Djur mår inte bra av bur
I djurskyddslagens 4 § står att djur skall ges möjlighet till naturliga beteenden. Ett av de mest naturliga behoven är behovet att röra sig. Man kan se hur djur i bur vankar av och an och ibland fastnar i stereotypt beteende. Bristen på rörelse upplevs som en stress både kroppsligt och själsligt. I Sverige är det mink, höns och räv som hålls i burar. Beträffande räv finns beslut om förändring och man har fått ytterligare några år på sig att ändra förhållandena. Även för minken syns nu en ljusning.
Enligt djurskyddslagen skall djur ges möjlighet till att bete sig naturligt. Regeringen avser därför att se över reglerna för burhållning av mink och återkomma med förslag till förbättringar under mandatperioden.
Ur budgetpropositionen för 2000, UO 23 sid. 82.
Minken ett aktivt djur
Minken är som alla mårddjur ett mycket aktivt djur med stort behov av rörelse. Den är så väl anpassad till ett liv i vatten att den till och med har simhud mellan tårna. Den hör inte hemma i den svenska faunan, men finns nu i hela landet. I de flesta fall har det varit rymlingar från pälsfarmer som klarat sig bra, eftersom den svenska naturen påminner om den nordamerikanska, där den hör hemma. Men den har också släppts ut för att ge ytterligare ett jaktbart vilt (källa: Bjärvall och Ullström: Däggdjur). Minken har ingen naturlig fiende i Sverige och går ofta hårt åt sjöfågel. Det skjuts enligt statistiken ca 30 000 djur per år, en siffra som torde vara för låg.
Naturliga beteenden
Det är utom all tvivel att minkar inte kan få sina mest grundläggande naturliga beteenden tillfredsställda i en liten ståltrådsbur. Därom är etologer och veterinärer ense. Veterinärförbundet har i rapporter 1990 och 1996 kritiserat pälsfarmningen och anför avsaknaden av vatten att röra sig i, stereotypt beteende och en osund avel som stora problem för minken.
Äntligen!
Det har diskuterats mink och burhållning utan att något skett alldeles för länge. I stället för att utgå från att djuren har behov av att kunna röra sig i vatten som i naturen och anpassa djurhållningen till detta har bevisbördan varit den omvända. Man har utgått från att de inte behöver det som finns naturligt och sedan har det varit upp till kritikerna att bevisa att minken behöver röra sig i vatten för att få utlopp för naturliga beteenden. En sådan omvänd bevisning skulle lyckligtvis inte accepteras i miljösammanhang i landet längre. Det är dags att den försvinner även vad gäller djurskyddslagen.
Miljöpartiet anser att dagens hantering av minkar i trånga burar strider mot djurskyddslagen. Dess § 4 måste tas på allvar nu. Den innebär att minkar inte kan hållas i små burar. Vi kommer att fortsätta att driva på och anser att översyn och framtagande av nya regler måste ske med högsta prioritet. Vi ser skrivningen i budgeten som ett fall framåt för minkfrågan. Signalen till pälsdjursuppfödarna torde vara klar.
Chinchilla?
Ett nytt pälsdjur tycks vara på inmarsch i Sverige. Det gäller chinchilla, som enligt uppgift lär finnas farmad i små burar på mellan 20 och 40 ställen. Det är så nytt att myndigheterna inte hunnit med. Det saknas till exempel föreskrifter för chinchillahållning. Idag finns endast regler för chinchilla som sällskapsdjur. Eftersom det är de reglerna som gäller idag måste burhållningen vara helt olaglig. Det finns människor som blivit av med hundar därför att man förvarat dem i burar under viss del av dygnet. Detsamma måste gälla för chinchilla. Det är nödvändigt att detta klargörs av regeringen och tillsynsmyndigheter. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för hållande av mink,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om chinchilla.
Stockholm den 27 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Mikael Johansson (mp)
Birger Schlaug (mp)