Vi i Sverige kan vara stolta över vårt relativt sunda jordbruk och vår goda djurhållning. Att - som konsument - välja svenska produkter är inte bara att gynna det egna utan är riktigt ur hälsosynpunkt.
Särskilt vad gäller djurhållningen skiljer vi ut oss från andra europeiska länder. Förutom att det borde vara självklart att behandla djur väl så betyder en god djurhållning mycket för kvaliteten på produkterna, och därutöver är en sund djurhållning helt klart ett försäljningsargument för svenskt kött också ute i Europa.
Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.
Vår djurskyddslag är i stort sett bra men den behöver ändras så att lagens intentioner om individuella hänsyn och dispensmöjligheter också används i praktiken. Ett sådant fall gäller ranchuppfödning av boskap. Sättet att föda upp djur i en för dem naturlig miljö börjar bli allt mer vanligt förekomman- de. Djuren har tillsyn och skötsel men går ute, i Skåne mest hela året runt. Inte sällan kan man konstatera att dessa besättningar är friskare och har det bättre än djur som hålls på mer tradionellt sätt.
De olika rancherna har naturligtvis olika naturliga förutsättningar och detta har Jordbruksverket tidigare tagit hänsyn till. I miljöer där djuren har natur- liga vindskydd har Jordbruksverket i samråd med länsveterinär beviljat dispenser från kravet att uppföra liggstallar till djuren.
Där naturliga skydd saknas är naturligtvis liggstallar nödvändiga. Men med liggstallar följer problem som gödselkoncentration och söndertrampad jord, negativa effekter som känns onödiga i de fall djurens behov av värme och vila blir tillgodosedda på annat sätt.
Jordbruksverket beviljar i dag inga dispenser oavsett hur de naturliga för- utsättningarna är. Denna ändring i praxis är inte grundad i någon lagändring utan snarare i att missförhållanden har upptäckts på någon ranch.
Det är ändå de goda exemplen som måste vara de vägledande och genom kontroller och samarbete med länsveterinärer kan god djurhållning garan- teras även utan liggstallar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i djurskyddslagen.
Stockholm den 5 oktober 1999
Ulla Wester (s)
Agneta Brendt (s)