Reglerna för omhändertagande och destruktion av avfall från slakterier m.m, självdöda eller sanitetsslaktade djur från jordbruket, salmonellasmittat avfall och annat högriskmaterial etc. har väsentligt förändrats under senare år. Både genom ny svensk lagstiftning, EU-direktiv och bl.a. förändrad praxis från slakterinäringens sida har volymen avfall ökat och restriktionerna för hur framför allt högriskavfall bör/får hanteras skärpts.
Konvex anläggning i Stenstorp i Falköpings kommun är i dag den enda destruktionsanläggning som har permanent tillstånd att omhänderta och destruera högriskmaterial. Anläggningen har funnits i drygt 30 år, och har under den tiden haft koncession att omhänderta 16 000 ton slakteriavfall etc. Den ursprungliga koncessionen avsåg 2 000 ton riskavfall. Under senare år har verksamheten förändrats till följd av nya bestämmelser. Bland annat har andelen högriskmaterial som behandlas vid anläggningen ökat. Med EU:s nedgrävningsförbud har bl a andelen kadaver till anläggningen ökat. Dessa ger vid nedbrytning upphov till större luktproblem än övrigt material. Idag utgör merparten av de 16 000 ton avfall som omhändertas i Stenstorp sådant avfall.
Anläggningen är den enda i Sverige som har tillstånd att bearbeta högriskmaterial. Att detta material transporteras genom ett samhälle och bearbetas på en anläggning i så nära anslutning till ett samhälle borde vara olämpligt ur smittskyddssynpunkt.
Företaget har haft svårt att klara sina villkor enligt gällande tillstånd. Miljö- och byggnadsnämnden har under 1997 och 1998 åtalsanmält företaget för en rad överträdelser av villkor för utsläpp. Parametrarna för överträdelser har gällt BOD7, avloppsvattenmängd, fett och svavelväte.
Klagomål på lukt har förekommit under många år. Speciellt gäller detta sommartid då det är varmt och materialet som kommer till anläggningen p.g.a. av nedbrytningsprocesserna är av sämre kvalitet. Protesterna från lokalbefolkningen har under många år varit mycket starka.
Trots att man 1998 installerade en förbränningsanläggning för att för- bränna alla icke kondenserbara gaser och ventilationsluft förekommer klago- mål på lukt. Vidare går transportvägarna till och från anläggningen igenom samhället. Luktproblemen från transporterna är stora främst sommartid då nedbrytningen av materialet går snabbt i värmen.
Anläggningen har genom åren haft mer material att bearbeta än vad tillståndet medgivit. Detta har resulterat i att man ofta vid årens slut fått styra om produktionen till andra anläggningar i Sverige (som då fått tillfälliga tillstånd av jordbruksverket att bearbeta högriskmaterial). Alternativt har man skickat materialet på export. När man i dag inte klarar av att bearbeta det material som årligen uppkommer inom landet, kan det ej anses finnas en godtagbar beredskap för att kunna ta hand om materialet vid exempelvis ett smittutbrott i Sverige.
I dag har Sverige ett avtal med Norge om att ta hand om material. I avtalet står dock att Norge när som helst t.ex. vid ett smittutbrott kan säga upp avtalet med Sverige. Av bl.a. denna anledning har företaget ansökt hos koncessionsnämnden om utökad koncession för omhändertagande av 24 000 ton riskavfall. Mot bakgrund av de svåra luktproblem och de sanitära olägenheter som redan nuvarande koncession medfört för framför allt de boende i Stenstorp har denna koncessionsansökan skapat stor oro och irritation i bygden.
Konvex fabrik ligger olämpligt placerad i Stenstorp. Avståndet till närmaste bostadshus är endast ca 100 m och till närmaste sammanhängande bostadsbebyggelse ca 200 m. Vid nyetablering av en liknande verksamhet anges att skyddsavståndet bör vara 1 500 m.
Från lokalbefolkningens och kommunens miljöansvarigas sida befarar man att de fortlöpande förändringarna av inriktningen vid anläggningen i Stenstorp och den inlämnade ansökan om utökad koncession är ett sätt att kringå de mer strikta bestämmelser som gäller vid nyetablering av liknande verksamheter. Redan i dag skiljer sig verksamheten avsevärt från den verksamhet som avsågs i den ursprungliga koncessionen för anläggningen.
Rimligen borde all förändring av verksamheten vid befintliga anläggningar av den typ som Konvex i Stenstorp utgör underställas samma prövning och åläggas samma krav som vid nyanläggningar. Om så skedde, skulle verk- samheten i Stenstorp åläggas en mer ändamålsenlig och lämplig lokalisering med hänsyn både till avstånd från bostadsbebyggelse, transportvägar och va- kapacitet etc.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprövning av koncessioner för äldre anlägg- ningar för omhändertagande och destruktion av riskavfall.
Stockholm den 30 september 1999
Lars Elinderson (m)
Birgitta Carlsson (c)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Lars Hjertén (m)