Producentansvaret måste vara klarlagt vid byggnation
Inom byggsektorn finns ännu inget lagstadgat producentansvar. Byggsektorn har tagit på sig att inrätta ett kretsloppsråd. Härigenom vill man visa att byggbranschen själv skall klara att kretsloppsanpassa byggnation. Rådet framhåller att byggindustrin inte kan behandlas på samma sätt som förpackningsindustrin eller däckbranschen. Inom byggsektorn är det inte möjligt att finna en producentansvarig eller att lägga ansvaret på endast en part.
Problemet inom byggbranschen är att det finns flera aktörer. Byggherren anlitar arkitekt, entreprenör och underentreprenörer och materialet tas från olika firmor. Alla dessa delar ofta på ansvaret för att material m.m. är miljöanpassat.
I dagens läge har det blivit ett säljande argument att kunna peka på att företaget tar miljöhänsyn och kanske är anslutet till EMAS eller ISO 14 000. Detta är naturligtvis mycket bra, men måste i förlängningen visa sig i att företaget orkar fortsätta på den inslagna vägen så att inte det miljöansvar som man åtagit sig upphör.
Delat ansvar genom olika entreprenader
Inom byggbranschen används olika slags entreprenader. Vid en total- entreprenad tar byggentreprenören vanligtvis allt ansvar. Tidigare hade statsarkitekten kontrollansvaret, men nu läggs ansvaret på byggherren. En generalentreprenad innebär delat ansvar. Byggherren försöker då sälja ansvaret i delar. Det är här det är viktigt att hela ansvaret läggs på byggherren. Byggherren utser en byggledare, som ofta är konsult, till ansvarig för kvalitet.
Problemet är att byggherren kanske inte har de kunskaper, som ett producentansvar innebär. Det behövs klara riktlinjer i alla entreprenadformer för att klargöra vem som har det yttersta ansvaret för de material som används vid byggnationen. Primärt är att ansvaret inte ramlar mellan stolarna. Ett exempel på detta är Hallandsåsen och följderna av användandet av Rhoca Gil. Här skyllde de inblandade på varandra.
Inget miljöskadligt material
Huvudsyftet med motionen är att det överhuvudtaget inte kommer in miljöfarligt material i byggnationen, detta bl.a. för att förhindra att fler allergier uppstår och att främja att framtidens byggnation blir så ekologiskt hållbar som möjligt. Problemet med olika entreprenörer i en byggnation kan vara att de olika aktörerna har skilda utgångspunkter. En kanske tar mer miljöhänsyn än en annan, som plockar in ett skadligare material i byggnationen. Här behövs alltså en helhetssyn och att någon har det slutliga ansvaret, så att inget ramlar mellan stolarna när det i framtiden visar sig att något har gått snett. Det är onödigt att det uppstår fler "Lindomefall" eller "Hallandsåsar", där svårigheten uppstår att ingen tar det slutliga ansvaret.
Byggsektorns kretsloppsråd
Byggsektorns Kretsloppsråd skriver att de frivilligt åtar sig:
- att utforma byggvarudeklarationer för redovisning av miljöegenskaper hos byggvaror,
- att kretsloppsanpassa branschdokument,
- att till år 2000 halvera byggsektorns avfallsmängd till deponerings- anläggning,
- att omhänderta bygg- och rivningsavfall på ett seriöst och kretslopps- anpassat sätt,
- att omhänderta farligt avfall på ett miljöriktigt sätt.
Framtidens producentansvar
Kretsloppsrådet har bra riktlinjer, som bör följas upp. Regeringen bör utvärdera byggsektorns åtagande och snart återkomma med förslag till hur ansvarsdelen skall utformas. Viktigt är också vilka material som kommer in i byggnationen från början och de deltagande entreprenörernas miljöpolicy. En minskning av avfallsberget betyder också att de ingående komponenterna har en bra miljöstatus.
En utredning för att klarlägga om byggsektorn klarar sitt åtagande med ett frivilligt producentansvar, och om en lagstiftning behövs, bör genomföras. I en sådan utredning bör också frågan om en helhetsansvarig vid en byggnation tas upp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning för att klarlägga huruvida byggsektorn klarar sitt frivilliga producentansvar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftat producentansvar för byggsektorn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en helhetsansvarig för en byggnation bör utses.1
Stockholm den 27 september 1999
Barbro Feltzing (mp)
1 Yrakande 3 hänvisat till BoU.