Inledning
Så har det hänt igen. En äggproducent med dispens att fortsätta med höns i bur följer inte lagen. Det handlar om en burhållare, som det stormat om förr. Det har handlat om oacceptabla transporter med döda och lemlästade höns, för många höns i burarna och kritik mot gödselhanteringen. Nu har samma person avbeställt en slakttransport, på något inte klargjort sätt själv tagit död på hönsen, det rör sig om ca 10 000, malt dem och i strid med alla bestämmelser dumpat dem på kommunens soptipp.
Burförbudet "dispenserades" bort
Riksdagen beslöt för snart 2 år sedan att upphäva förbudet mot att hålla höns i bur. Från och med den 1 januari 1999 blev det tillåtet att hålla höns i traditionella burar, om de uppfyller krav på sittpinne, rede och sandbad samt att dödlighet och beteendestörningar hålls på en låg nivå. Men dispenser från burförbudet utfärdas av Jordbruksverket och har utfärdats till nästan alla som sökt.
Enligt riksdagens beslut ska tidsbegränsad och individuellt prövad dispens kunna medges från delar av funktionskraven för traditionella burar som uppfyller högt ställda djurskyddskrav. Jordbruksverket har fastställt ett dispensprogram som inte alls uppfyller högt ställda djurskyddskrav. I själva verket innebär dispensprogrammet att inga av en hönas basbehov kan uppfyllas, eftersom varken sittpinne, rede eller sandbad är nödvändigt för att dispens ska ges. Flera av ledamöterna i Jordbruksverkets referensgrupp för värphönsfrågor har starkt kritiserat dispensprogrammet och anser inte att det lever upp till stadgandet om "högt ställda djurskyddskrav". I själva verket kommer hönornas tillvaro att vara exakt densamma i dag som igår i de anläggningar som får dispens.
Så gott som alla får dispens
Jordbruksverket har givit 4,2 miljoner hönsplatser dispens, vilket motsvarar merparten av äggproduktionen. I hittills tagna dispensbeslut har majoriteten beviljats dispens - dessutom för den längsta perioden, vilket är tre omgångar. De flesta burar kommer att finnas kvar i 4 år till på grund av Jordbruksverkets generösa och frikostiga dispensgivning.
Ställ krav!
Regeringen säger sig kunna acceptera att höns finns kvar i burar på dispens om detta är förenat med högt ställda djurskyddskrav. Då borde det vara självklart att en äggproducent som fått dispens kan förlora densamma om djurhållningen inte håller måttet. Men så är det inte. Den äggproducent vars handlande beskrivs i inledningen har fått dispens i 4 år till, dvs. för tre insättningar. Hans agerande nu leder inte till att dispenserna dras in trots att det konstaterats att han haft fler höns i burar än tillåtet och att slakthanter- ingen skett helt regelvidrigt. Detta är inte rimligt!
Vi föreslår en koppling mellan den givna dispensen och de lagar och regler som råder för hönshållningen, slakten, transporter mm, det vill säga de som handlar om "högt ställda djurskyddskrav". Fallerar det på någon punkt skall dispensen för fortsatt burproduktion av ägg dras in. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispenser för burhållning av höns.
Stockholm den 1 oktober 1999
Gudrun Lindvall (mp)