Regeringens proposition 1999/2000:73 Jaktens villkor innehåller bl a förslag om att nuvarande lag om jaktvårdsområden ska ersättas med en ny lag om viltvårdsområden. Lagförslaget har fått en utformning som, enligt vår mening, inte kommer att gynna vare sig jägarna, jakten eller viltet.
Det nuvarande jaktvårdsområdesinstitutet har fungerat väl både i avseende på att vårda viltet och tillgången härpå samt att garantera ett bra utbud av jakttillfällen. Många är de marklösa jägare som kunnat delta i jakt och viltvård på grund av att jaktvårdsområden har kunnat bildas och fortbestå med den huvudsakliga inriktningen att vårda viltstammarna, och då inte minst småviltet, och främja ett stort utbud av jakttillfällen genom att erbjuda marklösa jägare jakt mot lösen av jakträttsbevis.
Enligt direktiven till utredaren skulle blivande förslag bidra till att öka möjligheterna att jaga till rimliga priser vara vägledande. Den ordning som nu föreslås kommer att innebära att jakttillfällena istället kommer att minska påtagligt då möjligheterna att erbjuda småviltjakt över större områden kommer att begränsas avsevärt. De positiva erfarenheter som vunnits under den period som nuvarande jaktvårdsområdesbestämmelser gällt har inte tillräckligt utvärderats och lagts till grund för nuvarande förslag. Det bör poängteras att utredaren överhuvudtaget inte alls brytt sig om att inhämta någon som helst information från de många jaktvårdsområdesföreningar som f n finns framför allt i Norrland och att därav kunnat dra andra slutsatser än vad som blev fallet i utredningens förslag. På den punkten har regeringen haft ett alltför bristfälligt underlag att grunda sitt förslag på angående regler för det nya viltvårdsområdesinstitutet.
De röstningsregler som nu föreslås kommer att ytterligare försvåra bildandet av viltvårdsområden. Den nu gällande ordningen är att föredra framför den som nu föreslås. Det förstärkta egendomsskyddet som åberopas för den föreslagna ändringen behöver inte innebära att röstningsreglerna och arealkravet ska ändras. De nu gällande reglerna kan mycket väl behållas.
Då de föreslagna ändringarna kommer att innebära stora olägenheter genom minskat utbud på jakt efter småviltet, och då småviltet härigenom inte kommer att få den vård och omsorg det behöver, bör lagen i dessa avseenden inte ändras. För oss är det nämligen främmande att göra en värdeåtskillnad mellan landets viltarter. Det ligger i det allmännas intresse att ha en rik och varierad fauna, och för oss har t.ex. hare, räv och olika skogs- och sjöfåglar samma självklara plats som älg och stora rovdjur.
I fråga om ett viltvårdsområdes bestånd föreslår regeringen att länsstyrel- sen tidigast tre år efter bildandet av ett viltvårdsområde kan besluta att en viltvårdsområdesförening skall upplösas givet vissa majoritetskrav.
För att bygga upp fungerande former av samverkan måste viltvårds- områdesföreningen få rimliga förutsättningar att finna lämpliga arbetsformer och bygga upp strukturer. Kvaliteten i viltvården främjas av kontinuitet. En inte allt för kort inkörningsperiod är därför nödvändig. Enligt vår bedöm- ning, som för övrigt delas av Svenska Jägareförbundet, är det rimligt att bestämma tidsgränsen till fem år.
Viltvårdssystemet bör utvärderas efter den treåriga övergångsperioden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om ändring i lagförslaget i enlighet med vad i motionen anförts om de föreslagna röstningsreglerna för bildan- de och upphävande av viltvårdsområden,
2. att att riksdagen beslutar om ändring i lagförslaget i enlighet med vad i motionen anförts om att även småviltet skall utgöra sådant angeläget allmänt intresse som kan grunda bildandet av viltvårds- områden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om viltvårdsområdens bestånd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering.
Stockholm den 6 april 2000
Karl Gustav Abramsson (s)
Per Erik Granström (s)
Agneta Brendt (s)
Torgny Danielsson (s)
Rune Berglund (s)
Hans Stenberg (s)
Lars U Granberg (s)