Privatskogsbruket viktigt för landsbygdsutvecklingen
Skogen och skogsbruket har stor betydelse för att bibehålla en levande landsbygd med ett aktivt företagande. Många mindre markägare och boende på landsbygden är beroende av inkomsterna från skogen för att kunna bo kvar på orten, och för att kunna utveckla andra delar i sin affärsverksamhet.
Centerpartiet förordar en utförsäljning av mark från bolag där staten är majoritetsägare. Centerpartiet vill stärka det personliga ägandet och anser att det är av stor betydelse att öka det lokala ägandet i de områden där staten idag är den dominerande ägaren av skogsmark. Det bör även vara möjligt att använda delar av den statligt ägda skogen som ersättning till enskilda skogsägare vars skog inte får brukas på grund av miljöhänsyn. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att en större del av de medel som nu anslagits för skydd av skyddsvärd skog borde reserverats för biotopskydd och naturvårdsavtal. Tillräckliga medel måste avsättas för att ersätta de markägare vars skog inte skall brukas på grund av miljöhänsyn. Vid reservatsbildningar måste stor hänsyn tas till markägaren och dennes rätt till ersättning.
Centerpartiet anser att det krävs ytterligare åtgärder för att förhindra skövling av skogsfastigheter. Den svenska skogen skall brukas på hållbart sätt och inte vanskötas i syfte att göra snabba ekonomiska vinster.
I skogsvårdslagen regleras att brukningsenheter överstigande en viss storlek inte får avverkas i sådan utsträckning att mer än hälften av brukning- enhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år. Denna regel har gällt för arealer över 100 ha, men sänktes nyligen till 50 ha. Centerpartiet har tidigare år i riksdagen motionerat om att arealgränsen bör sättas redan vid brukningsenheter på 20 ha. I samma riksdagsmotion ställs också krav på lagändringar för att reglera att inte allt för ung skog slutavverkas. Under senare år har slutavverkningsåldern sjunkit.
Det är idag möjligt att köpa en skogsfastighet som understiger 50 ha, avverka hela arealen och avsätta medel för återväxtåtgärder. Efter avslutad avverkning kan fastigheten säljas och avsatta medel kan återvinnas. Det skall övervägas att genomföra förändringar så att de medel som avsätts för återväxtåtgärder skall tillhöra fastigheten, och inte som idag fastighetens ägare. Detta bör ges regeringen till känna.
Lokal naturförvaltning
Landsbygdsborna förlorar allt mer rådigheten över de naturresurser som omger dem. Hur dessa tillgångar brukas är samtidigt ofta avgörande för bygdernas överlevnad och utveckling. För närvarande sker stora förändringar i markutnyttjandet framför allt i Norrlands inland. Nya områden skyddas och betydande arealer, cirka 900 000 kvadratkilometer, skall skötas och förvaltas av det nybildade Sveaskog. Centerpartiet anser att det bör föras en diskussion om hur dessa markområden skall förvaltas så att de ger, förutom virke och miljövinster, förutsättningar för långsiktig utveckling i dessa glesbygder. Sveaskogs arealer är till stor del koncentrerade till de värst utsatta glesbygderna i Sverige. Hur Sveaskog utnyttjar sina marker har stor betydelse för utvecklingen i dessa bygder. Det är rimligt att såväl naturvårdshänsyn som regionalpolitiska hänsyn skall styra Sveaskogs markanvändning. Sveaskog bör organisera sin verksamhet så att den ger utrymme för en lokal förvaltning i de bygder där sådana önskemål finns. Det skulle skapa goda möjligheter att uppfylla naturvårdens mål och tillgodose friluftslivets och turismens intressen utan att åsidosätta kraven på ekonomisk effektivitet. Därför bör regeringen ges i uppdrag att ge tydliga ägardirektiv till Sveaskog om natur- vårdshänsyn och regionalpolitiska hänsyn i verksamheten samt att denna skall organiseras så att lokal förvaltning av markerna möjliggörs. Vad som ovan sagts om Sveaskog bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sälja statligt ägd skog till enskilda brukare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avsättning till återväxtåtgärder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge tydliga ägardirektiv till Sveaskog om naturvårdshänsyn, regionalpolitiska hänsyn och lokal förvaltning.1
Stockholm den 1 oktober 1999
Eskil Erlandsson (c)
Sven Bergström (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till NU.