Kalkningen fortfarande nödvändig
Inledning
Sverige är ett land rikt på vatten med sina 104 876 sjöar och ca 120 000 km vattendrag. Tyvärr är ca 17 300 sjöar försurade och kalkningsbehovet är stort. Kalkningen är ett effektivt och nödvändigt medel för att rädda många av de djur och växter, som är känsliga för låga pH-värden. Minskar kalkningen riskerar många arter i Artdatabankens lista över hotade arter att försvinna. Idag kalkas knappt 7 500 sjöar och ca 12 000 km vattendrag. Nu finns en ny rapport från Naturvårdsverket, Nationell plan för kalkning av sjöar och vattendrag 2000-2009. Den är ute på remiss.
Kalkningen nödvändig
Effekterna av kalkning på försurade ytvatten är väl kända och innebär en ökad möjlighet för växter och djur att fortleva. Utsläpp och nedfall av försurande ämnen är ett av våra allvarligaste miljöproblem. Den genetiska mångfalden har utarmats då unika genetiska populationer - i många fall rödlistade arter - har utrotats. Direkta och indirekta effekter av försurningen har inneburit förhöjda halter av giftiga metaller i mark, vatten och fisk. Trots den ca 40-procentiga reduktion som skett av svaveldioxidutsläppen i Europa under senare år krävs ytterligare reduktioner om ca 75 % innan naturen i stora områden kan börja återhämta sig.
Kalkningsverksamheten startade 1978 och effekterna har varit mycket goda. Studier gjorda av Konjunkturinstitutet, Fiskeriverket och Naturvårds- verket visar att kalkningen är samhällsekonomiskt lönsam långt över dagens nivå.
Fortfarande finns det dock över 10 000 försurade sjöar och över 100 000 km försurade vattendrag. Kostnaden för att via kalkning hålla Sveriges försurade sjöar och vattendrag vid liv beräknas till 600 miljoner kronor per år.
Återförsurningens risker
En återförsurning av tidigare kalkade objekt kan få förödande konsekvenser. De metaller, t ex aluminium, som bundits i sedimenten skulle frigöras, och allvarligt förgifta naturen. En förhöjning av metallhalterna skulle komma att påverka såväl bottenfauna som fisk, fågel och däggdjur negativt. Så får inte ske och därför är det nödvändigt med fortsatt kalkning.
Kalkning nödvändig för den biologiska mångfalden
Många vattenlevande organismer är känsliga för låga pH-värden, speciellt många av de rödlistade hotade arterna. Många fiskarter är känsliga för låga pH-värden. Försurningsskadorna börjar uppträda redan vid pH 6. Vid pH 5.5 är det sannolikt att cirka två trredjedelar av alla fiskarters reproduktion påverkas. 112 vattenlevande ryggradslösa djur är upptagna på Artdatabankens lista över hotade arter. De flesta är försurningskänsliga. Vid sidan av ett egenvärde utgör många vattenlevande smådjur viktig föda för fågel, fisk, fladdermöss, groddjur och insekter i och omkring vattnen.
Effekter på kolonisationskällor
En väsentlig uppgift för dagens kalkningsverksamhet är att bibehålla källor för framtida återkolonisation av arter till sjöar som idag förlorat mångfalden. Genom att säkerställa en "normal" biologi i de kalkade vattnen finns garantier för att en återkolonisation kan bli möjlig när försurningen förhoppningsvis en dag är borta. En förlust av biologisk mångfald i dessa vatten skulle innebära en förlust av arter i hela vattensystem. Vi skulle lämna efter oss en utarmad natur, en minskad biologisk mångfald.
Kalkanslaget ökar
Anslag till kalkning finns numera under anslag A 3 Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden (utg.omr. 20). Tanken med att lägga ihop kalkning, skog m.fl. anslag är att dessa tillsammans skall kunna användas på bästa sätt för att främja den biologiska mångfalden.
Under 1999 anslogs 185 miljoner kronor till kalkningen. Detta skedde i två omgångar. Det första anslaget på 162,7 miljoner kronor visade sig inte räcka och i mars 1999 anslogs ytterligare 22,3 miljoner kronor. (Se pressmedde- lande av den 5.3 1999 från Naturvårdsverket, där detta klargörs.) Dessa medel "lånades" ur medlen avsedda för inköp av skogsmark. De medlen återlades senare i vårbudgeten. Detta tillvägagångssätt visade att tanken med ett gemensamt anslag för biologisk mångfald fungerade.
I proposition 1999/2000:1 Budgetpropositionen för 2000 anslås ytterligare 27 miljoner kronor till kalkningen. Anslaget för 2000 hamnar alltså på 212 miljoner kronor.
Vår bedömning är att den anslagsnivån ger det utrymme som behövs för att kalkningsverksamheten inte skall äventyras och också att viss nykalkning kan bli möjlig. Efter remissbehandlingen av Naturvårdsverkets nya kalk- ningsrapport finns förhoppningsvis underlag för en långsiktig politik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att kalkade sjöar och vatten- drag får fortsatt kalkning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att även tidigare inte kalkade vatten kan börja kalkas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av kalkning för den biologiska mångfalden i många vatten.
Stockholm den 3 oktober 1999
Gudrun Lindvall (mp)