Omberg, "den blommande arken", är en av Sveriges yppersta national- klenoder vad gäller naturvärden. Berget utgör skolexemplet på en horst, en bergrygg som skjuter upp mellan två förkastningsbranter. På bergets sida i väster hänger Visingsöformationens bergarter och i norr ligger kambrosilurbergarterna med bl a Borghamnskalkstenen dikt an mot berget.
Berget bär också många spår av inlandsisen och dess avsmältning. Berget ligger inom den mellansvenska israndzonen och låg för ca 10 000 år sedan som en ö i den Baltiska issjöns smältvattenshav. Mäktiga slukrännor, en sandur (delta ovan havsytan) och spåren av högsta kustlinjen minner om denna tid.
Inlandsisen lade också en kappa av kalkrik moränjord över berget. Tillsammans med det gynnsamma lokalklimatet ger detta förutsättningarna för den yppersta växtlighet, med t ex rika lundmiljöer, orkidérika kalkkärr och artrika stäppängar och klippängar. På berget finns som exempel en av Sveriges nordligaste naturliga bokskogar och en riklig förekomst av idegran.
Omberg ligger i en trakt med en stor koncentration av natur- och kultur- värden där Vättern och Tåkern kan nämnas som exempel på naturområden av internationell betydelse.
Omberg har lockat människor alltifrån stenålderns jägare och bönder, som bosatte sig vid bergets fot och bl a byggde pålbyggnaderna vid Alvastra, via järnålderns bosättare, som byggde fornborgar på berget, medeltidens kunga- makt med kung Sverker och med cisterciensermunkar på Alvastra kloster vid bergets fot, den kungliga djurgården på 1500-talet m m till dagens skol- klasser, turister m fl naturnjutare. Omberg är idag ett av landets mest väl- besökta naturområden med uppskattningsvis 300 000 besökare per år.
Omberg är, med små undantag, oskyddat. Berget har sådana värden som nationalparksklenod att det bör skyddas och förvaltas som nationalpark, den högsta skyddsform som landet har för ett naturområde.
Omberg uppfyller med råge de kriterier som i nationella och inter- nationella sammanhang ställs på en nationalpark vad gäller storlek, vetenskapliga värden, upplevelsevärden, kulturella värden, skönhet och storslagenhet. Berget rymmer även i huvudsak orörda naturtyper i sina brantområden. Att berget genom tiderna i övrigt påverkats av människans boende och brukande, delar berget med nästan alla naturområden av någon storlek i södra Sverige, däribland många befintliga nationalparker och bör inte vara något avgörande hinder för bildande av en nationalpark. Detta i synnerhet om bergets framtida bevarande och skötsel ges en inriktning mot ökad orördhet, hög biologisk mångfald och stora upplevelsevärden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Omberg bör skyddas och förvaltas som nationalpark.
Stockholm den 4 oktober 1999
Conny Öhman (s)
Sonia Karlsson (s)
Berndt Sköldestig (s)
Anne Ludvigsson (s)
Viola Furubjelke (s)