1 Inledning
Kretsloppstänkandet har inte gett någon effekt på avfallsmängderna. Under slutet av 1990-talet har mängden sopor ökat stadigt i hela landet. Människor och företag konsumerar mer och slänger mer.
Mängden konventionellt avfall uppgick 1994 till totalt 8 330 000 ton. Samma år återvanns 1 835 000 ton avfall. 210 000 ton avfall behandlades biologiskt. 1 760 000 ton förbrändes samt 4 525 000 ton avfall deponerades.
Enligt prognoser i propositionen 1998/99:84 kommer förbränning av avfall att öka med 20 % fram till år 2005. Mängden hushållsavfall som hamnar på soptippar skall ha minskat med 50 % till år 2000 och med 70 % till år 2005, jämfört med år 1994.
Avfall ger upphov till flera miljöproblem. Därför måste avfallet minimeras. Deponering på soptippar för med sig förorenat lakvatten och deponigaser samt genererar tunga och långväga transporter. Vid förbränning bildas miljöfarliga ämnen som dioxiner och tungmetaller frigörs. Hanteringen kan upplevas som ett uppenbart slöseri eftersom större delen av avfallet skulle kunna användas på nytt.
2 Bättre återanvända än förbränna
Källsortering är ett viktigt medel för omhändertagande av avfall på ett riktigt sätt så att förbränning och deponering av osorterat avfall upphör. Deponering och förbränning av avfall och material som kan nyttiggöras är ett slöseri med naturresurser som i längden inte är hållbart och acceptabelt. I stället för att deponeras och förbrännas skall avfall och material så långt som möjligt behandlas med hänsyn till sina egenskaper och på ett sätt som inte stör eller skadar miljön. Framtidens avfallshantering skall inte bindas till en enda lösning. En långsiktig plan för en successiv skärpning av minskningsmålet för avfall bör upprättas.
Enligt vår mening skall en effektiv avfallsstrategi bygga på fyra steg och ha följande prioriteringsordning: I första hand återanvändning, i andra hand materialåtervinning, i tredje hand energiutvinning samt i fjärde hand deponering. Detta skall ges regeringen till känna. Några exempel på återanvändning finns under rubriken 3. Återanvändningsbörser. Materialåtervinning är t ex då man gör sopsäckar av återvunnen plast, glasflaskor av återvunnet glas och kraftpapper av återvunnet papper. Energiutvinning kan ske biologiskt och termiskt vilket behandlas i avsnitt 7 respektive 7.1. Deponering skall vara sista steget i avfallskedjan då de andra uttömts. Genom att arbeta för en ökad förbränning av sopor för att generera värme och elektricitet, skapar tyvärr myndigheterna behov av mer sopor att bränna. Vi anser att förbränning av sopor samt deponering utan biologisk behandling inte är en del av ett ekologiskt hållbart samhälle.
Den övergripande riktlinjen för den fortsatta avfallshanteringen skall vara att mängden avfall och avfallets farlighet minskas. Åtgärder som leder till ökad återanvändning skall vara en huvudinriktning. Detta bör ges regeringen till känna.
3 Återanvändningsbörser
På några orter i landet har inrättats regionala eller kommunala centra för reparation och försäljning av kasserade hushållsmaskiner, köksfläktar, tvättmaskiner, kylar och frysar, samt begagnat byggnadsmaterial. Denna demontering, lagning och återförsäljning av hela produkter eller delar därav har skapat arbetstillfällen för personer som har haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Dessa så kallade återanvändningsbörser är en organiserad plats för försäljning av varor och material till producenter och konsumenter som ser ekonomiska fördelar i att gynna återanvändning. Bra exempel på detta är de byggåtervinningsfirmor som växer upp runt om i landet samt alla de secondhandbutiker som etablerats i landet. Det behövs initiativ för att underlätta inrättande av regionala och kommunala avfallsbörser och återanvändningsbörser. Detta bör ges regeringen till känna.
4 Avfallsmängder till förbränning samt återvinningsbegreppet
I tabellen nedan redovisas tillförd avfallsmängd vid de svenska avfalls- förbränningsanläggningarna åren 1980-1996.
Avfallsmängder, tusental ton
- Tabell 1: (Årtal 1980 1983 1986 1990 1993 1994 1995 1996 )
- = uppgift saknas
1 t ex privat grovavfall och däck
Källor: "Siffror om avfall" (Naturvårdsverket 1998) och Naturvårdsverkets webbplats.
Det som inte bryts ned vid förbränning går ut till luften, fastnar i filter eller blir kvar i slaggresterna i ugnen. Slagg, filterrester och aska förs till soptippen. Vid förbränning bildades 1997 ca 331 000 ton aska och slagg som innehåller såväl naturfrämmande ämnen som tungmetaller. En del av avfallet blandas in i cement och används till material till vägar och kajer etc. Men även därifrån läcker gifterna från askan ut.
En bra avfallsstrategi skall, som vi tidigare behandlat, bygga på fyra moment i följande prioriteringsordning: a) återanvändning, b) återvinning (materialåtervinning), c) energiutvinning och d) deponering.
I ett försök att minska mängderna på soptipparna har EU-direktiven tyvärr styrt över allt mer av soporna till energiutvinning genom förbränning. Detta har medfört ökade luftföroreningar, samt att giftig aska och slagg läggs på tipparna istället. Mängderna och vikten har minskat men stora mängder gifter finns kvar i högre koncentrationer och i lättlösliga föreningar. Att styra om soporna från soptippar till förbränning är att byta ut ett känt problem mot ett annat.
5 Förbränningsanläggningar
En del länder är föregångare när det gäller synen på de globala källorna till dioxinbildning. Enligt Greenpeace har regeringarna i Filippinerna och Costa Rica beslutat att förbjuda avfallsförbränning. Besluten är de första förbuden mot förbränning i världen, och kommer som svar på att västvärlden nu försöker sälja giftig avfallsteknik - förbränningsanläggningar till utvecklingsländer. Avfallsförbränning utgör en av de största globala källorna till dioxinbildning. De nationella förbuden innebär att dessa länder nu söker andra, mer hållbara, vägar i sin materialpolitik och avfallshantering.
Även Sverige bör söka andra mer hållbara och miljövänligare vägar för avfallshanteringen än förbränning. Detta bör ges regeringen till känna.
I Sverige diskuteras planer på nyanläggning av förbränningsanläggningar i bl a Ljungby och Falkenberg. Utbyggnad av förbränningsanläggningar förekommer i bl a Malmö, Halmstad och Umeå, där kapaciteten nära nog fördubblas. Import av sopor till förbränning har skett bl a till Umeå. I landet finns för närvarande 21 avfallsförbränningsanläggningar. Sedan 1986 har det inte byggts någon ny.
Ökad förbränning av sopor i Sverige har lett till en ökning av svaveloxidutsläppen. 1991 var svaveloxidutsläppen från förbränning av sopor 700 ton per år 1, 1996 var dessa utsläpp 1 121 ton, en ökning med ca 60 %. Detta trots den förbättrade rökgasreningen. Detta är olyckligt med tanke på den redan kritiska försurningssituationen i landet.
Vänsterpartiet anser att ingen nybyggnation eller kapacitetsutökning av avfallsförbränningsanläggningar skall ske. Detta bör ges regeringen till känna.
6 Avfallsskatt på sopförbränning
Avfallsskatten har en strategisk betydelse för hur avfallshanteringens inriktning kommer att utvecklas samt på vilket sätt restprodukterna från samhället skall kunna utnyttjas på ett miljöriktigt sätt. Riksdagens beslut våren 1999 om skatt på deponerat avfall men skattebefrielse för avfallsförbränning kommer troligen att medföra kraftig ökning av den totala avfallsförbränningen. Skattebefrielsen på avfall som går till förbränning leder till att det är mer ekonomiskt lönsamt för kommuner och avfallsbolag att bara omlasta avfallet för transport till en sopförbränningsanläggning än att satsa på utökad materialåtervinning och biologisk behandling. Risken är att incitamentet för att inom kommunen satsa på utökad återanvändning samt materialåtervinning försvinner då man inte längre har ansvar för den slutliga avfallsbehandlingen.
En skatt på förbränning av avfall skulle motverka även förbränning av osorterat hushållsavfall och utgöra ett styrmedel för ökad återanvändning, återvinning och kompostering. Vi menar att det finns starka skäl för att låta avfall som går till förbränningsanläggningar omfattas av en avfallsskatt, inte minst för att göra återanvändning lönsam. Enligt vår mening bör skatten omfatta den förbränning som sker såväl inom som utanför avfallsanläggningarna samt vara lika stor för förbränning som för konventionell deponering. Förbränning av avfall måste beskattas så att återanvändning, materialåtervinning och kompostering blir lönsamt. Regeringen bör skyndsamt återkomma med förslag om skatt på avfallsförbränning. Detta skall ges regeringen till känna.
7 Biologiska behandlingsmetoder för energi- utvinning
Trollhättan är ett gott exempel på där man bygger en biogasanläggning i bästa Agenda 21-anda och tar avfall från Vänersborg och Uddevalla m fl ställen.
Ur kretsloppssynvinkel är det viktigt att återföra en så stor andel som möjligt av svårseparerade näringsämnen ur avfall till det naturliga kretsloppet. Rötningsanläggningar som bygger på biocells- eller rötcellsteknik kan betraktas som en biologisk behandlingsmetod för förbehandling av avfall, där såväl energi som näringsämnen kan utvinnas. I dessa metoder binds tungmetaller i syrefri miljö till sulfider som är olösliga eller svårlösliga. Vid en biologisk behandling av avfallet för energiutvinning kan näringsämnena i biomassan återföras till ett biologiskt kretslopp. Därför ligger den metoden helt i linje med en kretsloppsfilosofi. Biologisk behandling i form av biocellsrötning, i likhet med kompostering och reaktorrötning, bör undantas från avfallsskatt, eftersom dessa kretsloppsanpassade metoder även innebär att näringsämnen från det blandade avfallet kan utvinnas och återföras till ett kretslopp. Regeringen bör återkomma med en plan för utveckling och spridning av biocells- och rötcellstekniken. Detta skall ges regeringen till känna.
7.1 Termisk energiutvinning
Den under året beslutade avfallsskatten kommer att innebära att det blir ekonomiskt mer fördelaktigt att förbränna tungt blött och näringsrikt avfall, medan deponiavgiften skulle slå mindre för torra och lätta avfallstyper (plast, papper etc.) Detta stimulerar inte i första hand en ökad materialåtervinning ur det lätta industriavfallet, utan medför att det blöta och näringsrika avfallet i större grad kommer att föras till förbränningsanläggningar, vilket är synnerligen olämpligt ur såväl energimässig som ekologisk synvinkel. En inblandning av förorenat och blandat avfall kommer att förstöra möjligheterna till utnyttjande av näringsämnena i slagg och aska, och förbränningsresterna måste deponeras. Även här borde det vara ett krav att askan skall vara så ren att den kan återföras som gödningsmedel till skogsbruket.
8 Läckande deponier
De 2 300 soptippar som finns i dag i Sverige, varav 300 är aktiva, är fyllda av hundratals miljoner ton potentiellt giftiga sopor. Dessa kommer att utgöra en mycket stor belastning för framtida generationer. Många deponier runt om i Sverige har visat sig läcka gifter och olika kemiska medel hittas i närområden runt deponierna. Greenpeace har under året gjort stora undersökningar av svenska soptippar och kartlagt många utsläpp. Som exempel kan nämnas att man vid analys av lakvatten i t ex Haparanda och Luleå har hittat 18 respektive 24 naturfrämmande ämnen som man inte visste om. Naturvårdsverket har upptäckt störningar i ett antal sjöar i landet som ligger intill avfallsberg/deponier. Fiskar som blöder har hittats nära soptippar runt om i landet, bland annat i Hulesjön i Falköping. Skadorna tros bero på gifter som läcker ut i vattnet från tipparna. En nyligen avslutad provfiskning i fem sjöar som gjorts av Fiskeriverket visade allvarliga skador på fisken. Vid sjön Molnbyggen hittade man störningar som saknar motsvarighet på andra håll i världen, störningarna innebär att miljögifter slår ut fiskens fortplantningsförmåga. 80 % av honornas könsorgan är förtvinade. Minst en tredjedel årligen av lakvattnet från den sopanläggningen läckte. Ur de 300 aktiva tipparna rinner årligen ca 10 miljoner kubikmeter förorenat avloppsvatten till diken, åar, älvar, sjöar och hav.
Den teknologiska nivån på landets soptippar är under all kritik. Att släppa ut förorenat vatten rakt ut i naturen borde vara ett passerat kapitel. Landets soptippar är i behov av en grundläggande teknisk uppdatering. Ett stort behov finns av mer forskning om alla de tusentals nya gifter som kommer med soporna. Grundsynen måste vara att minska på avfallsmängden samt därutöver förändra kemikaliesamhället. Det är av stor vikt att man har kontroll på vad avfallet som hamnar på deponin innehåller. Krav skall finnas på en lakvattenbehandling samt kontroll och analys av lakvatten från deponier. Uppdatering av landets soptippar bör ske så snart tekniska landvinningar av betydelse sker. Detta skall ges regeringen till känna.
9 Dioxinfaran
"Det du inte ser, finns ändå." En miljöanpassad avfallshantering förutsätter en bättre kontroll av egenskaperna hos de ämnen som förs in i kretsloppen. Antalet nya kemikalier och produkter som varje år introduceras på marknaden är så stort att övervakning och kontroll omöjliggörs. Vi saknar idag kunskap om vilka effekter kemikaliesamhället orsakar på människa och natur.
Förra våren upptäckte myndigheter i Tyskland att det fanns dioxin i mjölken. Källan kunde spåras till ett foder som korna åt. Dioxinet kom från dioxinhaltig kalk från en industritipp. I somras stoppade myndigheterna i Belgien ett antal livsmedel sedan man funnit dioxin i dem som kommit in i foder via fett. I Sverige har uppmätts förhöjda dioxinhalter i modersmjölk.
Dioxinproblemet måste åtgärdas vid källan. De två exemplen med dioxinförorening i djurfoder visar med all tydlighet att ämnesgruppen inte kan kontrolleras. Så länge dioxin produceras kommer det att spridas till miljö och människor. Eftersom det redan finns en stor mängd dioxiner i miljön, och dessa kommer att finnas kvar under en lång tid, måste myndigheter vidta kraftiga åtgärder om nivåerna skall stabiliseras och slutligen minska. Hittills har myndigheternas strategi varit att reducera eller minimera utsläppen av dioxin. Eftersom dioxiner är svårnedbrytbara är varje tillskott i praktiken en ökning, även om tillskotten är mindre än tidigare. En trovärdig strategi för att minska utsläppen av dioxin måste baseras på några principer:
- Noll betyder noll - utsläpp av dioxiner från industrier, förbränning, bränder etc måste elimineras, en minskning räcker inte.
- Förhindra uppkomst - användning av tekniska filterlösningar och deponering är ingen lösning, det bara flyttar problemet (vilket exemplen med djurfodren visar).
- Kartlägg alla dioxinkällor - myndigheter måste kartlägga alla källor till dioxin och utarbeta strategier för eliminering av dioxin. Detta skall ges regeringen till känna.
10 Kemikaliesamhället
Stabila naturfrämmande kemikalier sprids nu till jordens mest avlägsna hörn såsom Arktis och djuphaven och de upptäcks allt oftare i djur, växter och människor. Vi kan se hur en ny generation av miljögifter, som bromerade flamskyddsmedel, luktämnen (myskföreningar) från tvätt- och sköljmedel, dyker upp i fisk, isbjörnar, sälar och musslor. Fynden visar att ämnena sprids i större omfattning än både myndigheter och allmänhet förstår. De har sitt ursprung i vårt dagliga liv och sprids från våra avlopp, soptippar och avfallsförbränningsanläggningar hundratals mil. Idag finns över 100 000 kemikalier registrerade inom EU. Endast 20 % av dem har undersökts ordentligt för hälso- och miljöeffekter. Många av dem är direkt hälso- och miljöskadliga, men myndigheterna ingriper inte därför att regelsystemet är föråldrat. Merparten av den globala föroreningen sker i dag via kemikalier som finns i vardagsprodukter. Kemikalierna hamnar sedan i våra avlopp, på soptippar m m varifrån de sprids globalt. Enligt Statistiska centralbyrån (1998:11) är cirka 5 300 olika produkter på den svenska marknaden klassade som kroniskt hälsoskadliga, varav 75 % är allergiframkallande produkter. Mängden cancerklassade produkter motsvarar fyra ton per person och år. Gifterna finns inbakade i de produkter vi använder dagligen: golv, mattor, bilar, plastflaskor, datorer, mat osv. Spridningen av dessa kemikalier anses av många forskare kunna vara orsaken till att vissa cancerformer och allergier ökar dramatiskt. De anses också kunna orsaka reproduktions- och utvecklingsdefekter, förändring av immunförsvar och neurologiska effekter. Vi utsätts från alla håll för kemiska ämnen som gör skada på oss och på vår omgivning. Vissa av dem finns redan i naturen. De skulle inte utgjort något hot, om inte människan tagit upp dem ur jordskorpan eller sett till att det blivit för mycket av dem i omlopp. Hit hör kolväten, tungmetaller, radioaktiva ämnen, koldioxid, oxider och näringssalter. Men de flesta miljögifter är naturfrämmande. Människan har själv skapat dem och vi har ingen aning om hur de påverkar miljön, enskilt eller i kombinationer. Idag finns omkring 70 000 konstgjorda ämnen i omlopp i samhället. Praktiskt taget inga av dem är ordentligt kontrollerade för hälso- eller miljöeffekter ändå får de användas i produkter eller tillverkningsprocesser. Många av dem anses vara mer eller mindre farliga. Varje år testas inom EU och OECD cirka 50 av dessa 70 000 ämnen - men varje år tillkommer också ett par tusen nya, otestade ämnen. Användningen av sådana ämnen ökar lavinartat, inte minst i Sverige. De kommer ofta ut i miljön via våra vardagsprodukter och de återfinns nu överallt - i vatten, luft, jord, växter, mat, ja, till och med i våra kroppar. Ett exempel är nivåerna av flamskyddsmedel från plastprodukter. Myndigheter anser att nivåerna av flamskyddsmedel i bröstmjölken hos svenska kvinnor nu är på gränsen till vad som ger hjärnskador hos diande barn och ändå fortsätter nivåerna att stiga. De senaste fem åren har nivåerna fördubblats. Även effekterna av de mindre farliga ämnenas nedbrytningsprodukter är dåligt kända varför framförallt restriktivitet och försiktighetsprincipen måste gälla för att detta inte skall glida oss helt ur händerna, om det inte redan gjort det!
Målet bör vara att vi
- skall sluta använda alla stabila naturfrämmande ämnen så att nivåerna i miljön och människorna åter blir noll,
- skall sluta använda även lätt nedbrytbara naturfrämmande ämnen om inte tillverkaren kan bevisa att de är ofarliga för människa och miljö,
- skall begränsa användningen av farliga naturliga ämnen så att nivåerna av dessa kan återgå till det naturliga.
11 Producentansvar
Producentansvaret innebär att producenten av en viss vara har ansvar för att det avfall som varans livscykel genererar omhändertas på ett miljömässigt godtagbart sätt. Producentansvaret bör medföra att informationsplikt finns, så att konsumenten vet hur det avfall som varan skapar skall hanteras. Producenten skall vara tvungen att lämna information om sina varor vad gäller varornas innehåll av material och ämnen. I nästa steg bör producenterna även informera om andra avvecklingsämnen, d v s ämnen som är cancerframkallande, arvsmassepåverkande eller hormonstörande.
I dag är producentansvaret begränsat till endast vissa produkter. Det innebär att en lång rad materialflöden är lämnade utan kontroll. Inom en femårsperiod bör producentansvaret utvecklas för att bli heltäckande. Detta bör ges regeringen till känna.
För att producentansvaret skall fungera effektivt krävs kvantitativa och mätbara mål. För att gynna ett lokalt omhändertagande av avfall och därmed minskade transporter bör målen gälla inom varje kommun. Producentansvaret bör utvecklas ytterligare, det bör ges utrymme för att ta fram förslag till producentansvar för fler varuslag och avfallsslag. Det finns ingen anledning till att ha den i vårt tycke långsamma takt som nu råder. Ett exempel på bristande producentansvar är t ex mjukplast och leksaker samt elektroniska och elektriska produkter. Elektriska och elektroniska produkter genererar i dag en växande volym avfall, varav en stor del är miljöfarligt. Finansiering av insamling m m bör lösas genom försäljningsavgifter på produkterna. Det är inte tillåtet att sprida miljöfarliga ämnen i vår miljö. Vissa produkter tillåts inte att säljas då de är miljöfarliga. Utbytesregeln gäller liksom försiktighetsprincipen. Detta är accepterat, nu är det dags att gå ett steg vidare. Ett utökat ansvar för försäljning av miljöfarliga produkter bör införas för att snabba på omställningen. Vänsterpartiet föreslår att försäljning av produkter som innehåller miljöfarliga ämnen skall likställas med att sprida miljöfarliga ämnen direkt i miljön. Detta bör ges regeringen till känna.
Producentansvaret för förpackningar behöver stärkas. Tillsynsmyndigheter måste ges möjlighet att bestämma vad som är en miljömässigt godtagbar hantering av förpackningar, inte materialbolagen. De oklarheter som finns om äganderätten till avfallet som finns bör redas ut och ett obligatoriskt samråd mellan kommuner och producenter utvecklas. Konsumenternas roll som pådrivare bör stärkas genom särredovisning till konsumenten om förpackningsavgiften. Glasförpackningar bör standardiseras. Det skulle förenkla återtagning och återanvändning avsevärt och öka utbudet av refill- och pantsystem. Sverige borde ta initiativ till att skapa ett globalt standardiseringssystem för glas förpackningar. Detta bör ges regeringen till känna. Metallförpackningars återvinningsmål bör höjas avsevärt. En ökning av den sekundära metallproduktionen är fullt möjlig eftersom kapaciteten för återvinning av metaller i avfall inte är fullt utnyttjad. För förpackningar av stålplåt måste återvinningsmålet på 50 % höjas avsevärt. Berörda myndigheter måste ges befogenheter att både avgöra och styra mot vad som är miljömässigt godtagbar hantering. Standardisering av glasförpackningar krävs för att öka återanvändningsgraden. Sverige bör ta ett initiativ för en global standard för glasförpackningar. Återvinningsmålet för metaller bör höjas.
12 Bristande avfallsstatistik
Avfallshanteringsfrågor är en viktig beståndsdel i både EU:s och Sveriges miljöarbete. För uppföljning av hanteringsfrågorna är en korrekt avfallsstatistik mycket viktig. Statistiken behövs för att ta fram indikatorer och för att kunna följa materialflöden. Statistiken är också viktig för vissa ekonomiska ställningstaganden, liksom för samarbete och utveckling inom olika kommuner och län. I skrivelsen 1998/99:63 "En nationell strategi för avfallshanteringen" var mycket av statistiken bristfällig och föråldrad. Dagens avfallshanteringsstatistik har stora brister och behöver utvecklas. I arbetet för en hållbar samhällsutveckling blir också avfallshanteringsstatistiken ett viktigt uppföljningsinstrument. Allt avfall (den totala mängden) bör redovisas så att alla avfallsströmmar kan följas upp och jämföras med annan statistik. Eftersom all avfallshantering ger upphov till mer eller mindre negativa miljöeffekter bör statistiken fokusera på den totala mängden avfall som produceras. Den svenska avfallsstatistiken behöver utvecklas och preciseras på flera områden. Detta bör ges regeringen till känna.
13 Insamlingssystem
Svenskarna är bra på återvinning, vilja finns. I de flesta hem är nu sopsortering välkänt och accepterat. Men tyvärr är det sämre med hur man inom de offentliga verksamheterna och förvaltningarna hanterar sitt avfall. Det brister även hos dem som har det slutliga ansvaret för sopsorteringen. Den oklara ansvarsfördelningen mellan kommunerna och företagen som gör förpackningarna är anmärkningsvärd.
Information till konsumenterna om befintliga återvinningssystem är för dålig. Det finns för få återvinningsstationer, vilket genererar ökat bilåkande med sopor. Därtill är tillsynen av dem som finns bristfällig. Ansvaret för vem som skall hålla rent kring återvinningsstationerna är oklart och ett känt problem.
På vissa avfallsområden är det svårt att uppnå insamlingsmålen. Teknik och administration för källsortering, återlämning av material, pantsystem etc som riktas till privata konsumenter måste likna varandra för de olika varuslagen. Detta bör ges regeringen till känna. Risken är annars stor att det blir allt för krävande för konsumenterna att hålla ordning på systemen. Enhetliga system och retursystem bör på sikt leda till en minskning av förpackningsutbudet.
14 Byggavfall och materialåtervinning
1994 gick bara 8 % av bygg- och rivningsavfallet till återvinning. Ett sunt byggande innefattar användandet av sunda material och omfattar även att rivning sker på ett varsamt sätt för att så stor andel som möjligt av byggmaterialet skall kunna återanvändas. Skall en varsam rivning och omhändertagande av byggmaterial ske i fortsättningen bör detta vara ett villkor för att ett rivningslov skall beviljas. Nu föreligger en risk att byggmaterial går till deponi och förbränning istället för till återanvändning. Jämfört med andra länder används i Sverige mycket råvaror inom byggsektorn. Ett producentansvar är därför mycket angeläget. Eftersom miljöhänsyn vid byggande i dag är ett säljargument kan producentansvaret inom byggsektorn baseras på frivillighet. Byggsektorns åtagande att halvera deponimängderna till år 2000 är ambitiöst, men samtidigt lågt i ett internationellt perspektiv. Utvecklingen bör löpande följas med ett statistik- och kontrollsystem. I många kommuner fungerar inte de s k avfallsplanerna i praktiken. Ambitionerna varierar starkt. Kommunerna har även dålig kunskap om riskbedömning och om vilka krav som skall ställas på kvalitetsansvariga vid rivning. Målen för producentansvaret inom byggsektorn bör noggrant följas och lagstiftning utvecklas om målen ej nås. Detta bör ges regeringen till känna.
Krav skall ställas på kommunerna att utveckla sina avfallsplaner och i dem redovisa hur man avser att uppnå de internationella miljömålen för byggavfall. Återanvändning av material bör ha högsta prioritet. I regeringsskrivelsen 1998/99:63 "En nationell strategi för avfallshanteringen" skriver regeringen att byggavfallsfrågan för närvarande bereds i Regeringskansliet. Regeringen bör snarast redovisa sitt ställningstagande. Detta bör ges regeringen till känna.
15 Cesiumhaltig aska
Aska från värmeverk som använder skogsråvara från områden som smittats av cesiumnedfall är ett växande problem. Problematiken består i om askan skall spridas i de trakter där råvaran är uttagen eller om den skall deponeras/lagras på ett säkert sätt. En strategi för hur den cesiumhaltiga aska skall hanteras bör snarast tas fram och redovisas. Detta bör ges regeringen till känna.
16 Import av avfall från andra länder
Den hantering som sker av ärenden om införsel av avfall är otillfredsställande. Avfallet har i vissa fall hanterats olämpligt. Naturvårdsverkets rutiner för beslut om införsel bör ändras så att även den slutliga hanteringen av avfallet beaktas när beslut om införsel fattas. Det är otillfredsställande att tillstånd ges till införsel av avfall utan att tillförsäkra sig om att det slutliga omhändertagandet är tillfredsställande. Överlämnandet av ansvaret till lokala miljönämnder som i vissa fall inte får kännedom om att avfallet hanteras inom kommunen kan inte fortsätta om godtagbar hantering skall tillförsäkras. Naturvårdsverket bör därför snarast utforma nya rutiner för beslut om införsel av avfall där hela hanteringskedjan beaktas. Detta skall ges regeringen till känna.
17 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en effektiv avfallsstrategi som baseras på följande prioritetsordning: återanvändning, materialåtervinning, energiutvinning och deponering,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergripande riktlinjer för den fortsatta avfallshanteringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ för att underlätta inrättande av regionala och kommunala återanvändningsbörser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör söka andra mer hållbara och miljövänligare vägar för avfallshanteringen än förbränning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ingen nybyggnation eller kapacitetsutökning av avfallsförbränningsanläggningar skall ske,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatt på avfallsförbränning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biologiska behandlingsmetoder och om att regeringen skall återkomma med en plan för utveckling och spridning av biocells- och rötcellsteknik,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att krav skall finnas på en lakvattenbehandling samt att kontroll och analys av lakvatten från deponier skall ske,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppdatering av landets soptippar skall ske så snart tekniska landvinningar av betydelse sker,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att myndigheter måste kartlägga alla källor till dioxin och utarbeta strategier för eliminering,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kemikaliesamhället,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utökning av producentansvaret så att detta innefattar alla produkter senast år 2005,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att likställa försäljning av produkter som innehåller miljöfarliga ämnen med att sprida miljöfarliga ämnen direkt i miljön,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristande avfallsstatistik,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att källsortering, återlämning av material, pantsystem etc. som riktas till privata konsumenter måste vara enhetliga för återtagningssystem,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att målen för producentansvaret inom byggsektorn noggrant bör följas och att lagstiftning utvecklas om målen ej nås,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen snarast skall redovisa sitt arbete med byggavfallsfrågan,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en strategi för hur den cesiumhaltiga askan skall hanteras snarast tas fram och redovisas,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om import av avfall från andra länder.
Stockholm den 29 september 1999
Kjell-Erik Karlsson (v)
Owe Hellberg (v)
Sten Lundström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Siv Holma (v)
Johan Lönnroth (v)
Marie Engström (v)
Per Rosengren (v)
Lars Bäckström (v)