Under 1998 har mätningar längs Bohuskusten genomförts. Resultatet av mätningarna oroar och visar på högre becquerel än vad som var väntat. Konsekvenserna kan enligt forskare bli att radioaktivt ämne ackumuleras i bottensedimentet. Farhågorna måste tas på allvar eftersom de kan få långsiktiga konsekvenser för kommande generationer och för skärgårdens utveckling, konsekvenser som vi idag inte har kunskap om.
Därför är det naturligtvis mycket utmanande när svenska kärnkraftverks- bolag nu har ansökt om att få skicka utbränt kärnbränsle för upparbetning i Sellafield. Bränslet är av en ovanlig typ som använts i forsknings- sammanhang. Kärnkraftsbolagen hävdar att en upparbetning krävs för en säker förvaring.
Att bifalla denna ansökan skulle innebära att man bryter mot den politik som hittills gällt i Sverige. Sverige har deklarerat att något svenskt använt kärnbränsle inte skall upparbetas eftersom slutprodukten är plutonium som lämpar sig mycket väl för tillverkning av kärnvapen.
Dessutom är det ett faktum att radioaktivt technetium från Sellafield finns och anrikas i växter och djur på den svensk/norska kusten. Sverige har tidigare agerat mot dessa utsläpp, därför måste det fortsatta svenska ställningstagandet vara att man säger nej till kärnkraftsbolagens ansökan om att skicka utbränt kärnbränsle till Sellafield. Det finns mot denna bakgrund anledning att i lagen om kärnteknisk verksamhet införa ett förbud mot utförsel av utbränt kärnbränsle för upparbetning. Riksdagen bör utan ytterligare beredning kunna besluta om detta.
Då vi inte kan se konsekvenserna av utsläppen från upparbetnings- anläggningen i Sellafield måste försiktighetsprincipen gälla och därmed måste Sverige arbeta för att anläggningen omedelbart stängs och saneringsarbetet inleds. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet att utförsel av utbränt kärnbränsle för upp- arbetning förbjuds,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upparbetningsanläggningen Sellafield.
Stockholm den 24 september 1999
Åsa Torstensson (c)