Kusthavet blir alltmer stressat
Västerhavsprojektet (1990-95) kartlade de storskaliga processerna och miljöeffekterna i Kattegatt och Skagerraks havsområden. Arbetet, vars slutrapport kom i oktober 1996, benämns Västerhavsprojektet och finansierades av Naturvårdsverkets forskningsnämnd. Rapporten (NV rapport 4676) visade att situationen är alarmerande och har förvärrats för Kattegatt och Skagerrak. Under de senaste 10-20 åren har halterna av kväve och fosfor bara ökat. Stora mängder kväve transporteras in från södra Nordsjön. Övergödningen påverkar ekosystemen genom ökad produktion av plankton, som i sin tur orsakar syrgasbrist vid bottnarna. När vattenföringen i de tyska och holländska floderna har varit särskilt hög har det märkts en klar ökning av syrgasbristen.
Snabbväxande grönalger och andra giftiga alger
Under den senaste tioårsperioden har mängden fintrådiga och snabbväxande grönalger ökat drastiskt i Bohusläns grunda vikar. Numera är mellan 30 och 40 procent av de grunda områdena täckta av alger sommartid. Just dessa platser är viktiga "barnkammare" och skafferier för fiskar och kräftdjur. Den omfattande algförekomsten har inneburit negativa förändringar på kustvattnens ekosystem och biologiska mångfald.
Trenden är dyster. De senaste 20 åren har syrekoncentrationen i Kattegatts och östra Skagerraks djupvatten minskat betydligt. Och det fortsätter. Nivåer, som är kritiska för djurlivet i Kattegatt och i flera av Bohusläns fjordar uppstår årligen. Våren 1998 upplevde vi en kraftig algblomning i Skagerrak. Den var t.o.m. mer omfattande än den kända blomningen av mördaralgen Chrysocromulina 1988. I Norge slogs hundratals ton lax ut och utefter bohuskusten drabbades bl. a. horngäddan.
Alla sorters gifter
30 miljoner ton partiklar och gifter uppskattas följa strömmarna in från södra Nordsjön till Skagerrak och norra Kattegatt för att främst ackumuleras i djuphålorna. Utöver dessa giftupplag har lokala utsläpp av gifter i höga koncentrationer sedementerats utmed kusten. Via luften transporteras mängder av gifter, bl a polyaromatiska kolväten (PAH), som så småningom hamnar i ytsedimenten. Radioaktiva ämnen, som teknetium, följer med strömmarna från upparbetningsanläggningen Sellafield på den engelska västkusten in mot den svenska västkusten, och radioaktiviteten stiger i bl.a. tång och räka. Dumpningar av avfall från fartyg i Nordsjön uppskattas till 50 000-70 000 kubikmeter/år, varav en stor del når svenska vatten och stränder och på bottnarna ligger också stora mängder sänkt krigsmateriel, uppskattat till 170 000 ton, varav ca 5 000 ton senapsgas, som förr eller senare kommer att vålla stora bekymmer.
Allvarliga biologiska effekter
Med Västerhavsprojektet kunde forskarna för första gången konstatera att sedimenten innehåller gifter som påverkar de fysiologiska processerna och ger biologiska effekter på olika arter av bottendjur och på fisk. Göta Älvs mynning och Skagerraks djupare bottnar tycks ha blivit särskilt drabbade och är klart giftigare än referensbottnar vid Färöarna.
Ännu finns lyckligtvis inga tydliga tecken på att fisk eller skaldjur inne- håller gift i koncentrationer som kan bedömas vara farliga för människan. Men när är gränsen nådd? Västerhavsprojektet visade hur miljögifterna och eutrofieringen, genom den ökade närsaltsbelastningen, storskaligt påverkar våra kusthav. Frågan är när de allvarliga brytpunkterna överträds som äventyrar viktiga funktioner i ekosystemet.
1997-98 års uppföljning - ekosystemet ur balans
De senaste resultaten från undersökningar som Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet/Kristinebergs Marina Forskningsstation utfört 1997-98, visar klara störningar i bottenmiljön och i flera fall har en försämring inträffat jämfört med tidigare undersökningar. I sammanfattningen skriver forskarna: "Utbredningen av låga syrekoncentrationer har varit mycket omfattande under 1997 i flera av fjordarna kring Orust och i Gullmarsfjorden. I flera fjordar har en betydande del av vattenvolymen saknat syre eller haft så låga syrekoncentrationer att fisk inte kunnat överleva och att bottenfaunan eliminerats eller minskat i antal. Provtagning av bottenfauna visar på mycket kraftiga störningar i flertalet av dessa områden. Jämförelser med tidigare undersökningar visar på en omfattande utslagning av bottendjur i Gullmarsfjorden, Havstensfjord, Stigfjorden och Ellösfjorden, samt att djur torde saknas på djup större än 10 meter i Kalvöfjorden och Koljöfjorden." Värre än 1997-98 har det aldrig varit. Så stor yta som ca 60 kvadratkilometer drabbades hårt. Ekosystemet förlorar balansen och kaos breder ut sig i fiskens barnkammare.
Ett nytt västerhavsprojekt i nordisk regi är nödvändigt
Regeringen bör ta till sig forskarnas resultat och öka satsningen på att försöka rädda de marina ekosystemen, våra kanske viktigaste framtida "skafferier". Miljöpartiet har genom samarbetet med regeringen sett till att miljöforskningen får kraftigt ökade anslag framöver. Men samtidigt ser vi att den miljörelaterade forskningen i västerhavet drastiskt minskat under de senaste åren. Naturvårdsverkets forskningsmedel har upphört, men återkommer nu med blygsamma 20 miljoner kronor för år 2000. Under tiden har Mistras och WWF:s satsningar på havsforskning koncentrerats till Östersjön. Här finns en uppenbar obalans som måste rättas till. Det behövs en ny kraftsamling kring miljöforskning som rör västerhavet med forskare från olika discipliner och i samarbete med de nordiska grannländerna - ett nytt nordiskt västerhavsprojekt.
Statsmakterna har satsat mycket pengar på att bygga upp en av världens modernaste forskningsstationer på Kristineberg vid Gullmaren. Här är idag många forskare från Göteborgs universitet och Vetenskapsakademien verksamma. Kristinebergs Marina Forskningsstation borde kunna bli ett forskningscentrum för en nysatsning i universitetets regi. Det är dags att ta tillbaka den ledande roll som Sverige spelat inom miljöforskningen tidigare. Inom ramen för sin ökande budget bör Naturvårdsverket få i uppdrag att organisera hur finansieringen av ett sådant projekt skall ske. Det handlar om ca 20 miljoner kronor under en 7-10-årsperiod och ett initiativ till nordiskt samarbete (Norge och Danmark i första hand). Fortsatta satsningar på den marina forskningen är avgörande om vi skall få kontroll över problemen och kunna åtgärda dem.
Hårdare utsläppskrav, nationellt och internationellt, är redan nu nödvändiga för att minimera giftiga utsläpp. Insatser för att minska närsaltsbelastningen måste också förstärkas. Vad som är säkert är att det inte finns någon återvändo, om vi vill upprätthålla ett hållbart livssystem i havet och - i förlängningen på land.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att snarast initiera ett nytt västerhavsprojekt, i nordiskt samarbete, och att samtidigt öka insatserna för att minska belastningen på vårt känsliga och utsatta kusthav.
Stockholm den 29 september 1999
Per Lager (mp)
Kia Andreasson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Ewa Larsson (mp)
Barbro Feltzing (mp)