På 1950-talet uppskattade man Sveriges naturgrustillgångar till minst 75 miljarder ton. I slutet av 1982 beslutade riksdagen att en landsomfattande översiktlig inventering av naturgrus och alternativa material (bergkross, morän) skulle genomföras. En första etapp av denna inventering är klar. I första hand har områden kring tätorter med mer än 10 000 invånare, grusbristområden i övrigt nedanför fjällregionen samt sådana områden där det finns starka naturvårdsintreessen eller markanvändningskonflikter inventerats. Undersökningarna visar vilken typ av material som finns och i grova drag vilka mängder som, med hänsyn till andra samhällsintressen, kan utnyttjas. Man har dock inte tagit hänsyn till skärpta krav på dricksvattenkvalitet som kan innebära större behov av att spara grusförekomster som grundvattenmagasin.
På uppdrag av Naturvårdsverket försökte Sveriges geologiska under- sökning (SGU) med utgångspunkt i inventeringarna bedöma hur länge de tillgängliga naturgrustillgångarna kommer att räcka med den förbruk- ningstakt som rådde fram till år 1994 och med de restriktioner som beaktats i inventeringarna. Enligt dessa bedömningar kommer naturgruset att vara förbrukat inom 30 år i ca 50 av Sveriges kommuner. För ca 15 av dessa kommuner kommer naturgruset att vara slut inom 10 år.
En slutrapport från Naturvårdsverket publicerad år 1997 redovisar bl.a. vilka områden och material som har inventerats samt en översikt över slutfört eller pågående arbete i landet med att vidareutveckla inventeringarna till materialhushållningsplaner. En utvärdering av den första etappen och behovet av fortsatt inventeringsverksamhet behandlas också.
Det saknas statistik över den totala mängden naturgrustillgångar i landet. Under senare år, sedan skatten på naturgrus infördes, har förvisso förbrukningsmönstret ändrats. I stället för grus används i dag också krossat berg. Bristsituationen på naturgrus existerar dock fortfarande, speciellt i södra Sverige. SGU uppger att naturgruset i över 40 kommuner räcker i mindre än 20 år under förutsättning att produktionen ligger på samma nivå som idag.
Riksdagen antog i april i år 15 nya nationella miljömål vilka ska uppnås inom en generation, d v s 25 år. Naturgrusresurserna beaktas i två av miljömålen. I miljökvalitetsmål 2, rörande grundvattnets kvalitet, poängteras att naturgrusuttag inte får påverka en hållbar dricksvattenförsörjning negativt. Enligt miljökvalitetsmål 11, God bebyggd miljö, ska användningen av naturgrus minimeras. Då tillgången är begränsad är det angeläget att naturgrus bara används för de ändamål som det oundgängligen behövs för. Ett överuttag av naturgrus leder till en framtida bristsituation och svårigheter för kommande generationer att tillgodose sina behov. Mål 11 innebär även att naturgrusavlagringar med stort värde för dricksvattenförsörjningen och för natur- och kulturlandskapet ska bevaras. Inom vissa områden i landet är försörjningen med dricksvatten nästan uteslutande beroende av naturgrus- förekomsterna, vilket innebär att utvinningen av naturgrus måste upphöra helt.
Att naturgrusuttaget begränsas har även stor betydelse för bevarandet av de rullstensåsar från vilka naturgrus till största del tas ut. Rullstensåsarna har en viktig funktion som ytvattenrenare och är även genom sina natur- och kulturvärden betydelsefulla inslag i landskapsbilden.
Trots dessa ambitiösa miljömål, införandet av skatt m m är det uppenbart att naturgrus med nuvarande uttagsnivåer på många håll i landet kommer att vara en bristvara och att detta kommer att få negativa konsekvenser såväl för den yttre miljön som för dricksvattenförsörjningen. Mot denna bakgrund torde det vara oundgängligen nödvändigt att ytterligare begränsa uttaget av naturgrus vilket i sin tur kräver en skärpning av gällande regelverk.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en begränsning av uttaget av naturgrus.
Stockholm den 23 september 1999
Bengt Silfverstrand (s)
Anders Karlsson (s)