Att ägna sig åt ålhuttning är en idag förbjuden sysselsättning. I stora delar av Blekinge har man dock tidigare ägnat sig åt denna form av fiske. Det är ett gammalt kulturarv som är speciellt för Blekinge. Att kunna återuppta denna fiskemetod skulle för många skärgårdsbor innebära att man kombinerar god fritidssysselsättning med att hålla gamla kulturella traditioner vid liv.
Ålhuttning utövas bara inom begränsade områden och inom vissa tider. Bottens beskaffenhet samt vattendjup är faktorer som påverkar och begränsar vilka områden som är möjliga att nyttja. Metoden kan också bara användas under den tid ålen ligger still vilket innebär en period under vinterhalvåret. Ålhuttningen sker alltså främst som isfiske men kan även bedrivas från båt. Dessa faktorer gör en naturlig begränsning av omfattningen av fiskemetoden.
Ålhuttningen som metod är förbjuden och anledningen till detta påstås vara att metoden är alltför plågsam för ålen. Trovärdigheten i detta påstående kan ifrågasättas om man gör jämförelser med andra tillåtna fiske- och jaktmetoder.
Ålhuttning bör återigen tillåtas, förslagsvis under en begränsad tid under året och inom vissa områden. Det är också viktigt att undersöka tillåtna områden före, under och efter det att huttningen bedrivits. Östersjö- laboratoriet i Karlskrona är en möjlig instans för en dylik undersökning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillåta ålhuttning.
Stockholm den 1 oktober 1999
Christer Skoog (s)
Jan Björkman (s)
Karin Olsson (s)