Vid samtal med skärgårdsorganisationer och enskilda bofasta skärgårdsbor har alarmerande vittnesmål om ökande föroreningar och därmed kraftigt försämrad vattenkvalitet återkommande framförts. Det är uppgifter som bör tas på största allvar då bofasta skärgårdsbor naturligtvis har en särskild kunskap om dessa frågor samtidigt som den kontinuerliga närvaron ger viktigt jämförelsematerial när man uttalar sig om försämringar över tid. Bland de föroreningsorsaker som nämnts är övergödning från kommunala reningsverk och växtnäringsläckage från jordbruket betydande. Andra föroreningskällor hänger samman med turism och båtliv. Utöver allmän nedskräpning nämns också de giftiga bottenfärgerna för båtar.
I dessa fall har det gällt Östgötaskärgården men det finns anledning att tro att likartade förhållanden också gäller för andra skärgårdsområden.
Vi tror därför att det finns behov av samlade nationella åtgärder för att komma tillrätta med dessa miljöproblem i våra kustnära vatten. Problemen är dessutom akuta och kan därför inte vänta till en mera omfattande skärgårdspolitik - som tar ett helhetsgrepp på allt från mark- och fastighets- taxering till infrastrukturfrågor - föreläggs riksdagen.
Det finns flera skäl som talar för att vattenkvalitetfrågorna ska behandlas med förtur, främst naturligtvis för att de miljöproblem som man nu slagit larm om blir svårare att åtgärda ju längre man dröjer med insatserna. Vi ser också en risk i att skärgårdsbor ger upp och flyttar i land om försörjningen hotas.
Att kunna behålla en bofast befolkning i våra skärgårdar är ett uttalat nationellt intresse inte minst ur övervaknings- och säkerhetssynpunkt.
Mot denna bakgrund anser vi att följande åtgärder för att förbättra vatten- kvaliteten i skärgården utan dröjsmål bör vidtagas.
- Inför minst 50% kvävereduktion vid kommunala vattenreningsverk dimensionerade för fler än 10 000 personekvivalenter (pe) inom alla tillrinningsområden.
- Inför en högre fosforreduktion än 90% vid kommunala reningsverk dimensionerade för 10 000 pe och som direkt eller indirekt påverkar kustvattnet. Vid reningsverk med fler än 50 000 pe ska fosforreduktionen vara lägst 95%.
- Vidta ytterligare åtgärder för att begränsa växtnäringsläckaget från odlingsmark i alla avrinningsområden.
- Inrätta miljöstationer för att ta emot avfall från båtturister vid viktiga baspunkter för båtlivet längs kusterna.- 10F- P
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för förbättrad vattenkvalitet i våra skärgårdar.
Stockholm den 1 oktober 1999
Viola Furubjelke (s)
Conny Öhman (s)
Anne Ludvigsson (s)
Berndt Sköldestig (s)