efterfrågan och en positiv trend på miljömarknaden om upphandlingen är miljöriktig.
Investeringar inom till exempel vatten och avlopp, bostäder och infra- struktur bör samordnas i investeringsprogram för att långsiktigt ställa om till ett ekologiskt hållbart samhälle. På 1960- och 70-talen byggde Sverige bort bostadsbrist med miljonprogramsprojekt. Idag står vi inför en liknande situation, men idag handlar det om den yttre livsmiljön. Det krävs invest- eringar för en hållbar utveckling. Ett miljonprogram för miljön är en del av lösningen. Det behövs investeringar i allt från allergisanering och kompos- teringsplatser till byggande av nya miljövänliga bostadsområden. Möjlig- heterna finns idag att använda riktade åtgärder i arbetsmarknadspolitiken och utnyttja omfattande investeringsprogram.
Styrmedel
Det finns en tröghet i samhället som gör att förändringar dröjer och ibland slår igenom först när det är försent. Politikens möjligheter är att fatta strategiska beslut, driva utvecklingen framåt och samordna insatserna. För att få industrier och företag att lägga om till mer miljövänlig produktion kan marknadens inneboende lönsamhetssträvan användas. Ekonomisk press på företagen genom exempelvis olika politiska och ekonomiska styrmedel kan innebära att de blir mer miljövänliga. Miljöavgifter, polluter pays principle (PPP), subventioner, handel med utsläppsrättigheter och krav på producentansvar är några av de redskap som staten kan använda för att tvinga såväl producenter som konsumenter att agera miljövänligt.
Genom ekonomiska styrmedel blir det lönsamt att investera i miljöteknik och sanering och dyrt att smutsa ned. En möjlighet är att ha riktade skatter på miljöförstöring där intäkterna kan gå till investeringsfonder. Dessa fonder vill SSU använda till forskning i miljöteknik, till att genomföra miljöinve- steringar som till exempel "miljonprogram för miljön" samt ge lån till småföretag i miljöbranschen.
Personligt ansvar
Alla människor har ett personligt ansvar. Det kan handla om allt från att sortera sopor till att spara energi i hemmet. För att ge alla en chans måste kunskap och information spridas. Det är viktigt att börja tidigt. Redan från barnsben ska källsortering och kompostering ingå i sysslorna på dagis. I skolan ska miljökunskap vara ett ämne på schemat. När medborgarna tycker att det är viktigt med miljö kommer de att ställa krav på producenterna. Vi ser redan idag att efterfrågan på miljövänliga livsmedel är mycket större än utbudet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hållbar utveckling.
Stockholm den 30 september 1999
Anders Ygeman (s)