"Detta var bland det värsta som skett i vårt land när det gäller stora regnmängder på kort tid och förödande erosion." Så skriver tre meteorologer på SMHI om händelsen vid Fulufjället, Dalarna, som inträffade natten mellan 30 och 31 augusti 1997. Den natten uppskattar SMHI att det över Fulufjällets östra sida föll cirka 400 mm regn! Deras registrering av antalet blixtar har visat den häpnadsväckande summan 700 stycken! Detta oväder slår alla svenska rekord. Effekterna av ovädret är även de rekordartade. Den mycket vackra och prunkande Göljån, som rinner på fjället och nedför dess sluttning, förvandlades den natten till en renspolad, stenig fåra. Den grova granskogen som kännetecknade Göljån sköljdes med i det oerhörda vattenflödet. Träden samlades i stora brötar. Borta var alla sällsynta arter som fanns där tidigare och borta var också fisk och andra djur som levde i ån.
Denna händelse har nu intresserat flera olika forskningsdiscipliner. Geologer och naturgeografer har kartlagt erosionsförloppet, hydrologer har beräknat vattenflödet och olika biologer kartlägger nu återkoloniseringen av växt- och djurlivet. Förutom dessa intressanta aspekter finns skäl att studera dessa effekter utifrån ett dammsäkerhetsperspektiv. Är sådana här oväder något som kommer att bli vanligare med ett förändrat klimat till följd av växthuseffekten och är då samhällets skydd mot höga vattenflöden till- räckligt?
Forskarnas verksamhet i området har stöttats av länsstyrelsen. Ytterligare åtgärder behövs och då bland annat i form av en enklare forskningsstation där forskarna kan behandla sina prover och skriva och sammanställa sina dagsrapporter etc.
Inom ramen för bildandet av Fulufjällets nationalpark har denna händelse skapat ytterligare ett motiv för ett starkt skydd för området men även blivit ett spännande utflyktsmål. Med medel från Naturvårdsverket, länsstyrelsen och EU:s mål 6 kommer satsningar att ske på uppbyggnad av leder och broar och på information i området.
Jag anser att ytterligare stöd till forskning om denna mycket ovanliga naturkatastrof måste ges. Önskemålet om en enklare forskningsstation bör tillgodoses. Regeringen bör kunna anvisa medel för detta, uppskattningsvis 2-4 miljoner kronor, inom ramen för miljöforskningsanslag som Naturvårds- verket erhåller och/eller Räddningsverket.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till forskning kring Göljån, Fulufjället, i Älvdalens kommun.
Stockholm den 28 september 1999
Kenneth Johansson (c)