Emån är ett av Sveriges artrikaste åsystem - troligen det allra artrikaste. 33 fiskarter finns i Emån. Emåns huvudfåra är 22 mil lång, med större biflöden är längden 60 mil. Om man lägger till åretruntvattenförande bäckar och diken är längden 80 mil. Huvudkällan rinner upp i Nässjö kommun drygt 300 meter över havet.
I Emån finns världens mest storväxta havsöring. Det finns havslax och den nästan utrotningshotade malen har sin största reproduktionsplats i Emån. Mal finns enbart på ett par platser till i Sverige. I Emån finns också många värdefulla lokala öringstammar. Sveriges sydligaste sjö med naturlig föryngring av röding finns också i Emåsystemet.
Emån och dess biflöden finns i kommunerna Mönsterås, Oskarshamn, Högsby, Hultsfred, Vetlanda, Sävsjö, Eksjö och Nässjö. Av dessa ingår alla utom Mönsterås och Oskarshamn i mål 5b-område. Det är kommuner som har glesbygdsproblem, tappar befolkning och har behov av ökad sysselsättning.
Det finns stora möjligheter att utveckla olika former av turism med Emån och dess biflöden som bas. Fiske och olika former av naturturism är självklara. Smålands kuperade och variationsrika landskap skapar också många andra möjligheter. Jämfört med övriga landet har Emåns område mycket stor biologisk mångfald till följd av att det finns många mindre jordbruk med djurhållning som gör att betesmarker hålls öppna. Landskapet är vackert. Området uppfattas ligga inom rimligt avstånd för besökare från norra Europa.
Ett problem som Emån har liksom många andra åar och älvar är att de är reglerade av kraftverksdammar och andra uppdämningar till magasin. Detta innebär att havslax och Emåns världsberömda havsöring inte kan vandra upp i ån mer än ett par mil. Innan vattenkraftsdammar och andra regleringar byggdes vandrade havsöringen från mynningen och upp till Vetlanda, en sträcka på ca 12 mil. Nu kan havsöring och lax bara vandra upp ett par mil. Dessvärre kan dessa fiskar nu bara leka nedströms på grund av starka punktföroreningar. Emåns lax och havsöring bör snarast möjligt få tillgång till lekplatser som är mindre utsatta för miljöstörningar, dvs längre upp i systemet.
För att rädda fisket efter lax och öring i Östersjön måste vi skapa goda lekmöjligheter i våra åar och älvar. Bra fiske av lax och havsöring ger dessutom stora möjligheter att utveckla fisketurism och försäljning av logi och mat. Bra vatten och fin natur skapar också möjligheter för utveckling av annan turism och serviceverksamhet. Emå-områdets kommuner behöver mer sysselsättning och de människor som bor i området bör kunna få njuta av de fina värden som området och dess åsystem erbjuder.
Frågan om vandringsleder för laxen i Emån har diskuterats i många år. Det kan tyckas som naturligt att kraftverksägarna skulle ha samma intressen som befolkningen i övrigt, men detta har inte varit fallet. Kraftverksägarna lutar sig mot gamla vattendomar och har hitintills inte varit villiga att ta på sig de ekonomiska förpliktelser som byggande av vandringsleder innebär. Det är emellertid ett nationellt intresse att Emålaxen kan utvecklas och på sikt kunna fiskas både i Vetlanda och i sjön Hulingen. Emån kan spela en viktig roll för utvecklingen i Smålands inland. Regeringen bör återkomma med förslag om hur ett skydd för Emån kan åstadkommas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skydda Emån och dess lax.
Stockholm den 3 oktober 1999
Lennart Beijer (v)
Maggi Mikaelsson (v)