Internationaliseringen är ett allt vanligare fenomen i vårt samhälle. Människor flyttar utomlands, reser och bosätter sig på olika platser i Sverige och i andra länder. Den rörligheten är positiv i flera avseenden men den kan vara problematisk för den enskilde i andra avseenden. Det uppstår lätt ett främlingskap, och gemensamheten som är viktig för den sociala kontakten är svårfångad.
Skansen är ett begrepp som varje svensk känner till. Det väcker minnen av somrar när man fick åka på semester, se björnar, dansa ungdomens ljuvaste dans eller möta människor och utbyta minnen. Skansen erbjuder tillfreds- ställelse av en rad olika behov; där kan historiska och kulturella förlopp följas, njutning av musik och dans, naturen och dess liv kan upplevas liksom gemensamheten med andra generationer.
Skansen är en mötesplats för alla oavsett ålder, kulturell bakgrund eller socioekonomisk status. Där kan alla mötas, var och en utifrån sina behov och villkor för att uppleva något tillsammans.
Samtidens människor drabbas allt oftare av ensamhet, isolering och anonymitet. Mötesplatserna har blivit ställen där andra aktiviteter än själva mötet mellan människor försiggår. Det ska vara underhållning var man än träffas, gärna högljudd. Tystnaden och det lågmälda samtalet förknippas med oro. Det verkliga samtalet har nästan försvunnit och den gemensamma vandringen i själarnas landskap satt på undantag. Vi ger inte utrymmet till den sociala gemenskapen i vilken varje människa som social varelse ut- vecklas.
Välfärdens Sverige värderas och bedöms utifrån materiella förutsättningar snarare än människors välmående. Ändå är det värden som sällan är kost- samma utan snarare erövras genom rätt attityder och trendbildningar. Och dessutom för de med sig lägre kostnader för samhället på sikt. Välmående människor ger välfärd men välfärd behöver inte innebära välmående människor.
Förutsättningar för social gemenskap är mötesplatser. En sådan är Skansen och flera liknande behövs. Det är allas vårt ansvar att uppmärksamma om- givningen på nödvändigheten av fundamentala förutsättningar för gemen- skap. Den kan utövas på ställen där olikheter i behov och förväntningar möts utan att samvaron förhindras.
Skansen är välkänd för alla svenskar. Alla har någon gång besökt Skansen på semester, på skolresa eller liknande. Åtminstone har människor sett TV- program från Skansen. Skansen kan sägas vara ett kulturellt fenomen som finns i svenskens medvetande. Skansen har också status internationellt vilket gör att turister från olika länder besöker Skansen.
I Östergötland finns Omberg. Dit har alla elever från Östergötland åtminstone någon gång varit på skolresa. Omberg är unik i sitt slag, det är en av Sveriges yppersta nationalklenoder när det gäller naturvärden. Omberg är en annorlunda kulturell mötesplats i ett internationaliserat och mångkulturellt samhälle.
Omberg är en bergrygg som skjuter upp mellan två förkastningsbranter. Den bär spår av inlandsisen som lade en kappa av moränjord över berget. Detta ger tillsammans med lokalklimatet förutsättningar för den yppersta växtlighet.
Omberg ligger i en trakt med stor koncentration av natur- och kulturvärden med Vättern och Tåkern som är internationellt kända.
Omberg har sådana värden som nationalklenod att det bör skyddas och förvaltas som nationalpark. Omberg uppfyller förmodligen de kriterier som ställs på en nationalpark vad gäller storlek, vetenskapliga värden, upplevelse- värden, kulturella värden och storslagenhet.
Det finns näringar på Omberg. Blir Omberg en nationalpark ges dess skötsel en inriktning mot ökad orördhet, hög biologisk mångfald och stora upplevelsevärden. Hur näringarna skulle påverkas om Omberg blev national- park är oklart. Därför bör en utredning få visa vilka förhållanden som gäller och vad det skulle innebära för olika intressenter, allt i syfte att skapa förutsättningar för att Omberg ska kunna bli en nationalpark. Givetvis måste ägar- och brukarfrågor få en rimlig lösning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för att Omberg skall bli nationalpark.
Stockholm den 4 oktober 1999
Yvonne Andersson (kd)