Klimatfrågan är en av vår tids största ödesfrågor. Utan radikala och framåtsyftande åtgärder kommer vi inte att nå någon lösning. Medan regeringen tillsätter utredningar om hur vi skall nå riksdagens nya miljömål om begränsad klimatpåverkan och väntar med viktiga åtgärder så finns det människor runt om i landet som inte vill skjuta frågan längre in i framtiden, som vill ta tag i frågan nu och som faktiskt i praktisk handling gör något för att minska sin egen och vår gemensamma klimatpåverkan. Ett sådant föredöme är Utmanarkommunerna. De är fem kommuner (Lund, Säffle, Uppsala, Växjö och Övertorneå) som, i ett avtal med Naturskyddsföreningen, har åtagit sig att arbeta lokalt med klimatfrågan.
De säger sig vara otåliga och vill på ett konstruktivt sätt bidra till att tempot i klimatpolitiken ökar. De har därför valt att gå före i utvecklingen för att ställa om sina samhällen så att de använder så lite som möjligt av fossila bränslen, först och främst i den kommunala verksamheten men i förlängningen även i kommunerna som geografisk enhet.
Det lokala arbetet för att nå riksdagens miljömål om begränsad klimatpåverkan bör ses som en resurs i den nationella klimatpolitiken. Vi anser att Utmanarkommunerna bör ses som ett föredöme, och regeringen bör med sin politik sträva efter och underlätta att fler kommuner följer efter för att bredda det lokala arbetet med att nå målet om en begränsad klimatpåverkan. Det finns i dag åtskilliga hinder för kommunerna att göra ett bra klimatarbete på lokal nivå och dessa hinder bör undanröjas. Vi vill här visa på några exempel på sådana problem.
Det råder i dag oklarheter om vilka miljökrav som kan ställas på produktionssätt och transportsätt av en vara eller en tjänst. Det är t.ex. i dag inte möjligt att ställa krav på korta transporter vid en upphandling, trots att det är uppenbart att ökade transportsträckor också ökar miljöproblemen.
I dag får inte bilar som ägs av kommunen användas privat av de anställda, vilket förhindrar en inriktning mot fler kommunala bilpooler. Kommunerna har i dag inte möjlighet att använda sig av miljöstyrande vägavgifter för att minska biltrafiken och styra över till mer kollektiva transporter och cykeltrafik.
Energiskattepolitiken är i dag utformad så att det kan vara dyrare att använda förnybara bränslen än fossila bränslen, vilket med kommunernas ansträngda ekonomi hindrar en omställning till det förnybara. Energiskattepolitiken är dessutom ryckig och saknar långsiktighet vilket också försvårar långsiktiga satsningar på förnybara energislag. Ett exempel på otydlighet i energipolitiken är uttalanden kring en eventuell naturgasledning genom landet. Om denna blir av kommer garanterat bioenergiutvecklingen i ett flertal regioner att avta.
Det är nödvändigt att rätta till problemen i den nationella klimatpolitiken för att det kommunala klimatarbetet skall kunna ta fart på allvar och för att fler kommuner skall kunna följa Utmanarkommunernas exempel. Vi anser därför att regeringen bör utveckla samarbetet med kommunerna i klimatarbetet och ta initiativ för att undanröja de hinder som finns för kommunernas klimatarbete. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör utveckla samarbetet med kommunerna i klimatarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommunernas klimatarbete skall vara en viktig del i den nationella strategin för begränsad klimatpåverkan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ta initiativ till att undanröja de hinder som finns för kommunernas klimatarbete.
Stockholm den 2 oktober 1999
Jonas Ringqvist (v)
Karin Svensson Smith (v)
Lennart Värmby (v)
Ingrid Burman (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Maggi Mikaelsson (v)