Odling av gentekniskt förändrade växter styrs inom EU genom direktiv. I Sverige regleras odling av genetiskt modifierade växter (och genetiskt modifierade organismer, GMO) i miljöbalken, i en särskild förordning och i ett antal myndighetsföreskrifter. Erfarenheterna av dessa förändrade "nya" organismer är begränsade och lagstiftningen har kommit till bland annat för att beakta de potentiella risker som kan finnas med organismer som förändrats med hjälp av genteknik.
Genmodifierade växter
Det hittills vanligaste är att man genmodifierar växter för att göra dem tåliga mot ett visst ogräsbekämpningsmedel (herbicidtolerans). På så sätt förstörs inte själva grödan när fält besprutas mot ogräs.
Grödor med inbyggd resistens mot växtskadegörare, t.ex. insekter, svampar eller virus, kan leda till minskad användning av bekämpningsmedel i jordbruket. En annan tänkbar utvecklingsmöjlighet är grödor som kan klara sig bättre i ogynnsamma miljöer. Ytterligare en anledning till att genmodifiera växter är att man kan skräddarsy dem för industriella behov. Exempel på detta är genmodifierad potatis vars stärkelse används bland annat vid papperstillverkning. Tack vare att stärkelsesammansättningen ändrats går det att undvika viss kemisk bearbetning av stärkelsen som industrin annars skulle behöva göra.
Miljörisker
När det gäller gentekniskt förändrade växter beror framför allt riskbilden på vilken art det är som modifierats, vilken eller vilka egenskaper som tillförts och i vilken miljö växten ska odlas. Det är främst två risker som har diskuterats. Den första är om växten som förändrats med genteknik kan bli ett ogräs, det vill säga börja sprida sig och bli ett problem både i och utanför odlingslandskapet. Den andra är om de nyinsatta generna genom pollinering kan spridas till vilda artfränder eller nära släktingar som i sin tur får ett beteende som är skadligt för miljön. För detta krävs givetvis att korsningsbara växter finns i den omgivande miljön.
Andra risker som diskuteras med genetiskt modifierade växter är att deras samspel med andra organismer kan påverkas av den nya egenskapen och att detta då kan leda till oönskade effekter på ekosystemen. Till exempel kan inbyggd insektsresistens leda till att en skadegörande insektsart slås ut inom ett helt område. Detta skulle kunna få ekologiska effekter om insekten i fråga är viktig för andra växter eller för djur, exempelvis fåglar och rovinsekter.
De ekologiska riskerna med genetiskt modifierade växter kan vara svåra att förutse. Detta beror på att det kan dröja åtskilliga år innan de ekologiska effekterna blir synliga.
Det är vanligt att de genetiskt modifierade växterna innehåller gener som ger motståndskraft (resistens) mot vissa antibiotika. Antibiotikaresistens- gener används ibland för att möjliggöra framtagningen av de genetiskt modifierade växterna. Det förs en debatt om risken med detta. En del menar att motståndskraften mot antibiotika kan föras över till bakterier i tarmkanalen hos människor och djur. Jordbruksverket och Livsmedelsverket anser att risken för detta är mycket liten. Det bör påpekas att den antibiotikaresistensgen som är mest förekommande vid genmodifiering ger resistens mot ett antibiotikum som används i mycket liten utsträckning för behandling av människor och djur. Enligt försiktighetsprincipen bör man dock undvika att införa gener som inte behövs i slutprodukten. Antibiotikaresistensgener behövs inte i de genetiskt modifierade växterna efter laboratoriestadiet. Arbete pågår i företag och på universitet för att åstadkomma en teknik för att kunna ta bort oönskade gener när de inte längre behövs.
Tillåtet inom EU
Åtta typer av genetiskt modifierade växter inom fyra arter har hittills fått tillstånd enligt gentekniklagstiftningen att släppas ut på marknaden inom EU. Dessa är en typ av herbicidtolerant tobak, tre typer av fodermajs (genetiskt modifierad för herbicidtolerans och/eller insektsresistens), en typ av delvis herbicidtolerant rosésallat, två typer av färgförändrade nejlikor och en typ av nejlika med förlängd hållbarhet. Dessutom är det tillåtet att importera en typ av herbicidtolerant soja och en typ av herbicidtolerant raps till EU.
Hittills har Sverige lämnat invändningar mot marknadsgodkännande inom EU av genetiskt modifierade växter i 16 fall. Sju ärenden har Sverige inte haft några invändningar mot - tobak, tre olika nejlikor, bomull, rosésallat för utsädesproduktion samt import, hantering och bearbetning av fodermajs.
Sverige kan temporärt stoppa en inom EU godkänd GMO-produkt om det finns vetenskapliga belägg för att en användning av GMO:n i Sverige skulle medföra miljö- eller hälsorisker. Finns det däremot inga sådana specifika risker för Sverige kan import eller användning inte stoppas på annat sätt än att lantbrukare, växtförädlare, grossister, handlare etc. frivilligt avstår från att använda de genetiskt modifierade växterna eller produkter från dem.
Märkning av livsmedel i EU
Märkning av livsmedel regleras av förordningen (EG) nr 258/97 om nya livsmedel och livsmedelsingredienser ("Novel Foods"). För att en genmodifierad gröda/produkt ska få användas som livsmedel inom EU krävs ett godkännande enligt "Novel Foods". Livsmedelsverket är den behöriga myndigheten som säkerhetsbedömer livsmedlen i Sverige.
EU kräver således märkning av vissa livsmedel som är tillverkade med genteknik.
Företagen måste märka alla livsmedel framställda med genteknik som skiljer sig från traditionellt framställda livsmedel.
Alla genmodifierade färska frukter och grönsaker, spannmål och gryn av olika slag ska märkas.
Om gener från djur har överförts till växter ska det framgå.
Om ett livsmedel innehåller nya ämnen som kommer från något som kan orsaka hälsoproblem, t.ex. allergier, ska det tydligt anges på förpackningen.
Företagen måste inte märka tillsatser och enzymer och inte heller kött, mjölk och ägg från djur som äter foder som framställts med genteknik.
Beslut om märkning tas av EU från fall till fall. Oljor, socker och andra raffinerade produkter såsom raffinerade majs- och sojaprodukter där inget nytt DNA eller nytt protein påvisats behöver inte märkas.
Frivillig märkning
I de fall där inte lagstiftningen tvingar fram märkning kan den svenska handeln och industrin ändå frivilligt komma överens om att märka livsmedel som är tillverkade med genteknik. Enligt KRAV:s och Demeters regler för ekologisk livsmedelsproduktion får genteknik inte användas i produktionen.
Livsmedelsmärkning i USA
I USA har man delvis en annan syn på livsmedelsmärkning. Där finns inga krav på märkning av livsmedel som tillverkats med hjälp av genteknik. Märkningskraven är utformade på ett annat sätt och tillverkningsmetoden behöver inte anges.
GMO i svenska livsmedel
Tillverkarna i USA har valt att blanda de genetiskt modifierade soja- och majssorterna med icke genetiskt modifierad soja och majs. I de flesta skeppslaster av soja och fodermajs som importeras från USA till EU ingår det därför en viss mängd genetiskt modifierad råvara. Produkter från soja och majs ingår i många hel- och halvfabrikat. Det torde därför finnas livsmedel som innehåller råvaror från genetiskt modifierade växter även på den svenska marknaden.
Analys av GMO i livsmedel
När det gäller frågan om att kunna urskilja livsmedel som har tillverkats med hjälp av genteknik finns det en skillnad mot traditionellt framställda livsmedel i hela grönsaker och produkter som inte har bearbetats så mycket, t.ex. mjöl. De ämnen som har orsakat de nya egenskaperna finns kvar i livsmedlet i små mängder. Mjöl från GMO-majs eller soja ser precis ut som vanligt mjöl, men det går att med olika analysmetoder visa att det kommer från genetiskt modifierade växter.
Oljor, socker och stärkelse från genetiskt modifierade växter kan däremot vara identiska med traditionellt framställda produkter. De produkter som kan analyseras omfattas, som beskrivits ovan, av märkningskrav.
Några forskningsresultat
Enligt en nordisk studie om odling av genmodifierade kulturväxter visar experiment utförda i Danmark att raps lätt bildar hybrider med ogräset åkerkål under den tid på året när växterna blommar och pollineras. Alla främmande gener som då tillförts rapsen, exempelvis sådana som gör växterna motståndskraftiga mot bekämpningsmedel, kommer att spridas till de vilda växterna över ett stort område. När det händer får man hybrider som kan utvecklas till nya arter, exempelvis nya ogräs som klarar bekämpningsmedel lika bra som den modifierade rapsen. Forskarna studerade även spridningen inom gräset ängssvingel och kunde konstatera att det i genomsnitt spreds en gen cirka 30 meter per generation.
Forskare vid Cornell University i USA har rapporterat att larver från Monarkfjärilen dött sedan de utsatts för pollen från en variant av s.k. Bt- majs. Sådan majs har försetts med en gen från bakterien Bacillus thuringiensis (Bt) för att hålla en annan fjäril, Majsmotten, borta från odlingarna. EU-kommissionen har därför stoppat odlingar inom EU av nya varianter av Bt-majs som är resistenta mot insekter. Stoppet gäller i avvaktan på ytterligare information om riskerna och gäller inte redan godkända majssorter.
Förbud inom EU
I början av år 1997 förbjöd Österrike, tillsammans med Luxemburg och Italien, en inom EU nyligen godkänd genmodifierad majssort från det schweiziska företaget Novartis. Länderna åberopade miljö- och säkerhetsskäl. Trots invändningar från EG-kommissionen ligger förbuden fast. År 1998 upphävde Frankrike EU:s godkännande av majs från Novartis. Grekland, Danmark och Storbritannien har tills vidare stoppat nya GMO-produkter. I avvaktan på nya regler har kommissionen valt att inte agera mot EU- länder som infört förbud mot GMO.
Revidering av EG-direktivet
I februari 1998 överlämnade kommissionen ett förslag till revidering av det direktiv 90/220 om utsättning av GMO i miljön. Syftet med översynen var att skärpa den miljö- och hälsoinriktade prövningen samt att införa nya krav om övervakning, tidsbegränsade tillstånd, allmänhetens insyn i beslutsprocessen m.m. Rådet hade en debatt om förslaget i december 1998 och parlamentet presenterade sin första rapport i frågan i februari 1999.
Ministerrådet beslutade vid sitt möte i juni 1999 bl.a. att märkning ska säkerställas i alla steg av saluföringen av genetiskt modifierade produkter och det ska klart framgå att "denna produkt innehåller genetiskt modifierade organismer".
Rådet framhöll också försiktighetsprincipen och de etiska aspekterna i direktivtexten. Rådet gjorde två uttalanden: ett som stöddes av fem länder som säger att nya godkännanden enligt det gamla direktivet ställs in, ett annat som framhåller att inga nya godkännanden ska ges innan det klargjorts att en GMO inte har några negativa effekter på hälsa och miljö. Detta uttalande stöddes av sex länder, däribland Sverige.
När rådets gemensamma ståndpunkt är formellt antagen kommer direktiv- förslaget att överlämnas till Europaparlamentet för en andra läsning.
Avslutningsvis
Livsmedel ska märkas om det kan bevisas att de innehåller genmodifierade ingredienser. Det står i EU-förordningen Novel Foods från 1997. Ändå kan det påstås att ingen vet hur många varor det finns i våra butiker.
Reglerna synes så oklara och otydliga att det i praktiken är få livsmedel som märks. Om man inte kan bevisa att det finns DNA-rester kvar behövs ingen märkning. Detta är ett vetenskapligt dilemma och det är svårt att fastställa exakta gränser. En viktig uppgift för framtiden är att sudda ut grå- zonerna vad det gäller gränsdragningarna. Företag, producenter, importörer m fl borde få ett större ansvar att bevisa om det förekommer GMO-tillsatser av något slag. Alternativa produkter är KRAV-märkta livsmedel. Här får inte GMO förekomma någonstans i produktion. Kring sistnämnda produktions- teknik borde det även spridas större kännedom från samhällets sida. Vidare bör initiativ tas för en större allmän politisk debatt kring GMO- problematiken och dess konsekvenser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genteknik.
Stockholm den 1 oktober 1999
Ronny Olander (s)
Tullia von Sydow (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)