Inledning
Miljögifterna i havet gäckar oss. När vi tror att något ämne börjar minska dyker nästa upp. När reproduktionsstörningen hos säl tycks gå tillbaka kommer laxsjukan M74. Hela tiden finner forskare nya gifter. Nu är det klorerade fettsyror, som bland annat misstänks kunna störa fortplantningen hos fisk och däggdjur. Kemikaliseringen av miljön är ett av de allvarligaste miljöproblemen i framtiden. En avgiftning av samhället är nödvändig för att komma till rätta med de kemiska miljöproblemen.
Klorerade föreningar reaktiva
DDT, PCB och dioxin är exempel på omskrivna klorerade miljögifter. Halterna av dessa ämnen är fortfarande relativt höga i fisk och däggdjur, även om användningen upphört eller minskat i Sverige. Men de här ämnena utgör bara 5 procent av det organiska klor som finns i djuren. Resten, alltså 95 procent, har visat sig vara klorerade fettsyror.
I början av oktober disputerar forskaren Helena Björn, avdelningen för kemisk ekologi och ekotoxikologi vid Lunds universitet, på en avhandling om vad som händer med klorerade fetter i näringskedjan och kroppen.
Liksom andra klorerade miljögifter binds klorerade fettsyror i kroppens fettvävnad, men dessutom också i cellernas väggar (membran). Cellmem- branen har många viktiga uppgifter för cellfunktionen, som skulle kunna störas av för höga halter klorerade fettsyror.
Klorerade fettsyror liknar hormoner
Vanliga fettsyror, utan klor, har betydelse för bildandet av våra könshor- moner. Därför kan det, enligt Helena Björn, också misstänkas att klorerade fettsyror ger störningar i förmågan att fortplanta sig. Kroppen känner igen dem som hormoner, men de fungerar inte. På samma sätt har man visat att nonylfenoler fungerar. Miljöpartiet har i flera motioner och debatter varnat för dessa nya typer av miljögifter. I regeringen proposition 1997/98:145 Svenska Miljömål tas dessa hormonliknande ämnen upp.
Källan inte känd
Man vet inte varifrån de klorerade fettsyrorna kommer. En känd källa har varit klorblekning inom massaindustrin och oroande signaler säger att den blekmetoden är på väg tillbaka trots att andra mer miljövänliga metoder finns. Klor är mycket reaktivt och det har framförts misstankar om att klorerade fettsyror kan bildas från avloppsvatten med höga klorhalter.
Forskningen måste intensifieras
Nu har signalen kommit om detta nya miljöproblem. Det måste naturligtvis tas på största allvar. Det är angeläget att snarast ta fram förslag för att komma till rätta med problemet med klorerade fettsyror.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klorerade fettsyror.
Stockholm den 3 oktober 1999
Gudrun Lindvall (mp)