Den svenska linodlingen ökar. Detta är till fördel för den biologiska mångfalden. EU:s stöd till linodling har inneburit ett uppsving som nu kan komma att påverkas av att EU-stödet till lin trappas ner från och med nästa år. Det blir då mycket väsentligt att andra hinder undanröjs. Ett förhållande som förorsakat mycket bekymmer är kemikalieavgiften. Odlaren har mycket svårt att förstå att om han säljer sin linolja som livsmedel och kallar den linfröolja kan detta ske utan att någon avgift tas ut. Används den däremot som färgingrediens, som smörjolja eller som tillsats i foder till fjäderfä beläggs den med en avgift som medför en merkostnad på 600 kronor per ton.
Vid export tillkommer också det förhållandet att Kemiinspektionen (KEMI) inte ens som motprestation till avgiftsuttaget kan tillhandahålla en översättning av dokumentmärkningsreglerna. Den exporterande odlaren drabbas dubbelt, något avdrag för avgiften vid export får inte ske. Däremot skall importörer erlägga avgift.
Förädling av linolja har utvecklats mycket under de senaste 10 åren. Det finns därför starka skäl som talar för att KEMI bör få i uppdrag att se över bilagan till förordningen (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer som innehåller de anmälningpliktiga och därmed avgiftsbelagda varorna. I andra hand kunde KEMI överväga att för vissa av de uppräknade produkterna överväga en högre viktgräns i förordningen § 11. Möjligheten att särskilja kallpressade oljor från kokade eller processade på annat sätt bör också övervägas. Även rapsolja bör ingå i en sådan översyn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av förordningen (1998:941) så att kallpressad linolja och liknande produkter kan undantas från kemikalieavgift.
Stockholm den 2 oktober 1999
Jan Backman (m)